С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
26 юли 2015, 15:50, 3453 прочитания

По-малко мляко и червено месо са били произведени през 2014 г. в България

Производството и потреблението на птиче месо обаче нарастват

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
2014 г. не е била толкова благоприятна за българското млекопреработване и месопроизводство, колкото 2013 г. Количеството преработено мляко продължава да намалява спрямо предходните години, спада производството и на повечето основни млечни продукти в страната като кашкавал, кисело и прясно мляко. Изключение от тенденцията е бялото саламурено сирене, чието производство нараства. Увеличава се и произведеното бяло месо. Производството на червено месо обаче пада под 100 000 тона, което не се е случвало от 2001 г. насам. Това показват данните за дейността на млекопреработвателните предприятия и кланиците, публикувани от Министерството на земеделието и храните.

Мляко


Общото количество преработено мляко през 2014 г. намалява спрямо това през 2013 и 2012 г. и достига близо 516 млн. литра. За сравнение, през 2012 г. то е било с почти 50 млн. повече: 562 млн. литра. От него 93% е било краве (но количеството му спада), 4.9% овче, 1.5% - козе, и 0.6% - биволско. Производството както на киселото, така и прясното мляко спада. Затова пък предприятията са увеличили производството на бялото саламурено сирене (с общо 8881 тона). От другите продукти спад на количеството спрямо предходната година има при течните пакетирани млека, ароматизираните заквасени млека (с или без плодове) и млечните десерти, докато ръст се наблюдава при пакетираната сметана и топените и пушени сирена. С над 60% нарастват произведените сирена от биволско и смесено мляко, но тяхното количество е значително по-ниско спрямо тези, произведени от краве мляко.

Най-много количество мляко (157 млн. литра) се произвеждат в Южния централен район, Северният централен район пък е водещ в производството на бялото саламурено сирене.

Бяло месо



Потребителите в България се насочват все повече към консумацията на птиче месо. През 2014 г. вътрешното потребление на птиче месо, субпродукти и втлъстен черен дроб е нараснало с около 8.6% спрямо това през 2013 г. Вносът на бяло месо се е увеличил с 12.1%. Местните предприятия също са изнасяли повече навън, но износът нараства с по-малък процент (5%) спрямо предходната година. Северният централен район е водещ в производството на бяло месо в страната с дял от 54.7%, следван от Югоизточния район.

Червено месо

Общото производство на червено месо в страната през 2014 г. намалява спрямо предходната с 6.5%, като минава под границата от 100 000 тона и стига 98 232.2 тона (кланично тегло). За последно толкова ниско количество се е произвело през 2001 г. Това се дължи на спада на производството в стопанствата. Същевременно промишленото производство на червено месо през миналата година е нараснало в сравнение с предходните две и достига 61 879 тона. Общите данни (промишлено производство плюс това в стопанствата) показват, че намалява производството на месо от свине, както и от говеда. Макар и с минимални количества се увеличава произведеното месо от овце, кози, биволи и еднокопитни.

Вътрешното потребление на червено месо се увеличава с 6417.5 тона и достига 245 191.3 тона, като най-голямо е увеличението при консумацията на свинско месо. През 2014 г. българите са консумирали 201 955.1 тона свинско месо, като повече от половината от него е било вносно. Така свинското оглавява класацията за най-търсено месо в страната, следвано от птичето и говеждото. Потреблението на говеждо месо леко се увеличава също, като около половината от него се внася от чужбина. Данните на министерството на земеделието показват, че почти цялото овче и козе месо са били местно производство.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Ваканционните имоти се завръщат на картата с добри инвестиции Ваканционните имоти се завръщат на картата с добри инвестиции

Гарантирана доходност, атрактивни цени и възможността за семейна ваканция в домашен уют са сред основните фактори, които движат пазара

14 дек 2019, 434 прочитания

Халите 2020: Ресторанти, барове и фермерски храни 2 Халите 2020: Ресторанти, барове и фермерски храни

Motto и Spaghetti Kitchen, Manzo, Forno Cipollini, La Bottega, Mediterraneo, 33 Гастронавти, By The Way, Memento и др. са сред обектите, с които собствениците на сегашния пазар преговарят

13 дек 2019, 1541 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Най-големите обществени поръчки през седмицата

Още от Капитал
Букурещ - по-големият офис събрат

Румънската столица има по-ликвиден пазар, повече инвеститори и по-големи наематели

Новите владетели на "Булсатком"

Водещият тв доставчик има нова акционерна структура, в която присъства един от големите инвестиционни фондове - BlackRock

Песимизъм печели, оптимизъм - губи

Създаването на къс ETF фонд върху SOFIX отваря възможност за печалби при падащ пазар

Походът на електробусите

През 2020 г. се очаква доставката на близо 300 превозни средства на ток за градския транспорт в големите градове

Пича с фотоапарата

Фотографският проект на актьора Джеф Бриджис

Театър: "За едно явление от електричеството"

"Възраждане" променя камерното си пространство до неузнаваемост за пиесата по Чехов

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10