Собственикът на "Левски" командва и в "Булгартабак"

Адвокатът на Делян Пеевски Александър Ангелов е дирижирал общото събрание на цигарения холдинг. Но присъствието и репликите му са изтрити от протокола

Адвокат Ангелов остана главно действащо лице само пред камерна публика.
Адвокат Ангелов остана главно действащо лице само пред камерна публика.    ©  Надежда Чипева
Адвокат Ангелов остана главно действащо лице само пред камерна публика.
Адвокат Ангелов остана главно действащо лице само пред камерна публика.    ©  Надежда Чипева

Александър Ангелов нямаше да е познат на широката публика, ако преди месец не бе придобил една трета от акциите на футболния клуб "Левски". За Цветан Василев обаче 44-годишният адвокат е човекът, който миналия април от името на Делян Пеевски му е поискал срещу нула лева активи за милиони и след отказа е предизвикал срутването на КТБ. И ако присъствието му в "Левски" все не се приема за 100% следа към депутата от ДПС, то Ангелов се оказва ключов и при най-големия актив, контролиран от Пеевски - "Булгартабак".

Честото му пребиваване в сградата на цигарения холдинг може да има много обяснения. Но доказателство за властта му в дружеството е участието му в общото събрание на компанията на 16 юли. Там по разкази на присъствали той дирижира случващото се - спира задаването на въпроси, дава и отнема думата. Директорът на холдинга отсъства, но там е Александров. Присъствието му и репликите му обаче остават скрити от публиката.

Според двама представители на акционери на дружеството името му дори е било подложено на гласуване като външно лице в началото на събранието заедно с това на главния счетоводител, но както вече стана ясно, такъв запис в документа липсва. Друг присъствал собственик на миноритарен дял също разказа, че единствено Ангелов е отговарял на въпросите на акционерите към ръководството на холдинга. Той е бил представен като адвокат на холдинга, а с половин уста даже е споменал, че е служител. Всъщност 16 юли не е дебют за Ангелов. Акционер разказа, че той е бил и на годишното събрание през 2014 г.

На теория непълнотата в протокола може да бъде оспорена в съда от някой акционер. На събранието обаче е гласуван дивидент и едва ли някой ще иска да забави изплащането му. Иначе протоколът с липсите е пореден пример за липсата на прозрачност и спазване на правилата в едно от най-големите борсови дружества в страната.

От "Булгартабак" не отговориха на въпросите на "Капитал" в какво качество адвокат Ангелов е взел активно участие в общото събрание и защо това не е отразено в протокола. На стационарния телефон на кантората на адвоката не отговаряше никой.

Първите стъпки на Александър Ангелов

Ангелов е завършил право в "Софийския университет", а през 1999 г. е започнал кариерата си в адвокатската къща на Тодор Батков -  "Батков, Стоев, Ботев и сие", откъдето се оттегля през 2009 г. и основава своя собствена консултантска компания "Авиора консулт". В нейния борд са бащата на Ангелов Параскев Параскевов и адвокат Гено Андреев, съдружник в адвокатската кантора на Александър Ангелов, основана преди две години. Параскевов е бил заместник-директор на Националната следствена служба от 1968 до 1992 г., а след това секретар на МВР, наблюдаващ Националната следствена служба при вътрешния министър Любомир Начев по времето на правителството на Жан Виденов. Освен че е известен с усилията си да сдобрява Румен Спасов – босът на кръга "Орион", и Андрей Луканов, Параскевов беше пословичен с покровителството си на силови групировки, за което беше критикуван на пленум на БСП от следващия вътрешен министър Николай Добрев. Името на Параскевов беше замесено и в афера с незаконен внос на захар, както и покрай убития бос от групировката СИК Поли Пантев.

Адвокат Андреев пък е син на бившия заместник-директор на Националната следствена служба Румен Андреев и заместник-министър на вътрешните работи в кабинета на Станишев и също е започнал кариерата си в кантората на Тодор Батков.

През май 2005 г. Ангелов влиза в надзора на футболния клуб "Левски". Бил е и член на съвета на директорите на издателя на вестник "Стандарт" – "Стандарт нюз". И двете участия обаче датират от престоя му в кантората на Батков, който притежаваше двете дружества.

Кой му става клиент

Първата документирана поява на Ангелов около Пеевски е от 2012 г. Тогава при покупката на недовършената сграда на ИПК "Родина" купувачът в лицето на дружество, управлявано от майката на депутата - Ирена Кръстева, беше представляван от Ангелов.

Той фигурира и като представител на офшорна компания, която изненадващо придоби дяловете на Денис Ершов и Александър Мелник в "Петрол холдинг". Основен кредитор на групата "Петрол" беше КТБ. През годините, в които Пеевски и Цветан Василев бяха партньори, Ангелов се приемаше за техен адвокат. Още преди публичния развод обаче повечето юристи и консултанти говореха за него като човека на Пеевски. Той е и едно от най-често срещаните имена в списъка с посетители на Василев в КТБ, който изтече в медиите. Последната му отбелязана визита е през февруари 2014 г., времето, когато "Булгартабак" се местеше изцяло в сферата на влияние на Пеевски. По думите на Цветан Василев обаче миналата година Ангелов е преминал изцяло на страната на Пеевски.
В свое интервю ексбанкерът разказва за среща през април 2014 г. с адвокат Ангелов, когото той квалифицира като "основният манипулатор на всички правни разработки срещу мен и срещу банката". На нея адвокатът му поискал от името на Пеевски безвъзмездно да му прехвърли пакетите си от акции на БТК, двата мултиплекса, "Дунарит" и "Петрол". На срещата присъства и Бисер Лазов, който беше едно от доверените на Василев лица, но след това стана свидетел на прокуратурата срещу него. Василев отказал и последвал фалитът на КТБ. Заради този разговор той подал сигнал за изнудване до прокуратурата. Тя обаче отхвърлила сигнала му заради отказ на двамата свидетели да говорят.

Василев не пропусна да напомни чий човек е Ангелов и при смяната на собствеността във футболния клуб "Левски". Именно затова Ангелов започна да обяснява, че не е адвокат на Пеевски, познава се с него отскоро и като адвокат познава много хора.

Първата връзка с "Булгартабак"

Още при приватизацията на "Булгартабак" през 2011 г. имената на Пеевски в тандем с Василев бяха сочени като новите собственици. Доказателства нямаше, но те бяха сочени като автори на условията за продажба, които изгониха всички останали кандидати. Показателно е, че тогава ДПС, което преди това събаряше всички опити за приватизация, при тази сделка шумно подкрепяше.

В началото на 2014 г. в "Булгартабак" формално влезе нов собственик - регистрираното в Лихтенщайн Livero Establishment (което по думите на Цветан Василев е под контрола на Пеевски), което иначе се води на верига от други офшорки, свършващи в Дубай.

Според сайта на журналиста Мирослав Иванов, който се смята за близък до Цветан Василев, след встъпването на Livero е трябвало да бъде извършена смяна в самите собственици на Livero - Sedona Foundation и Panim Foundation, регистрирани в Лихтенщайн. В блога са качени писма между Александър Ангелов, Цветан Василев и Бисер Лазов, според които Василев е трябвало да преведе 70 млн. евро, за да участва в едната от двете фондации – Panim, заедно с Ирена Кръстева. Атаката на Пеевски по Василев е имала измеримост и в това, че банкерът е загубил каквато и да било възможност да контролира Panim и то е останало изцяло в ръцете на майката на Пеевски, коментира Иванов.

Другата от лихтенщайнските фондации – Sedona, се представлява от адвокатската кантора Walch & Schurti, помещаваща се на адрес Zollstrasse 2, Vaduz. На същият адрес е регистрирано и дружеството Carano Establishment. През октомври 2014 г. тази компания придоби чрез българското си дружество "Карано пропъртис - България" сградата на Полиграфическия комбинат в София. Веднага след придобиването на сградата тя беше отдадена под наем на най-голямото производствено предприятие в цигарения холдинг – "Благоевград БТ", като по този начин затвърди още веднъж кой стои зад сделката. А поредното потвърждение дойде на събранието на "Булгартабак".