Заливът на агнетата

Заливът на агнетата

Приказката за износа за Катар започна отново, в нова частна компания в главната роля

Калина Горанова
16768 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Богатите араби искат българско агне, както ние искаме немски мерцедес. Прозрението е на премиера Бойко Борисов, който от няколко години не пропуска възможността да съобщи колко желана е тази ни продукция в Катар. До момента обаче агнешката търговия прилича повече на приказка от "1001 нощ", отколкото на реален бизнес.

От известно време обаче по темата има ново раздвижване. През изминалата седмица станаха ясни няколко неща. Първо, катарският интерес към българските агнета е подновен, като от арабската държава пристигнаха на официално посещение в България. Второ, от края на юни 13 български производители са се обединили в специална компания "Българско агне", която има желанието да се ангажира с производството и търговията на агнетата за Катар. Направила е специална презентация пред катарците, представяйки и петгодишен бизнес план. Трето, малко след срещата на министъра на земеделието Десислава Танева с министъра на околната среда на Катар Ахмед бин Амер ал Хумейди отново се заговори за създаването на държавна фирма, която да се занимава с търговията, но този път не изцяло българска, а смесена - българско-катарска.

Въпросите са много. От една страна, новината, че частна компания е имала възможността директно да предложи услугите си на катарските гости, предизвика недоволството на браншовата организация и притеснението, че по-малките и средни производители ще останат извън играта или ще са максимум подизпълнители на избраните, за които ще останат по-големите маржове на печалба. От друга страна каква ще се окаже ролята на "Българско агне", ако катарската страна твърдо държи на това всичко да минава през държавна компания, каквато често е практиката за големи договори в арабския свят. И не на последно място, ако такава трябва да се създаде, ще се повтори ли провалът отпреди няколко години, когато българската държава не успя да се възползва от предложените възможности и да помогне на бизнеса, който има нужда от пазари.

1000 и едно агнета

За интереса на Катар към българските агнета се говори още от 2012 г. Той беше потвърден като в България пристигна правителствена делегация от страната в Персийския залив, водена от премиера шейх Хамад бил Джасим ал Тани. Подписаха се седем рамкови споразумения, а за да е всичко още по-убедително, земеделското министерство започна преговори с държавния фонд "Хасан фууд", който осигурява хранителни продукти в Катар, а по-късно Катар депозира 50 млн. долара. Катар постави условие да има държавни гаранции за изкупуването и износа на агнешкото, а българската администрация трябваше да предложи вариант как да стане това. В края на октомври 2013 г. обаче изтича срокът на депозита, като от българска страна все още проектът не е стартирал и парите бяха изтеглени.

Това разгневи овцевъдите, които след затварянето на урския пазар заради практиката на румънски агнета да им се сменят марките и да се представят за български, стесни още повече хоризонтите си за износ. Председателят на Националната овцевъдна организация Бисер Чилингиров окачестви провала на важния проект като "най-големия грях на последните две правителства", а в сектора се затвърди мнението, че причината за липсата на действие е кой и по какъв начин (т.е. не по най-добрия начин) да управлява средствата.

От приказки към ООД

През май тази година обаче Бойко Борисов отново беше на посещение в Катар. След него и след среща при министър Танева, по думите на представители на "Българско агне", се е стигнало до създаването на обединението. Учредителното събрание на "Българско агне" се е състояло на 25 юни. Капиталът на дружеството е 13 хил. лв., като всеки от 13-те съдружници влиза с по 1000 лв. "Основната му цел е да направи българските фермери по-добри партньори. Това е търговска организация, която да представлява интересите на фермерите, собственици на капитала", коментира Димитър Зоров, управител на компанията. Той е и председател на Съюза на млекопроизводителите, който овцевъди през определен период от време обвиняват в картел, и собственик на млекопреработвателното предприятие "Пършевица". Обединението не е само за Катар, а и за износ за други пазари, като Турция например, за която се очакваше, че още в края на май ще отвори отново пазара си за българските агнета.

"Темата за Катар се върти от две години. Държавата не може да продаде нещо, което го няма и е частна собственост, не може да събира и купува, трябват реални фирми", обяснява Зоров ролята, която би играла новата компания, като дава пример с Държавно стопанско обединение "Родопа" от времето на социализма и по-лесните преговори, когато насреща има един контрагент. Според него предишният катарски опит е завършил безуспешно, тъй като е бил направен опит да се създаде твърде сложен конгломерат от държавни, научни и т.н. институции, а е трябвало да се говори за бизнес и за пари. "Държавата може да е модератор, но не и организатор", заяви той.

След срещата при министър Танева стана ясно, че катарската страна иска по 10 хил. агнета на месец, или 120 хил. на година. На въпросната среща компанията е представила петгодиишен бизнес план. Фирмите в сдружението имат общо около 10 хил. овце, изчислява Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите . По димите на Зоров веднага не може да има износ, но през 2016 г. производителите в "Българско агне" можели да осигурят между 38 и 50 хил. агнета, като бройката им през петата година ще е 80 хил.

На борда на овчия кораб

Съдружниците са компаниите "Лавенда", "Силвия 7", "Б.К.С.Р. Синапови", "Камелия-Васил Гетов 1", "Златно руно - Вършилов С-ИЕ", "Узунов и синове", "Банко Людиел", "Биоелит" и физическите лица Бано Шишков, Георги Василев, Галина Мирчева, Руфтин Шевкед, Атанас Вършилов. 
Председателят Димитър Зоров участва през "Силвия 7". По думите му към момента има 2000 овце. Председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов влиза във фирамата през "Б.К.С.Р. Синапови". В "Българско агне" участие има и най-големият в овцевъдството Исмет Шабанов, през който минава почти целият износ на агнешко от страната. Ветеринарят по образование е известен като Доктора. Той участва през свързаната с него "Биоелит". Шабанов се занимава с овцевъдство през последните 20 години, като е затворил цикъла на работа, има собствено стадо, месокомбинат в Свищов, фирма, изкупуваща агнета на територията на страната и изнасяща за Италия, Хърватия и Гърция. Разполага с 2600 овце. Месокомбинатът обаче няма да може да влезе в действие за бизнеса с Катар, тъй като от арабската страна са заявили, че искат агнетата живи. Други големи животновъди съдружници в обединението са братята Димитър и Атанас Вършилови от пловдивското село Брестник, които имали около 3000 овце, като първият влиза през управляваното от него "Златно руно - Вършилов С-ИЕ", а другият като физическо лице. "Едни работят, а други се възползват", заяви по повод новата компания Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация, като допълни, че браншовата асоциация е разочарована, тъй като ще настъпи разделение на по-малки и по-големи, а основната движеща сила на обединяването най-вероятно е парите да минават през него.  
"Целта на компанията не е да се разпределят големи дивиденти", твърди Зоров, като допълнено от Синапов "дружеството ще е в полза на всички". От компанията заявиха, че всеки производител ще може да се присъедини и че вече има заявки от още фирми да се включат към него. По думите на Зоров обаче новите членове трябва да са "показали лоялност към бранша през последните години", т.е. да са си изпълнявали бизнес ангажиментите, като допълва, че все пак приемането на всеки нов член става с единодушно решение на всички съдружници.

Колкото до тези, които ще останат извън фирмата, от компанията твърдят, че ще се стигне до изкупуване на агнета от други фермери, тъй като през петата година според бизнес плана на сдружението ще се достигне до бройката 80 хил., а Катар иска повече - 120 хил. Трябва обаче да има гаранции, че определена бройка агнета на определени килограми ще бъде осигурена в конкретен момент. Още по-големи били очакванията на производителите към турския пазар, където фирма, собственик на кланица, искала живи до 500 хил. бройки на година, заяви Зоров. "Всичко зависи кога ще се сформира новото правителство и дали ще препотвърди позицията на старото за отварянето на пазара", допълни той.

От Гергьовден към Курбан байрам

Неизвестните пред реалния бизнес с Катар с агнета обаче засега са много, като основната е как и от кого ще се гарантира, че производството и транспортирането на 120 хил. агнета до Катар може да се осъществи. Докато от "Българско агне" виждат себе си като най-добрия партньор за търговия с арабската страна, а България просто като посредник, Катар очаква повече ангажименти от страна на държавата. След срещата министър Танева заяви, че на правителствено ниво е договорено да се създаде българско-катарска търговска компания 50 на 50, на която няма да се търси марж на печалбата, като целта й ще е да гарантира сигурността на доставките между българските производители и катарска страна. Как това ще се случи, какви ще са договореностите между държавната компания и "Българско агне" и ще се включи ли и Българката агенция за експортно застраховане ще се уточнява в бъдеще.

