Европейските телекоми ускоряват инвестициите в нови мрежи

Операторите преминават към изцяло базирани на интернет платформи

През последните години европейските телекоми страдат от спад на приходите заради все по-силната конкуренция на интернет компаниите. За да отговорят на новите реалности на пазара, телекомите увеличават инвестициите си в нови поколения мрежи, които ще са способни да пренасят все по-голямото количество данни, изисквано от потребителите, пише Financial Times.

"Европейските телеком оператори отново увеличават капиталовите си разходи, което отразява по-високата увереност в перспективите на сектора", коментира Стивън Хауърд, анализатор в HSBC. В мобилната индустрия това означава все повече инвестиции в ново поколение 4G мрежи и възможности за по-бърз безжичен интернет. "Ние считаме тази тенденция за сигнал, че акциите на телекомите ще поскъпват и са добра инвестиция – точно както бяха в САЩ преди десетилетие", изтъква Хауърд.

Преминаване в облака

Един от примерите в това отношение е британският телеком BT. Още преди няколко години изпълнителният директор на компанията Гавин Патерсън е заявил намерението си да прехвърли телефонната мрежа към базирана на интернет инфраструктура – т.нар. all-IP система. "Това е огромна промяна. Нуждата от увеличаване на капацитета за пренос на данни нараства постоянно заради желанието на потребителите да гледат онлайн видеа, да играят мултиплеър игри и да общуват през социалните мрежи", заявява той.

Нарастващото търсене на супербърз мобилен интернет ще доведе до рязък скок на приходите в телеком сектора, показва проучване на анализаторите от Arthur D. Little и Bell Labs. Те обаче изтъкват, че това ще изисква телекомите да инвестират в нови мрежи, най-вече в прехода от традиционни телефонни линии към такива, базирани на интернет. Според проучването модернизирането на мрежите на европейските телекоми може да им помогне да спестяват по 14 млрд. евро годишно. Други 25 млрд. евро годишно могат да бъдат спестени от свиването на оперативните разходи.

Разработката и предлагането на новите продукти и услуги ще могат да бъдат прехвърлени в "облачното" пространство. Едно домакинство например ще може почти веднага да бъде свързано с безжичната интернет мрежа, вместо няколко дни да чака техник, който да инсталира кабел. "Сега е моментът европейската телекомуникационна индустрия да изведе мрежите си на ново ниво. Няма да е лесно за изпълнение, но печалбата ще е значителна", заявяват анализаторите от Arthur D. Little.

Улеснено управление

През миналата година Telekom Austria прехвърли клиентите на стационарните си телефонни услуги към изцяло IP система. Deutsche Telekom също ускорява плановете си в тази насока, като се надява да завърши промяната към края на 2018 г. Според компанията изцяло базираната на интернет мрежа ще направи по-лесно обслужването на потребители от различни пазари чрез централизирана система, като същевременно ще намали разходите и ще даде възможност за предлагане на нови услуги.

Изпълнителният директор на Deutsche Telekom Тим Хьотге заявява, че компанията прехвърля по 100 хил. клиента седмично към базираната на интернет платформа. По думите му първата задача е да се създаде единна платформа, която да управлява всички стационарни и мобилни услуги. "След това прехвърляме услугите си в облака, което прави нещата много по-евтини и ефикасни", заявява той. Според анализаторите улесненото управление и интеграция на големи IP мрежи може да стимулира консолидацията в сектора. BT се сочи като една от потенциалните цели за придобиване на Deutsche Telekom.

Финландският производител на телеком оборудване Nokia отчита, че осем от десетте му най-големи европейски клиента са се заели с преминаване към изцяло интернет базирани мрежи. Така компаниите се стремят да отговорят на очакванията на потребителите за по-добър достъп до интернет на по-ниски цени. IP мрежите също така дават нови възможности за генериране на приходи, например улеснено разпространение на телевизионни канали в различните пазари, в които оперира дадена компания.