Корпоративните гиганти на 2014 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Корпоративните гиганти на 2014 г.

Корпоративните гиганти на 2014 г.

За девета поредна година класацията "Капитал 100" подрежда най-големите компании в България

Мария Иванова
19346 прочитания

Дата

30

юни е датата, на която на специална церемония ще бъде представена класацията "Капитал 100" за най-големите компании през 2014 г.

На пръв поглед резултатите на големия бизнес в България през 2014 г. изглеждат леко песимистични – приходите отново спадат, и то със сходен на 2013 г. темп, губещите компании отново се увеличават, а натрупаните минуси се задълбочават, дори средната рентабилност на най-печелившите дружества остава непроменена спрямо година по-рано. Под повърхността на тези привидно непроменени данни обаче стои малко по-различна картина, която сме описали в тазгодишното издание на класацията "Капитал 100". Тя ще бъде представена официално на 30 юни (виж карето). Основната разлика е, че производствените предприятия имат много силна година и превземат все по-голяма част от стотицата. 

Приходите на 100-те най-големи компании в България са се свили с 2.5% през 2014 г., точно колкото и година по-рано.

Поглед отгоре

Първите впечатления от обобщените данни за резултатите на най-големите местни компании през 2014 г. действително показват седма поредна година без особени поводи за радост за корпоративните гиганти. На фона на ускоряването на икономиката с 1.7%, приходите на дружествата от топ 100 се свиват с 2.5%, което е точно колкото и през 2013 г. Понижението този път обаче до голяма степен е обусловено от дефлацията от 1.4% през миналата година, а сред факторите, натиснали оборотите надолу, се нареждат и спадащите цени на горивата, металите и зърното на световните пазари. Предизвикателствата обаче не са засегнали само върха на най-големите – данните за резултатите на компаниите от топ 300, който се изготвя за първа година, също показват спад на приходите, макар и с по-умерен темп от 1%.  

По-детайлният поглед показва, че около 40% от дружествата в челната стотица са свили дейността си, докато през 2013 г. спад в приходите е отчитал всеки втори представител в топ 100. В подреждането от 101 до 300 забавяне на бизнеса отбелязват една трета от компаниите. С други думи, 200 от общо 300 от фирмите в тазгодишното издание на класацията са успели да разширят дейността си. Общият им бизнес е за 78 млрд. лв., което представлява почти 28% от оборотите в страната. А тъй като най-голяма част от тази сума е съсредоточена в компаниите от топ 100, чиито приходи за 2014 г. са 58 млрд. лв., или над една пета от всички декларирани в България за годината, това означава, че при по-малките дружества, които остават извън подреждането, на практика би следвало да има увеличение на оборотите.

Резултатите на най-динамично развиващите се компании също чертаят малко по-оптимистична картина, и то отново при по-малките представители на клуба на най-големите. През 2014 г. темпът на нарастване на 50-те най-бързо развиващи се дружества се ускорява до 51% в сравнение със средно 43% година по-рано, но все още остава под постигнатите през силните 2010 и 2011 г. от съответно близо 75% и около 67%, отчетен обаче след дълбоко потъване при кризата. Общият обем на продажбите им в номинално изражение е 7.3 млрд. лв., на фона на близо 10 млрд. лв. през 2013 г., което също говори, че изминалата година е била по-силна за средните и малките.  

Рекордно висок брой дружества от топ 100 – 29, са работили на загуба през миналата година. В класацията от 101 до 200 на минус са 15% oт фирмите.

Негативни рекорди

За разлика от картината при приходите, където все пак нещата са по-балансирани, то погледът върху финансовите резултати от дейността на корпоративните гиганти показва доста по-неприятна ситуация – през 2014 г. рекорден брой от 29 компании от топ 100 са работили на загуба, при положение че дори в най-тежките години на кризата на минус бяха около една пета от най-големите дружества в страната. Нараства и делът на хронично губещите – при 17 от представителите на челната стотица минусите вече са неизменна част от баланса през последните три години. За сравнение, през 2013 г. в подобна ситуация са били 14% от компаниите в топ 100.

В долната част на класацията обаче броят на губещите намалява спрямо миналата година – общо 17 компании в подреждането от 101 до 200 са на загуба, при 19 през 2013 г., а в третата стотица на минус годината са приключили 13 компании.

Над половината от дружествата в топ 300 са успели да увеличат печалбата си спрямо отчетеното през 2013 г. или от загуба за предходната година да излязат на плюс. За сравнение, в миналогодишното издание на "Капитал 100" с подобен резултат можеха да се похвалят около 40% от компаниите в топ 200.

Средната рентабилност на 50-те най-печеливши фирми за втора поредна година е 19 стотинки на всеки лев приходи. Прагът за попадане в клуба на най-рентабилните обаче вече нараства и през 2014 г. е 9.25% при 6.9% година по-рано и 7.45% през 2012 г.  

Къде са минусите

Вече традиционно енергийните гиганти страдат от хронични загуби. Емблематичен пример в това отношение е НЕК, която в резултат от популистките ниски цени на тока и грешни инвестиции приключва годината с минус от 587 млн. лв. В тази група за поредна година присъстват и две от компаниите в челната тройка на класацията – оглавяващата подреждането бургаска рафинерия и търговецът в групата "Лукойл България". При свързаните с държавата представители на най-големите в транспорта негативните резултати също са неизменна реалност от години.

Пострадалият сериозно в годините на кризата строителен сектор през 2014 г. успя да се отлепи от дъното и всички компании в секторния топ 20 приключват на печалба. Положителното развитие там обаче по-скоро е резултат от еднократни ефекти покрай приключването на големи инфраструктурни проекти в края на първия програмен период за усвояване на средствата от европейските фондове.

Сериозни загуби отчитат и два от трите големи в телекомуникационния сектор – при "Мобилтел" отрицателният резултат е заради огромна обезценка, а при "Теленор" влияние оказват съществените инвестиции в мрежата.

По пътя на развитието

Разбира се, положителни истории има. За поредна година силни резултати имат експортно ориентираните производители на авточасти. Машиностроителните заводи са най-добре представящите се сред корпоративните гиганти, като през 2014 г. секторът отчита завидните 21% среден ръст на оборотите. Те са и шампионите по наемане на служители през последните 12 месеца.

Силна година записват и предприятията от фармацията, както и химическите и оръжейните заводи. В клуба на растящите традиционно е и IT секторът, където беше и най-голямата сделка за миналата година – придобиването на "Телерик" срещу 262 млн. долара.

Радваща новина е, че голяма част от историите на растежа отново са резултат от реално случващи се инвестиции в нови мощности и разширяване на производството. Сред тях за поредна година е например машиностроителното предприятие "АББ България", което е откриването на четвъртата си фабрика в страната през 2014 г. определено може да се нарече местен шампион по заводи. В тази група са и други машиностроителни компании като "Монтюпе", "Сенсата" (преди "Сензор-найт"), които през последните години неизменно инвестират на местния пазар. При текстилните фабрики, които работят основно за износ, растежът също е стъпил на здрава основа. Положителни примери не липсват и в сектора на веригите – разширяването на мрежата магазини в страната нареди дискаунтъра "Лидл България" сред 50-те най-динамично растящи компании за годината.

Лидерите

В челната десетка размествания почти липсват, което едва ли е изненада – съставът на топ 10 остава почти непроменен вече от години, като традиционно е доминиран от енергийните ресурси, с които работят общо осем от десетте водачи на класацията. Разликата тази година е, че вместо изчезналия търговец от групата на "Петрол" – "Нафтекс", в групата влиза "АЕЦ Козлодуй". Двете изключения от хегемонията на бизнеса с енергия са медодобивният комбинат "Аурубис" и търговецът "Кауфланд".

Как точно изглеждат върхът на подреждането и останалата част на "Капитал 100" ще можете да разберете следващата седмица. Междувременно, ето кои са десетте местни корпоративни гиганта, подредени по азбучен ред.

"АЕЦ Козлодуй"

"Аурубис България"
"Булгаргаз" "Кауфланд България" "Лукойл България"
"Лукойл Нефтохим Бургас" "Национална електрическа компания" "ОМВ България"
"Сакса"

"ЧЕЗ електро България"

Оптимистично за бъдещето

При изготвянето на "Капитал 100" и тази година попитахме мениджърите на най-големите дружества в страната за това какви са очакванията и плановете им за настоящия бизнес сезон. Тази година прогнози направиха общо 24 фирми (в сравнение с 29 през миналата), но пък едва четири от тях виждат бъдещето в негативни тонове, докато девет дори залагат на двуцифрени темпове на нарастване на оборотите си. Очакванията за печалбите са по-умерени, но все пак налице. Повод за оптимизъм дават икономическото ускорение от началото на 2015 г., рекордният ръст на износа, растящото потребление и падащата безработица. Предизвикателство обаче отново ще бъде политическата обстановка заради предстоящите избори, които вещаят поредна година без реформи.

Разпространение

Списанието "Капитал 100" излиза на 2 юли и може да бъде намерено в търговската мрежа – обектите на Inmedio, Relay, One Minute, Lafka и бензиностанции OMV, Lukoil, Shell Sofia. Абонатите на "Капитал" ще получат своето издание заедно с вестника – съответно за "Капитал Daily" – на 2 юли, и "Капитал" – на 4 юли. Всички анализи и класирания ще бъдат достъпни в бизнес зоната K:PRO на capital.bg. Там ще се намират и всички таблици от изданието в удобен за сваляне формат. Списанието може да бъде четено в дигитален формат и през K:Reader в библиотеката на Капитал.

За класацията

"Капитал 100" се изготвя на база обективни критерии по данните от индивидуалните отчети на компаниите за 2014 г.  Информацията е както от предоставени от самите дружества финансови показатели, така и от публични източници като Търговския регистър, регулаторни органи, БФБ и други бази данни. Класацията е представителна за над 90% от големите български компании с годишни приходи над 100 млн. лева. В таблиците е включен и втори показател за дейността на бизнеса през изминалата година – финансовият им резултат след данъчно облагане, на базата на който е изготвена и класацията на най-печелившите компании. В "Капитал 100" влизат регистрирани в България нефинансови дружества. В подреждането не попадат банки, застрахователи, лизингови компании, инвестиционни посредници и дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ).

Дата

30

юни е датата, на която на специална церемония ще бъде представена класацията "Капитал 100" за най-големите компании през 2014 г.

На пръв поглед резултатите на големия бизнес в България през 2014 г. изглеждат леко песимистични – приходите отново спадат, и то със сходен на 2013 г. темп, губещите компании отново се увеличават, а натрупаните минуси се задълбочават, дори средната рентабилност на най-печелившите дружества остава непроменена спрямо година по-рано. Под повърхността на тези привидно непроменени данни обаче стои малко по-различна картина, която сме описали в тазгодишното издание на класацията "Капитал 100". Тя ще бъде представена официално на 30 юни (виж карето). Основната разлика е, че производствените предприятия имат много силна година и превземат все по-голяма част от стотицата. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Като чета за загубите на Лукойл, няма как да не ми мине през акъла за счетоводни номера и свързани фирми, но това за тях си е вее традиция.
  Но друго няма как да не прави впечатление - на ляво и на дясно се говори, че в България няма промишленост, а четем, че за годината водещи са предприятията от машиностроенето - не крия че на мен лично това ми е приятно, но е и показателно, че в страната най-малкото има добра основа за икономическо развитие.
  А като слушам рева за цените на тока и "загиването" на производството, някак не е убедително, как при тези ниски разходи за труд, най-ниски за Европа данъци и при все още най-ниските в абсолютна стойност цени на тока ( е с "братския" газ е малко по-различно:)), ако наистина са толкова неконкурентни, значи причината за това е някъде другаде, а не в държавата:).

 • 2
  nadejdanad avatar :-?
  nadejdanad

  Да, Цветко е много прав в разсъжденията си!

 • 3
  poptcheva avatar :-|
  Free person

  Мили Капитал,не го разпространявайте в ЛАФКА,моля Ви!

 • 4
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  На водещите места липсват експортно ориентирани производители. Това определено е проблем за икономиката.

 • 5
  bzm avatar :-|
  bzm

  Гиганти-крадци! Явно за да успееш в този свят трябва да си крадец, а в България и експлоататор :(


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.