"Макс телеком" пуска GSM услуга
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Макс телеком" пуска GSM услуга

Наскоро собственикът на "Макс телеком" Даниел Купсин смени почти изцяло мениджмънта на компанията.

"Макс телеком" пуска GSM услуга

Компанията на Даниел Купсин ще е четвъртият мобилен оператор след договор за ползване на мрежата на "Мобилтел"

Паулина Михайлова
20533 прочитания

Наскоро собственикът на "Макс телеком" Даниел Купсин смени почти изцяло мениджмънта на компанията.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Трудно, бавно, с дълги преговори и съмнения до последно, но е факт - "Макс телеком" подписа договор за национален роуминг с "Мобилтел". Което на по-разбираем език означава, че компанията на Даниел Купсин ще може да стартира реална дейност като мобилен оператор, предлагайки и гласова услуга на клиентите си. Кога - за момента не уточняват от нито едно от двете дружества, които съобщиха новината във вторник.

С глас или мъртъв

"Макс телеком" беше създаден от Красимир Стойчев (по съвпадение - основател и на "Мобилтел" доста по-рано) и в края на 2011 г. взе от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) лиценз за оператор по технологията LTE - стандарт за мобилни комуникации от четвърто поколение (4G). Стойчев обаче дълго не можа да плати дори сумата от 30 млн. лв., която представляваше първоначална такса за честотните ленти (тогава - 2x8 MhZ) в обхвата 1800 MhZ, които получи за 10-годишно ползване заедно с разрешителното си. Затова и около година и половина по-късно той продаде компанията на базирания в Лондон инвеститор от руски произход Даниел Купсин.

Новият собственик плати дълга към държавата и след това вложи още над 55 млн. евро (по неофициални данни) в развитието на "Макс телеком".

Така към момента мрежата на оператора покрива почти 40% от населението на България. Проблемът е там, че този дял, макар и да изглежда висок, всъщност означава доста скромно покритие на територията на страната, концентрирано в големите градове и курортите. И също толкова важно - инфраструктурата не предлага на този етап пренос на глас, а само мобилен интернет.

Тоест - въпреки немалкото вложение "Макс телеком" сам нито може да предложи гласова услуга, нито пък да я осигури извън градовете, където има мрежа. При положение че именно от глас идват основните приходи на мобилните оператори, а и без него мобилният интернет отделно не е особено атрактивен за абонатите, е логично компанията да прави всичко възможно да се добере до национален роуминг с някой от трите работещи големи телекома.

Това и правеше. Преговорите между "Макс телеком" и "Мобилтел" са от близо година, като междувременно дружеството на Купсин опита споразумение и с БТК и "Теленор".

Помощ от приятел

Сега, два-три месеца след като се очакваше споразумението да се случи всеки момент, договорът за национален роуминг между "Мобилтел" и "Макс телеком" е факт. Във вторник той беше подписан от главните изпълнителни директори на двете компании Танасис Кацирубас и Нейчо Величков.

Споразумението, широко разпространена практика по света, но първо за България, означава по-малкият оператор да използва мрежата на този с национално покритие срещу заплащане на едро на местата, където собствената му инфраструктура няма обхват. Трафикът на клиентите на "Макс телеком" в случая ще минава през собствената му мрежа, където я има, и през тази на "Мобилтел" - за всички останали части на страната.

Цените на дребно ще се определят от оператора самостоятелно, без никакво влияние на по-големия.

За момента от "Макс телеком" не уточниха откога ще могат да предложат реално услуга на база на новото споразумение. Търговска тайна са и параметрите на самия договор от порядъка на това колко и на какъв принцип ще плаща компанията на Даниел Купсин на "Мобилтел". Известно е обаче, че национален роуминг в "обратната посока" няма да има - "Мобилтел" няма да ползва инфраструктурата на "Макс телеком", за да предложи 4G.

Ключов е въпросът как новият телеком ще предлага услугите си. Засега той има миниатюрна собствена търговска мрежа, като от няколко месеца използва и тази на кабелния оператор "Близу". Тази опция скоро може да не е актуална, тъй като дружеството е в процес на продажба, а кандидати са останалите телекоми и американски фонд. Вероятно първо услугата ще бъде предложена на съществуващите клиенти на мобилен интернет, които към началото на годината са 27 хиляди. За 2014 г. дружеството има приходи от 4.7 млн. лв. и загуба от 25 млн. лв. заради големия инвестиционен план. Даниел Купсин от месеци води разговори и да привлече коинвеститор в "Макс телеком".

С конкурент или с по-опасен конкурент

За първия и най-голям мобилен оператор в България споразумението е изгодно, защото, освен че му носи допълнителни приходи, все пак го поставя в по-близки отношения с новоизникващия конкурент. Появата му, ако изобщо доведе до преразпределение на пазара, може да намали шансовете за успех на следващ, пети, мобилен оператор. Лиценз да работи като такъв пак по стандарта LTE има "Булсатком" (виж карето), а най-големият на пазара на тв разпространение определено е по-опасен конкурент.

Третата компания, която в края на 2011 г. взе лиценз за 4G - "4Джи ком", не работи, а само задържа честотите, които получи заедно с лиценза си. КРС води дела за отнемането му.

 
"Булсатком" ще предложи разговори през интернет от есента

"Булсатком" се готви за търговски старт на услуги по стандарт LTE през септември, съобщиха от компанията пред "Капитал". За момента това ще са бъде класически мобилен интернет - четвърто поколение мобилни комуникации с пренос на данни и достъп до световната мрежа. Пренос на глас според представители на дружеството ще бъде възможен през различните апликации за пренос на данни от порядъка на Viber.

Най-големият доставчик на платена телевизия в България е смятан на пазара за значително по-опасен конкурент от "Макс телеком" по няколко причини: известен е с ниските тарифи, има сериозна клиентела на сателитната си услуга, която бързо може да привлече и за мобилен трафик, а търговската му мрежа е доста по-развита от тази на "Макс телеком".

"Булсатком" очевидно държи и на пълната си независимост, защото до момента не е известно да е водил преговори за национален роуминг с който и да било от телекомите.

На този етап мрежата му има покритие на 35% от населението на страната - в големите градове, където ще бъдат достъпни и новите му услуги.

Трудно, бавно, с дълги преговори и съмнения до последно, но е факт - "Макс телеком" подписа договор за национален роуминг с "Мобилтел". Което на по-разбираем език означава, че компанията на Даниел Купсин ще може да стартира реална дейност като мобилен оператор, предлагайки и гласова услуга на клиентите си. Кога - за момента не уточняват от нито едно от двете дружества, които съобщиха новината във вторник.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  ruslan avatar :-|
  Росен Радославов

  В крайна сметка нищо ново.
  Булсатком е надеждата за истинска конкуренция.

 • 2
  jonson avatar :-|
  jonson

  Макс телеком би трябвало да предложат нещо повечена клиентите си, за да ги привлекат. След като с гласовата услуга това очевидно няма как да стане, следва да очакваме изкушаващото предложение да бъде в областта на мобилния нет.

 • 3
  stg avatar :-|
  stg

  [quote#1:"Росен (путлер капут)"]В крайна сметка нищо ново.
  Булсатком е надеждата за истинска конкуренция. [/quote]
  оффф намери кой да ти бъде надежда

 • 4
  oserv avatar :-|
  Patilan

  До коментар [#2] от "jonson":

  мобилният нет зависи от инфраструктурата на Мтел..., която нямам никаква представа как е.

 • 5
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  Няма я тая стръв както беше преди години, пазарът е пренаситен откъм мобилни услуги, хората са се ориентирали отдавна и не знам какво още трябва да предложи един нов играч на пазара, та да дръпне клиенти от конкуренцията?! Може би безплатни услуги...

 • 6
  sherekhan avatar :-|
  sherekhan

  Аз чакам Булсат и веднага минавам при тях :)) Стига с тия картели.

 • 7
  ruslan avatar :-|
  Росен Радославов

  До коментар [#4] от "Patilan":


  [quote#4:"Patilan"]мобилният нет зависи от инфраструктурата на Мтел..., която нямам никаква представа как е[/quote]
  Аз имам прясна представа. Никаква я няма инфраструктурата на Мтел.

  Мтел остана най-куцият оператор. Не е случаен факта, че тези са успели да се договорят с тях точно.

 • 8
  ruslan avatar :-|
  Росен Радославов

  До коментар [#3] от "stg":

  Няма друга възможна надежда поне в обозримо бъдеще.

 • 9
  stg avatar :-|
  stg

  До коментар [#8] от "Росен (путлер капут)":

  мисля че другите компани само могат да се учат на измекярщина от Булсатком

 • 10
  ruslan avatar :-|
  Росен Радославов

  До коментар [#6] от "sherekhan":

  Ще може, ако стоиш само в голям град. Иначе и при Булсат ще е драма няколко години.
  Глобул постигна нещо, немалко, но трябваше година и 300 милиона.
  При това става въпрос за работеща мрежа, макар и лошо работеща.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.