По думите на Зоров катарската държава купува агнета през две държавни фирми, като все още не било уточнено през коя от тях може да стане търговията. Не е коментирана и цена от страната на Катар, като българските производители са обявили своята, но отказаха да я назоват.

Гаранции трябват и на българската страна, тъй като "те искат 34-40 кг живо тегло, които са два пъти по-тежки от агнетата, които се продават на европейския пазар", което създава рискове и при проблем стоката да няма къде да бъде реализирана. Друго утежняващо условие е как ще бъдат транспортирани агнетата, което по думите на Зоров ще е ангажимент на българската страна. Рискът е, че катарската страна иска агнетата живи и те трябва да бъдат транспортирани с кораби, като "Българско агне" проучвало застрахователи. Отделно, за да има някаква регулярност на доставките, "трябва да се пренастроят и стадата", коментира още Зоров, които към момента се "водят" по християнския Великден, а не спрямо мюсюлманския празничен календар, като остава въпросът ще може ли българският бизнес все пак да осигури сериозната бройка, и то в един по-широк формат. Най-трудно обаче ще бъде пренастройването на държавата от ролята на разказвач на приказки от "1001 нощ" към действащо лице, ако това се окаже наложително.     

Богатите араби искат българско агне, както ние искаме немски мерцедес. Прозрението е на премиера Бойко Борисов, който от няколко години не пропуска възможността да съобщи колко желана е тази ни продукция в Катар. До момента обаче агнешката търговия прилича повече на приказка от "1001 нощ", отколкото на реален бизнес.

От известно време обаче по темата има ново раздвижване. През изминалата седмица станаха ясни няколко неща. Първо, катарският интерес към българските агнета е подновен, като от арабската държава пристигнаха на официално посещение в България. Второ, от края на юни 13 български производители са се обединили в специална компания "Българско агне", която има желанието да се ангажира с производството и търговията на агнетата за Катар. Направила е специална презентация пред катарците, представяйки и петгодишен бизнес план. Трето, малко след срещата на министъра на земеделието Десислава Танева с министъра на околната среда на Катар Ахмед бин Амер ал Хумейди отново се заговори за създаването на държавна фирма, която да се занимава с търговията, но този път не изцяло българска, а смесена - българско-катарска.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  antipa avatar :-P
  D-r D

  "...Най-трудно обаче ще бъде пренастройването на държавата от ролята на разказвач на приказки от "1001 нощ" към действащо лице..."

  Последното изречение казва всичко и туря точката на мераците.

  Турците си затвориха пазара, защото им писна да ги мамят нашенските хитреци, които вместо да отглеждат стада, купуват румънски агнета, държат ги месец-два в егреци по Делиормана и им ги продават като български по документи...

  Като чета колко овце имат в "Българско агне", катарците трябва да станат вегани за десетина години, ако разчитат на тях...

 • 2
  dimodk avatar :-|
  Чинчила

  Радостно е, че ще може да осъществяваме износ на такъв високотехнологичен продукт!

 • 3
  borislav.krumov avatar :-P
  Bobby.k

  ХАХАХА ! Не е истина ,не мога да спра да блееея от смях !

 • 4
  borislav.krumov avatar :-|
  Bobby.k

  Ако трябва сериозно да погледнем на нещата , работата на държавата е да осигури такива субсидий , които да направят селскостопанската ни продукция конкурентно способна ,не да прави схеми за износ със съмнителен ефект !

 • 5
  pascaleto avatar :-P
  pascaleto

  Абати нещастниците а тези с по 3000 агнета ! На това му викат "Гащи няма, Гайда иска ! "

 • 6
  inspektora avatar :-P
  inspektora

  Мълчанието на агнетата ...

 • 7
  l_i_k_a_t_a avatar :-|
  l_i_k_a_t_a

  Пълен хаос.Некъдърници с дипломи ни управляват.

 • 8
  damyani4 avatar :-?
  damyani4

  В историческия музей в Пловдив има запазени документи от преброяване проведено в Пловдивската казаа през 1873 год - на хора и добитък/ говорим за момента три години преди априлското въстание/. Данните са интересни от различни гледни точки, но има и такива за овцете по онова време, а те са над 3 000 000 - да именно! три милиона ...правете си изводи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал