Nestle ще произвежда десертите KitКat с какао от доказан произход
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Nestle ще произвежда десертите KitКat с какао от доказан произход

Reuters

Nestle ще произвежда десертите KitКat с какао от доказан произход

Решението на компанията е част от мерките й за борба с експлоатацията на деца

4428 прочитания

Reuters

© Reuters


Мултинационалната компания за хранителни продукти и напитки Nestle обяви, че един от десертите й - KitКat, вече ще се произвежда само от какао, добито по устойчив начин. Решението е част от мерките на компанията за борба с експлоатацията на деца при добива на суровини в Западна Африка. Продуктите, направени от суровини с доказан произход, са все по-търсени на пазара, а маркетинговата стратегия е повече от успешна, пише Bloomberg.

Всички десерти KitКat ще бъдат направени от какао, чието производство е одобрено от независима трета страна. Одобряването на производителите ще включва и десертите в САЩ, които се произвеждат от лицензирания франчайзър Hershey Co.

За децата и шоколада

Шоколадовата индустрия отдавна търпи критики именно защото при производството на какао в плантациите в Африка се експлоатират деца. Миналата година при изненадващи проверки в 200 ферми в Кот д'Ивоар (Бряг на слоновата кост) са открити 4 деца под 15-годишна възраст, работещи в какаовите полета. Информацията е на организацията, бореща се за справедливи условия на труд Fair Labor Association, а проверените ферми са снабдявали Nestle. Най-голямата компания за храни и напитки в света се споразумя да бъде наблюдавана от вашингтонската неправителствена огранизация още през 2012 г.

През 2001 г. Nestle и някои други световни шоколадови производители се съгласиха да преустроят производството си така, че да се преборят с използването на детски труд в Африка. Миналата седмица срещу Nestle започна дело, заведено от четирима клиенти, по обвинение, че храната им за домашни любимци Fancy Feast съдържа риба от тайландски снабдител, който се възползва от робски труд. От своя страна компанията заяви, че насилственият труд няма място в производствената им верига.

Промяната в KitKat е стъпка напред към целта на Nestle да достигне употребата на 150 хил. тона какао произведени в нормални условия на труд. Компанията майка започна тази практика във Великобритания през 2010 г. и разширява постепенно употребата му в производството си в Канада, Австралия, Южна Африка и от части в Европа.  

Ексклузивният KitKat в България

Швейцарската компания Nestle развива активно бизнес и в България, след като  през 1994 г. купи най-големия производител на шоколадови и захарни изделия ШЗИ София. Тя произвежда десертите Kit Kat за българския пазар, а след инвестиция от близо 13 млн. лв. в нова поточна линия през 2014 г. започна производство и на Kit Kat Double Caramel, който се изнася в целия свят.

"Нестле България" е един от големите стратегически инвеститори на българския пазар в сферата на хранителната промишленост с общ годишен приход от почти 285 млн. лв. за 2014 г. За последните 10 години присъствие у нас предприятието е инвестирало близо 146 млн. лв. в подобряване и разширяване на производството си.

Мултинационалната компания за хранителни продукти и напитки Nestle обяви, че един от десертите й - KitКat, вече ще се произвежда само от какао, добито по устойчив начин. Решението е част от мерките на компанията за борба с експлоатацията на деца при добива на суровини в Западна Африка. Продуктите, направени от суровини с доказан произход, са все по-търсени на пазара, а маркетинговата стратегия е повече от успешна, пише Bloomberg.

Всички десерти KitКat ще бъдат направени от какао, чието производство е одобрено от независима трета страна. Одобряването на производителите ще включва и десертите в САЩ, които се произвеждат от лицензирания франчайзър Hershey Co.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
  • 1
    a.nice avatar :-|
    hope

    Егати, изненадващи проверки и 4/четири/ деца под 15 годишна възраст.
    Чудя се нас ли мислите за тъпи, редакторите ли са нагли, Нестле ли плащат за подобни статии?
    Тази статия е написана от някой техен служител.
    Хиляди деца и не под 17, а под 8 години работят в какаовите плантации. Нестле като най, големия търговец в света в сектора си, си затваря очите без капка свян.
    И сега КитКат, понеже се произвежда в България, вече щял да е с какао с доказан произход.
    Да попитате БАБХ как са допуснали да се използва суровина без доказан произход?
    И целия цирк е безмислен, защото българите сме достатъчно бедни, за да отместим очи и мисъл от проблеми, като изхранване, биг брадър, ракия, салата.

  • 2
    bpcorp avatar :-|
    bpcorp

    А може би трябва да помислят и за качеството на произвежданите от тях продуки в България. Те са просто синоним на долнопробен продукт. Борят се против експлоатацията на детски труд, а в същото време заливат пазара с боклуци, с които тровят децата ни. Това си е чиста проба лицемерие.

  • 3
    ivanils avatar :-P
    Насер Наветов

    Странно коя е тази сертифицираща компания Vevey?!?! Vevey е град, в Швейцария, където е хедкуотъра на Нестле. Доколкото съм запознат няма такава сертификационна компания, освен ако не е собственост на Нестле и леко са забравили да я регистрират. Или преводачът на материала стажант в Икономедия :) Тук http://www.accreditation-services.com/.../certific.../page/6 са всички сертификационни органи в Швейцария, акредитирани от ASI (швейцарска акредитационна служба) и както се вижда няма Vevey :)

  • 4
    souler avatar :-|
    souler

    Браво на ivanils, внимавсл е в час. Наистина във Веве е централата на Nestlé и статията е малко странна. Но съм сигурен, че е вярна информацията, поне в по-голямата си част.

    Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK