С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 18 сеп 2015, 16:23, 9835 прочитания

Скритите пороци на роуминга

Кой печели от скъпите обаждания извън ЕС и има ли шанс тарифите да паднат

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Европейци или прекалено европейци

Що се отнася до операторите, и трите са дали негативни становища в КРС по проекта й да запази регулацията върху цените на повикванията на едро, като според източници на вестника на специална презентация пред регулатора те са представили и конкретни изчисления с колко те са намалили тарифите си, с колко чуждите оператори са ги вдигнали и колко губят от всичко това.

"Българските мобилни оператори са поставени в условията на ценова дискриминация и при различни условия спрямо операторите в държави извън Европейския съюз/Европейската икономическа зона (ЕС/ЕИЗ)", пише в позицията на "Теленор България". "Регулаторният орган задължава българските предприятия да прилагат регулирани цени при терминиране на национален и международен трафик в мобилни и фиксирани мрежи, без значение дали трафикът се генерира в държави от ЕС или извън него. А мобилните оператори в държавите извън ЕС нямат подобни изисквания и налагат едностранно високи цени за терминиране на трафик в техните мрежи, което е и причина за сериозен дисбаланс в цените. За българските потребители изходящите повиквания в държави извън ЕС (най-често това са съседните) се таксуват при много по-високи цени, сравнено с потребители извън ЕС", казват юристите на телекома.


Всичко това според "Теленор" се отразява негативно и върху цените на услугите на дребно, и върху приходите на компаниите. "От проекта на пазарен анализ на КРС става ясно, че регулаторът възнамерява да продължи прилагането на регулирани цени по отношение на целия трафик и отказва да приложи мерките, които изисква българският бизнес и които биха облагодетелствали българските потребители.

"Теленор" счита, че направените изводи са необосновани и разглеждат в много тесни граници пазара и конкурентните проблеми, които биха могли да възникнат в бъдеще. Считаме, че българският телеком регулатор следва да прилага новите и по-добри европейски практики и да ги прилага по-стриктно, тъй като те са от полза както за българския, така и за европейския потребител", пише още в позицията на оператора.

Подобни са аргументите и на другите два телекома. Те подчертават, че прегледът на европейската практика показва, че останалите регулатори променят подхода си към трафика, идващ извън ЕС, а решенията им да премахнат ценовите ограничения не срещат проблем от Европейската комисия. Ако и в България това не бъде направено, операторите просто ще продължат да губят приходи, което намалява възможностите им за инвестиции, а и рано или късно ще доведе и до промяна в крайните тарифи.Позицията на "Мобилтел" е, че "налагането на ценова регулация по отношение терминирането на трафик в мобилни и фиксирани мрежи следва да бъде с обхват единствено по отношение на гласови повиквания от национални мрежи и от мрежи в държави - членки на ЕС". "През последните години сме свидетели на негативна тенденция за износ на национален продукт - приходи към държави извън Европейската икономическа зона. Българските предприятия са поставени в по-слаба позиция при преговорите с оператори извън ЕС/ЕИЗ. Наличието на ценова асиметрия и дискриминация застрашава и свързаните пазари на дребно. Разчитаме на българския регулатор да вземе предвид добрите европейски практики. Налице е конкурентен проблем, който не може да бъде разрешен от КЗК, тъй като касае поведение на оператори извън България и ЕС. Надяваме се на превантивни мерки от страна на КРС, който има правомощия да дерегулира трафика с произход извън ЕС. Към момента ЕК е оставила разрешаването на проблема изцяло в компетентността на националните регулаторни органи. Затова разчитаме на подкрепата на КРС да разреши описания проблем", пишат юристите на "Мобилтел".
Според тях страните в ЕС, които са премахнали регулацията върху трафика извън съюза, са 12.

Странното в случая е, че самата КРС "брои" тези държави явно по друг начин. "Проучването на практиката в членките на ЕС сочи, че четири страни прилагат различни цени за терминиране на гласови повиквания, произхождащи от държави извън ЕС/ЕИЗ както във фиксирани, така и в мобилни мрежи. Три членки прилагат различни цени за терминиране само в мобилни мрежи. В останалите 21 държави цените за терминиране на повиквания, произхождащи от държави извън ЕС/ЕИЗ, са регулирани и са еднакви с цените за терминиране на национални повиквания", пише в отговорите си до "Капитал" Веселин Божков.

Откъде идва разминаването не е ясно, но вероятно експертите на КРС отчитат само страните, в които дерегулацията на трафика извън евросъюза вече не само е на ниво взето решение, а е влязла в сила. Например решението на българската комисия се очаква да бъде взето скоро, а ще важи от 1 юли 2016 г.

Злите мрежи

По данни на телекомите, ако те са длъжни да предложат цена на едро от 1 евроцент на минута за входящия трафик в мобилните си мрежи, независимо от произхода му, тарифите, които плащат на операторите извън ЕС, са средно 11 евроцента на минута. За фиксираните мрежи "българската" цена е 0.25 евроцента на минута, а тази на чуждите компании - 3 евроцента.

На практика над 80% от мобилния трафик извън ЕС е концентриран към и от пет държави: Турция, Русия, Украйна, Сърбия и Македония, което е нормално - обичайно разговорите със съседни държави преобладават. В същото време операторите в три от тези страни държат цени на едро за вход в мрежите си от над 20 евроцента на минута. "На практика при всяко предоговаряне на условията получаваме все по-висока цена", каза експерт от един от българските телекоми. От 2012 г. досега тарифите за терминиране на трафик от българска в руска мрежа са увеличени със 71%. С Турция поскъпването е с 69%, а с Украйна - 55%. Увеличение има и със Сърбия и Македония. Показателно е, че тарифите на едро за обаждания от чужди мрежи в Сърбия са средно 5 пъти по-високи спрямо тези за национален трафик, а в Македония разликата е 15 пъти.

Конкретно при "Мобилтел" например, макар че едва 15% от изходящия трафик са насочени извън ЕС, разходите за осигуряването му са над 50% от общата сума, платена за изходящи международни обаждания. За периода 2012 - 2015 г. пък има над 30% средно увеличение на разходите на оператора за повиквания към мрежи извън евросъюза. Разликата между приходите му за една минута входящ трафик и разходите за минута изходящ са от 10 пъти в случая с Турция до 27 пъти в този с Македония.

Факт е, че българските телекоми в общия случай ползват търговец на едро, за да договорят трафика си с чужбина, но разлика при директно договаряне няма как да се получи (макар и това да е била препоръката на регулатора), защото нито wholesale операторите "товарят" цените си с повече от отстъпките, които получават, нито пък руските или сръбските оператори имат стимул да дадат по-ниска тарифа на българските при директен договор.

В резултат от всичко това общата загуба за трите български оператора от трафика извън ЕС е 25 млн. лв. годишно. Тоест една осма от прихода, от който се лишиха в резултат на регулацията върху едровите тарифи и приравняването на външните с вътрешните повиквания. Общо средногодишно изходящият мобилен трафик от България в посока извън евросъюза, е около 110 млн. минути, а фиксираният - около 53 млн. минути.

Какво ще е окончателно решение на КРС по темата за момента никой не знае. Процедурно то се очаква до месец. Също по процедура след последните изменения в Закона за електронните съобщения регулаторът има силата да наложи изпълнението на волята си въпреки обжалванията на операторите. Така към момента, дори да е ясно, че те ще го оспорят, ако е в тяхна вреда, ще трябва да го прилагат до окончателно разрешаване на спора.

Да спориш с регулатора принципно не е изгодна позиция за който и да било оператор. Залогът 25 млн. лв., при това увеличаващ се, обаче си струва.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 31 август

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

"Софтуер груп БГ": Десет години по-късно. И с партньори три фонда и една банка "Софтуер груп БГ": Десет години по-късно. И с партньори три фонда и една банка

Българската компания започна с технологично решение за микрозаеми, а сега преминава към работа с по-големи финансови институции, включително в Европа

25 авг 2019, 335 прочитания

Лидерът в минната индустрия BHP изплаща рекордни дивиденти Лидерът в минната индустрия BHP изплаща рекордни дивиденти

Компанията увеличава печалбата си след няколко трудни години

25 авг 2019, 764 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Цветан Алексиев: След пет години искаме да излезем на голяма европейска или американска борса

Изпълнителният директор на "Сирма груп холдинг" пред в. "Капитал"

Новите от запаса

Как изглежда едномесечната подготовка за доброволния резерв на Българската армия отвътре

"Друсана" държава

Заради нежеланието си да различи индустриалния коноп от марихуаната България е на път окончателно да остане извън CBD индустрията

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Ново място: Клуб за естетическо възпитание на артиста (К.Е.В.А.)

Втори живот за знаковото място до НАТФИЗ

20 въпроса: Теодора Димова

Новият роман "Поразените" ни връща към събитията от 1944 г. и вече е в книжарниците