Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Депутатите се разделиха в подкрепата си за новия 5% данък в енергетиката

С него ще бъдат събрани общо 211 млн. лв., от които 63 млн. ще плати самата НЕК

Поправките бяха внесени за разглеждане в парламента от Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ.
Поправките бяха внесени за разглеждане в парламента от Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ.
Поправките бяха внесени за разглеждане в парламента от Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Поправките бяха внесени за разглеждане в парламента от Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Въпреки че от БСП, АБВ и Реформаторския блок се изказаха против поправките, в крайна сметка те гласуваха въздържал се.

Депутатите се разделиха в подкрепата си за предложения законопроект, който предвижда да бъде наложен 5% данък върху приходите на всички производители на енергия и да се въведат ретроактивни мерки спрямо договорите за възобновяема енергия.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  domain avatar :-|
  domain
  • - 7
  • + 4

  Така. Какво разбрахме от горната статия:

  1. Защитници на фотоволтаиците са продуцентите на модела КОЙ (ДПС+БСП). При такива защитници, на ВЕИ бизнеса врагове не му трябват.

  2. Посочените числа в статията показват, че наистина е имало манипулации на фактите в предишния материал по темата:
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/07/05/2566207_reshenieto_za_toka_5_obraten_efekt/

  3. Патриотичния ФОНД ще обере овациите на изборите само защото всички останали се чудят как да прикриват мариците и соларките.

  4. Капитал продължава да отразява тенденциозно темата. В други медии заглавието на тази новина е "две парламентарни комисии одобриха законопроекта...".

  Нередност?
 • 2
  gue12391373 avatar :-|
  gue12391373
  • - 3
  • + 5

  Очевидно, руските пари сега са в Патриотичния фронт и започва нова атака за превземането на българската енергетика. Троловете четат и пишат защитни слова. Този филм е гледан вече няколко пъти. Все пак, положителното е, че сме членове на НАТО и на ЕС и в България вече има американски, а не руски танкове.

  Нередност?
 • 3
  lz73 avatar :-|
  lz73

  До коментар [#1] от "domain":

  1. До колкото прочетох май само ПФ са категорично ЗА.
  2. Посочените числа показват, че май оная статия е вярна.
  3. ПФ ще обере овациите само защото в останалите има здрав разум.
  4. Тенденция е Капитал да отразява тази тема.

  Нередност?
 • 4
  domain avatar :-|
  domain

  До коментар [#3] от "mrx10354190":

  1. Да. Така излиза от тази статия. Освен това пише, че ДПС и БСП са катерогично против. А комисята като цяло е одобрила законопроекта.

  2. Напротив. В "оная" статия освен други неща бяха "объркани" цифрите за очакван приход, нетен ефект и ефект върхи ТЕЦ Марица Изток 2. Статията беше допълнена в последтвие.

  3. Съгласен. Жалко за здравия разум, че не предложи нищо по-разумно.

  4. Капитал като цяло прави качествена и независима журналистика. Изключение правят енергийните теми, които отразяват тенденциозно и манипулативно когато нещо е против интересите на 14 мегаватовия соларен парк в Добрич (собственост на тяхната група). Ако този данък се въведе те ще загубат близо 400 хил. лв./год., което явно е достатъчна мотивация за прескачане на собствените им стандарти за журналистика.

  Нередност?
 • 5
  daviddavid avatar :-|
  daviddavid

  Тенденциозна статия .....
  1. "останалата им електроенергия се продава по цени за излишък на балансиращия пазар (3-4 лв. на мегаватчас)" .... това наприемр е пълна глупост.
  2. Оранжериите имат нужда от топлина дори при 50 градуса външна температура, който твърди обратното е поредния евтин популист
  3. ВЕИ не е само слънце и вятър, видните ни енергетици са на път да затрият родното животновъдство играейки си с цените на тока произведен от биогаз
  4. Нека не се лъжем тези пари ще дойдат от джоба на потребителя (частния, не промишления) просто ще излезат индиректно. Тази "реформа" е преливане от пусто в празно и като такава е безсмислена, единствените ощетени от нея ще са преференциалните производители и потребителите.

  Нередност?
 • 6
  lz73 avatar :-|
  lz73

  До коментар [#5] от "daviddavid":


  [quote#5:"daviddavid"]1. "останалата им електроенергия се продава по цени за излишък на балансиращия пазар (3-4 лв. на мегаватчас)" .... това наприемр е пълна глупост. [/quote]

  Съгласен съм, но така е заложено в проекта. И вярно, в момента цената е 5-6лв./MWh...


  [quote#5:"daviddavid"]2. Оранжериите имат нужда от топлина дори при 50 градуса външна температура, който твърди обратното е поредния евтин популист [/quote]

  Би ли ми обяснил за какво я използват?

  Нередност?
 • 7
  daviddavid avatar :-|
  daviddavid

  До коментар [#6] от "mrx10354190":

  Разбира се, доколкото съм запознат с оранжерийното дело де :) Първо, почти няма нощ в която да няма нужда от отопление, Оранжериите не са акумулатори на топлина, те се охлаждат (вентилират) денем , а нощем се топлят. За да се изравнят тези баланси обикновено до всяка оранжеря ще видиш голям (20-50 м3) съд с вода, който играе роля на акумулатор, но това не е достатъчно, през лятото разликата в дневната и нощната температура е твърде голяма, ролята на отоплението е да я изравни. Разбира се потреблението е доста по-малко , но го има, нормалините работни часове на една когенерация монтирана в оранжерия в България са между 4500 и 6000, това няма как да бъде постигнато само през зимата.

  Моля обясни и ти на мен, защо трябва да продават на балансиращия , а не на свободния пазар? (наистина незная, вижда ми се идиотско, но допускам че има някаква причина)

  Нередност?
 • 8
  lz73 avatar :-|
  lz73

  До коментар [#7] от "daviddavid":

  Не си разбрал! Ще продават на НЕК, но по възможно най-ниската цена. Естествено ако не намерят на кой да я продадат на свободния пазар.
  Относно когенерациите - някак не ми се връзва посред лято да блъскат на пълна мощност. То не ми се връзва и някои ТЕЦ-ове да имат приход от продажба на ел. енергия около 1.5 пъти повече, отколкото от топлоенергия, ама кой ме пита...

  Нередност?
 • 9
  daviddavid avatar :-|
  daviddavid

  До коментар [#8] от "mrx10354190":

  Не говорим за пълна мощност, на една оранжерия от 30 дка. се монтира когенератор с мощност 1 МВт и котли с обща мощност 30 МВт. ( това е "майсторска" сметка). Когенератора покрива минималния товар който е наличен през 5000-6000 работни часа на година, иначе не е рентабилна инвестицията.
  Продължавам да не разбирам защо цената ще 5-6 лв. На свободния пазар е около 80 лв, такса "балансиране " към всички ЕРП-та е различна и доста субективна, но не е повече от 50 лв, сиреч поне 30 лв. трябва да остават.

  Нередност?
Нов коментар