Държавата пренарежда цигарения бизнес

Пазарът изсветлява под натиск на митниците, българските производители отчитат повече продажби, а чуждите очакват акцизен удар

Финансовото министерство настоя производителите на цигари да изкупуват български тютюни, за да не размества ставката на акциза.

 

Число

2.5 млрд. лв. се очаква да бъдат похарчени за цигари тази година.

За половин година пазарът на цигари е изригнал с невиждания от поне десетилетие ръст от 9%. Едва ли някой вярва, че българите са започнали да пушат повече. Затова логичното обяснение е в активното присъствие на митничари във фабриките на двата местни производителя "Булгартабак" и "Кингс" (отскоро "КТ интернешънъл"), по границите и в складовете. При двете изброени компании увеличението в пазарните дялове е най-ярко. Изсветляването обаче явно си има цена. Тя става ясна на необявена публично среща на 28 май във финансовото министерство, когато Владислав Горанов съобщава на цигарените компании, че ако не изкупят български тютюн, ще промени акциза. Той не уточнява как точно, но най-очакваният вариант е да се пипне структурата на данъка, и то в посока вдигане за техните скъпи марки и сваляне за евтините продукти на местните производители.

Промяната може да се появи през есента при обсъждането на данъчните закони. Тя ще обслужи интереса на двата местни производители. В по-голяма степен - на по-големия от тях "Булгартабак". Холдингът е с анонимен собственик през верига от офшорки, но финансиралият приватизационната сделка Цветан Василев няколко пъти обяви, че "Булгартабак" е под контрола на Делян Пеевски (виж съседния текст). Водещият "цигарената" среща Владислав Горанов пък преди години беше засечен на кафе с Пеевски, от която има и снимка.

Заплахата "Купи тютюн, ако не..."

Източници от Министерството на земеделието съобщиха пред "Капитал", че ръководството му е поканило на среща тютюневите и цигарените компании в края на май. Поканата обаче била за сградата на финансовото министерство. Вместо да се председателства от земеделския министър Десислава Танева или заместника й Цветан Димитров, срещата била оглавена от финансовия министър Владислав Горанов. Той поставил на обсъждане два въпроса. Отначало попитал компаниите какви количества български тютюн планират да изкупят, тъй като били останали недоговорени около 5000 тона за 2015 г. Министерството на земеделието представило данни, че очаква реколта от 29 хил. тона тютюн, а по негова информация имало договори само за 24 хил. тона. По данни на асоциацията на тютюнопроизводителите обаче през тази година в България ще се произведат 24 хил. тона.

Чуждестранните цигарени компании обяснили, че те по правило не изкупуват директно суровината от производителите, а работят с компании, специализирани в преработката на тютюн. Такива са "Сокотаб", "Алайънс уан", "Михайлидис", "Миссириан" и др., които традиционно работят на българския пазар и техни представители присъствали на срещата. В приватизационния договор на "Булгартабак" има задължение да изкупува минимум 5000 тона български тютюн за срок от пет години, затова холдингът е изключение. В България обаче нито една чуждестранна цигарена компания няма договори за директно изкупуване на тютюн от производителите. Само в някои европейски държави, в които цигарените компании имат заводи, съществуват техни договори с правителствата или контракти за субсидиране на производството на определени видове тютюни за техните брандове. България обаче не е сред тези единици.

Въпреки това министърът на финансите повторил, че има 5000 тона тютюн, за които няма договор, и настоял да получи писмен отговор от централите на цигарените компании колко са готови да изкупят. "Булгартабак" обявили, че са си изпълнили квотата и имат договорени количества. "Кингс" не поели ангажимент. Останалите компании попитали какво ще се случи, ако не изпълнят това искане на правителството. Отговорът бил, че ще се промени структурата на акциза на цигарите, но финансовият министър не пожелал да уточни в каква посока.

На въпросите защо държавата да се намесва на един свободен пазар и оказва натиск върху компаниите, по какъв начин ще се промени структурата на акциза и защо, получихме отговор от финансовото министерство, че трябва да попитаме по закона за достъп до обществена информация, което означава, че отговорите ще се забавят поне две седмици. От земеделското министерство не отрекоха директно за срещата, но обявиха, че не се намесват на пазара по никакъв начин. Цигарените компании не пожелаха да коментират никакви подробности, но повечето потвърдиха, че срещата се е състояла и че очакват развитие през есента.

Политически дим

Първата реакция в сектора е била обяснение на случващото се с предстоящите местни избори. С евентуалното изкупуване на тютюна ГЕРБ в лицето на финансовия и земеделския министър биха могли да разширят електоралната маса на партията си, като покажат как се грижат за тютюнопроизводителите, които са традиционен електорат на ДПС. Има и друго възможно обяснение - през последните седмици движението е вече полулегално във властта. Това стана видимо покрай консенсуса за промените в конституцията, гласуването за подуправителите на БНБ, отпадането на задължителното гласуване от референдума през есента и други по-малки сделки (вижте повече на стр. 18). Натискът върху цигарените компании от ГЕРБ сега може да идва като част от сделката с ДПС. Има, разбира се, и трети вариант - силовата подкрепа на властта за "Булгарбатак" и "Кингс" да е солова акция на финансовия министър.

Другата, по-близка цел, разбира се, би могла да бъде да се предотвратят евентуални протести на тютюнопроизводители по време на изборите, ако има неизкупена реколта. Точна информация дали и колко ще е няма. Вероятно земеделското министерство се основава на миналогодишните данни за засадени количества и съответно получен тютюн. През 2014 г. са били засадени 17 572 хил. хектара и е получено количество над 29 хил. тона. През тази година декларираните площи с тютюн  са 17 241 хил. хектара и вероятно се очаква подобно количество тютюн. Ръстът в производството всъщност е плод на държавна политика. Тя дава субсидии - до неотдавна по 70 млн. лв. годишно, а от миналата година по над 100 млн. лв. Парите уж са, за да се пренасочат производителите към други дейности. Но всъщност се разпределят в зависимост от количествата. Така част от събрания ДДС и акциз от цигарите, платен от крайния клиент, вместо за здравеопазване например се насочва към гледане на още тютюн, за който държавата после търси насилствено пазар.

Чуждестранните цигарени компании като цяло биха могли да подпомогнат тютюнопроизводителите с програми за обучение, покупка на семена, но не и с директно изкупуване на тютюн и това е кристално ясно на управляващите най-малкото защото никога не са купували директно в България, а и защото отдавна са планирали необходимите им количества.

От земеделското министерство декларираха: "Търговията на суров тютюн се осъществява на свободен пазарен принцип. Сключването на договори между производители и търговци за изкупуване на тютюн, както и съдържащите се в договорите клаузи за тяхното изпълнение или неизпълнение са също елемент от процеса на свободното договаряне за изкупуването на този вид суровина между две страни." Освен това ведомството твърди, че пазарът на суров тютюн е напълно либерализиран, и държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните не се намесва във взаимоотношенията между икономическите субекти производители и фирмите, които изкупуват продукцията. На въпрос дали са обвързвали евентуално изкупуване на реколтата с акцизната политика от министерството са отговорили: "Водеща роля в тази сфера има Министерството на финансите." Което пък мълчи по темата и с това косвено потвърждава информацията.

Така излиза, че двете министерства не държат толкова явно да извлекат политически дивиденти от евентуално увеличаване на покупките на тютюн, колкото е силно желанието им да увеличат още повече приходите от акцизи на цигари, а защо не и да подпомогнат двата местни производителя.

<#text>

Различен филтър

Тютюнопреработвателните компании няма как да бъдат засегнати от евентуална промяна в акцизните ставки, тъй като те не плащат акциз. За сметка на това обаче ставката пряко касае цигарените компании. Те най-общо приемат идеите за смяна в акциза само в една посока – адвалорната ставка (процент от цената) да бъде увеличена като процент, а специфичната (твърда сума на 1000 къса) да намалее, което на практика дава възможност евтините български цигари да задържат цената си на сегашните нива, а вносните да трябва рязко да я увеличат в най-високия сегмент от например 5.50 лв. на 6.50 лв. за кутия. Обикновено тази идея се прокрадва на всеки разговор между представители на правителството и компаниите и се артикулира от българските производители – "Булгартабак" и "Кингс". Правителството досега отказваше да промени структурата, за не подкрепя толкова явно българските производители за сметка на всички останали. През годините проектозакони за подобна промяна обикновено са внасяни от депутати, като последната офанзива, която стигна до гласуване, беше през 2012 г. Предложи я независимият депутат Венцислав Върбанов с мотив да подпомага българските производители, а управляващите от ГЕРБ изглеждаха склонни да я подкрепят. След бурната реакция на чуждестранните компании Върбанов я оттегли временно.

Промяната в структурата на акциза не е единствената опасност. Има и още една възможност на правителството - за пореден път да отложи увеличаването на минималната акцизна ставка за цигарите. Тя трябва да достигне 90 евро (176 лева) за 1000 къса цигари до 1 януари 2018 г. при 148 лева сега. По принцип плавното увеличение трябваше да започне от 2014 г., после се отложи за 2015 г., а след това беше гласуван акцизен календар, че започва от 2016 г. Ако той бъде нарушен и поскъпването на цигарите със средно 10 стотинки на кутия бъде отново отложено, България рискува да попадне в ситуацията от 2010 г., когато цигарите поскъпнаха наведнъж със средно 40% и страната отбеляза бум на контрабандата.

Разместването на ставката вероятно ще е неутрално за бюджета - местните производители ще начисляват по-малко, а вносителите повече акциз. Ако обаче консумацията силно мигрира към евтините продукти, тогава приходите ще намалеят. Така че промяната е потенциална заплаха и за държавните финанси.

Огънче за местните производители

Евентуалната промяна на акциза в посока на облагодетелстване на най-евтините цигари изглежда желана от управляващите по няколко причини.

Точно този сегмент бележи бум от началото на годината. Причините са ударът върху вносните контрабандни цигари и засиленият присъствен контрол върху производството на цигари от "Булгартабак" и "Кингс", които митниците наложиха. Проследяването трябваше да стане и по-дигитално - чрез монтиране на броячи на цигарите в местните фабрики. Парламентът обаче гласува задължението под условие - да бъде разрешено от Европейската комисия. Искане обаче вече осем месеца не е изпратено.

За сметка на това ГЕРБ нямаше как да си затвори очите пред статистиката за контрабандата. Директорът на агенция "Митници" ген. Ваньо Танов съобщи публично, че по времето на кабинета "Орешарски" български производител на цигари е успял да завземе 70% от пазара за нелегални цигари, което е оборот от около 350 млн. лв. годишно. Данните са от проучванията на изхвърлените цигарени кутии, които се финансират от големите мултинационални компании и "Булгартабак" и се извършват от Nielsen. Според тях нелегалните цигари са преобладаващо на три компании с офшорна собственост, свързани помежду си - Spark Finance, R.C.Rodlan Corporation N.V. и "Финансконсулт". Последната фирма е собственик на марките Corsair, Don, Diva Torro, Gracia, Best Man, King, Merilyn – последните са основни марки на "Кингс табако". Чуждестранните цигарени компании правят връзката през Вася Германова, която е патентен представител  и на трите компании пред Патентното ведомство. "Финансконсулт" държи и правата на част от марките, които се свързват с "Винпром Пещера" (6th sense, LONDON DRY GIN, водка Flirt и т.н.).

Общият произход на цигарите е доказан и от направени от големите производители експертизи, които показали, че са правени на едни и същи машини.

Така в началото на управлението на ГЕРБ в края на миналата година делът на контрабандните цигари беше скочил до над 18.5% от пазара според проучванията на Nielsen и до 20% според Центъра за изследване на демокрацията.

Засиленият митнически контрол върху границите и местните производители – "Булгартабак" и "Кингс", имаше два ефекта, освен увеличените приходи от акциз в бюджета – легалният пазар скочи с 5% само за половин година и 9% в сравнение с първото полугодие на 2014 г., което е невиждан от години ръст. Максималният ръст в стойност на легалния пазар през последните години е бил 2-3%, и то за цяла година. Логично, контрабандата е спаднала с подобен на ръста процент, като се очаква при последните измервания да е между 13 и 14%. Проблемът обаче е, че след тези резултати митниците спряха физическия контрол в местните производители и не е ясно дали контрабандата няма да се съживи.

Тъй като трудно можеха да намират нелегални цигари, повечето пушачи се ориентираха към покупка на продукти от най-ниския ценови сегмент – около 4.30-4.40 лв. за кутия. В този ценови диапазон се намират основната част от марките точно на "Булгартабак" и "Кингс" и в момента пазарните дялове на тези компании бележат значим ръст от началото на годината. Растат и чуждестранните компании с продукти в ниския сегмент (виж таблицата). За сметка на това обаче онези с по-скъпи цигари бележат забележим спад.

Така, ако смята да преструктурира акциза, правителството ще заложи на продължаващ ръст на ниския ценови сегмент и още по-голяма ножица между цените на най-масовите и най-скъпите цигари. Това пък ще облагодетелства най-много местните производители и естествено ще се възприеме като държавен местен протекционализъм от чуждестранните компании.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  absent avatar :-P
  Абсент

  Няма по-добра реклама за спиране на тютюнопушенето от тази статия. Ако в един момент всички спрат да пушат всички политици ще се охълцат веднагически. Всякаквите им дребни сметки отиват по дяволите...еееех, мечти...

 • 6
  drkskwlkr avatar :-P
  Иван Арнаудов

  [quote#4:"GEORGI CHINKOV 1929"]Моите коментари получават по 10-40 минуса за 10 минути от засегнатите. [/quote]
  Твоите коментари получават минуси и доклад към модераторите, понеже осираш всяка тема с неадекватните си писания.

 • 7
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  Кто непушач аз съм по-скоро за по-високи здравни осигуровки за пушачите. Като гражданин на тзи държава опредлено не бих се изненадал на политически дирижиран натиск са повече приходи от тютюн и цигари за фирмите свързани с ДПС и махането на митнически служители от определени фирми може да си е съвсем планирана стъпка срещу други услуги.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 8
  tupaja__obezyana avatar :-|

  Разкриват схемата "Булгартабак" – съобщава интернетното издание "Биволъ".

  Финансирането е било свързано с контрабанда на цигари към терористични организации и пране на пари през европейски държави.

  Изложение на 15 страници до американската посланичка Марси Рийс, получено в платформата Болканлийкс и разпространено в Интернет, разкрива същността на модела "приватизация на "Булгартабак" и търговски операции на компанията, които се свързват с финансиране на дейности на терористични ислямски организации.

  Копието е подписано от лица Л.Н., М.Е. и Д.К., от името на "Граждански комитет за Възраждане на България".

  От американското посолство не е отречен фактът на съществуването и получаването на писмото.

  Като мотор на схемата е посочен депутатът Делян Пеевски, финансиран от Цветан Василев чрез КТБ. Цитирани са и имената на Бойко Борисов, Ахмед Доган, приближения до премиера бизнесмен Александър Сталийски, бизнесмените Атанас Щерев и Антон Петров. Подставени лица в схемите са адв. Александър Ангелов и представителят на "Булгартабак" Венцислав Чолаков – посочени като доверени лица на Пеевски.

  Писмото повтаря вече публикувана информация за участието чрез подставени фирми на Борисов, Сталийски и Доган в "Булгартабак" след приватизацията, извършена с помощта на КТБ, Цветан Василев и руската VTB Capital.

  Писмото до Марси Рийс твърди, че височайшата политическа благословия за приватизацията през 2011 г. има конкретно материално изражение: 8,5% от активите на фирмата. Ставало дума за комисионна, разпределена между Борисов – чрез Grand Investors Ltd., Ахмед Доган – чрез офшорката Vitality Invest Limited, и Александър Сталийски – посочен като топлата връзка на Пеевски с Борисов и Доган в бизнеса.

  Чрез сложна плетеница от офшорки и фондации, регистрирани в Британските Вирджински Острови и в Лихтенщайн, активите са разпределени между основните играчи: Пеевски, "Пещаците", и комисионерите: Борисов, Доган и Сталийски, които се крият зад адв. Ангелов като "прокси" – твърди се в писмото. Процентът на комисионната за политическите лица не изглежда много голям, но трябва да се отбележи, че официално Булгартабак продължава да е "златна кокошка", която генерира официални печалби за десетки милиони евро, а за неофициалните от контрабанда може само да се предполага.

  Интернетното издание "Биволъ" e успяло да намери данни за някои от тези фирми, регистрирани в Лихтенщайн и от наличните документи се потвърждава, че те използват едни и същи посредници от адвокатската кантора "Walch & Shurti", посочена в писмото като основен "улеснител" на схемите в Лихтенщайн. Данните дават сериозни основания да се счита, че цялата сделка около придобиването на активите на едно от най-големите български предприятия е свързана с колосална корупция, конфликт на интереси и криминално пране на пари.

  В писмото е посочена ключовата роля на дубайската офшорка TGI Middle East FZE, която притежава Livero Establishment, регистрирана в Лихтенщайн. Зададени са въпроси за произхода на парите за сделката, с която в крайна сметка собствеността на "Булгартабак" беше прехвърлена от VTB Capital на офшорните фирми.

  Според авторите на писмото финансите за сделката "Булгартабак" са с произход контрабанда на цигари и пране на пари от транзакции с терористични ислямски организации.

  Голяма част от текста на писмото до Рийс е посветена на връзката с финансирането на радикални ислямски организации. Разработките обаче били покрити и това станало под влиянието на бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев.

  Припомня се, че през 2013 г. "групата от Егмонт" – неформална асоциация на финансовите разузнавания от различни страни предлага споразумение за споделяне на информация във връзка с финансирането на тероризма. Меморандумът е подписан от Германия, Италия, Холандия, Словения и САЩ и по-късно от други страни. България обаче отказва да се присъедини заради позицията на депутата Йордан Цонев (тогава шеф на бюджетната комисия). Така е било осуетено сътрудничеството в борбата с финансирането на тероризма.

  Тези информации косвено се потвърждават от авторитетна пространна публикация в престижното германско издание "Ди Велт", засягаща основно България и връзките на родни държавни служби с радикални ислямски терористи, вкл. ИДИЛ. Статията е със заглавие "Следващото бойно поле е Европа". Немският вестник твърди в разследването си следното:

  "Като най-бедна страна в Европа България е най-подходяща за нелегални дейности. Държавата има "сериозен проблем" с корупцията, стигаща до най-високите етажи на властта, както тази година установи Европейската комисия. Към това трябва да се прибави и фактът, че българската мафия, действаща в международен мащаб, е властови фактор. Тя има добри връзки с криминални банди в Русия, Сърбия и в Италия. Наркотици, оръжия и търговия с хора са нейният специалитет."

  ..."Ислямска държава" се снабдява с паспорти от българската мафия. Сред висшето ръководство на ИД има бивши офицери от режима на Саддам Хюсеин, обучавани в бившите социалистически страни, а тайните служби на Източния блок бяха изключително професионални." – се казва също в публикацията на журналиста Алфред Хакенсбергер.

  Авторите на българското писмо обясняват на посланик Марси Рийс, че основен аргумент срещу включването на България в "групата от Егмонт" са съществуващите мрежи за контрабанда на цигари, възлизаща на десетки контейнери месечно, като всеки контейнер носи печалба от 1,1 млн. евро. Западните партньори засекли трафика и факта, че той преминава през България, където логистиката се осигурявала от малки, специално селекционирани за целта компании.

  Според авторите на писмото в Дубай са се провеждали координационни срещи за трафика на цигари и прането на пари, свързани с ислямския тероризъм. Някои от плащанията можело да бъдат проследени заради банкови трансфери от България към Дубай, ОАЕ и Тунис.

  Шокираща е информацията, която се съдържа в писмото, че Пеевски предал 5 млн. лева на Цацаров, за да плати на Доган и така да подсигури своето избиране за главен прокурор от свързаните с ДПС членове на ВСС. Срещата Пеевски – Цацаров се е състояла в хотел Берлин на 20.12.2012 г., пише в писмото, и е била записана. На следващия ден Цацаров се срещнал с лидера на пловдивските социалисти Георги Гергов, който посредничил при сделката. За срещата на Цацаров с Гергов също се предполага, че е била записана.

  Припомня се и срещата в МВР между Цветан Цветанов, Делян Пеевски и Сотир Цацаров, за която присъстващите сами си признаха в официални медийни изявления на 10.02.2014 г. На тази среща били обсъждани назначенията за заместници на Цацаров.

  Има основания да се предполага, че по тези въпроси отдавна работят Европол и Интерпол.

 • 9
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  М-да...! Пушачите имат много реални поводи да се замислят, как и колко вода наливат в мелницата на ДПС! Това, че точно през мандата на ГЕРБ, Булгартабак беше продаден на един младеж с проблеми в теглото е повече от показателен, на кого се кланя пожарникаря...!

 • 10
  iut07368175 avatar :-P
  iut07368175

  До коментар [#6] от "Иван Арнаудов": Излишно е да му пишеш на този бастун. Той е като чукчите - само пише, не чете...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал