Кой кой е в топ 10 на най-големите частни болници
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Кой кой е в топ 10 на най-големите частни болници

д-р Торао Токуда, собственик на "Токуда болница София"

Кой кой е в топ 10 на най-големите частни болници

Десислава Николова
111563 прочитания

д-р Торао Токуда, собственик на "Токуда болница София"

© Капитал


1. "Токуда болница София": Шампион по възраст и мащаб

д-р Торао Токуда, собственик на "Токуда болница София"
Автор: Капитал

Първата и засега единствена мащабна чуждестранна инвестиция в здравния сектор е японска. През 1997 г. българският посланик по онова време Румен Сербезов убеждава д-р Торао Токуда, собственик на най-голямата японска верига от 290 лечебни заведения, да дойде за първи път в България и да инвестира в първата клиника извън страната си. Покупката на земята за строежа на клиниката се превръща в голям проблем и в крайна сметка болницата е открита 10 години по-късно – на 28 ноември 2006 г., като на първия етап е открито едното крило, а в края на 2007 г. - второто. Инвестицията от откриването на болницата до момента е 220 млн. евро, като целият медицински екип е обучен и в Япония. Моделът на японската болница е да предлага всички възможни здравни услуги – от профилактика, диагностика, през спешно отделение, хирургия, диализа, рехабилитация, хоспис, включително и хотелска част за придружителите на болните.

В момента в клиниката има 37 отделения, 600 легла, в диагностичния център има 70 кабинета и за 2015 г. болницата има сключен договор по 249 от общо 311 възможни клинични пътеки със здравната каса, като в портфолиото й липсват само изгаряния, токсикология и инфекциозни болести. През миналата година болницата отчита ръст на приходите от 13%. От дружеството смятат 2014 г. за най-добрата от създаването на болницата. В болницата са се лекували 35 113 пациенти, а диагностичният център е обслужил 350 589 пациенти. Болницата е собственост на "Токушукай София", което е дъщерно дружество на "Токушукай медикъл корпорейшън" - Япония на д-р Торао Токуда.

2. и 3. "Софиямед" и "Здраве": От аптека в Пещера до верига болници

Михаил Тиков, собственик на "Софиямед" и "МБАЛ Здраве"
Фотограф: plovdiv-online.com

Първата инвестиция в здравния сектор на собственика на най-голямата верига лечебни заведения в България в момента д-р Михаил Тиков е в най-малкото по размер здравно заведение. През 1992 г. той открива една от първите частни аптеки в България – в град Пещера. Две години след това той разбира, че търговците на едро могат да получават лекарствата много по-изгодно и основава и собствена дистрибуторска фирма. В следващите години търговецът на едро с лекарства "Булфарма" става един от значимите регионални, а впоследствие и национални дистрибутори. През 2000 г. д-р Тиков участва в приватизацията на лечебни заведения и така придобива поликлиниката в Пазарджик. Впоследствие на нейно място е построена МБАЛ "Здраве", която е с осем отделения, 175 легла и екип от 240 души. В момента клон на МБАЛ "Здраве" е медицинска структура "Пълмед" – многопрофилна болница в Пловдив. В нея са инвестирани 30 млн. лв.

В групата клиники на д-р Тиков са още МБАЛ "Здраве" във Велинград. Тя е с пет отделения, 154 легла и 115 души персонал. Към структурата принадлежи и МБАЛ "Проф. Д. Ранев", гр. Пещера, която разполага с шест отделения, стационарен блок от 144 легла и екип от 150 специалисти.

Перлата в короната обаче е инвестицията на фирмите от групата през 2012 г. в болница в столицата - "Софиямед". Само за две години от началото на съществуването си тя се превръща в университетска болница. Първоначалната инвестиция в нея е 40 млн. лв. През 2014 г. клиниката продължава да се разширява и открива втори болничен блок, в който са разположени пет нови отделения. Така общата леглова база на медицинския комплекс "Софиямед" става 578 легла, а персоналът е от 1082 души. Болничното заведение работи по 172 клинични пътеки. Освен това клиниката разполага с поликлиника. Тиков обяснява, че средствата за новите обекти са от предишния му бизнес и от кредити.

Независимо от известните специалисти, които работят в нея, всички в България научиха името на болницата през април тази година, след като в интернет изтече видео, на което се вижда как акушерка бие новородено в неонатологията.

4. "Централ Онко Хоспитал" - Новата алтернатива в Пловдив

д-р Заприн Пепелов, акционер и управител на "Централ Онко Хоспитал"
Фотограф: Капитал

До 2011 г. частни болници в онкологичната помощ не съществуваха. Причината беше, че лекарствата, с които се извършваше химиотерапията, се купуваха от здравното министерство и се разпределяха само между държавните и общинските онкодиспансери. Финансирането на онкоотделенията само от държавата водеше до непрекъснати дефицити на лекарства, много провалени лечения, дела срещу държавата и задължението пациентите да чакат, за да се лекуват в порутени сгради. След това терапията беше прехвърлена към здравната каса и вакуумът от липсващи онкоболници започна да се запълва.

"По това време химиотерапията в Пловдив се провеждаше в сграда пещ. През лятото беше пълно с мухи и температурата в помещението беше 50 градуса. Обещахме си това да не се случва на пациентите никога повече", припомня си д-р Заприн Пепелов, съсобственик и управител на "Централ онко хоспитал". Той дълги години е управител на медицински център в Пловдив, а идеята за частна онкология е на екип от лекари съмишленици. Така собствениците на болницата са три компании, които са лекарски сдружения - 40% от дяловете са на "Медицински център 1" – Пловдив, което е на трима лекари, между които управителят на болницата д-р Заприн Пепелов, а по 30% притежават дружеството, учредено от лекари, "Доцент д-р Валентина Цекова" и пловдивската консултантска компания "ММ и М Консулт", в която акционер е и д-р Пепелов. 

Първоначалната инвестиция е 20 млн. лв., като през последните шест месеца за разширяване на болницата са вложени над 5 млн. лв. В момента в нея работят 15 отделения, като най-голямото отделение за интензивно лечение и реанимация в Пловдив с 15 легла е в "Централ онко хоспитал". През изминалата година през болницата са преминали 60 хиляди души. Само в онкологичното отделение на месец провеждат терапията си минимум 1100 души.

5. "Каспела": Най-печелившата клиника

доц. д-р Илиан Дойков, дм - собственик и управител на УМБАЛ "Каспела"
Автор: Дневник

Пловдивската университетска болница "Каспела" е създадена от доц. д-р Илиан Дойков, който има докторска степен по специалността "Ушно-носни и гърлени болести". Той е работил в хирургичното отделение на болницата в Карлово, а след това дълго време – във ВМИ – Пловдив. През 2000 г., след като разбира, че няма да има много поле за развитие на способностите си в държавната болница, основава специализираната клиника "Каспела", която бързо се превръща в многопрофилна болница. В момента клиниката има 14 отделения. От 2010 г. тя става база за специализация на лекари, а през 2014 г. е сред първите частни болници, които получават статут на университетски болници. Доц. Дойков отказа да коментира работата на клиниката си.

Дружеството е най-печелившо. През миналата година на всеки 100 лева почти 37 лв. е декларираната печалба. 

6. "Сити клиник": С най-амбициозния план

Илиан Григоров - изпълнителен директор и акционер в групата "Сити клиник"
Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Тя беше открита през 2012 г., а пътят до нейното създаване беше изключително дълъг. Първоначалният инвеститор – американски фонд, се оттегли от България по време на финансовата криза - впоследствие беше заменен от местни. Мажоритарни собственици са Ангел и Лука Ангелови, познати с производството на пилешки продукти "Градус". Освен тях съдружници са мениджърът с опит в имотния бизнес Петър Дудоленски, управителите на клиниката Андрей Марков и Илиан Григоров, водещият кардиолог в нея доц. д-р Иво Петров, управителката на медицинския център на дружеството във Варна д-р Венелина Милева, офшорната компания "Алворада", регистрирана в Панама, и Анета Димитрова, частен инвеститор, който живее в Сингапур.

При отварянето си "Сити клиник" беше 58-та поред софийска болница и определено не страдаше от липса на конкуренция. За една година обаче тя се превърна в шестото по приходи частно лечебно заведение, а през миналата година е 24-та по приходи от всички болници в България. През тази година клиниката обяви проекта си да се превърне в най-голямата верига болници в България, като инвестира общо 200 млн. лв. в разширяване на дейността си, строеж на клиника във Варна и покупка на болница в Бургас, както и строеж на онкологична клиника в София. За да изпълни проекта за експанзията си, "Сити клиник" привлече два нови акционера с капитал по 5 млн. лв. всеки. Това са фондът за дялови инвестиции Еmpower Capital и финансовият инвеститор Александър Минов.

Ключови за "Сити клиник - София" са уникалните кардиологични отделения и сърдечно-съдови операции, които се извършват там. Тя е единственото лечебно заведение в Югоизточна Европа, акредитирано от JCI (Joint Commission International) през 2014 г. с най-високия световен стандарт за качество и безопасност в областта на здравеопазването. През миналата година в болницата са се лекували над 6000 пациентаи, а през диагностичния център са преминали 66 100 души.

7. "Сердика": В центъра на сложната хирургия

Методи Янков - съсобственик и управител на МБАЛ "Сердика"
Фотограф: КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Софийската болница е основана през 2011 г. Тя е собственост на "Сердика Алианс", в която акционери са три дружества – 85% е собственост на шестима лекари, които работят в болницата, а останалите 15% са на медицинския център, основан от онколози "Доц. д-р Валентина Цекова" и на консултантска фирма.

Болницата има осем отделения. Самата тя обаче е част от конгломерат от лечебни заведения – медицински център, болница за активно лечение, болница за долекуване и рехабилитация, хоспис, който работи със здравната каса и център за възрастни хора със заболявания.

"Нашият фокус е тежката медицина – оперативно и лекарствено лечение на онкологични заболявания, трансплантации на колянна, тазобедрена и раменна става, особен акцент имаме върху модерните технологии за лечение на гръбначния стълб с т.нар. отворена хирургия и стабилизация на гръбначния стълб с импланти", коментира д-р Методи Янков, управител на болницата.

През изминалата година през болницата са преминали 14 хиляди пациенти.

8. "Надежда": За майките и децата

д-р Георги Стаменов - основател на болница "Надежда"
Фотограф: Капитал

Болницата е открита през 2013 г., а собственици са три дружества. 96% от дяловете принадлежат на известния акушер-гинеколог д-р Георги Стаменов чрез дружеството му "Надежда репродуктив инвестмънт", 2% има консултантската компания "Ресурс фонд" и 1% - строителното дружество "Ива пропъртиз", което е строило клиниката.

Дълги години д-р Стаменов работи в друга частна клиника. Той е един от най-добрите специалисти по репродуктивно здраве в България, записванията за прегледи и процедури лично при него са за повече от година напред.

Болницата е фокусирана върху предлагането на пълен пакет услуги, насочен към женското и детското здраве, а освен това в нея бяха открити и едни от най-големите онкологични отделения в София, в които работят водещи специалисти като проф. д-р Константа Тимчева.

9. "Тракия": В Стара Загора по случайност

Иван Колев - съсобственик и изпълнителен директор на МБАЛ "Тракия"
Фотограф: Капитал

Инвестицията в болница на "Металик", една от най-големите групи в сферата на енергетиката и производството в Стара Загора, е плод на чистата случайност. Преди години турски инвеститор решава да изгради болница в Пловдив и внася един от първите литотриптери в България (апарат за разбиване на камъни в бъбреците). След няколко месеца работа се разочарова от финансовите резултати.

"Когато реши да се изтегли от България, той предложи на нашето семейство или заедно да продължим развиването на тази дейност, или да купим апарата. Така решихме да поемем в тази посока и създадохме медицински център, който да извършва точно тази дейност в Стара Загора", припомня си Иван Колев, член на съвета на директорите на "Металик" и изпълнителен директор на МБАЛ "Тракия". Впоследствие медицинският център се разраства в поликлиника, а тя от своя страна събира едни от най-добрите лекари в града, както и много разочаровани от държавното здравеопазване пациенти.

Първата болница е открита през 2009 г. в центъра на града. Втората сграда започва работа през април 2014 г. и е зад стадион "Берое", до парк "Аязмото". Инвестициите в болницата в центъра са 20 мил. лв., а във втория корпус – 40 млн. лв. Първата сграда разполага с 90 легла и осем отделения, новата - с 10 отделения и 190 легла.

"Приоритет за болницата е прилагането на най-новите технологии и клинични методи за безболезнено лечение и бързо възстановяване. Залагаме изключително много на безкръвните ендоскопски методи в областите на хирургията, ортопедията, гинекологията, урологията, гастроентерологията, очните и УНГзаболяванията", отбелязва Иван Колев.

Болницата работи по 204 клинични пътеки и през миналата година в нея са се лекували 12 776 пациенти, а в поликлиниката са извършени 34 917 прегледа.

10. "Дева Мария" -  първи в Бургас

Семир Абу Мелих, основател на МБАЛ "Дева Мария"
Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Създаването на МБАЛ "Дева Мария" в Бургас е част от интересната история на едно иракско-българско семейство, в което бащата е лекар, завършил в Пловдив, а синът – Семир Абу Мелих – бизнесмен с усет. След изключително трудното си завръщане от Ирак в началото на 90-те години семейството прави ресторант, а с парите през 1999 г. купува парцел в центъра на града.

Първоначалната идея е той да се превърне в офис сграда, но впоследствие семейството решава да построи медицински център. Основаният през 2002 г. от Семир Абу Мелих център "Света София" е едно от първите частни здравни заведения в Бургас. По това време голяма част от бургазлийчетата са се раждали в Сливен, защото в града е имало само едно родилно отделение в държавната болница. Освен това в Бургас няма клиника по кардиология и най-близката клиника, в която пациент с инфаркт може да бъде спасен, е във Варна или Ямбол. Семейството инвестира 20 млн. лв. в нова болница. По това време обаче държавата издава наредба, според която новите болници нямат право да работят със здравната каса една година след откриването си. Семир Абу Мелих е единият от групата собственици, които обжалват и събарят наредбата. А през половината от 2009 г. новооткритата частна клиника "Дева Мария" работи без договор със здравната каса. В момента в болницата има 10 отделения и работи по 144 клинични пътеки със здравната каса.

Основателят на болницата Семир Абу Мелих е депутат от ГЕРБ и е прехвърлил собствеността си на своето семейство. Заради дългогодишния си опит в сектора той е и един от най-компетентните народни представители в парламентарната здравна комисия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  geoimg avatar :-|
  Geoimg

  Пропуснали сте (може би)най-важното.
  Главен консултант на "Сити клиник" е проф. Чирков

 • 2
  krummm avatar :-|
  krummm

  Не е лош здравният бизнес, за разлика от производствения.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Професия "Game Dev"

Професия "Game Dev"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK