Jumbo се опасява от негативно отражение на капиталовия контрол в Гърция

За миналата година гръцката верига за детски играчки има 7.5% повече продажби

   ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
   ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА

Най-голямата гръцка верига за детски играчки - Jumbo, обяви 7.5% скок в продажбите през изминалата фискална година, която приключи в края на юни в Гърция. С този резултат веригата е надминала очакванията на ръководството, съобщиха от Jumbo в края на миналата седмица, цитирани от Reuters. Въпреки това компанията изрази опасенията си, че капиталовият контрол в Гърция ще се отрази негативно на резултатите през 2015 г.  

Компанията, която има 53 магазина в Гърция и още 19 в Кипър, България и Румъния, отчита оборот от 582.5 млн. евро за изтеклата фискална година. За сравнение - година по-рано оборотът й възлиза на 541.8 милиона. В България, където от 2007 насам гърците оперират чрез дъщерното си дружество "ДЖАМБО ЕС.Б" ЕООД, тенденцията е подобна. От 76.1 млн. лева приход през 2013 компанията отчита 15.6% ръст до 88 млн. лв. за приключилата на 31 декември 2014 фискална година, показва справка в Търговския регистър.

"Капиталовият контрол

очевидно ще окаже негативно въздействие върху дейността ни, както и върху числата в Гърция, така и индиректно в други страни поради затрудненото функциониране на веригата за доставки", се казва в официално съобщение на компанията, цитирано от Reuters. За бизнеса този контрол означава, че трябва да чакат правителствено одобрение за всяко плащане към чужди контрагенти. Това забавя толкова много разплащанията, че мнозина доставчици вече искат да им се превеждат парите авансово.

От компанията отказват да се ангажират с прогнози за текущата фискална година, докато Гърция не се договори с кредиторите за нова спасителна програма.

Отражение върху българския бизнес

У нас компанията има 8 магазина - в София, Варна, Бургас и Русе, и 491 служители към март, като в началото на годината те са били 518, а през ноември 2014 - 621, показва справка в ДАКСИ. Дали въведеният капиталов контрол ще оказва или вече оказва влияние върху бизнеса на компанията у нас не става ясно, тъй като от ръководството отказаха коментар по темата.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще