Над половината програмисти са нови в разработването на мобилни приложения

Проучване на софтуерната компания "Телерик" показва, че късите срокове са основен проблем в сектора

Телерик
Телерик    ©  Телерик
Телерик
Телерик    ©  Телерик

Независимо че в момента повечето технологични компании разработват мобилни приложения, програмистите срещат доста трудности, свързани с този софтуерен сектор. Една от тях е, че 57% от програмистите са нови в писането на подобни решения или никога не са разработвали подобни апове за смартфони или таблети. Това показват данните на проучване на технологичната компания "Телерик", която вече е част от американския разработчик Progress Software. То е проведено повече по инициатива на компанията майка и в него участват над 3 хил. IT специалисти и разработчици от света, без да се уточняват страните. Резултатите на изследването показват, че програмистите срещат редица трудности и предизвикателства при разработването на мобилни приложения.

Проблемите

Технологичният прогрес има и своите негативни страни, една от които е, че това води до непрекъсната промяна на технологиите за програмиране. Тази динамика е посочена като един от главните проблеми на разработчиците на мобилни решения. Към тях могат да се добавят кратките срокове за изпълнение и липсата на необходимите софтуерни инструменти, с които да бъдат направени аповете според желанията на клиента. Допълнително затруднение представлява и наличието на няколко платформи, за които трябва да се направят различни приложения, което в повечето случаи изисква пренаписване на цели части от кода. Това отнема допълнително време и ресурси, но пък осигурява по-голям потенциален достъп до потребители.

Цар Потребител

Според по-голямата част от разработчиците най-важният елемент при направата на мобилно приложение е създаването на добро потребителско изживяване (UX). Което налага създаването на удобен и лесен за ползване потребителски интерфейс (UI). Едва след това разработчиците смятат за ключов момент бързото и лесно внедряване на приложението. Проучването показва и нагласите на компаниите, които искат да разполагат със свое приложение и съответно или започват самостоятелно да правят или си поръчват някой да го изготви за тях. Те желаят чрез него да оптимизират оперативната си ефективност и да създадат нови източници на приходи.