IT служители в Пловдив с милиони бонус заради смяна на собственика

Те ще получат процент от сделката, която оцени работодателя им - британската софтуерна компания Reward Gateway, на 140 млн. паунда

В пловдивския офис на Reward Gateway работят 144 служители
В пловдивския офис на Reward Gateway работят 144 служители    ©  компанията
В пловдивския офис на Reward Gateway работят 144 служители
В пловдивския офис на Reward Gateway работят 144 служители    ©  компанията

Българските служители на британската софтуерна компания Reward Gateway ще получат бонус от милиони при предстоящата продажба на американския фонд за дялови инвестиции Great Hill Partners, съобщиха от лондонската фирма. Общо 144 са работещите в пловдивския офис и те ще си поделят процент от сумата, на която беше оценена фирмата при сделката - 140 млн. паунда (196.35 млн. евро).

Бизнесът и българската му половина

Създадената през 2006 г. Reward Gateway е създала софтуерна платформа за насърчаване на служители чрез различни награди, системи за възнаграждения и намаления при покупки и услуги. Продуктът се продава на глобални корпорации. В Пловдив е подразделението за поддръжка, включващо софтуерна разработка, 24-часово съдействие, финанси и др. Основните пазари на компанията са Великобритания, Австралия и САЩ, като сред клиентите са IBM, American Express, Diageo, Heineken, Sky, McDonalds, Bloomberg, Unilever, DHL, Bayer и др. Досега групата беше собственост на друг фонд - Inflexion Private Equity.

Офисът в Пловдив е създаден преди година и половина, като първоначално е отговарял само за софтуерна разработка, съобщи за "Капитал Daily" Георги Соколов, управител на българското подразделение. То оперира в страната като клон на чуждестранно дружество. В момента служителите тук са повече от половината персонал от 275 души на Reward Gateway в общо шест държави.

Как се разпределя сумата

Мениджмънтът и служителите в британската компания държат около 40% от акциите. Според Соколов всички служители ще си поделят около 5% от сумата, на която е оценена компанията - 140 млн. паунда. В официалното изявление се казва, че става дума за 6.5 млн. паунда, като в нея няма да участват членовете на борда на директорите, т.е. остават 269 души. В съобщението на компанията се казва още, че обикновен служител, който е в Reward Gateway от няколко години, ще получи сума, равна на годишната му заплата. Тези, които са се присъединили след средата на 2014 г., ще получат едномесечна заплата като бонус. През 2010 г., когато Inflexion купи мажоритарен дял, фирмата също раздаде 1 млн. паунда на 70 служители.

Българският мениджър заяви, че сумата ще се разпределя между работещите на базата на поста, задълженията, колко време е прекарал в компанията служителят и т.н. "Хората тук са изключително лоялни и квалифицирани и екипът ни тепърва ще се разраства", заяви Соколов. И в момента има около десет отворени позиции във фирмата.      

Основателят на Reward Gateway Глен Елиът ще остане начело на компанията и след придобиването от Great Hill Partners. Мениджмънтът и служителите ще държат още по-голям дял в новата компания - 45%, от които 28% са в ръцете на самия Елиът. Приходите на групата за финансовата година до края на юни достигнаха 188 млн. паунда при брутна печалба (EBITDA) от 10.1 млн. паунда. Според изпълнителния директор навлизането на Great Hill Partners като инвеститор ще помогне за привличането на нови компании и разработването на Латинска Америка като нов пазар. В момента Reward Gateway има над 1100 клиента.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще