Кюстендилският хотел "Стримон": инвестирани 8 млн. лв., купен за половината

Синът на Георги Първанов и дъщерята на Николай Добрев платили 415 хил. лв. и поели дългове за 3.3 млн. лв.

Предишният собственик на хотела – габровският бизнесмен Иван Лесев, казва, че инвестицията му в хотела е около 8 млн. лв.
Предишният собственик на хотела – габровският бизнесмен Иван Лесев, казва, че инвестицията му в хотела е около 8 млн. лв.    ©  Надежда Чипева
Предишният собственик на хотела – габровският бизнесмен Иван Лесев, казва, че инвестицията му в хотела е около 8 млн. лв.
Предишният собственик на хотела – габровският бизнесмен Иван Лесев, казва, че инвестицията му в хотела е около 8 млн. лв.    ©  Надежда Чипева
Георги Първанов и съпругата му дали една трета от платените 207 хил. лв. при декларирани спестявания от 30 хил. лв.

 

2.3 млн. лв. заем от Уникредит Булбанк е взет седмица преди сделката. Дружеството "Стримон СПА" имало и дългове към физически лица за 1 млн. лв.

Цената, срещу която по-малкият син на президента Георги Първанов – Ивайло, и дъщерята на покойния бивш министър на вътрешните работи Николай Добрев – Марияна, са придобили петзвездния хотел "Стримон СПА клуб" в Кюстендил, е малко под 415 хил. лв. Всеки от двамата е платил по 207 хил. лв., като средствата, които е вложил Ивайло Първанов в покупката, са от собствената му трудова дейност, дивиденти и заем от компанията "Айви-СМ", в която е съдружник с брат си Владимир, става ясно от негово писмо до bTV. Пред телевизията лидерът на АБВ Георги Първанов обяви, че той и съпругата му са осигурили около една трета от сумата от 207 хил. лв.

Сделка наполовина от оценката

Ивайло Първанов и Марияна Добрева са купили всички 7539 акции на дружеството "Стримон СПА", което е собственик на кюстендилския комплекс, в началото на юни, като са придобили съответно 3770 и 3769 акции. Хотелът и оборудването му са апортирани в капитала на компанията, като през 2009 г. са оценени на 7.537 млн. лв. В писмото си до bTV Ивайло Първанов обяснява, че към момента на придобиването дружеството "Стримон СПА" има натрупани задължения за около 3.3 млн. лв. Над половината от тях са по заем от Уникредит Булбанк в размер на 2.265 млн. лв., а близо 1 млн. лв. са задълженията към различни физически лица. Според последния годишен финансов отчет на компанията през 2014 г. приходите от продажби са 1.78 млн. лв. при 1.73 млн. лв. година по-рано. Финансовият резултат за миналата година е печалба от 48 хил. лв., което е близо три пъти по-малко спрямо отчетените през 2013 г. 135 хил. лв. Натрупаните задължения към края на декември 2014 г. са за 1.98 млн. лв., от които 1.2 млн. лв. са краткосрочни, се посочва още в отчета, публикуван в Търговския регистър.

Сметката показва, че дори към платената цена да се добавят и дълговете за 3.3 млн. лв., то младите инвеститори са придобили хотела наполовината от стойността му.

Помощ от баща

Георги Първанов обясни, че непрекъснато се говори, че синът му, който е на 27 години, има малък трудов стаж, но никой не отчита неговия стаж от над 30 години, "от които поне 25 са на високоплатена работа". Първанов уточни, че той и съпругата му са осигурили около една трета от цитираните 207 хил. лева.

На въпрос откъде има тези средства, при положение че от последната му декларация става ясно, че има на влог едва 10 хил. лева, а съпругата му 20 хил., бившият президент уточни, че тези неща ще станат ясни в декларацията му за тази година, която ще подаде през следващата. "Дадените 207 хил. лева са леснопроверяеми и доказуеми", твърди Първанов.

Заем на сбогуване

Справка в Имотния регистър показва, че заемът от Уникредит Булбанк е изтеглен от предишния собственик на хотела – габровския бизнесмен Иван Лесев, седмица преди продажбата на акциите, като хотелът е ипотекиран в полза на банката. Пред "Капитал Daily" Лесев обясни, че средствата са били изтеглени с цел покриване на задължения, които са "към доста лица, включително към мен". Той обаче каза, че не би искал да коментира точния размер на дълговете към него самия.

Лесев посочва още, че комплексът никога не е работел особено добре, което е една от причините за продажбата, без обаче да конкретизира останалите. По думите му той не е търсил хора, на които да продаде хотела, а те са го намерили сами. Според информация от сектора обаче Лесев е пуснал комплекса за продажба още преди 5 години. Самият той обясни за "Капитал", че предложението от Първанов и Добрева е получено през февруари, а сделката по прехвърлянето на акциите е финализирана през юни. Лесев не каза и какво ще прави със средствата от сделката, а само обясни, че ще се фокусира върху другия си хотелиерски бизнес.

Габровският бизнесмен купува бившия кюстендилски балнеосанаториум, строен през 60-те години на миналия век, и след мащабна реконструкция хотелът приема първите си гости през 2006 г. От 2009 г. Лесев е негов едноличен собственик. През март тази година той разказа пред "Капитал", че инвестицията му е в размер на около 8 млн. лв. и че към момента не се е изплатила, макар че в последните 3-4 години е имало активна кампания за увеличаване на посещаемостта. Годишната натовареност на легловата база според неговите оценки е била около 42%, а около 40% от гостите са чужденци. Към месец март мениджмънтът на "Стримон" посочи, че основен пазар за летните месеци през 2015 г. ще е Израел със заявени над 200 нощувки. Със своите 138 легла и 5 звезди "СПА хотел Стримон" е единственият по-голям хотел в региона.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  jordani avatar :-|
  jordani

  Доколкото банковият заем е изтеглен седмица преди прехвърлянето на акциите, то е логично да се предположи, че е използван за погасяване на краткосрочните задължения.
  Т.е. задлъжнялостта на дружеството може и да под 2 милиона лева - което прави сделката много любопитна.

 • 2
  nns avatar :-|
  nns

  До коментар [#1] от "jordani":

  По скоро ми прилича на "кеширане" през банката щото новия собственик не може да докаже произход на средствата а знае че ще стане въпрос за това :)) , може да е имало и няколко куфарчета :)

 • 3
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Другарите от "бившата" комунистическа партия (официално призната от българския парламент за престъпна организация), са царе по изпирането и препирането на крадени пари вече 70 години. Няма кой са ги стигне в този "занаят". Но чест й прави на българската медиа, в случая bTV, че имаше смелост да говори за този скандален случай, който според мен е само върха на айсберга.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  kondio_savov avatar :-|
  kondio_savov

  " Със своите 138 легла и 5 звезди "СПА хотел Стримон" е единственият по-голям хотел в региона."

  Лъжа - скоро в града е открит друг хотел със 180 легла. Мисля, че имаше и един соц хотел поне 10-на етажа (но не знам дали работи). А думата регион е доста обща, в областта се намира Сапарева баня и Паничище с немалко хотели.

 • xhi13317223

  Тази, т. нар. сделка мирише отвсякъде - и ще следя с любпопитство дали някой в нашата татковина и т. нар. "държава" ще има куража да изкара миризливите ризи на семейства Първанови и Добреви на бял свят!

  Въпреки че нямам особена надежда това наистина да се случи...

 • 6
  save_knforest avatar :-P
  save_knforest

  При първоначалната покупка на базата бе изтеглен заем от ПИБ Габрово, който май е погасен с кредита от Уникредит. Самият хотел е типичен безвкусен кич, което задава въпроса как точно е покрил критерите за 5 звезди.
  Сега след ремонта на Първанови и Добреви ще е интересно как ще изглежда отвътре.

 • 7
  tzm41313897 avatar :-?
  Mark Twain

  Трябва да си голям идиот, за да не можеш да изкараш на печалба единствения читав хотел в града.

 • 8
  gogo1212 avatar :-P
  gogo1212

  Сина на Първанката не може да си напише името правилно... 207 хил.лв.от хонорари дръж ми хварчилото...пере пари на баща си :) хахах

 • 9
  wqn1429025422397830 avatar :-|
  Някой

  Може и за хотела им в Белчин да направите едно разследване.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  pepiis avatar :-|
  pesho

  Всички номенклатурни кадри на БКП са бандити!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане