Дъщерна компания на "Уолтопия" инвестира 3.2 млн. лв. в R&D център

Проектът на "Клайммат" е в икономическата зона в Божурище и ще бъде открит в средата на 2016 г.

Първата копка на развойния център беше направена в четвъртък от министъра на икономиката Божидар Лукарски и инвеститора в проекта Ивайло Пенчев
Първата копка на развойния център беше направена в четвъртък от министъра на икономиката Божидар Лукарски и инвеститора в проекта Ивайло Пенчев    ©  Министерство на икономиката
Първата копка на развойния център беше направена в четвъртък от министъра на икономиката Божидар Лукарски и инвеститора в проекта Ивайло Пенчев
Първата копка на развойния център беше направена в четвъртък от министъра на икономиката Божидар Лукарски и инвеститора в проекта Ивайло Пенчев    ©  Министерство на икономиката
Научноизследователският център се очаква да разкрие 35 работни места.

Българската компания, производител на висококачествени настилки за катерене - "Клайммат", ще построи научноизследователски и развоен център в държавната икономическа зона в Божурище. Инвестиционният проект е за почти 3.2 млн. лв. и получи "Клас А" от Българската агенция за инвестиции през март тази година.

Научноизследователският център, чиято първа копка беше поставена в четвъртък, ще бъде изграден на площ 17.5 хил. кв.м и ще има производствена база, административна и складова част. Очаква се центърът да заработи в средата на 2016 г. и да бъдат разкрити 35 работни места. "Клайммат" е дъщерна фирма на българската "Уолтопия", която се утвърди като световен производител на катерачни стени. По този начин двете фирми предлагат цялостно дизайнерско решение не само за стените, но и за настилката на съоръжения и зали за катерене.

Инженерство в катеренето

Основната цел на инвестиционния проект е чрез подобряване на настоящите подови системи и разработване на нови продукти да бъде осигурена безопасна среда за катерене във всяка катерачна зала в света. "Клайммат" залага на използването на високи технологии и приложна наука за разработването на иновативни предложения в сектора. Всички изпълнители по проекта за развойния център на дружеството се избират чрез онлайн платформата Auxionize – софтуер за електронни покупки, отново собственост на "Уолтопия". Auxionize всъщност е платформа за търгове с обратно наддаване, в която купувачът инициира онлайн търг с материал или услуга, от която се нуждае, и продавачите се борят да получат поръчката, като предложат най-изгодните условия.

Изпълнителният директор на "Уолтопия" Ивайло Пенчев съобщи, че освен развойния център на "Клайммат" до месец ще започне изграждането на още един завод в зоната, където ще се произвеждат специализирани метални конструкции. Ще се инвестира и в друг завод в Летница.

Бърз растеж

Компанията, инвеститор в развойния център - "Клайммат", е учредена през февруари 2014 г. и е собственост на Цветелин Пенчев, а "Уолтопия" притежава 24% от капитала на дружеството. Според годишния финансов отчет на младата компания нетните приходи от продажби през първата година от дейността й са достигнали 401 хил. лв., а отчетената печалба е 146 хил. лв. В началото фирмата основно доставя матове (специални настилки) за "Уолтопия", а през 2015 г. дейността й ще е насочена към нови клиенти и заемането на водещи позиции на пазарите в САЩ и Канада, се посочва в отчета. "Клайммат" е производител на висококачествени настилки за центрове за катерене с разнообразие от продукти, подходящи за всякакви цели - за стени за боулдъринг (катерене без въже) или за стени за катерене с въже.

 

Лидер в сектор с потенциал

"Уолтопия" е създадена през 1998 г. от Ивайло Пенчев и Метин Мусов. Наскоро като миноритарни собственици в компанията влязоха фондовете BlackPeak Capital и CEE Equity Partners заедно с още няколко частни инвеститора срещу сумата от общо 10 млн. евро. Интересът на ивеститорите към световния производител на катерачни стени не беше случаен - при 37 млн. лв. приходи на дружеството за 2014 г., чистата му печалба е 10 млн. лв. Понастоящем "Уолтопия" изнася стените за катерене, хватките и другите си продукти за 50 държави в цял свят и има над 50% пазарен дял по приходи в този сегмент в САЩ. Дъщерното й дружество за опериране на центрове за забавления (фън-топии) има вече успешни проекти в България, Израел, САЩ, Канада и планира в Малайзия и Австралия. "Стотици центрове и паркове за катерене и забавления по целия свят и покупка на компании, които оперират такива места." Така Ивайло Пенчев отговаря на въпроса в какво ще вложи новото финансиране. Съсобственикът на "Уолтопия" е твърдо убеден, че пазарът, на който участва, за момента е неразвит и тепърва ще расте. Че хората, които искат да се забавляват активно, ще се увеличават, а парковете за забавления от типа приключение ще стават все по-търсено място за прекарване на свободното време.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане