"Оптикс" изгради система за опазване на гори за 1.6 млн. лв.

Девет кули пазят от пожар, сеч и бракониери в Благоевградския регион

Обхватът на наблюдение от всяка противопожарна кула е с радиус 4 километра
Обхватът на наблюдение от всяка противопожарна кула е с радиус 4 километра    ©  Капитал
Обхватът на наблюдение от всяка противопожарна кула е с радиус 4 километра
Обхватът на наблюдение от всяка противопожарна кула е с радиус 4 километра    ©  Капитал

Система от 9 кули за ранно оповестяване на горски пожари на обща стойност 1.6 млн. лева произведе панагюрската фирма "Оптикс". Договорът за доставка на тези системи е с Югозападното държавно предприятие и се финансира по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., мярка 226 "Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности". Югозападното държавно предприятие стопанисва 934 968 хектара гори, а кулите ще бъдат използвани в държавните горски стопанства в Благоевград, Сатовча, Елешница, Гоце Делчев, Гърмен, Кресна, Катунци, Сандански и Места.

Първа в страната

"Това е първата в страната ни интегрирана стационарна система, която може да засича горски пожари при самото им възникване", коментира Желязко Гагов, ръководител маркетинг в "Оптикс". Той уточни, че всяка една система включва дневна камера и термовизионна неохлаждаема камера със софтуер, който идентифицира мястото на пожара.

Екипировката се монтира на високи метални конструкции - на около 25 м височина, за което монтажният екип на "Оптикс" АД е преминал специално обучение. Засича се специфичният дим от горския пожар, а с термовизионната камера се локализира ядрото на пожара, за да може екипите по гасенето да бъдат прецизно насочени. Обхватът на наблюдение от всяка противопожарна кула е с радиус 4 километра. Освен пожари новите системи засичат още хора, автомобили и дори горски животни. Това ще улесни превенцията в горските стопанства на незаконната сеч на дървесина и бракониерството.

Според Желязко Гагов изграждането на деветте кули е отнело 15 дни, а разходите за новите системи са многократно по-ниски от щетите, които пожарите нанасят на бизнеса на държавните горски стопанства. Само до първата седмица на август 2015 година общият размер на щетите от горски пожари в страната е около 20 млн. лв. по данни на Държавната агенция по горите. "По програмите за развитие на селските райони финансиране на противопожарните кули могат да получат всички общини, които проявят инвестиционна активност и загриженост за горския си фонд", каза Гагов.

Интерес от чужбина

За първи път новата система на "Оптикс" е била представена на международното изложение за противопожарна техника Interschutz 2015 в Хановер. Запитвания са получени от научни институти в Италия и Испания. "Тяхното предложение е да работим съвместно за осъществяване на наблюдение през горската листна маса и заедно с тях да участваме в екологични и стопански проекти по програмите "Хоризонти 2020" и "Лайф плюс", заяви Гагов. Панагюрската компания ще доразвива своята система и в още едно направление - наблюдение от въздуха с безпилотни роботизирани летателни апарати.

"Оптикс" е специализирана в производството на оптикоелектронна техника - от оръжейни прицели до телескопи, които се използват за охрана на границите в България, но и от армии и полиции в света. Компанията има 4 производствени бази в Панагюрище, инвестира и в нова база в Божурище, където организира производство на оптични уреди и елементи и фотографска зона. За 2013 г. компанията има оборот от 25 млн. лв. и печалба от 1.2 млн. лв.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще