Проект на здравното министерство слага край на новите аптеки

Обектите да са ограничен брой, на фиксирано отстояние един от друг и фармацевтите да имат глас в решенията, предвиждат предложенията

В момента в България има около 4000 аптеки, като половината от тях работят със здравната каса. Преди 1989 г. в страната е имало 1800 аптеки, като работата на тези в по-големите села е била субсидирана от държавата
В момента в България има около 4000 аптеки, като половината от тях работят със здравната каса. Преди 1989 г. в страната е имало 1800 аптеки, като работата на тези в по-големите села е била субсидирана от държавата    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
В момента в България има около 4000 аптеки, като половината от тях работят със здравната каса. Преди 1989 г. в страната е имало 1800 аптеки, като работата на тези в по-големите села е била субсидирана от държавата
В момента в България има около 4000 аптеки, като половината от тях работят със здравната каса. Преди 1989 г. в страната е имало 1800 аптеки, като работата на тези в по-големите села е била субсидирана от държавата    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Новите ограничения могат да увредят конкурентната среда, а оттам и интереса на потребителите.

 

"Ако тези средновековни регулации бъдат одобрени, това представлява легализирано през държавата картелно споразумение."

Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки

Работна група на здравното министерство е подготвила проект за промяна на лекарствения закон, с който се ограничава броят на аптеките в България. Това съобщиха от Асоциацията на собственици на аптеки (АСА). Те разполагат с предложения за текстове, които още не са одобрени от министъра на здравеопазването и не са предложени за обществено обсъждане.

В него е предвидено между аптеките да се въведат отстояния и нови аптеки да се откриват само на определен брой население. Освен това Национална аптечна карта по подобие на здравната за болниците ще определи къде колко аптеки да има и ако броят им надвишава отстоянията и населението, няма да бъдат откривани нови.

Председателят на АСА Николай Костов обяви дискутираните промени за скандални и съобщи, че собствениците на аптеки ще сезират за готвените промени здравния министър д-р Петър Москов, Комисията за защита на конкуренцията, Народното събрание и Европейската комисия.

Според него проектът е архаична регулация, която да защити интересите не на пациентите, а на уплашената от конкуренцията съсловна организация на фармацевтите. По думите му въвеждането на тежките регулации е маскирано под социалния претекст да могат да се отварят повече аптеки в малките населени места, където сега няма такива обекти.

Накратко: проектът ще затвори пазара. И няма да постигне целта си, защото икономическият смисъл от аптека на село няма как да се преобърне със закон. Освен това секторът и сега е свърхрегулиран - има ограничение за максимум 4 аптеки на фармацевт (което лесно се заобикаля), както и ограничение колко рецепти може да се обработват за ден. Новите рестрикции само могат да увредят конкурентната среда, а оттам и интереса на потребителите.

Кой ще дава разрешение за аптека

Според проекта на работната група потребностите на населението от аптеки ще се планират на териториален принцип от Национална аптечна карта. В комисията, която ще определя аптечната карта, ще участват управителят на здравната каса, председателят на Националния съвет по цените, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, председателят на Националното сдружение на общините, представител на пациентите, двама представители на здравното министерство и трима на Българския фармацевтичен съюз (БФС) – съсловната организация на фармацевтите.

Общият брой на аптеките се изчислява от Експертен съвет по търговия на дребно с лекарства по методика от ИАЛ, утвърдена от министъра. В експертния съвет също присъстват представители на съсловните организации. Органът ще може да откаже да бъде издаден лиценз на аптека, ако броят на вече съществуващи в населеното място превишава потребностите или пък аптеката не е на съответното разстояние от конкурента си.

"Ако тези средновековни регулации бъдат одобрени, това представлява легализирано през държавата картелно споразумение – представете си как ще реагира Комисията за защита на конкуренцията, ако се съберем и решим да не откриваме аптеки по-близо от 200-300 метра един от друг. Ако кажем, че в София и Пловдив има достатъчно аптеки и няма да откриваме нови, това също е картелно споразумение. Проектът е направен така, че да не защитава интересите на потребителите", коментира Николай Костов.

По думите му това ясно личи от броя представители на съсловната организация, които ще участват при вземането на решения. БФС е задължителна за членство, но представлява основно интересите на собствениците на по една аптека и по принцип предлага проекти, които ограничават конкуренцията. Такъв например беше текстът да не можеш да сключиш договор със здравната каса, ако не си платил членския си внос, или рецепта по НЗОК да се обработва за не по-малко от 8 минути и др.

Според Костов става дума за класически конфликт на интереси, тъй като представителите на съсловната организация имат аптеки и същевременно ще определят кой и къде да отваря нова, и то в няколко вида комисии и съвети.

Председателят на БФС проф. Илко Гетов каза, че министерството не е предоставило за обществено обсъждане такъв проект и няма заповед на министъра, в която представители на съюза да бъдат включени в работните групи по този законопроект. "Идеята за аптечна карта е още от 2013 г., ние сме поставили този въпрос с цел подобряване на достъпността и каквито и да са вариантите й, тя няма да бъде ограничаваща от гледна точка на съществуващите аптеки", коментира проф. Гетов.

Наистина проектът не засяга съществуващите аптеки. Според АСА обаче ще се появи феномен, познат и в останалите европейски държави, в които е имало въведени отстояния между аптеките. Става дума за търговията с лицензи, която по време на забраната за нови аптеки на близко разстояние от съществуваща във Франция е достигнала 1.5 млн. евро, което е годишният оборот на аптеката. В момента годишните приходи на една аптека в България са над 500 хил. лв.

"Какво ще стане, ако в София има едно място за аптека и 50 желаещи, кой ще получи лиценза - вероятно този, който плати най-много?", попита Костов.

Аптека на село

Според собствениците на аптеки проектът изглежда социален, но само на пръв поглед.

"Опаковката му казва – ще забраним новите аптеки в големите градове и по този начин ще стимулираме отварянето им в малките населени места. Тези две действия обаче нямат пряка връзка", смята Костов.

Според Красимир Славчев, заместник-председател на АСА, в България има над 5000 населени места, като около 2000 са с население под 1000 души. В тях живеят 1.1 млн. души и наистина снабдяването им с лекарства е проблем, но законът не дава решение как да се стимулират повече фармацевти да отворят аптеки в Антоново, Червен бряг или Бяла Слатина. В момента в България има около 4000 аптеки, като половината от тях работят със здравната каса. Преди 1989 г. в страната е имало 1800 аптеки, като работата на тези в по-големите села е била субсидирана от държавата.

"В проекта не е посочено на колко души население ще се полага една аптека, нито на колко метра трябва да са аптеките. Може да се окаже, че съществуващите аптеки в тези общини са достатъчни и една нова модерна аптека да не може да стъпи там, защото вече има аптеки", отбеляза Красимир Славчев.

Според АСА не забраната за отваряне на нови аптеки и въвеждане на изкуствени разделения като отстояния и брой население могат да помогнат за това. Би трябвало общините, а и самата съсловна организация да помислят за стимулиране на отварянето на аптеки в малките населени места.

Въпросът би могъл да се реши и като законът разреши отварянето на филиали в селата на аптеки от най-близкото населено място. Така например, ако в селото веднъж седмично идва лекар, заедно с него да пристига и фармацевт или помощник-фармацевт, който да изпълни рецептите, а аптеката да работи на непълен работен ден няколко дни в седмицата.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  wbk1424190256390809 avatar :-|
  Безуспешно чакащ промяна

  Абе тия нормални ли са? Няма ограничение за джамии и църкви, а за аптеки ще правят. Що за простащина? Тоя, който не е отворил аптека на село преди, няма да я отвори и сега. Върнаха ни в комунизма. Максимална работна заплата да очакваме ли? Вечерен час?

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Такова нещо и БСП не са си помисляли да предложат. Шепа задкулисни собственици на аптеки отдавна не подбират средства да пробутат такъв закон, но за първи път от 15 години някой им се връзва ефективно на мераците.

 • 3
  nick_wolf1 avatar :-|
  Николай Николов

  През 2005-та някъде пак се пробваха бакал-фармацевтите да пробутват рестриктивни регулации. Тогава бяха "един фармацевт - една аптека".
  Има няколко професии в България, които са си чисто династични: архитекти, адвокати, нотариуси, фармацевти - аптекари, донякъде лекари. Там мама и/или тате като са такива трябва поне едното чедо да е такова. Фармацевтите просто се опитват за пореден път да наложат регулации зер редно е да се подсигури, че и сега, и детето като поеме бизнеса, бакалничката, наричана разточително аптека, ще има гарантирана клинтела и монополно положение в махалата.
  Жалка, пропаднала история...

 • 4
  vjacho avatar :-(
  Вячеслав Атанасов

  Москов е опасен.Много опасен.Такъв мошеник никога не е заставал начело на здравното министерство.
  Днес разбрах че Зопиклон,Екодорм,Геродорм,и кой знае колко още други лекарствени средства,минават в списъка по Законът за контрол на наркотичните вещества.Което значи че закупуването им ще става след издаване на специална зелена рецепта,от партийните секретари в здравеопазването,или както там им викат "джи пи-та",или нещо подобно.

 • 5
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  Желанието на Борисов да бъде на всяка цена начело на държавата,като раздава постове на хора,за които той си мисли,че може да свършат някаква работа,ще ни изиграе много лоша шега.

 • 6
  dr_doolittle avatar :-|
  Dr_Doolittle

  До коментар [#4] от "Вячеслав Атанасов":


  Държавна регулация без конкуренция е вредна ,Москов е опасен, ама и на теб ти се иска да продаваш геродорм на бабите правейки се на лекар. Е духнаха под опашката на здравните бакалии продаващи от антибиотици до бензодиазепини БЕЗ РЕЦЕПТА. Гердорм-а просто беше пропуснат от чиновниците в ИАЛ. Или не знаеш, че е бензодиазепин и дали шофираш с диазепам или геродорм няма голяма разлика -по зле е от 200 грама ракия зад волана ? Смешни сте с лаенето си срещу лекарите изжвявайки се като лечители.
  Спри да продаваш лекарства без рецепта. Не си компетентен. Нямаш ценз да определяш на кого да даваш геродорм. Пък си обиждай колкото искаш лекарите на 'партийни секретари ' ама работещи за левче и без левче за огромна разлика от вас здравните бакали

 • 7
  wre501051215 avatar :-|
  wre501051215

  До коментар [#4] от "Вячеслав Атанасов":


  [quote#4:"Вячеслав Атанасов"]Днес разбрах че Зопиклон,Екодорм,Геродорм,и кой знае колко още други лекарствени средства,минават в списъка по Законът за контрол на наркотичните вещества.Което значи че закупуването им ще става след издаване на специална зелена рецепта[/quote]А те не са ли такива лекарства,които следва да се отпускат по такъв режим,а?!И Зопиклон и Екодорм не са "лекасрствени средства" а са две марки с една и съща съставка.И е нормално да стане това,при положение,че всичко живо взе да се дрогира с тях,както го правеха преди със седалгин нео.

 • 8
  wre501051215 avatar :-|
  wre501051215

  До коментар [#1] от "Безуспешно чакащ промяна":


  [quote#1:"Безуспешно чакащ промяна"]Абе тия нормални ли са? Няма ограничение за джамии и църкви, а за аптеки ще правят.[/quote]
  Това,че за джамии няма,не означава,че и да друго не трябва да има.В Турция има ограничения за джамии.А що се отнася до аптеките-преди 20 години са били 2-3 пъти по-малко и са били така разпределени,че по-голямата част от населението е имала достъп до лекарства.Което сега не е така.Такива регулации има във всяка една развита страна.И са с цел да не се допуска точно това,което стана тук-всички вериги се цакат с цена и се събират в центъра на големите градове,а по-малките населени места кучета ги яли.Получи се също като с болниците-огромен брой,концентрирани в няколко града,а другите населени места-да мрат хората.Не ме разбирай грешно-конкуренция трябва да има,но аптеката е вид здравно заведение,не просто магазин за аналгин и дамски превръзки.Който иска такива продукти -има си дрогерии.Но аптеките трябва да се конкурират и на база на услугата,която предлагат,а не само с цени.Или да го кажа така-аптеката е здравно заведение,което има социална роля-а тя е пациентите да имат лесен достъп до лекарства и да получават качествена консултация и съвети от квалифицирани фармацевти.Не е целта просто фармацевтични босове като Марешки и Костов(също собственик на верига аптеки) да перат пари и да трупат пачки.

 • 9
  wre501051215 avatar :-|
  wre501051215

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":


  [quote#6:"Dr_Doolittle"]Държавна регулация без конкуренция е вредна [/quote]Мога да те репликирам и ,че без никаква регулация конкуренцията също може да бъде вредна.При аптеките стана като при болниците-много,събрани в големите населени места,а навсякъде другаде-леш.Това е резултат от липсата на адекватна регулация.Едва ли има друга страна,член на ЕС,в която такъв голям процент от населението е лишена на практика от здравни услуги,въпреки огромните бройки на здравни заведения.Това нормално ли е?!Нормално ли е в централна улица на голям град да има по 5-10 аптеки,а само на 50-60 километра да има цели общини и области ,където да няма нито една аптека.

 • 10
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов

  [quote#6:"Dr_Doolittle"]Спри да продаваш лекарства без рецепта. Не си компетентен.[/quote]
  Спрете да давате акъл за лекарства!Некомпетентни сте.Как да наричам джи-пи,което отказва да замени по здравна каса Престариум-ко със Запринел А,защото в Запринел А "нямало диуретик".По-малко ли ще се засегнете,ако наричам просто "лъжец"?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал