С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
10 авг 2015, 15:40, 10359 прочитания

Планираме да разработим четири златни рудника в Източните Родопи

Инж. Живка Ковачева, изпълнителен директор на "Горубсо - Кърджали" пред "Капитал Daily"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Горубсо - Кърджали" е една от големите структуроопределящи фирми в Източните Родопи, в която работят 600 души. Компанията добива суровини за производството си от рудник "Чала", а златосъдържащите руди се преработват във Флотационната фабрика в Кърджали. В момента дружеството проучва и няколко други находища. То е изцяло с български собственици - "Галенит" с основен акционер Живка Ковачева, както и над 40 физически лица, които държат около 10% от "Горубсо". С инж. Ковачева разговаряме за плановете и състоянието на компанията.
 
 
Преди почти две години обявихте намерението си да разработите рудник "Седефче". Успяхте ли да реализирате този инвестиционен проект?

- Това е планирана от нашата компания инвестиция, която се бави вече втора година. За съжаление на този етап нямаме развитие по проекта си. Вече година и половина чакаме за търговско откритие. След получаването на търговско откритие следва концесионен договор. Без да направим тези законови стъпки съгласно Закона за подземните богатства, не можем да реализираме инвестиционните си намерения. Имаме инвестиционна програма и сме готови да я стартираме веднага.


Находището е малко, планираме работата по него да става по открит способ. Рудата няма да се обогатява на място, а ще се извозва с камиони до Кърджали. Планираме да разкрием на този обект около 50 нови работни места. За селата в Момчилградския регион, на чиято територия се намира рудник "Седефче", това е много важна инвестиция. Ще подкрепим около 50 семейства, които в момента нямат други възможности за реализация, защото безработицата в този регион е много висока.


Защо се бавят разрешенията от страна на държавата?

- Не мога да кажа защо се бавят. Може би промяната в структурата на МС през по-миналата година и преминаването на концесиите към Министерството на енергетиката забавиха този процес. Моето наблюдение е, че всичко, което касае концесиите, се бави много във времето. Миналата година мина решението по ОВОС за рудник "Седефче" , след него сме подали всички изискуеми документи към тогавашното Министерство на икономиката за търговско откритие. До настоящия момент такова търговско откритие не сме получили.Какво представлява самата инвестиция?

- Планираната инвестиция в това находище е около 5 млн. евро. Тя ще бъде изключително в машини и съоръжения и впоследствие в рекултивация на терени. Работим отлично с община Момчилград, имаме сключен меморандум за сътрудничество, опитваме се да си помагаме взаимно. Като предподготвителна дейност изградихме нов тръбопровод на момчилградското село Конче, тъй като той минава покрай находището. Със старта на работата в новия рудник "Седефче" очакваме да увеличим добивите на златосъдържаща руда със 100 000 тона годишно.

По какви други инвестиционни проекти работите?

- В момента работим само в находище "Чала". Там по годишен план добиваме 80 000 т руда. Те се преработват в кърджалийската обогатителна фабрика по гравитационен метод на обогатяване и излужване. Затворили сме напълно цикъла от рудника до продукта злато и сребро. Пазарът ни е изключително в България, последваща преработка на продукта се извършва в КЦМ - Пловдив.

Работим върху още три инвестиционни намерения за разработване на находища "Китница", "Момчил" и "Надежда". Все още сме на етап предпроектни проучвания и разработване на проекти. Целта ни е да влезем в процедура на ОВОС и оттам да предприемем следващите стъпки. Находищата "Китница" и "Надежда" попадат в Ардинското рудно поле, съответно в близост до селата Китница и Македонци. В "Надежда" е планиран годишен добив от 100 хил. тона руда за период от 20 години върху площ 166 дка.

В "Китница" залежите достигат 2.9 млн. тона златно-сребърни руди, като годишно ще се добиват 100 хил. тона. На практика държим не само да добиваме и изчерпваме запасите, които имаме, а да откриваме и нови запаси, за да увеличаваме перспективата на работа на дружеството. Планираме преоборудване с машини и съоръжения. Докато през последните 5 години усилията ни бяха насочени към преработвателните мощности, към обогатителна фабрика и автобазата ни, сега пренасочваме усилията си към работещия рудник "Чала".

Там планираме да заменим машините с по-ефективни. За последните пет години във фабриката ни в Кърджали са инвестирани над 10 млн. евро. Това са пари, инвестирани само в преоборудване, в промяна на машини и съоръжения и в енергийна ефективност. Инвестирали сме над 2 млн. евро в екологични проекти от собствени средства и банкови кредити, които до голяма степен вече успяхме да върнем.


Какви са основните трудности, с които се сблъсквате в процеса на работа?

- Основна трудност за нас остават така наречените разрешителни режими по Закона за концесиите. Естествено, че трябва да има разрешителни режими. Ако ние обаче не спазим някои от сроковете, определени в закона от държавата, следват санкции. За съжаление обаче в закона държавата някъде е обвързана със срокове, някъде не е.

По никакъв начин сроковете не се спазват от страна на компетентните органи. Така ние нямаме друга алтернатива, освен да чакаме. Аз мисля, че ако се приеме принципът на мълчаливото съгласие, тогава много проекти ще тръгнат и държавните чиновници ще носят по-голяма отговорност.


Друга голяма трудност в работата ни е свързана с квалификацията на кадрите. При нас производството е много специфично. В момента в региона не се обучават кадри, които са необходими за нашата работа. Затова извършваме обучение на място. Опитваме се с кмета на община Минерални бани да направим нещо по въпроса, защото в тази община занапред ще се развива селище в областта на минния добив.

Имаме идея да разкрием няколко паралелки с минна специалност към професионалното училище в общината. В Кърджали имаме филиал на Минно-геоложкия университет, в който изпращаме да учи всеки млад човек с желание за работа и необходимия капацитет. Когато човек вече работи, интересът му към ученето и получаването на висше образование е много по-голям. Прилагаме този принцип от 5-6 години насам и той дава много добър резултат. В "Горубсо - Кърджали" работят около 600 души, от които около 10% са с висше образование.


Каква беше за "Горубсо - Кърджали" 2014 г.?

- Изпратихме нормална година, завършихме с печалба от около 3 млн. лева. За нашите обеми това е един нормален резултат. В сравнение с предходната година успяхме да запазим нивото на печалбата си. В сравнение с 2012 г. обаче имаме спад на печалбата. Това се обяснява със спада на цената на златото в световен мащаб. В рамките на година и половина - две цената на златото падна с над 500 долара на тройунция. Иначе нямаме спад на обемите на производство.

Какви са вашите прогнози? Ще запази ли златото цената си?

- Прогнозите ми са до края на тази година златото да запази цената си. За следващата година все още нищо не мога да кажа. Прогнозите за металите са доста сложни. През тази година малко анализатори проявиха смелостта да направят такава прогноза.

Какво правите, за да възстановите екологичната среда?

- Развитието на икономиката в България според мен, развитието на индустрията и туризма са пряко свързани с повишаване на изискванията към опазването на околната среда. В нашето предприятие сме внедрили система по разделно събиране на отпадъците, опитваме се и разделно да ги предаваме на фирмите.

Инвестираме в спазването на факторите на работния труд и околната среда - заустваме водите в опашката на язовир "Студен кладенец", следим качеството на въздуха, на почвите. Извършваме непрекъснато рекултивация на терените и на рудника, защото това не създава условия за запрашаване и замърсяване на околната среда. Увеличаваме точките на мониторинг по вода и по въздух по отношение на изпускане на вредни газове.

Обръщаме сериозно внимание върху контрола на крайните ни отпадъчни продукти. Тази година завърши международният ни одит от Международния институт за управление на цианидите. Този одит се извършва на всеки две години. Иска ми се занапред да подобрим визията на производствената си площадка и рудник "Чала" и да създаваме у хората навиците и убеждението, че опазването на околната среда е начин на живот.


 
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Алиансът на Renault и Nissan може да пропадне след ареста на Карлос Гон Алиансът на Renault и Nissan може да пропадне след ареста на Карлос Гон

Съвместните дейности и персоналът все повече намаляват, а двете компании се държат като конкуренти вместо като партньори

20 юни 2019, 439 прочитания

Трилентовата търговска марка на Adidas беше обявена за невалидна от Съда на ЕС Трилентовата търговска марка на Adidas беше обявена за невалидна от Съда на ЕС

Причината е, че не е могла да придобие отличителен характер на територията на Европейския съюз

19 юни 2019, 5926 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Apple Watch измества традиционните часовници в САЩ

Продажбите на обикновени часовници отбелязват най-силния си спад от 2008 г.

Случаят "Голунов": Делото е закрито, последствията остават

Обратният завой по аферата с арестувания журналист е сигнал за нарастващата нервност в Кремъл от всякакво надигане на недоволство

На върха на рекламната стълбица. Отново

guts&brainsDDB стана агенция на годината за шести път в творческия рекламен конкурс ФАРА

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Ново място: "Домашен Магазин"

Деликатесен магазин и кафене в едно

Маша Гесен, журналистка: "Политиката трябва да е визия, не компетентност"

"Фашизмът е мечтата по въображаемото минало. Това е основната му характеристика."