Студиата на ТВ7 се продават заради дългове

В сградата на столичния бул. "Цар Борис III", но на горните етажи, беше и кабинетът на Цветан Василев

Студиата на ТВ7 се продават заради дългове

Имотът се продава за 4.4 млн. лв. от Уникредит Булбанк заради дълг на свръзаното с Цветан Василев дружество "Партнер лизинг"

Весела Николаева
19712 прочитания

В сградата на столичния бул. "Цар Борис III", но на горните етажи, беше и кабинетът на Цветан Василев

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


4.37

млн. лв. с ДДС е началната цена за терена и сградите.

Част от сградата на столичния бул. "Цар Борис III", в която е ТВ7, се продава заради дългове. Имотът е обявен на търг от частен съдебен изпълнител, като процедурата е задействана по искане на Уникредит Булбанк. През 2012 г. тя е отпуснала заем за 20 млн. eвро. и има ипотека върху част от парцела и сградата. Ден по-късно преди три години сградата е ипотекирана и в КТБ. В сградата, но на горните етажи, беше и кабинетът на Цветан Василев.

Началната цена за обектите е 4.37 млн. лв. В момента недвижимостите са собственост на "Партнер лизинг" - дружество, което също като телевизията беше свързано със затворената КТБ и Цветан Василев.

Това е пореден дългов проблем, свързан с телевизията. За "ТВ седем" има искане за несъстоятелност, а през април заради задължение към КТБ съдия-изпълнител опита да продаде техниката й, но премиерът спря действието. Сега, ако през септември някой купи студиата, телевизията може да се сблъска с най-солидния си проблем - да няма откъде да излъчва.

Това е пореден дългов проблем, свързан с телевизията. За "ТВ седем" има искане за несъстоятелност, а съдия-изпълнител опита да продаде техниката й.

Сграда, финансирана от две банки

Според обявлението имотът има възбрана от юли 2015 г. в полза на Уникредит Булбанк до 20 млн. евро заради договор за кредит от 10 юли 2012 г. По-ранна възбрана има и КТБ - от март тази година, като сградата е била ипотекирана в банката ден по-късно след тази на Уникредит.

Италианската банка е посочена в документите като взискател, т.е. тя следва да е инициирала продажбата. От  Уникредит Булбанк потвърдиха, че действието е от тяхна страна, но заради банковата тайна не предоставиха повече детайли.

Ако се намери купувач, сумата ще отиде първо за инициатора на продажбата, а ако остане горница - към КТБ, обясниха юристи. По информация на "Капитал" кредитът на "Партнер лизинг" към Уникредит Булбанк е изплатен в по-голямата си част. Към КТБ обаче задълженията са огромни.

От кантората на съдебния изпълнител Стоян Якимов посочиха, че не могат да дадат повече информация от тази, която вече е публикувана, тъй като "Капитал Daily" не е страна по делото.

PR-ът на телевизията беше в отпуска и до редакционното приключване не получихме коментар.

Студиа и ВИП апартамент

От описанието става ясно, че се продават идеални части от поземлен имот, чийто точен адрес е в "Бъкстон-север", бул. "Цар Борис III", до ул. "Генерал Суворов", заедно с административната сграда върху парцела. На търга са пуснати един от трите подземни етажа, шест надземни, които представляват студиа, гримьорни, санитарни помещения, както и апартамент на подпокривния етаж. В продажбата е включен подземен паркинг с 56 места от съседна административна сграда в строеж. На място се вижда, че двете сгради са долепени една до друга, но едната част изглежда необитаема и празна.

По информация на "Капитал" сега телевизията е под наем в студиата. Вероятно договорът е с "Партер лизинг". Ако обаче външна компания ги купи, не е ясно дали договорът ще бъде продължен. Инвеститорите в телевизии обаче не са много, затова студиата могат да останат и дълго без купувач.

Цената е с включен ДДС, а оферти за покупка ще се приемат до 17 септември. При интерес на следващия ден те ще бъдат отворени и ще има търг с допълнително явно наддаване.

Лизингът на КТБ

Справка в Имотния регистър показва, че "Партнер лизинг" има няколко ипотекирани имота и е участвало в цесии с КТБ. В регистъра са вписани запори върху вземания, които са обезпечени с ипотека – по тях цедент е КТБ, цесионер е "Партнер лизинг", а длъжник е било държавното предприятие "Главно управление строителство и възстановяване". Запорите върху имотите, използвани за обезпечавания, са вписани в началото на август, а самите цесии според Имотния регистър са от 2010 г. "Партнер лизинг" е едно от дружествата, които бяха в орбитата на КТБ. Собственик на почти целия му капитал е "Мел финанс" - компания, която беше контролирана от Цветан Василев, основен акционер в банката. През април синдиците на КТБ обявиха, че са поискали разваляне на прихващания за 500 хил. евро, като по данни на Софийския градски съд те са завели и дело срещу "Партнер лизинг". Според синдиците прихващанията са били недействителни, защото са направени след отнемане на лиценза на КТБ.

Частта от сградата на ТВ7, която сега се продава, със сигурност няма да помогне за погасяването на всички кредити на "Партнер лизинг". Справка в Търговския регистър показва, че засега върху "Партнер лизинг" като предприятие и акциите му няма наложени запори. Към края на миналата година дружеството има банкови заеми за 141.14 млн. лв., с 30 млн. повече от предходната година. От тях 133 млн. лв. са били към КТБ към момента на затварянето й. "Партнер лизинг" е на загуба от 3.35 млн. лв. при 88 хил. лв. печалба за 2013 г., показват данни от Търговския регистър. Реално Цветан Василев използваше лизинговата компания, за да финансира свързаните си бизнеси, когато експозицията към банката добиваше неприлични размери.

За събиране на вземанията, които КТБ има, синдиците започнаха да пускат имоти за продажба. Вече тече срокът за подаване на оферти за част от сграда в София на ъгъла на бул. "Васил Левски" и "Дондуков", собственост на "Фининвест". Началната цена е 2.58 млн. лв., почти пет пъти под дълга към затворената банка.

4.37

млн. лв. с ДДС е началната цена за терена и сградите.

Част от сградата на столичния бул. "Цар Борис III", в която е ТВ7, се продава заради дългове. Имотът е обявен на търг от частен съдебен изпълнител, като процедурата е задействана по искане на Уникредит Булбанк. През 2012 г. тя е отпуснала заем за 20 млн. eвро. и има ипотека върху част от парцела и сградата. Ден по-късно преди три години сградата е ипотекирана и в КТБ. В сградата, но на горните етажи, беше и кабинетът на Цветан Василев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  TV7 още съществува??!!!???

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Между другото, чувам че Делян Пеевски търси студиа заедно в комплект с послушен персонал.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Закривай лайнометите.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  "Вероятно договорът е с Партнер лизинг".
  Вероятно, вероятно, колко да е вероятно? Може и да не е, но е важно да го напишем в заглавието. А дали въобще е вярно? Съществуват доста съмнения в истинността на написаното!

 • 5
  s0f1a avatar :-|
  s0f1a

  Ето, че нищо не е случайно. Това ме подсеща, че името на Левон присъстваше в книгата с посетителите при Василев. Явно за част от сделките си Цецо Мустака е ползвал услугите и на Левон...!

 • 6
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  До коментар [#5] от s0f1a
  Нещо сте в грешка. Цецо Мустака спаси г@за на Левун в Русенска корабостроителница, Кристал Плевен и мн.други

 • 7
  znaeshti avatar :-|
  znaeshti

  не е добре за тв7

 • 8
  brr1556380885608122 avatar :-P
  Любомир Любаци

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход