Пеевски официално взе дял в "Булгартабак"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пеевски официално взе дял в "Булгартабак"

Дарението е данъчно чиста форма - така нито продавачът Ирена Кръстева, нито купувачът Пеевски дължат нещо.

Пеевски официално взе дял в "Булгартабак"

Депутатът от ДПС излиза частично на светло, като получава дялове от майка си

32407 прочитания

Дарението е данъчно чиста форма - така нито продавачът Ирена Кръстева, нито купувачът Пеевски дължат нещо.

© Надежда Чипева


Директното участие има няколко възможни обяснения - например да даде аргумент в качеството си на какъв Пеевски се среща с клиенти, мениджъри и т.н. на част от тези компании.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече и официално притежава дял в "Булгартабак". Става въпрос за 5% от капитала, който по текущи пазарни цени струва 17 млн. лв. и става чрез смяна на собствеността на фирма, контролирана преди това от Петър Манджуков.

Сделката е част от тенденция за показването на светло на Пеевски поне в някои бизнеси, като във всички прехвърляния дотук той придобива активи от майка си Ирена Кръстева. При текущата сделка, която минава през новорегистрираното от нея "НСН инвестмънтс", Кръстева дарява 90% от дяловете на Пеевски. По аналогична схема депутатът се сдобива и с по 50% от още две компании на майка си. Преди дни пък стана ясно, че Делян Пеевски е придобил и половината от медийния и имотния бизнес на майка си (не е ясно чрез покупка или дарение), както и че дружеството им "Нова българска медийна група холдинг" купува телевизията "Канал 3".

Всъщност Пеевски контролира "Булгартабак" още от приватизацията му, но по документи това е невидимо. В началото холдингът беше движен от тогавашния тандем между него и банкера Цветан Василев, но след разрива между тях от пролетта на миналата година дружеството остава в сферата на влияние на Пеевски. Василев открито го сочи като собственик на 80% дял, същото правят и източници от сектора. По тази логика след новата сделка пакетът му просто се увеличава до 85%. За мажоритарния дял едва ли ще има скоро сделка, тъй като е нужна солидна сума с доказан произход.

Директното участие има няколко възможни обяснения - например да даде аргумент в качеството си на какъв Пеевски се среща с клиенти, мениджъри и т.н. на част от тези компании. Освен това вече ще има и деклариран произход на средства. А и се показва основно на места, където вече фамилията е известна като собственик - медиите и имотите на майка му.

Пряко при цигарите

Придобивката на компанията на Пеевски и майка му се вижда в Търговския регистър. На 17 август компанията "НСН инвестмънт" е купила 100% от дяловете в дружеството "Табако инвестмънт", чийто собственик беше Петър Манджуков през дубайско дружество. От вписания в Търговския регистър договор за прехвърляне на дяловете не стават ясни цената на сделката и начина на плащане, защото те са определени с рамково споразумение, подписано между страните на 22 юли тази година, което не е прикачено.

На следващия ден - 18 август, Ирена Кръстева е дарила 90% от дяловете си в "НСН инвестмънт" на сина си Делян Пеевски. Паралелно с това тя му е дарила и по 50% в две други новосъздадени от нея през юли дружества - "Био уотър" и "Био уотър инвестмънт". Засега няма информация те да са придобивали някакви активи преди вътрешносемейната сделка. И трите дружества са с малък капитал, внесен в Първа инвестиционна банка.

Дарението е данъчно чиста форма - така нито продавачът Ирена Кръстева, нито купувачът Пеевски дължат нещо, защото е дарение между роднини по права линия. По тази схема депутатът няма нужда да доказва и произход на средства. Ако беше покупко-продажба, Кръстева можеше да дължи данък, а синът й да трябва да има доказани доходи.

Макар цената на сделката да не е обявена, пазарната цена на пакета е 17.3 млн. лв. Което е солидна сума, за да ги има депутат, който допреди седмица не е имал бизнес.

Продавачът

Продавачът на пакета - оръжейният бос Петър Манджуков, придоби 5-те процента през есента на 2013 г. От отчета на "Табако инвестмънт" за тази година излиза, че е купил пакета на цена от около 36 млн. лв. Междувременно дружеството няма друг бизнес, не е получавало и дивиденти от участието. Такъв беше гласуван преди месец, но в Търговския регистър липсва информация да си е разпределил печалба преди продажбата на Кръстева.

От отчета на "Табако инвестмънт" към края на 2014 г. се вижда, че единственият му актив е делът в цигарения холдинг, който тогава е оценен на 16.9 млн. лв. Освен това дружеството има 37 млн. лв. задължения към досегашния си собственик дубайската Genertion Interntional Investment Ltd.

На последното общо събрание на "Булгартабак холдинг" на 16 юли "Табако инвестмънт" е бил представляван от адвокат Гено Андреев, който е в една кантора с Александър Ангелов - адвоката, който според банкера Цветан Василев е идеолог на сделката, с която контролът над "Булгартабак" се е озовал в ръцете на Пеевски. Това свързано представителство, както и датата на договора между Манджуков и Кръстева (от 22 юли) говорят, че сделката е договорена поне преди месец.

Това не са първите взаимодействия между някогашния издател на "Дума" Манджуков и колежката му Кръстева. През 2009 г. той продава на "Нова българска медийна група" "Балкан българска телевизия" и Ирена Кръстева беше изпълнителен директор до 2012 г. Тогава телевизията беше прехвърлена на собственика на TV7 "Краун медия" и вече под управлението на Николай Бареков се превърна в News7. Още през 2008 г. пък Манджуков, както и редица други издатели продаде на съвместното дружество на Кръстева и Цветан Василев и дела си в разпространителската "Обединени български вестници" и в печатницата "ИПК Родина".

Другите покупки

В деня на влизането в "Булгартабак" - 17 август, Пеевски придобива и половината от основния бизнес на майка си - половината от акциите от капитала на дружеството "Балканска медийна компания". Това е фирмата, през която семейството държи вестникарския ("Телеграф", "Монитор", "Политика", "Борба", "Меридиан мач" и др.) и разпространителския бизнес. Компанията притежава десетки имоти в София (кв. "Изток", бул. "Цар Освободител",  бул. "Витоша", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Оборище"), Горна баня, Бояна (прословутия хотел "Берлин"), Симеоново, Драгалевци (ресторант "Ривърсайд), Велинград, Пазарджик (с. Славовица), Пловдив (в Стария град), с. Ковачевица в Родопите и Слънчев бряг. 

От документите в Търговския регистър става ясно, че на 17 август е било проведено oбщо събрание на акционерите на дружеството, на което е приет нов устав. Същия ден Ирена Кръстева е джиросала на сина си 50% от акциите на "Балканска медийна компания".

Все пак изсветляването не е повсеместно. През последните години депутатът е спряган и като контролиращ строителни компании - "Водстрой 98" и "ПСТ груп", където промяна няма. Освен в цигарения холдинг името му се свързва и с проекта Lafka, дистрибутора на вестници и цигари "Експрес логистика и дистрибуция", две млекопреработвателни предприятия в Пазарджик и Казанлък, много сайтове и други медии. При тях промяна в собствеността в Търговския регистър няма. А и едва ли ще се появи скоро, защото няма пряка нужда от демонстративно присъствие при тях.  

[Заглавието и текста на статията са редактирани на 27 август 2015 г. в 18:36]

Фотограф: Капитал
Директното участие има няколко възможни обяснения - например да даде аргумент в качеството си на какъв Пеевски се среща с клиенти, мениджъри и т.н. на част от тези компании.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече и официално притежава дял в "Булгартабак". Става въпрос за 5% от капитала, който по текущи пазарни цени струва 17 млн. лв. и става чрез смяна на собствеността на фирма, контролирана преди това от Петър Манджуков.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  nodamncat avatar :-|
  nodamncat

  Еех, изпуснал съм. Ако знаех, че 5% от Булгартабак се продават за 5000 лева, щях да ги купя. Даже, ако трябваше да подбия Ирена Кръстева и да предложа 5500.

 • 2
  nik21471939 avatar :-P
  Рая

  Империята се разраства :)
  Положението при ББ2 е като при ББ1 - #Бостан

 • 3
  balkantourist avatar :-|
  balkantourist

  Империята ПРАС се разраства!

 • 4
  ivanpetrof80 avatar :-|
  Йосиф Давыдович

  Ало от капитал нямате ли снимка на Мама Свинка без този този така типичен за нея гендар от мъниста?

 • 5
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  Какъв ли дял от Булгартабак имат Бойко Борисов, Доган, червените ДС генерали и т.н. мафиоти ??? Нали точно ГЕРБ и БОЙКО продадоха Булгартабак за 100 милиона !!!!!! По времето на Шулева договор за над 200 милиона евро беше отхвърлен от БСП-ДС-ДПС мафията в Парламента, а купувач беше голямата Бритиш-Американ Тобако !!!!!
  СЕГА мутрите и мафията просто си преразпределят откраднатото. Така става и с КТБ, със строежите на магистралки и зали, и къде ли не.......

 • 6
  kyo50432893 avatar :-P
  Георги

  Някой да попита Министерството на финансите и в частно Владислав Горанов (по ЗДОИ) колко пари струва съвместната с Пеевски и Булгартабак...

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Делянчото "крупен" акционер в Булгартабак, цели 5%.... поне ще му дават папироси рабат...... :-)

 • 8
  tzm41313897 avatar :-?
  Mark Twain

  Сега ще кажат ли откъде имат парите, както "обясни" Първанов?

 • 9
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Тия двамата са като зараза,като чума,която се разпространява със скоростта на светлината.

 • staska

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK