Пловдивската спортна зала погълна 50 млн. лв.

В четвъртък втората най-скъпа зала в страната е получила разрешително за ползване

Пловдивската спортна зала погълна 50 млн. лв.

Довършването след груб строеж е струвало почти 38 млн. лв., платени на консорциум между ГБС и "Водстрой 98"

17547 прочитания

В четвъртък втората най-скъпа зала в страната е получила разрешително за ползване

© Капитал


Поръчката за строителство е била с предопределен победител, който е получил и две доплащания за 9 млн. лв.

И Пловдив вече е в дългата редица на градове, които до дни ще имат спортна зала, построена с публични средства. Общо цената е 49 млн. лв., твърдят от общината, а парите са основно от държавния бюджет. Операцията за довършване на обекта - от груб строеж до готова зала, е струвала почти 40 млн. лв. Парите са взети от класическия вече строител на такива съоръжения - "Главболгарстрой". Състезанието е било с един участник, който е бил в консорциум с любимата на управляващите през последните години "Водстрой 98". Първоначалният договор е обраснал с две директни допълнителни плащания за почти 10 млн. лв.

Осемгодишен строеж

Градежът започва през далечната вече 2007 г. като получастна инициатива - голям общински терен за жилища и на една трета от него - зала. За две години обектът стига до покрив. Следва няколкогодишен застой и уговорка през 2011 г. държавата да вземе процеса в свои ръце. Тя отпуска пари и община Пловдив изкупува терена от 12 декара и незавършения обект срещу 7.8 млн. лв. Същинското харчене започва преди три години.

Състезанието започва с една поръчка с един кандидат - "Металстрой АМС". Срещу 3.2 млн. лв. компанията, която и преди това е била ангажирана с обекта, е трябвало да достави и сложи покрив и да разчисти и обезводни обекта. Общината междувременно сменя концепцията си и вместо колодрум решава залата да е за различни спортове, както вече е модерно в България.

Колодрум без писта

Така стигаме и до избора на довършител. През януари 2013 г. общината получава само една оферта: от консорциум "ГБС - Спортен комплекс Пловдив", в който влизат две дружества на "Главболгарстрой" и "Водстрой 98". Ексклузивното участие, както винаги в такива случаи, си има обяснение - в критериите е записано кандидатът да има опит в строителството на две зали, едната от които голяма, и да са нови - построени през последните пет години. Конкретното условие е да е бил строен обект от 37 хил. кв.м за над 10 вида спорт - разбирай, столичната "Арена Армеец". Офертата на Пловдив е за 28.8 млн. лв. при прогнозна стойност 29.17 млн. лв., ако се съди по търсената гаранция. Задачата - от груб строеж залата да се докара до акт 15. 

В началото на тези година идва и първото допълнително възлагане към консорциума. От документите в регистъра се вижда, че причината за добавката е "промяна в инвестиционното намерение", или по-конкретно "стоманобетони стълбища в зоната на колоездачната писта, стоманена носеща конструкция при фасада, отслабване с последващо укрепване на покривна греда и стълбища към помещения за ел. таблото" и смяна на системата за климатизация. Цена: 5.9 млн. лв.

Следва изненада. В първоначалната задача към ГБС за залата, която още по първоначална идея е за колоездене (все пак инвеститор тогава е колоездачното дружество "Цар Симеон"), не е предвидена писта за колоездене. Проектантът "Архцентър - А", започнал работата си през 2012 г., "открива" през януари тази година, че "е спешно да се организира, започне и завърши изграждане на писта за колоездене от дърво с конструкция в съответствие с изискванията за лиценз от Международната федерация по колоездене". Дни по-късно и строителят пише до кмета с въпроса "необходимо ли е изграждането на колоездачната писта (дървената конструкция) за подписването на акт - образец 15, тъй като този вид работа не е предмет на основния договор за строителство". Решението явно е позитивно и струва 3.1 млн. лв. Естествено, дадени на строителя без състезание.

Странно, но на въпроса за двете допълнителни поръчки от общината отговориха, че: "няма допълнително оскъпяване на залата. Сумата, разходвана за обекта, кореспондира с първоначалните прогнози на архитектите." От ГБС, чиито дейности вече струват почти 38 млн. лв., не отговориха на изпратените миналия петък въпроси.

Откриването

Така се стига до завършването. Спортната зала се очаква да отвори официално на 30 август. Първо обаче ще подслони световното първенство по таекуондо, което започва на 27 август. Според общината обектът е получил разрешително за ползване (т.нар. акт 16) на 20 август.

Общата цена е 49 млн. лв., казват от общината и дават разбивка: тя е дала 7.8 млн. лв. за покупката, останалото е от държавния бюджет. Резултатът е втората най-скъпа зала след софийската, изградена след осем години. Към строителя все още не са платени 5 млн. лв., които той ще получи след акт 16. Полученият обект е един от най-скъпите по показателя разход към брой седящи места (виж таблицата).

 
По-големите нови зали
ЗалаСедящи местаСтойност (млн. лв.)
Арена Армеец София12529108
Спортна зала Колодрума – Пловдив620049
Арена Бургас (в строителство)700038
Булстрад Арена Русе (основно частна инвестиция)510034
Арена Самоков200015
Арена Ботевград50007

Залата ще се управлява от общинско предприятие. От общината не дават името му, нито числа за нужните годишни разходи за поддръжка. Само твърдят, че залата ще започне да се самоиздържа от първата година на експлоатация. Подчертават и че сградата е енергийно ефективна, т.е. ще спестява от някои разходи.

Спортното съоръжение се състои от две подземни и три надземни нива. Капацитетът е за 6200 седящи места с възможност за разширение до 8000 при концерти; общо 438 паркоместа на открит и закрит паркинг; застроена площ от 9845 кв.м и РЗП от 27 хил. кв.м. Общината има намерение в бъдеще да брандира залата по подобен принцип на "Арена Армеец", получавайки приходи от реклама. Няма детайли и как са избрани (ако вече са) наемателите на ресторанти, магазини и кафета в обекта.

Поръчката за строителство е била с предопределен победител, който е получил и две доплащания за 9 млн. лв.

И Пловдив вече е в дългата редица на градове, които до дни ще имат спортна зала, построена с публични средства. Общо цената е 49 млн. лв., твърдят от общината, а парите са основно от държавния бюджет. Операцията за довършване на обекта - от груб строеж до готова зала, е струвала почти 40 млн. лв. Парите са взети от класическия вече строител на такива съоръжения - "Главболгарстрой". Състезанието е било с един участник, който е бил в консорциум с любимата на управляващите през последните години "Водстрой 98". Първоначалният договор е обраснал с две директни допълнителни плащания за почти 10 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  mi6ail1234 avatar :-|
  mi6ail1234

  На външен вид сградата прилича на бъдещ МОЛ.
  От ГБС не се научиха на малко повече творчество когато строи сгради просто защото те нямат традиции и опит в строеж на такива обекти.

 • 2
  followed avatar :-|
  followed

  "Водстрой 98" е на Пеевски, нали? ;)

 • 3
  dokker avatar :-|
  dokker

  Това е чудесна новина. Сега ще има къде да бъде посрещната Лепа Брена.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Кмета на Ботевград затова ли го прибраха? Защото неговата зала излиза на седалка 5 и повече пъти по-евтино? Прецаква цялата система!

 • 5
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Капиталци, какво искате сега? Тиквоний I взе шестнадесет милиарда заем, все някъде трябва да ги вкара... Фирми на братко, батко, братовчедко и т.н.

 • 6
  kukuband avatar :-P
  kukuband

  Хе-хее, много поскъпнала тази зала, сигурно са позлатили покрива и част от паркинга :) , за ВИП персоните :)

 • 7
  aqo1438111156470662 avatar :-|
  Ivan Nikolov

  Арена Белград - 48дка., 20-25хил.места. Обща стойност до 70млн.евро.
  При средни 22хил.места - около 6360лв./място.
  Плюс 768 места към ВИП ложите.

  Пловдив 12дка., 6200 места. Максимум 7500 при концерти/тел.трибуни Обща стойност до днес 49млн.лева. При средни 7хил.места
  Около 7000лв./място.
  Или около 11% по-скъпа на място.
  Реалният потенциал е почти 8000 места. + Доста закрити паркоместа

  Според Вашата справка, най-скъпа е Арена Армеец София
  Над 8500лв./място.


 • 8
  bezhanetsa avatar :-|
  bezhanetsa

  Тотален провал. Махни парите за нашите, ама проектът е от миналия век, подарен е все пак. Но следва висок наем - 9000 на ден, излишна писта - кой гледа пистово колоездене, един концерт на година и три спортни "мероприятия". Дано поне пуснат детските отбори на пловдивските клубове да я ползват безплатно.

 • 9
  aussie avatar :-|
  aussie

  До коментар [#4] от "cinik":

  Аз мисля че те просто са направили ремонт на съществуващата там.
  Като гледам цените ми изглеждат доста еднакви като цена на седалката. Предполагам не очаквате понеже строителят е един и същ и цената на залата да е една и съща на различните места.
  А че изглежда грозна като МОЛ е абсолютно вярно :(

 • 10
  the_european avatar :-|
  the_european

  "Световноизвестният архитект Сандерс Даума е главен проектант и на бъдещия покрит колодрум и многофункционална спортна зала в Пловдив от самото начало на амбициозното начинание. Холандецът е проектирал Олимпийския колодрум в Атина и този в Манчестър, както и многофункционалните спортни зали в Алкмаар (Холандия), Палма де Майорка (Испания), Рио де Жанейро (Бразилия) и Аделаида (Австралия).
  Даума е изградил своя уникален проект в Пловдив по подобие на модерния колодрум в Алкмаар. Холандецът е бил част и от проектантския екип на олимпийското селище в Атина. В момента той е част от екипа и за построяване на съоръженията за олимпийските игри в Лондон през 2012 година.
  Съоръжението в Пловдив ще бъде първият закрит колодрум у нас с олимпийски размери и най-големият не само на Балканите, но и в цяла Източна Европа.
  Мултифункционалната спортна зала е за 10 000 седящи места и ще може да приема различни спортове, сред които колоездене, баскетбол, волейбол, хандбал, тенис, борба, вдигане на тежести и много други.
  За колоездачните състезания залата ще има на разположение 5 000 постоянни места и може да приема състезания от най-висок ранг. Залата позволява увеличаване на капацитета на зрителите с още 5 000 места чрез подвижни конструкции, за състезания, различни от колоездене."


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход