Депутатите се разделиха в подкрепата си за новия 5% данък в енергетиката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Депутатите се разделиха в подкрепата си за новия 5% данък в енергетиката

Поправките бяха внесени за разглеждане в парламента от Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ.

Депутатите се разделиха в подкрепата си за новия 5% данък в енергетиката

С него ще бъдат събрани общо 211 млн. лв., от които 63 млн. ще плати самата НЕК

4174 прочитания

Поправките бяха внесени за разглеждане в парламента от Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ.

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Въпреки че от БСП, АБВ и Реформаторския блок се изказаха против поправките, в крайна сметка те гласуваха въздържал се.

Депутатите се разделиха в подкрепата си за предложения законопроект, който предвижда да бъде наложен 5% данък върху приходите на всички производители на енергия и да се въведат ретроактивни мерки спрямо договорите за възобновяема енергия.

Намерението за тези законодателни мерки беше обявено в петък след среща между представители на правителството със синдикални и работодателски организации. Във вторник поправките бяха внесени за разглеждане в парламента от Делян Добрев и група народни представители от ГЕРБ, а в четвъртък енергийната комисия ги прие на първо четене само с един глас повече.

Против мерките

Категорично против готвените мерки се обявиха от Движението за права и свободни (ДПС). Според Рамадан Аталай работодателите и синдикатите са убедили премиера да подкрепи тези мерки "може би защото са приятели". По думите му фондът, в който ще се събира данъкът от 5%, е необходим, но не по този начин, защото не вижда в него участието на самите работодатели. Аталай допълни, че няма да сме сериозна държавна, ако бъдат приети тези ретроактивни законодателни промени по отношение на договорите с ВЕИ централите. Останалите депутати също се изказаха негативно за това, че подобни законодателни решения се взимат на срещи между работодателите и премиера. Против законодателните промени се обяви и Станислав Иванов от Реформаторския блок (РБ), който изтъкна, че въвеждането на 5% данък ще затрудни модернизацията на АЕЦ "Козлодуй". Мартин Димитров, който също е от РБ, посочи, че ако ще се въвежда подобен "плосък данък" за производителите, то това трябва да бъде направено и за електроразпределителните и газовите дружества.

Според Таско Ерменков от БСП с този законопроект страната ни ще бъде въвлечена в нови арбитражни процедури, Кирил Цочев от АБВ изрази притеснението си, че на практика решението да се въведат тези мерки е станало, без да бъде взето мнението на самите производители. Освен това се изказаха и опасения, че създаването на фонд, средствата от който да отиват за покриване на разходите на НЕК, може да бъде погледнато като кръстосано субсидиране от ЕК.

Единствените, които категорично застанаха зад мерките, бяха депутатите от Патриотичния фронт, които обвиниха колегите си в популизъм. Председателят на партията Валери Симеонов заяви, че няма място да се говори за европейски директиви, когато става въпрос за оцеляване на енергетиката. Той обаче поиска 5% данък да бъде наложен само за ВЕИ производителите и двете американски централи в Маришкия басейн и когенерациите.

Въпреки че от БСП, АБВ и Реформаторския блок се изказаха против поправките, в крайна сметка депутатите от тези партии гласуваха "въздържал се". По всичко обаче изглежда, че дебатът в пленарната зала за въвеждането на въпросните мерки ще бъде ожесточен и в крайна сметка може и да бъде отхвърлен от депутатите.

Енергийната комисия прие и законопроекта, внесен от Мартин Димитров и група народни представители, според който всички договори за покупко-продажба на електроенергия трябва да бъдат публични, както и да се изготви наредба, която да определя какво да бъде съкращението на разходите на дружествата с над 50% държавно участие.

Какви ще са ползите

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, който беше извикан в енергийната комисия на изслушване по искане на работодателските организации, обясни, че финансовият ефект от предлаганите законодателни мерки ще бъде общо 291 млн. лв. От 5% данък ще бъдат събрани общо 211 млн. лв., от които 63 млн. лв. ще плати самата НЕК. Причината за това е, че приходът от облагането на  "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3" ще бъде общо 52 млн. лв., но по силата на сключените им дългосрочни договори всички допълнителни такси и непредвидени данъци ще бъдат платени от НЕК.

Отделно от големите ВЕЦ, собственост на НЕК, ще бъдат събрани 8.5 млн. лв. Останалите 148 млн. лв. приход ще дойдат от ВЕИ централите - 48.6 млн. лв., АЕЦ "Козлодуй" - 40 млн. лв., ТЕЦ "Марица-изток 2" - 25 млн. лв., и от когенерациите - 26 млн. лв. От допълнителните законодателни мерки върху ВЕИ ще бъдат събрани още 80 млн. лв. От тях 55 млн. лв. от мярката, която предвижда промяна на количеството закупена електроенергия от преференциални цени, а 25 млн. лв., ако останалата им електроенергия се продава по цени за излишък на балансиращия пазар (3-4 лв. на мегаватчас) вместо както е в момента, по цена на обществен доставчик от 125 лв. за мегаватчас. Иванов обаче не пожела да каже как тези допълнителни приходи ще се отразят на крайната цена на електроенергията, която трябва да бъде определена до 31 юли.

Хванати в нарушение

Според Валери Симеонов, който е председател на комисията за наблюдение на работата на КЕВР, в момента при 40 градуса има оранжерии, които се отопляват, като по този начин продават високоефективна енергия на НЕК. Самият той посочи, че това е очевидна злоупотреба. По отношение на проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) на ВЕИ проектите той посочи, че до момента са проверени 5 централи, като при три от тях е имало нарушения. Те са свързани с взимането на кредити от компании майки с много по-високи лихви или плащане по 2 млн. лв. комисиони на външен консултант, който е и съсобственик в проекта.

Въпреки че от БСП, АБВ и Реформаторския блок се изказаха против поправките, в крайна сметка те гласуваха въздържал се.

Депутатите се разделиха в подкрепата си за предложения законопроект, който предвижда да бъде наложен 5% данък върху приходите на всички производители на енергия и да се въведат ретроактивни мерки спрямо договорите за възобновяема енергия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  domain avatar :-|
  domain

  Така. Какво разбрахме от горната статия:

  1. Защитници на фотоволтаиците са продуцентите на модела КОЙ (ДПС+БСП). При такива защитници, на ВЕИ бизнеса врагове не му трябват.

  2. Посочените числа в статията показват, че наистина е имало манипулации на фактите в предишния материал по темата:
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/07/05/2566207_reshenieto_za_toka_5_obraten_efekt/

  3. Патриотичния ФОНД ще обере овациите на изборите само защото всички останали се чудят как да прикриват мариците и соларките.

  4. Капитал продължава да отразява тенденциозно темата. В други медии заглавието на тази новина е "две парламентарни комисии одобриха законопроекта...".

 • 2
  gue12391373 avatar :-|
  gue12391373

  Очевидно, руските пари сега са в Патриотичния фронт и започва нова атака за превземането на българската енергетика. Троловете четат и пишат защитни слова. Този филм е гледан вече няколко пъти. Все пак, положителното е, че сме членове на НАТО и на ЕС и в България вече има американски, а не руски танкове.

 • 3
  lz73 avatar :-|
  lz73

  До коментар [#1] от "domain":

  1. До колкото прочетох май само ПФ са категорично ЗА.
  2. Посочените числа показват, че май оная статия е вярна.
  3. ПФ ще обере овациите само защото в останалите има здрав разум.
  4. Тенденция е Капитал да отразява тази тема.

 • 4
  domain avatar :-|
  domain

  До коментар [#3] от "mrx10354190":

  1. Да. Така излиза от тази статия. Освен това пише, че ДПС и БСП са катерогично против. А комисята като цяло е одобрила законопроекта.

  2. Напротив. В "оная" статия освен други неща бяха "объркани" цифрите за очакван приход, нетен ефект и ефект върхи ТЕЦ Марица Изток 2. Статията беше допълнена в последтвие.

  3. Съгласен. Жалко за здравия разум, че не предложи нищо по-разумно.

  4. Капитал като цяло прави качествена и независима журналистика. Изключение правят енергийните теми, които отразяват тенденциозно и манипулативно когато нещо е против интересите на 14 мегаватовия соларен парк в Добрич (собственост на тяхната група). Ако този данък се въведе те ще загубат близо 400 хил. лв./год., което явно е достатъчна мотивация за прескачане на собствените им стандарти за журналистика.

 • 5
  daviddavid avatar :-|
  daviddavid

  Тенденциозна статия .....
  1. "останалата им електроенергия се продава по цени за излишък на балансиращия пазар (3-4 лв. на мегаватчас)" .... това наприемр е пълна глупост.
  2. Оранжериите имат нужда от топлина дори при 50 градуса външна температура, който твърди обратното е поредния евтин популист
  3. ВЕИ не е само слънце и вятър, видните ни енергетици са на път да затрият родното животновъдство играейки си с цените на тока произведен от биогаз
  4. Нека не се лъжем тези пари ще дойдат от джоба на потребителя (частния, не промишления) просто ще излезат индиректно. Тази "реформа" е преливане от пусто в празно и като такава е безсмислена, единствените ощетени от нея ще са преференциалните производители и потребителите.

 • 6
  lz73 avatar :-|
  lz73

  До коментар [#5] от "daviddavid":


  [quote#5:"daviddavid"]1. "останалата им електроенергия се продава по цени за излишък на балансиращия пазар (3-4 лв. на мегаватчас)" .... това наприемр е пълна глупост. [/quote]

  Съгласен съм, но така е заложено в проекта. И вярно, в момента цената е 5-6лв./MWh...


  [quote#5:"daviddavid"]2. Оранжериите имат нужда от топлина дори при 50 градуса външна температура, който твърди обратното е поредния евтин популист [/quote]

  Би ли ми обяснил за какво я използват?

 • 7
  daviddavid avatar :-|
  daviddavid

  До коментар [#6] от "mrx10354190":

  Разбира се, доколкото съм запознат с оранжерийното дело де :) Първо, почти няма нощ в която да няма нужда от отопление, Оранжериите не са акумулатори на топлина, те се охлаждат (вентилират) денем , а нощем се топлят. За да се изравнят тези баланси обикновено до всяка оранжеря ще видиш голям (20-50 м3) съд с вода, който играе роля на акумулатор, но това не е достатъчно, през лятото разликата в дневната и нощната температура е твърде голяма, ролята на отоплението е да я изравни. Разбира се потреблението е доста по-малко , но го има, нормалините работни часове на една когенерация монтирана в оранжерия в България са между 4500 и 6000, това няма как да бъде постигнато само през зимата.

  Моля обясни и ти на мен, защо трябва да продават на балансиращия , а не на свободния пазар? (наистина незная, вижда ми се идиотско, но допускам че има някаква причина)

 • 8
  lz73 avatar :-|
  lz73

  До коментар [#7] от "daviddavid":

  Не си разбрал! Ще продават на НЕК, но по възможно най-ниската цена. Естествено ако не намерят на кой да я продадат на свободния пазар.
  Относно когенерациите - някак не ми се връзва посред лято да блъскат на пълна мощност. То не ми се връзва и някои ТЕЦ-ове да имат приход от продажба на ел. енергия около 1.5 пъти повече, отколкото от топлоенергия, ама кой ме пита...

 • 9
  daviddavid avatar :-|
  daviddavid

  До коментар [#8] от "mrx10354190":

  Не говорим за пълна мощност, на една оранжерия от 30 дка. се монтира когенератор с мощност 1 МВт и котли с обща мощност 30 МВт. ( това е "майсторска" сметка). Когенератора покрива минималния товар който е наличен през 5000-6000 работни часа на година, иначе не е рентабилна инвестицията.
  Продължавам да не разбирам защо цената ще 5-6 лв. На свободния пазар е около 80 лв, такса "балансиране " към всички ЕРП-та е различна и доста субективна, но не е повече от 50 лв, сиреч поне 30 лв. трябва да остават.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.