Поредна необявена смяна в собствеността на "Булгартабак"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Поредна необявена смяна в собствеността на "Булгартабак"

Текст под снимка Новият акционер в основния собственик на холдинга е лихтенщайнската Stiga Anstalt. Най-вероятно реално промяна в контрола няма, тъй като не са настъпили промени в мениджмънта.

Поредна необявена смяна в собствеността на "Булгартабак"

Върволицата от анонимни офшорки в цигарения холдинг продължава, но никоя институция не изглежда заинтересована да провери кой е истинският собственик

Десислава Николова
12275 прочитания

Текст под снимка Новият акционер в основния собственик на холдинга е лихтенщайнската Stiga Anstalt. Най-вероятно реално промяна в контрола няма, тъй като не са настъпили промени в мениджмънта.

© Георги Кожухаров


От случая с "Булгартабак" следва, че всяко голямо публично дружество спокойно може да стане собственост на който и да било без оповестяване и контрол от регулатори.

Поредна смяна в собствеността на австрийската фирма BT Invest, която е мажоритарен собственик на "Булгартабак", е настъпила през януари 2015 г., съобщи сайтът bivol.bg. "Капитал" провери в австрийския търговски регистър. Документите показват, че в началото на годината лихтенщайнската офшорна фирма Livero Establishment е продала дела си от 50% от BT Invest на друга лихтенщайнска - Stiga Anstalt.

Всичко това е станало за пореден път тайно, без да бъде искано разрешение нито от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), без да се уведомяват инвеститорите в борсовата компания, още по-малко пък да се отправя оферта към тях през търгово предложение, за което би трябвало да настоява Комисията за финансов надзор. А компанията е третото по големина публично дружество на БФБ с около 280 млн. лв. пазарна капитализация.

Смяната на ключов акционер в собственика на цигарения холдинг и мълчанието около промяната сега могат да станат тихомълком заради вече получени благословии от верига институции. С влиянието си над съд и регулатори соченият от собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев за собственик на "Булгартабак" Делян Пеевски вече получи амнистия за аналогични действия. Съдът реши, че като се сменя собственик на собственика, няма нужда от търгово предложение към миноритарните акционери. А КЗК на два пъти вече обясни, че когато офшорки придобиват "Булгартабак", няма концентрация. Единия път твърдеше, че в дъното стои физическо лице без друг бизнес, а във втория - че офшорката не е предприятие и няма нужда от преценка на регулатора. Сега "сделката" е огледална на тази отпреди година - променя се собствеността на 50% от капитала, а купувач е аналогична офшорна структура. Удобно в момента КЗК няма ясно становище трябвало ли е да бъде уведомена за новата смяна или не, нито дали ще се самосезира по случая.

Заради тези изгодни решения сега излиза, че пряко нарушение няма. Остава обаче проблемът, че всяко голямо публично дружество спокойно може да стане собственост на който и да било без оповестяване и контрол от регулатори. Защо не например в подобна сделка купувач да не е "Ислямска държава". Пасивността на КЗК може да доведе и до пълен монопол - просто винаги ще се купува през нова офшорка и така безпроблемно ще може да се притежава 100% от всеки сектор в икономиката.

Въртележката

Собственик на близо 80% от капитала на "Булгартабак" е BT Invest, за чийто официален собственик се приемаше VTB Capital, но още при приватизацията през 2011 г. беше сочена за собственост на тандема Цветан Василев – Делян Пеевски. В разгара на публичния развод между двамата през март 2014 г. BT Invest беше продадена на лихтенщайнската Livero Establishment, която се контролира от верига от офшорни компании, свършваща в Дубай, а крайният носител на правата в него е неназовано физическо лице. По думите на Цветан Василев Livero е собственост на Делян Пеевски. КЗК тогава обяви, че тъй като физическо лице контролира придобиващото дружество, няма концентрация между две предприятия и няма да разглежда сделката. Освен това допълни, че според декларацията на лицето, което тя не пожела да посочи, то не развивало друга търговска дейност. Никоя институция не се поинтересува как лице без бизнес плаща над 100 млн. евро...

След няколко месеца - през юни 2014 г., с 50% в BT Invest влезе ново лихтенщайнско дружество - Woodford Establishment, учредено няколко седмици преди това. Целта беше да се избегне отправянето на търгово към малките акционери чрез раздробяване на собствеността. В този случай КЗК разреши сделката на основание на декларацията, че дружествата, които планират концентрация - Woodford и Livero, не осъществяват търговска дейност и не се очаква операцията да окаже въздействие върху продуктово-географски пазари в страната. Януари по неизвестна причини Livero изчезва и идва новата звезда Stiga. При тази сделка явно мнението на КЗК изобщо не е искано, се вижда в регистъра на регулатора.

От лихтенщайнския регистър отговориха на "Капитал", че може да се получи информация за собствениците на Stiga Anstalt само ако докажем, че представляваме легитимен интерес в дружеството по лихтенщайнското право. Явно дестинацията неслучайно е избрана за регистрация на собствениците на собственика на "Булгартабак".

Още от същото

Според разследването на bivol.bg и при проверка в регистъра в Лихтенщайн се вижда, че новият съдружник в собственика на "Булгартабак" – Stiga Anstalt, се представлява от адвокат Андреас Шурти. Шурти е адвокат и собственик на лихтенщайското Carano Establishment, чието българско дружество придоби сградата на Полиграфическия комбинат в София. Веднага след това в нея беше настанена под наем най-голямата производствена структура на "Булгартабак" – цигарената фабрика "Благоевград БТ", което е още едно потвърждение за пряката връзка с Пеевски. В средата на тази година компанията с офшорен собственик продава сградата директно на благоевградската фабрика, показва справка в имотния регистър.

Другата много видна връзка е от последното общо събрание на акционерите на 16 юли, на което Александър Ангелов, адвокат на Делян Пеевски, е отговарял от името на "Булгартабак" на въпросите на миноритарните акционери. Участието му обаче не е вписано в протокола.

Любопитна подробност от събранието е, че адвокат от кантората на Ангелов - съдружникът му Гено Андреев, е бил упълномощен да гласува на общото събрание на цигарения холдинг с книжата на оръжейния търговец Петър Манджуков, който притежава над 368 хил. акции чрез дружеството си "Табако инвестмънт".

Общото събрание обаче е показателно за друго - промяната в собствеността през януари по-скоро е техническа. Причината е, че на общото събрание през юли промени в ръководството не са направени. Ако имаше влизане на нов за групата партньор, той щеше да иска да има свой представител в мениджмънта.

Слепите институции

От Комисията за защита на конкуренцията коментираха, че поне до 1 август при тях не е постъпвало искане за продажба на дела на Livero на Stiga и че за последен път са се произнасяли по промени в собствеността през юни 2014 г. – при влизането на Woodford Establishment. По принцип КЗК има право да санкционира неподалите искане за концентрация дружества с 10% от оборота за миналата година (офшорката купувач е създадена скоро и едва ли има друг бизнес, а оттам и оборот), но със сума, не по-малка от 60 хил. лв., като глобата се налага на придобиващото дружество. Последният вариант е да разпореди връщането на предишната структура на дружеството, което досега регулаторът никога не е предприемал. Комисията има право да се самосезира, но досега не го е правила. Тя например подмина без наказание обявлението на "Булгартабак", че са продали веригата за търговия на дребно Lafka, без да й искат разрешение.

Говорителят на КЗК Марио Гаврилов обясни, че в момента институцията не може да даде отговор дали е трябвало да бъдат питани за смяната в собствеността или не, както и дали ще се самосезират по случая.

При другия регулатор - КФН, мълчанието също е пълно. "Капитал" отправи въпроси дали са уведомени за прехвърлянето на акционерния дял и дали следва да се отправи търгово предложение, а ако не е отправено – каква е причината. Въпросите бяха изпратени в петък с молба за отговор до понеделник вечерта. Отговор обаче така и не се получи.

Вече излязлото решение на ВАС даде отговор по темата - търгово не е нужно. То бе постановено през пролетта. Финансовият регулатор оттогава досега можеше да поиска законодателна промяна по повода, за да не се допускат повече такива заобикаляния, но не го направи. И сега целта на закона - като имаш променен основен съдружник, да може да излезеш от компанията на справедлива цена, просто е загърбена.

От случая с "Булгартабак" следва, че всяко голямо публично дружество спокойно може да стане собственост на който и да било без оповестяване и контрол от регулатори.

Поредна смяна в собствеността на австрийската фирма BT Invest, която е мажоритарен собственик на "Булгартабак", е настъпила през януари 2015 г., съобщи сайтът bivol.bg. "Капитал" провери в австрийския търговски регистър. Документите показват, че в началото на годината лихтенщайнската офшорна фирма Livero Establishment е продала дела си от 50% от BT Invest на друга лихтенщайнска - Stiga Anstalt.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  staska avatar :-?
  staska

  Смяна ... от левия към десния джоб.

 • 2
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Борисов ,за по-дребни неща показва мускули,а тука мафията се е развихрила,а той си мълчи като...И тези комисии защо ни са изобщо,като или нищо не вършат,или прикриват и замитат.

 • 3
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  По-добре е да се прочете разследването на bivol.bg Тук доста тенденциозно са спестени основните участници в мафиотската завера.

 • 4
  goodman69 avatar :-|
  goodman69

  КЗК и КФН съучастници на мафията, но затова никой не говори.
  Законът на омертата е в сила.

 • 5
  errata avatar :-|
  errata

  [quote#2:"rosiraycheva50._"]...И тези комисии защо ни са изобщо,като или нищо не вършат,или прикриват и замитат.
  [/quote]

  Е, как за какво?! Да усвояват едни пари на данъкоплатците и чат пат по някоя и друга "премия" от няКОЙ.

 • 6
  naiden_pravdev avatar :-|
  naiden_pravdev

  От публикацията разбирам две неща:
  - Бивол може да прави разследвания, които Капитал не може,
  - Бивол има кураж да публикува конкретни имена и факти, които кой знае защо Капитал премълчава.

 • 7
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  "никоя институция не изглежда заинтересована да провери кой е истинският собственик"

  Те всички знаят кой е истинския собственик. За какво им е да проверяват ?

 • 8
  pet_1306 avatar :-|
  pet_1306

  Нема да приемате сделката...и ако има недоказани капитали, по Закона за Пране на Пари..се конфискува всичко!!!! Това беше към Комисията по вписванията!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK