"Мобилтел" купува "Близу" в сделка за 140 млн. евро
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Мобилтел" купува "Близу" в сделка за 140 млн. евро

"Очакваме от властите положително решение за придобиването, тъй като тази сделка ще спомогне за развитието на пазара", каза главният изпълнителен директор на "Мобилтел" Танасис Кацирубас

"Мобилтел" купува "Близу" в сделка за 140 млн. евро

Най-големият мобилен оператор става лидер на интернет пазара и втори при тв доставката

Паулина Михайлова
33773 прочитания

"Очакваме от властите положително решение за придобиването, тъй като тази сделка ще спомогне за развитието на пазара", каза главният изпълнителен директор на "Мобилтел" Танасис Кацирубас

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Интригата около "Близу" приключи. След скоростна процедура кабелният оператор става собственост на "Мобилтел", стана ясно в сряда. Цената остава тайна, а очакванията са прехвърлянето да приключи през четвъртото тримесечие на годината.

Офертата обаче е от порядъка на 140 млн. евро, казаха два независими източника на "Капитал".

Най-близко до предложението на Telekom Austria (в наддаването участваше собственикът на "Мобилтел") е бил друг голям местен оператор - "Теленор", допълни източник.

Сделката ще свие леко конкуренцията на пазара на интернет и телевизионно разпространение. И ще изстреля "Мобилтел" в по-силна позиция. Ако влеят "Близу", това ще е новият най-голям телеком в страната с общи приходи от около 850 млн. лв. Сега това е БТК с годишни постъпления от 800 млн. лв.

Щастливото лято на шведите

"Близу" беше създаден преди повече от пет години от сливането на "Евроком кабел" и "Кейбълтел" и покупката на двете фирми от базирания в Швеция инвестиционен фонд EQT V за 120 млн. евро.

Според Търговския регистър "Близу медиа енд броудбенд" е заложенo като предприятие пред Уникредит Булбанк по договор за заем от 185 млн. евро, като по-голяма част от сумата дойде именно по линия на придобиването от EQT, за чиято цел купувачът взе синдикиран заем от около 130 млн. евро, агент по който е и Уникредит Булбанк.

От средата на 2013 г. фондът започна да прави опити да излезе от инвестицията си, които обаче досега бяха безуспешни.

Този път, при стартираната в началото на юни процедура, кандидатите се оказаха изненадващо много, което и доведе до желания резултат - изход за шведите, при това с добър резултат за EQT V.

Първо писма за интерес към 100% от "Близу" подадоха БТК, "Теленор България", "Мобилтел", базираният в САЩ фонд KKR и "Макс телеком".

При подаването на обвързващи оферти се оказа, че списъкът изобщо не е променен. Реално обаче конкуренцията беше между четири - без последната компания. "Близу" има от доста време доста добри отношения с дружеството на Даниел Купсин, като през пролетта двата оператора сключиха споразумение за споделяне на инфраструктура и услуги, според което "Близу" продава мобилния интернет от "Макс телеком", а LTE операторът ползва инфраструктура на кабелния разпространител. Затова и офертата на "Макс телеком" през цялото време се възприемаше само като приятелска услуга. Още повече че от самото начало е ясно, че оформящата се сделка ще е доста над възможностите на прохождащия четвърти на мобилния пазар.

Ако не може с пари, значи с много пари

На този етап единствената информация, която съобщиха от Telekom Austria Group (TAG), e, че "Мобилтел" купува 100% от "Близу", транзакцията ще се финансира със съществуващи парични потоци на групата и се очаква да приключи през третото тримесечие на годината, след като получи разрешение от регулаторните органи. Произнасянето на Комисията за защита на конкуренцията обикновено отнема месец, така че сделка може да има още в края на септември.

Цената остава тайна, като от TAG подчертават, че са се споразумели с продавача да не я оповестяват. Според източници на "Капитал" сумата е съвсем малко над 140 млн. евро - това беше прагът, над който EQT V имаше решимост да продава. Платеното рано или късно ще стане видимо, защото Telekom Austria е публично дружество.

Според баланса на "Близу" за миналата година общите му задължения са 150 млн. лв., или 75 млн. евро. Подобна е ситуацията и в момента. Източник, запознат с финансовото състояние на компанията, каза, че по синдикирания заем към "Уникредит" сумата е около 70 млн. евро, към компанията майка се дължат други 20 млн. евро, но пък българското поделение има да получава 5 млн. евро от EQT V. Ако се приспадне и наличният кеш от 2 млн. евро в дружеството, общото задължение е около 83 млн. евро.

Така, ако цената е 140 млн. евро, излиза, че фондът EQT излиза на печалба от инвестицията (придобиването беше при цена от 120 млн. евро и беше почти изцяло финансирано с дълг).

Сумите в останалите оферти също са тайна, но според източници на вестника основната конкуренция е била между "Мобилтел", "Теленор България" и БТК.

И сега - внимавайте

Сделката за "Близу" е поредна, при която "Мобилтел" практически купува позиции на пазарите извън основния й - мобилните комуникации. Подобен ход операторът предприе, придобивайки преди около три години "Мегалан" и "Спектър нет".

По данни на TAG "Близу" държи дял от 8% на пазара на фиксиран интернет и 11% на този на тв услуги в България. Компанията има приблизително 373 хил. клиенти на фиксирани гласови, интернет и тв продукти, а мрежата му покрива 1.3 млн. домакинства. Приходите й за 2014 г. пак по данни на TAG са приблизително 47 млн. евро, а оперативната печалба преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) е 19 млн. евро.

С покупката на "Близу" "Мобилтел" става най-големият доставчик на фиксиран интернет в страната, изпреварвайки БТК, и втори, също по брой клиенти, при платеното тв разпространение след "Булсатком". Според регистъра на Комисията за регулиране на съобщенията, в който операторите декларираха абонатите си по видове услуги, към 31 декември 2014 г. "Близу" има 241 156 абоната на фиксиран интернет, а "Мобилтел" - 143 658. Сборът от двете прави 384 814 при 357 912 на БТК. При телевизията "Булсатком" е с около 600 хил. абоната, пак по данни от регистъра, а общо тези на "Мобилтел" и "Близу" са 412 157 (също по данни към края на миналата година).

Разбира се, сега предизвикателството пред "Мобилтел" е да не изгуби част от клиентите, за които плаща доста скъпо. За момента оттам не дават информация ще запазят ли марката му или не.

На пазара обаче в момента се образува интересно формирование: "Мобилтел" ще е собственик на "Близу", който продава услугите на "Макс телеком", а "Макс телеком" ползва инфраструктура на "Близу", като същевременно "Макс телеком" ще ползва мрежата на "Мобилтел", за да предлага мобилни гласови услуги.

Мажоритарен собственик на TAG в момента е мексиканският милиардер Карлос Слим. Също TAG впрочем купи преди около година македонското поделение на "Близу".

Интригата около "Близу" приключи. След скоростна процедура кабелният оператор става собственост на "Мобилтел", стана ясно в сряда. Цената остава тайна, а очакванията са прехвърлянето да приключи през четвъртото тримесечие на годината.

Офертата обаче е от порядъка на 140 млн. евро, казаха два независими източника на "Капитал".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  oxs1425362525393117 avatar :-|
  Иван Иванов

  Ужас, стремглаво на долу, "М тел", през целия си живот съм се пазил от тях.

 • 2
  kama_start avatar :-|
  kama_start

  Сега ще намразя и Близу

 • 3
  stangen avatar :-|
  Станислав Генов

  Прецакаха Мегалан, сега и Близу.

 • 4
  alegria avatar :-|
  Dum vivimus, vivamus

  Най-големия губещ от тази сделка е Теленор. Те остават единственият оператор без допълнителни услуги, а без телевизия и интернет няма как да реализират печалба....Така поетапно клиентите им ще изтичат към другите. А те и в момента са номер три, но ще излезе в края на годината.Близу им беше последния голям шанс да навлязат ударно на този пазар, и го изпуснаха. Обикновено така се случва, когато решиш да слагаш сърби на топ позиции....Все още помним фалстарта на Тотал ТВ, с почти същите лица начело.

 • 5
  baba_vuna avatar :-|
  Мамата

  Новият бранд как ще се зове Млизу?

 • 6
  stanislavs avatar :-|
  stanislavs

  Не трябваше така да се случва..., но такива са реалностите.. Сега Теленор ще купят Нет1 и ще изградят национално покритие :))

 • 7
  yerdna avatar :-|
  Crux

  Преди 2 години само БТК се пробва с цена 90 милиона. Ако тогава някой беше извадил 100 милиона, щеше да купи Близу. Днес цената е с 40% нагоре.

 • 8
  yerdna avatar :-|
  Crux

  И дано не ги интегрират 4 години като Мегалан и Спектър нет

 • 9
  datamode avatar :-|
  datamode

  До коментар [#7] от "Crux":

  да но близу се стабилизираха финансово

 • 10
  bojko84 avatar :-|
  Компетентен

  До коментар [#6] от "stanislavs":

  Нет 1 има покритие само в половин София.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.