Износът помага на продажбите на големите публични компании
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Износът помага на продажбите на големите публични компании

От "Алкомет" ще залагат повече на стоки като алуминиево фолио, които имат висока добавена стойност

Износът помага на продажбите на големите публични компании

Много дружества излизат и на печалба за първото полугодие след загуба за същия период на 2014 г.

Весела Николаева, Тодор Тодоров
6483 прочитания

От "Алкомет" ще залагат повече на стоки като алуминиево фолио, които имат висока добавена стойност

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Компаниите, които не са засегнати от извънредни обстоятелства, се справят много добре през първото полугодие.

Повечето големи индустриални компании, които се търгуват на борсата, повишават приходите си за полугодието, показват отчетите им. Публичните дружества публикуват данни на всеки три месеца и според изнесеното в тях има подобрение и в крайните финансови резултати на голяма част от тях. Износът движи доброто представяне на много компании - доста от индустриалните производители разчитат на външни пазари. Такива са производителят на акумулатори "Монбат", торовият завод "Неохим", компанията за лекарства от ветеринарната медицина "Биовет", за алуминиеви изделия "Алкомет".

При тези дружества е характерно, че изнасят голяма част от продукцията в ЕС и на трети пазари и именно динамиката на външните пазари влияе върху крайните им резултати. Ако не бяха проблемите с Украйна и Русия, представянето на "Софарма" продажбите също щяха да са по-добри, но фармацевтичната компания успява да подобри значително рентабилността си. В сферата на услугите и строителството ("Спиди", "Трейс груп", КРЗ) също се наблюдава подобрение, но известен спад има при производството на машини и части за тях (ХЕС, "М+С хидравлик", групата на "Спарки").

Индустрия за експорт

"Предварителните финансови отчети рисуват приятна картина. Компаниите, които не са засегнати от форсмажорни обстоятелства, като "Софарма" имат добри резултати, а още по-позитивно е, че показват и много по-добра рентабилност", коментира Татяна Пунчева-Василева, старши анализатор в "Елана трейдинг". Подобни са наблюденията и на Александър Маджиров, портфолио мениджър в "ОББ асет мениджмънт": "Експортно ориентираните дружества и аграрният сектор запазват позициите си, а производителите на торове подобряват представянето си. Кризата в Украйна оказа негативно влияние върху фармацевтичните компании, туристическият сектор очаквано отчита спад вследствие на отлива на руски туристи." Маджиров коментира, че забавянето на китайската икономика започва да се усеща и сред българските компании - дружествата, чиито клиенти са износители за Китай, усещат забавяне на поръчките.

Много добре се представя шуменският производител на алуминиеви изделия "Алкомет", който има увеличение в продажбите и по размер на оборота е една от най-големите публични компании. През първото полугодие Германия е останала основният пазар за "Алкомет", следвана от Полша, Италия, България, Франция, Испания, Австрия и др. Като положително е определено развитието на продажбите в Италия и Полша със съответно 17% и 14% ръст. В Испания той е бил 7% на годишна база.

Лека промишленост

Цигарената фабрика "Слънце Стара Загора-Табак" работи почти само за износ, а повишението на акцизите в България се отразява лошо на продажбите на цигари тук. Справка в доклада показва, че през второто тримесечие компанията е увеличила износа си – приходите са нараснали до 2.17 млн. лв. при 1.93 млн. лв. през същия период на миналата година. Продажбите на българския пазар са незначителни – едва 400 хил. лв. е приходът от цигари от януари до края на юни. От компанията отбелязват, че увеличаването на акциза върху цигарите, който води до повишение на цената им, е намалило потреблението. Дружеството се контролира от фирми, близки до "Химимпорт". Производителят на филтри и опаковки "Юрий Гагарин" също работи добре, макар и с лек спад на продажбите, но ръст на печалбата - основната част от продукцията остава за вътрешния пазар, а 18% е за износ.

В друга част на леката индустрия – производството на захар и захарни изделия, представянето също е добро. Леко повишение има при оборота на "Захарни заводи" - Горна Оряховица, а след преструктуриране в последните години и печалбата на дружеството е скочила в пъти. Основната част от приходите на "Захарни заводи" идват от българския пазар, една четвърт са от други държави от ЕС и 17% са от трети страни. Почти всички захарни изделия се пласират в България, както и опаковките, съставящи малък дял от общата продукция. Етиловият алкохол и фуражният продукт "Зърнела" се продават основно зад граница, показва справка в доклада.

От производителя на пластмасови матрици и форми "Формопласт" посочват, че нямат намаление на поръчките в сравнение с първото полугодие на миналата година. Загубата, която е отчетена в края на юни и през тази, и миналата година, е обяснена с "производствената цикличност".

 
Мнения от пазара

Татяна Пунчева-Василева, старши анализатор в "Елана трейдинг":

"Предварителните финансови отчети до момента рисуват приятна картина. Компаниите, които не са засегнати от форсмажорни фактори, имат добри резултати, а още по-позитивното е, че показват и много по-добра рентабилност. "Монбат" например има силна година както на ниво приходи, така и на ниво печалба. Резултатите на българския производител на акумулатори бяха значително по-добри от тези на преките му конкуренти в региона в края на 2014 г. благодарение на независимостта му от автомобилните производители. В средата на 2015 картината изглежда още по-добре - 10.5% ръст на приходите и запазване на подобрените маржове на печалба от около 19% EBITDA. Мениджмънтът на компанията активно работи за по-висока ефективност и това вече дава плодове. В допълнение при стартиращият проект, в който компанията инвестира - "Окта лайт", също изглежда, че има подобрение. След като "Монбат" отчете негативите от по-бавното му стъпване на пазара на енергоспестяващо осветление през 2014 г., сега ръководството му пояснява, че 2015 е много по-силна за стартиращия проект и в края на годината той може да излезе на нула или дори на печалба. 

Във фармацевтичния сектор "Софарма трейдинг" блести пред ударената от форсмажори компания майка "Софарма". Дистрибуторът на лекарства продължава възхода си, макар през 2015 г. да забави ръста на приходите си предвид трудната ситуация на болничния пазар и по-малкото продажби на апаратура. Предварителните резултати за първото полугодие показват 4% ръст на приходите и над 5% ръст на нетната печалба, т.е. допълнително подобряване на рентабилността благодарение на продуктите с добавена стойност на болничния и аптечния пазар.

При "Софарма" резултатите са под удара на Русия и Украйна. Русия е най-големият пазар за компанията - производител на лекарства, и докато 2014 г. бе добра, 2015 г. започна тежко с  рязкото обезценяване на рублата. След това като че ли имаше нормализиране, но то все още е далеч от високите нива. Украйна пък изглежда трагична. От едната страна е все още високата база от миналата година. От другата обаче е продължаващото потъване на украинската икономика и то се вижда включително по българския износа за там. "Софарма" за момента компенсира с много силно представяне на българския пазар – ръст на приходите тук от 13% за полугодието по предварителни данни, но това все още не е достатъчно да смекчи удара от руския и украинския пазар.

Александър Маджиров, портфолио мениджър, "ОББ асет мениджмънт":

Експортно ориентираните дружества и аграрният сектор запазват позициите си, а производителите на торове подобряват представянето си. Кризата в Украйна оказа негативно влияние върху фармацевтичните компании, туристическия сектор очаквано отчита спад вследствие на отлива на руски туристи. Забавянето на китайската икономика започва да има своите проявления и на родна почва – дружествата, чиито клиенти са компании, изнасящи в Китай, усещат забавяне на поръчките.

От друга страна, ниската цена на петрола, ръстът на долара, подобряването на икономическата ситуация в Европа въпреки кризата в Гърция и намалението на цената на банковото финансиране компенсират тези негативни тенденции и цялостното представяне на компаниите може да бъде оценено като положително. 

Родните акции на фона на останалите пазари изглеждат евтини. Има вече немалко дружества с добра дивидентна политика и подобрено корпоративно управление. Въпреки това развитието на родната борса остава незавидно, а търгуваните обеми са изключително ниски. Превърналото се вече в тривиалност сравнение с Румъния и в случая е наложително. За първите седем месеца на годината основният български индекс – SOFIX, е паднал с 10.56%, докато за същия период румънският индекс - BET, се е повишил със 7.34%. Липсата на доверие и лошата инвестиционна среда в страната са основните причини за това разминаване. Чуждестранните инвестиции са незадоволително ниски, а родните банки са изключително предпазливи в предоставянето на кредити въпреки по-ниските лихви. За да се повишат инвестициите в страната, са необходими ефективни мерки в борбата с корупцията, значително подобряване на дейността на съдебната система и предвидима законодателна среда.

 

Компаниите, които не са засегнати от извънредни обстоятелства, се справят много добре през първото полугодие.

Повечето големи индустриални компании, които се търгуват на борсата, повишават приходите си за полугодието, показват отчетите им. Публичните дружества публикуват данни на всеки три месеца и според изнесеното в тях има подобрение и в крайните финансови резултати на голяма част от тях. Износът движи доброто представяне на много компании - доста от индустриалните производители разчитат на външни пазари. Такива са производителят на акумулатори "Монбат", торовият завод "Неохим", компанията за лекарства от ветеринарната медицина "Биовет", за алуминиеви изделия "Алкомет".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • xln52316012

    "Софарма" е на първо място от чуждите фармацевтични фирми по несъответствия със стандартите в Русия. Ако продължават така, руският им пазар съвсем ще загине.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.