БНБ не разреши сделката за "Токуда банк"

Една от най-малките банки в страната се подготвяше да стане част от холдинг на "Доверие", но регулаторът не одобрява това

В края на месец юли прокуратурата се задейства срещу Огнян Донев с твърдение за укрити 62 млн. лв. данъци.
В края на месец юли прокуратурата се задейства срещу Огнян Донев с твърдение за укрити 62 млн. лв. данъци.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
В края на месец юли прокуратурата се задейства срещу Огнян Донев с твърдение за укрити 62 млн. лв. данъци.
В края на месец юли прокуратурата се задейства срещу Огнян Донев с твърдение за укрити 62 млн. лв. данъци.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Решението на банковият регулатор може да бъде обжалвано в 14-дневен срок

БНБ отказа да одобри сделката, при която Токуда банк щеше да стане част от холдинговата група "Доверие", в която един от големите акционери чрез свои компании е Огнян Донев. В съобщението за заповедта на подуправителя, ръководещ "Банков надзор" Димитър Костов, това не се посочват мотиви, но от препратките в него към Закона за кредитните институции, става ясно, че забележките са по отношение на изискванията за финансова стабилност на купувача, а също и по линия на евентуалните трудности за упражняване на ефективен надзор, които възникват, когато придобиващата страна е група. Отказът на регулатора подлежи на обжалване в 14-дневен срок. От "Доверие" не бяха открити за коментар.

Напразни усилия

Сделката се подготвя от началото на годината, а първата официална стъпка беше направена през март. Тогава публичното дружество "Доверие обединен холдинг" съобщи за споразумението, при което дъщерната му компания "Индустриален холдинг - Доверие" придобива 99.53% от капитала на търговско дружество, без да се назовава името му. Пакетът съвпада с акционерното участие в Токуда Банк на International Hospital Services Co. , собственост на японския магнат Тарао Токуда. Че става въпрос точно за банката се потвърди от започналото през май производство в Комисията за защита на конкуренцията, в която според процедурите купувачът внесе документи за одобрение. До момента антимонополният орган не се е произнесъл по сделката, въпреки изтичането на срока за това.

Искане за одобрение на сделката постъпи и в БНБ, която се произнася три седмици след последното внасяне на документи от страна на "Индустриален холдинг - Доверие". В решението на регулатора се препраща към изисквания в Закона за кредитните институции, според които одобрение се издава след преценка, че новият собственик притежава необходимата финансова стабилност, за да управлява придобиваната банка, а също и когато няма пречки за ефективния надзор. Аргумент за последното е сложната холдингова структура на придобиващото дружество и произтичащата от това трудност в проследяване на експозициите към свързани лица.

Кандидат - купувачът "Индустриален холдинг - Доверие"  е дъщерно дружество на един от бившите приватизационни холдинги. Приходите му са от управление на участия в производствени компании като "Хидроизомат", "Биляна трико", "Марицатекс". В края на 2014 г. "Индустриален холдинг - Доверие" има активи за 31.66 млн. лв., отчита консолидирани приходи от 3.6 млн. лв. и печалба от 791 хил. лв. През март, на общо събрание на акционерите на дружеството беше гласувано за увеличаване на капитала с общо 22 млн. лв., като процедурата беше частично изпълнена. Самият холдинг-майка, "Доверие - обединен холдинг" има активи за 227.4 млн. лв. и приходи от 73.615 млн. лв. на консолидирана база в края на второто тримесечие на тази година. Според източник, запознат със сделката, купувачът е показал, че разполага със средства да плати сделката, но не е доказал, че има ресурс да развива банката по начина, па който го предлага в плана си, представен пред регулатора.

Сред най-малките на пазара

"Капитал" не успя да се свърже с представител на "Индустриален холдинг - Доверие", за да провери дали от там ще обжалват решението на БНБ, с което се слага край на сделката за Токуда банк. Тя е една от най-малките на пазара с активи за 427.6 млн. лв. към края на полугодието. Кредитният й портфейл е 211.2 млн. лв., а привлечените депозити - 377.9 млн. лв. в края на юни. Собственият капитал на банката е 48.4 млн. лв., а резултатът от дейността за първите шест месеца на годината е загуба от 863 хил. лв. Мажоритарен собственик на Токуда е дружеството International Hospital Services Co. на японския магнат Тарао Токуда.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  tony1975 avatar :-|
  Anton Petkov

  Ние сме абсурдна държава!
  Креди Агрикол я дадоха на пирамидата КТБ седмица преди да фалира! Ако се появят ония "руски финансисти" от ВТБ(представляващи незнайно КОЙ) или офшотна компания с име Прас Инвест ще им я дадат, без да знаят кой е собственика, но на български ПУБЛИЧЕН холдинг с ясна акционерна структура, прозрачен и с хиляди българи за акционери - НЕ МОЖЕ!!! Що - щото сме я обещали на ПРАСчо!!!
  Загубена държава ей!

 • 2
  katia_1 avatar :-|
  Rational

  Извинявайте, ама наистина живеем в КОЧИНА. Целият държавен апарат слугува на Пеевски, а това е поредната серия от тихата му война с Огнян Донев.

  Решението е взето на базата на лична преценка. Не се показват реални факти, поради каква причина Доверие не може да придобие Токуда банк. В същото време няма проблем офшорки с незнайни (поне официално) да придобият стратегически важни компании като телеком и цигарен холдинг. Огнян Донев, ако не друго, поне парите му се зьнаят от какво са и как ги е прибодил, компаниите му са публични и публикуват отчети на всеки три месеца. От друга страна как ДП може да купи вестници, телевизии, част от Булгартабак и няколко офшорки с депутатска заплата?

  Докато институциите не спрат да слугуват на силния на деня, хората ще предпочитат да са далеч от родината, но на сигурно и уредено място, където законите важат за всички.

 • 3
  orchis avatar :-|
  orchis

  Сигурно я пазят за един въз-едър депутат, детощеше вече да не е депутат.
  Иначе БНБ показва изключителна компетенция и диалогичност

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  orchis avatar :-|
  orchis

  Сигурно я пазят за един въз-едър депутат, детощеше вече да не е депутат.
  Иначе БНБ показва изключителна компетенция и диалогичност

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  poptcheva avatar :-|
  Free person

  Не съм много сигурна какво е състоянието на Токуда Банк,но при всички случаи тя бе създадена навремето с японски капитал и участието на
  Румен Сербезов/човек на БКП,бивш министър по комунистическо време и бивш посланик в Япония/Не вярвам и финансовото състояние на Огнян Донев да е плачевно.За Доверие по принцип се говореше малко преди фалита на КТБ.Мисля,че Токуда банк би подобрила състоянието на Доверие,освен ак няКОЙ не е решил да се нагуши още повече.

 • 6
  wqn1429025422397830 avatar :-|
  Някой

  За първи път и БНБ да вземе едно правилно решение!
  Някои от коментарите по-горе доста ме учудват. Огнян Донев и Делян Пеевски са две различни страни на една и съща монета.
  Ето и някои по-интересни факти от биографията на Огнян Донев:
  1) Роден в Берлин, син на търговски представител, свързан с ДС
  2) Съветник на Огнян Дойнев, бившия министър на машиностроенето по времето на Тодор Живков (забележете това е първата му официална длъжност)
  3) Търговия с черни метали (купува от Кремиковци и изнася за Германия между 1993 и 1996 година). Именно по това време Мултигруп контролираше търговията на метали в Кремиковци и никой не можеше да се вреди там без да има близки контакти с тях.
  4) Покупката на Софарма през 2000 година - става с активното съдействие на Александър Божков, благословията на Иван Костов, помощ от страна Стефан Софиянски (чрез продажбата на апетитни общински дружества на занижени цени (с компенсаторки), които в последствие са ползвани за гаранти, Общинска Банка в лицето на Любомир Павлов и други. Дружеството е продадено за 24 милиона долара, въпреки че по сметки в банката то е имало 10 милиона долара, а предходната година е генерирало печалба от приблизително 8 милиона долара. Не знам каква е била печалбата в годината на приватизация, но ми се струва че цената на Софарма е била значително занижена.

 • 7
  krasenm avatar :-?
  krasenm

  Искам само да попитам БНБ ли разрешава това --> http://goo.gl/9Fz3oM

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от "Bozhidar Iordanov":

  Много вярно. О.Донев не е антипод на модела Пеевски, а другата страна на монетата.
  За публиката Пеевски е сатанизиран (не без основание), но от това не следва, че всички други играчи са целите в бяло.
  Това Цеко Минев и Мутафчийски, Петя Славова и Митко Събев, Младен Михалев и Гриша Ганчев и техните повлекла от офшорки и не по-малко значими далаверки къде са?

 • 9
  f4f avatar :-|
  f4f

  До коментар [#1] от "tony1975":

  И защо БНБ да позволи Доверие ОХ да вземе Токуда банк, при положение, че няма финансов ресурс за да я управлява?

 • 10
  f4f avatar :-|
  f4f

  До коментар [#2] от "Катя Георгиева":

  Е как без реални факти било взето решението. Доверие ОХ е публична компания, а индустриален холдинг Доверие е дъщерна компания. Отвори финансовите отчети и ще видиш всички факти и ще вземеш и ти решение на база лична преценка - "НЕ".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане