Сезон без бъдеще

Сезон без бъдеще

Или какви са причините и евентуалните решения за изход от кризата на летния туризъм

Калина Горанова
29204 прочитания

"Германците не идват, защото стандартът тук е ужас." Така накратко и на развален български обяснява проблемите на българския морски туризъм германският гражданин от Есен, докато приканва минувачите по една от централните улици на Слънчев бряг да седнат в заведението за хранене, в което работи. "В хотелите е мръсно, плаж - ужас, храна - ужас, 24 лв. за чадър и два шезлонга - това го няма никъде." Присъствието си в меката на българския алкохолен туризъм, захранван с лед от свинеферма в Ахелой, обяснява с брака си с българка от Сандански. Там той има заведение, в което цените вече са по-високи от тези в морския курорт. Преди време е държал собствен обект и в Слънчев бряг, но вече "няма смисъл, щото клиенти са... тези", казва той и посочва група развеселени още от обяд младежи. Все пак той вижда и нещо положително в родната туристическа реалност - "бира - евтина". 

Летният сезон тази година е катастрофално зле. В конкретика той изглежда така: Данните на НСИ показват отлив на чуждестранните туристи за юни с 24% в сравнение със същия месец на миналата година. Основаната причина е в руския пазар, където се сбъднаха негативните прогнози от началото на 2015 г., след като Европа въведе санкции срещу Русия и рублата се срина.

По данни на бранша чартърните програми на големите руски туроператори като TUI Russia, Biblio Globus, Tez Tour, Solvex са пострадали сериозно и спадът при тях е между 30 и 50% спрямо миналата година. НСИ съобщи за над 33% намаление на руските посещения само за юни спрямо година по-рано.

Надеждите за приток на туристи от Запад, който да компенсира отлива на руснаците, разбира се, не се сбъднаха. Точно обратното. Един от най-важните западни пазари - германският, изпраща все по-малко любители на българското Черно море. Last-minute офертите не са имали особен успех, тъй като пускането на брошурите на туроператорите по принцип се случва много преди реалния отлив на руснаците. През 2015 г. късият сезон се е усетил още по-категорично. "Много от хотелите не отвориха през май, а юни никога не е бил толкова слаб", коментира Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, в който са обединени местните хотелиери. Запълняемостта на легловата база през силните юли и август е постигната благодарение на големи отстъпки в цените, което се очаква да доведе до 25-30% по-ниски летни финансови обороти спрямо миналата година при запазване на същия туристопоток. Трагедията в Тунис е имала краткосрочен ефект под формата на пренасочване на няколко чартъра от Белгия, Великобритания и Германия, но за кратко и далеч под възможностите за спасяване на сезона. А рекламите с актьори от Боливуд и концепцията, че празните плажове предизвикват тревога в индийската душа и следователно редица български курорти имат шанс да се превърнат в любимо място за почивка на много индийци, карат хотелиерите само да се усмихват.

Така изглежда лошият сезон и той далеч не е първият за българското Черноморие. Кризи и спадове има непрекъснато за последните 25 години и периодично курортите ни страдат от отлива на някого - първо бяха германците, после англичаните, които спряха да купуват апартаменти по морето, после избягаха румънците, сега и руснаците. Тази година обаче се стигна до ситуацията, която показа колко сбъркана е формулата на летния ни туристически продукт. Пълна масовизация, ниски цени с опция да се свалят още няколко стотинки, лошо качество, тотална зависимост от един пазар, липсата на каквато и да е алтернатива. Доказателство, че това не е краткосрочна тенденция, е прогнозата на туроператорите за следващото лято. "Не се очаква по-добър сезон. Никой от хотелите няма амбицията да си повишава цените и не се очаква подобрение на ситуацията в Русия. Оптимизмът е, общо взето, доста сподавен", коментира Венцислав Танчев, управител на "Сънтурс" и партньор за България на Alltours.

Причината за всичко това е ясна - дълги години малко от предприемачите осъзнаваха разликата между това да изсипеш един бетон на плажа и това да създадеш качествен устойчив продукт с добавена стойност. В резултат българският туризъм е безличен, евтин, масов и при криза не е в състояние да компенсира спадовете. Въпросът за неговото развитие като че ли не вълнува вече никого и ефектът на повишеният ДДС за гръцките острови е много по-дискутиран от редицата празни комплекси около Бургас и Варна.

На летния туризъм се гледа като на свирен мач. Целият сектор обаче остава сериозен генератор на постъпления, като приходите от лятото традиционно са над 2 - 2.5 млрд. евро. Затова има смисъл да се потърси изход от тази ситуация, макар тя в момента да изглежда безизходна. От една страна бизнесът трябва да се опита да подобри, доколкото е възможно, качествата на бетонирания за дълги времена масов туризъм и да удължи летния му живот. От друга - трябва да насочи усилията си в някои по-малки, но печеливши ниши и да стане адекватен на новите тенденции в почивката на съвременния турист.

Един свирен мач

Генезисът на проблемите за българското Черноморие е заложен още в началото на бурното му развитие. Голяма част от изграждането и модернизирането на хотелите по крайбрежието стана с финансиране от международните туроператори. Рецептата за успех на TUI, Thomas Cook и ITS в масовия туризъм привнесе в страната и модата на мегахотелите. Целият бизнес се завъртя по техните правила, а базата беше естествено предвидена за групите чужди туристи, които самите оператори могат да докарат.

След инвестициите на международните туристически концерни в курортите се изсипаха и парите на много местни бизнесмени, много от тях с неясен произход. И ако при изграждането на комплексите на туроператорите има все пак някакви норми и правила, то българският предприемачески дух се развихри до неизмерими висоти и без зачитането на елементарните туристически нужди, като това пред хотела да има улица или дори въздух.

Напълно пренебрегнати останаха печеливши трендове, които се търсят на Запад: хотели, които предлагат по-висок клас услуга за платежоспособни туристи (виж втория текст), спокойни комплекси с гарантирано качество за семейства или алтернативните начини на почивка, каквито са например къмпингите. Този тип туризъм привлича през последните години все повече хора с добри доходи (виж текстовете). Презастрояването предопредели до голяма степен и пазарния сегмент. "С многото легла, но с бедна инфраструктура и малко общи места няма как да се очакват платежоспособни клиенти", смята Танчев.  На този фон идват и обективните фактори като по-късия сезон и по-тесните плажове от тези в Гърция и Турция. В същото време страните на юг от България станаха все по-привлекателни за българския турист, като му предложиха качество и цена или аналогична на българската, или по-висока, но оправдана. Към Гърция заминаха тези, които вече не откриват автентичния чар на българските курорти. Към Турция - тези, които търсят изпипан до съвършенство all inclusive.

През всичките тези години пък се залагаше последователно основно на по един силен пазар, без да се полагат достатъчно усилия към останалите. Първо бяха германците, които намаляха значително след започването на световната финансова криза, после англичаните, а сега руснаците, към които в последните няколко години бяха насочени всички надежди. За няколко години румънците бяха пазар номер едно за морските курорти, но сега те предпочитат да не им крадат колите и да ядат по-качествена храна и минават през България транзит. Въпреки че отдръпването на руските туристи се случва по обективни, независещи от българските хотелиери причини, дългогодишното инертно развитие на българския морски туризъм отслаби възможностите му за противодействие. 

Без лице, без пазари

На сайта на известната хотелска верига RIU може да намерите линк към официално видео, което промотира България като добра дестинация за туризъм. Филмчето не е случайно, тъй като през май тази година отвори врати най-новият хотел RIU в страната - RIU Helios Paradise. Той се намира между Свети Влас и Слънчев бряг, негов инвеститор е свързаната с Валентин Златев "Тера тур сервиз". Според Богдан Христов, който до месец май беше оперативен директор на "TUI България" и е зам.-председател на регионалната туристическа камара в Бургас, присъствието на добре познати международни хотелски брандове е голям плюс, тъй като те водят така мечтаните платежоспособни клиенти и рекламират страната без нуждата от държавни реклами кампании.

Веднага след като изгледате красивото рекламно клипче обаче, YouTube ви предлага следващо - How gipsies live in Bulgaria ("Как ромите живеят в България"), като в него или някое подобно могат да бъдат открити причините за част от липсващите западни туристи, които трябваше да спасят сезона. Проблемът с качеството на туризма върви ръка за ръка с лошия имидж или по-скоро липсата на какъвто и да било имидж. Липсата на послание и лице води след себе си и липса на туристи.

Според последните данни на НСИ спад се наблюдава не само при руснаци и украинци, но и при голяма част от западноевропейските държави. Посещенията от Швеция и Норвегия са намалели с близо 70% на годишна база. С над 50% са се свили визитите от Австрия, Словакия, Румъния и Италия. Спад от 9% има и при втория най-голям пазар – Германия. Така отново се повдига въпросът защо беше допуснат отливът на стабилния германски турист. След сриването си от кризисната 2008 г. насам германците се движат в стабилни граници от плюс - минус 5%. Според хотелиери и туроператори връщането на германските туристи по българското Черноморие сега ще бъде трудна задача по няколко основни причини. Със световната финансова криза Германия започна кампания, която стимулира жителите си да почиват в собствената си държава. Тази кампания все още дава плодове, обяснява Лъчезар Тодоров, изпълнителен директор на свързаната с Валентин Златев "Тера тур сервиз". Отделно от катаклизмите в Русия и Украйна пострадаха и други пазари, които също като българския се опитват да компенсират тяхното отсъствие. В Турция например, където ценовата база е по-висока, намаленията през този сезон са стигнали 35-40%, коментира Калин Сутев от Rewe Touristik.  

Според хотелиери обаче германският турист, а и редица други европейци имат една важна специфика - харесват спокойствието, реда и чистотата, а българският микс от туристи и услуги не предполага това. "За средния германец не е престижно да почива тук. В най-бедната страна в ЕС с висока корупция, неработеща съдебна система, лоша инфраструктура, шумни комплекси. Трябва да се работи за подобряване на имиджа на страната като цяло", смята Танчев и дава пример с Палма де Майорка, където нощните клубове са в единия край на комплекса, а детските площадки в другия. Според него страната няма нужда от уникални комплекси, защото те все пак ще са в България. "Дори да се построи най-добрият хотел на света, няма да стане без подобряване на имиджа на страната", категоричен е той. Освен това на микрониво рекламата не може да компенсира нуждата от подобряване на туристическия software, т.е. обслужването, хотелската база и микроклиматът в комплексите, като единствените с ясен облик са Слънчев бряг и Албена.

Без алтернатива

Зает да предлага масовост, българският туризъм пропусна да развие някои актрактивни ниши. Именно в тях се крие възможността нещо на морето да се промени. Според Танчев качествените хотелски легла са максимум 10% от общата леглова база в комплексите. В същото време по-високият клас комплекси по Черноморието отчитат един добър сезон въпреки руския отлив, като причините за това са няколко. Диверсифициране на пазарите, качество на услугата, лоялни клиенти. Другата пренебрегвана ниша с потенциал остават къмпингите. От години в тях не се инвестира и те реално не се разработват като туристическа услуга. При едно смислено развитие къмпингите могат да привлекат както платежоспособни български туристи, така и чужди. "Има търсене от години на подобен тип туризъм. На туристическите борси постоянно получаваме запитвания от крайни клиенти, които търсят това, но то не се предлага в България", коментира Танчев.

Курортите в Европа пък вече започнаха да пренастройват бизнес моделите си, за да отговорят на търсенето на т.нар. поколение Y, което се очаква да стане най-голямата група потребители на хотелски услуги до 2020 г. Интернет поколението пътува и организира почивките си самостоятелно, като това очертава нов проблем пред българския черноморски туризъм. България е трудно достъпна за самостоятелните туристи. Дори и да се открият атрактивни оферти в booking или в Airbnb, страната остава трудно достъпна по въздух. "Сезонът зависи много от чартърните програми и колко седалки са планирани от туроператорите. Извън чартърите към Варна и Бургас почти никой не лети. Съвременният турист си прави сам пътуванията, търси в търсачките, не намира полети и няма как да дойде", коментира Богдан Христов. "Нискобюджетните превозвачи са ключът към увеличаване на туристите, благодарение на тях се развиха много дестинации като Испания и Португалия. Сега има няколко полета, но те са недостатъчни - говоря за много самолети на ден", допълва той. "Това, което обаче пречи на low-cost превозвачите, е късият сезон", коментира Венцислав Танчев. Така например около 99% от клиентите на "Свети Тома", които минават през Booking, са българи. Другите самостоятелни туристи са румънците, които са мобилни и ще се превръщат във все по-важни за местния туристически бранш.

Лъчезар Тодоров обаче смята, че не само липсата на въздушни седалки е проблем, но и липсата на пълна интернет среда. Това не включва само покритието, а по-скоро отсъствието на достатъчна и достъпна информация защо си струва да се посети страната и какво може да се прави в даден регион като посещение на фестивали, спорни мероприятия, културни забележителности. Според него допълнителните услуги могат да спомогнат за удължаването на късото лято, като осмислят идването на туристите в не толкова атрактивните месеци като май, юни и септември. От Green Life, намиращ се на юг от Созопол, разказват например че музикалните събития този сезон, в клуба на плажа на "Каваците" "Алкохол" са раздвижили бизнеса на хотелиерите в района. 

Ситуацията е такава, че 25 години след началото на развитието на българския съвременен летен туризъм той отново е на стартова позиция и трябва да помисли сериозно за своето бъдеще. Само че този път има тежко натрупване на негативи от непосредственото минало.

"Германците не идват, защото стандартът тук е ужас." Така накратко и на развален български обяснява проблемите на българския морски туризъм германският гражданин от Есен, докато приканва минувачите по една от централните улици на Слънчев бряг да седнат в заведението за хранене, в което работи. "В хотелите е мръсно, плаж - ужас, храна - ужас, 24 лв. за чадър и два шезлонга - това го няма никъде." Присъствието си в меката на българския алкохолен туризъм, захранван с лед от свинеферма в Ахелой, обяснява с брака си с българка от Сандански. Там той има заведение, в което цените вече са по-високи от тези в морския курорт. Преди време е държал собствен обект и в Слънчев бряг, но вече "няма смисъл, щото клиенти са... тези", казва той и посочва група развеселени още от обяд младежи. Все пак той вижда и нещо положително в родната туристическа реалност - "бира - евтина". 

Летният сезон тази година е катастрофално зле. В конкретика той изглежда така: Данните на НСИ показват отлив на чуждестранните туристи за юни с 24% в сравнение със същия месец на миналата година. Основаната причина е в руския пазар, където се сбъднаха негативните прогнози от началото на 2015 г., след като Европа въведе санкции срещу Русия и рублата се срина.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


65 коментара
 • 1
  stenlyaka avatar :-|
  stenlyaka
  • -120
  • +27

  Юни месец бях за една седмица в известен БГ курорт , беше пълно .
  Изпратих запитване и за края на август , чакам потвърждение тъй като квотата на агенцията е запълнена . На мен ми се струва , че сезонът си е ОК !

 • 2
  djb95 avatar :-|
  djb95
  • -11
  • +260

  Изкарах една седмица в Гърция. Безкраен плаж,чисто море.елементарна,прясна.вкусна хранс,няма мутри ,място за всеки на първа линия............ Никога на Черно море!!!

 • 3
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Туризмът изисква да предразположиш човека да се отпусне и да изпита удоволствие. Особено за работещите това става един, може би два пъти в годината. Хората очакват приятни емоции. Какво се случва у нас? Нашите хотелиери са в болшинството си разни бивши престъпници поизпрали някой лев, заграбили някой милион. Хора, които са душевно грозни и осакатени. Те не гледат на туриста като човек, когото трябва да обслужат и да остане доволен. За тях туристът е едно портмоне, в което трябва да бръкнат и колкото може по-бързо и по-дълбоко, щото знайш - ден година храни. (Това впрочем е възникнало във замеделието и е смъртоносна философия за туризма.)

 • 4
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Идете в Гърция.Препоръчвам Неа Перамос и бара Ла Рока :) Уникално място, чиста вода, сянка за колата на безплатен паркинг, хубави шезлонзи и чадъри, душове, чисти тоалетни и само природа назад.Нито един хотел, само хълмове с розови и маслинови дръвчета.Да не забравям и обслужването - супер усмихнати млади хора, никой не ти се сърди, ако не оставиш бакшиш, на никой не му пука, че цял ден пиеш само едно фрапе.

  Не се превъзнасям, тия са поне 2 десетилетия напред.Обичам и българското море и плажове, ама матряла е леш.Инфраструктура - никва.Черни пътища, селски чички ми искат 5 лева за паркинг, който е...обрасла ливада.Сериозно количество бръснати батки и кухоглавите им кифли гледат малоумно и хвърлят фасовете на пясъка.На море в България е гадно вече, всички нормални хора знаят за какво говоря.

 • 5
  daskal1 avatar :-|
  daskal1
  • -11
  • +213

  Съпругата ми и дъщеря ми обичат Несебър и ходят там от години за по десетина дни. Вчера говорехме и са отвратени. И при празни заведения не искат да го обслужват като ги чуят че говорят на български, а когато ги обслужват е възможно най-бавното и просташко обслужване. От години ги съветвам да идат в Гърция, не, те бяха патриотки, цяла година си приказват за Несебър (съпругата ми е университетски професор, дъщеря ми адвокат, живеем в САЩ). Е, сега май няма да повторят. Ето така се губят дори най-силно желаещите да почиват в България. Ако и тази криза не стресне "чорбаджиите", след година две няма да са вече "чорбаджии".

 • 6
  mitkopom avatar :-|
  mitkopom

  Спокойно, Нещата по българското черноморие ще си дойдат на мястото по чисто пазарен принцип. Просто това ще отнеме няколко години. При отслабване на притока от туристи ще оцелеят само най конкурентните, с най качествена услуга. Останалите просто ще фалират. Между другото забелязах тази година за първи път в ресторантите в Поморие реалната конкуренция да се прояви при предоставянето на огромни порции - като пише "Попчета 350 гр" ти носят наистина толкова - една препълнена чиния. Такова нещо не съм виждал от години. Трябват ни още няколко слаби сезона и ще се оправим :)

 • 7
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Няма решение за нашия туризъм. Скапана инфраструктура, много къс сезон, съответно няма шанс за обучен и финансово мотивиран персонал. Единствените, които са потенциални клиенти в дългосрочен план са две групи. Първата е младежи на алкохолни турнета, все пак имаме едни от най-яките дискотеки и евтини секс услуги по морето. Втората група са руснаците, на които инфраструктура не ги бърка. Отделно имат сантиментални спомени от нашето море. Изгубихме руснаците сега остава алкохолния и секс туризъм. Няма лошо за тези, които го развиват за всички останали продавайте бързо или се преориентирайте.

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "daskal1":

  При цялото ми уважение - животът е прекалено кратък, за да слугуваме на спомени, навици и носталджия.
  От 18 г. отсвирихме родното черноморие и го оставихме на мазохистите.
  Обиколили сми почти всичко струващо си в района. Рядко повтаряме, защото това, което искаме да видим и изживеем е за три живота. Въпреки това в неделя тръгваме отново за малко селце на залива Термиакос, неокъкано от туристи и с огромен пуст плаж.

 • 9
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  До коментар [#8] от "D-r D":
  Съгласен съм с вас, но явно носталгията при жените е фактор, особено след като аз трябва да съм на работа по време на тяхната почивка "по женски". Но виждам че и носталгията може да се лекува :-)

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#7] от "stoiank":

  Българската брегова ивица е 300 и нещо километра, от които далеч не всички са пясъчна ивица. По памет, летният туризъм отбелязва 10-тина милиона нощувки на чужденци и толкова стигат, за да стигаме до състояние с пренаселени плажове, гъсто застрояване и липса на места за паркиране. Дори да махнем чартърните полети, София-Пловдив-Ст. Загора са 2 млн. човека, а само Букурещ е 4 милиона. Ако ги докараме поне тях на 2-3 дена дълъг уикенд, вече имаме гарантирано удвояване на сектора. Нека си ходят отделно на голяма ваканция за по 2 седмици на далечни дестинации - това е смисълът на туризма - да се обикаля. Спомям си онази кампания "Да задържим българския турист у дома", която се въртеше месеци наред и тъй като беше платена, журналистите трябваше да се правят на маймуни, а от слушателите само аз си зададох въпроса що за оксиморон е "турист у дома". Въпросът е, защо дори София+Букурещ можем да ги докараме за по един дълъг уикентд Най-лесно ще отговоря, като напомня случая със Световното първенство по футбол 2006 г. в Германия. Там организационният комитет следваше политика, че туристът става турист в момента, в който стъпи на немска земя. Затова организаторите пропътуваха всички основни маршрути, все едно те самите са феновете. Тоест хващат самолета до Сеул, след 2 часа се прибират с обратния и почват да гледат по пътя: колко е полетът, като кацне туристът, на зор ли ще е за тоалетна, колко гишета обслужват направлението и какво ще стане, ако се изсипят наведнъж 3 чартъра, като излезе, какво първо ще иска да види - пише ли на явно място, как да се стигне до основните хотели и до кампа на отбора, както и за самия мач? Колко на често е метрото и влаковете от летището до там? Ами ако лочат бира по пътя, има ли къде да пикаят и повръщат? Сигурно ще им се яде, пише ли къде може да седнат? Съответно от Франция, Италия и Холандия - идване с кола, ще спират по пътя. Колко е голяма тоалетната на бензиностанцията, ще стигне ли за цяла агитка наведнъж или да добавим химически? Ще видят ли едро написано къде да паркират още преди града, за да влезнат от правилното място, а не да се въртят из кварталите? Накрая мачът е приключил - същото упражнение в обратен ред.

  На доста по-ниско ниво нещо подобно съм виждал в Сърбия. Министърът на транспорта минава заедно с журналистите целия сръбски участък на 10-ти коридор от Суботица до Табановци и после обратно. Спират на крайпътните мотели, проверяват - има ли кофи и контейнери за смет, работят ли чешмите, здрави ли са пейките и масичките, имат ли оплаквания собствениците на мотелите/бензиностанциите/тоалетните. И на всяка спирка казва пред камерата: "Ние сме транзитна държава, лятото ще пропуснем еди-колко-си милиона автомобила, сегапроверяваме как ще ги посрещнем и изпратим".

  Когато го нямаме този манталитет, ще имаме само разочарования. Типичен пример - местата за почиване по днешния Е80 преди и след Първомай. Един паркинг, зарит в боклуци, няколкоо сергии с плодове, грънци и пчелен мед, а продавачите спят в колата на климатик. По 3 минути на ден да отделяха за чистене, мястото щеше да свети.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход