Цветан Алексиев: След пет години искаме да излезем на голяма европейска или американска борса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Цветан Алексиев: След пет години искаме да излезем на голяма европейска или американска борса

Редакция

Цветан Алексиев: След пет години искаме да излезем на голяма европейска или американска борса

Изпълнителният директор на "Сирма груп холдинг" пред в. "Капитал"

Юлиян Арнаудов, Димитър Вучев
10540 прочитания

Редакция

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Профил

Цветан Алексиев е изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг, изпълнителен директор и Председател на Съвета на директорите на Сирма Солюшънс АД, Председател на Съвета на директорите на Сирма Бизнес Консултинг АД и член на Съветите на директорите на Онтотекст АД, Датикум АД и Panaton Software JSC. Започва работа в Сирма като софтуерен инженер през 1993 г. Преминава през различни позиции в компанията, а от 2002 г. е изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг АД. Завършил е магистърска степен по "Компютърни системи" в Техническия университет София.

Най-голямото първично публично предлагане на Българската фондова борса от години стана факт на 16 септември, след като "Сирма груп холдинг" започна да търгува свои акции. Една от най-големите софтуерни компании в България иска да набере 26.4 млн. лв. до 15 октомври. Това е първото листване от 2013 г. на БФБ и едва четвърто от 2008 г. насам. Създаденият през 1992 г. холдинг е първото софтуерно дружество на БФБ. В групата влизат над 20 дъщерни компании, които са специализирани в различни софтуерни разработки – информационни технологии, индустрия, финансов сектор, облачни системи и други. Минималната сума, която "Сирма груп" може да набере от борсата, е 9.6 млн. лв., а максималната - 26.4 млн. лв., което ще оцени компанията на над 100 млн. лв. Изпълнителният директор на "Сирма груп холдинг" Цветан Алексиев разказа пред "Капитал" какви са плановете на групата след листването.

Какви са очакванията ви за първичното публично предлагане на "Сирма груп"?

 Очакванията ни са да е успешно, разбира се. След като извървяхме доста дълъг път – близо една година подготвяме този борсов дебют, надяваме се да е успешно. Доколкото знам, има глад за инвестиции в България. Не е имало дълго време голямо първично публично предлагане, да не говорим от технологична компания. Ние сме интересни, защото сме в сектор, който се развива много бързо – не само в България, но и по целия свят. Така че имам положителни очаквания да успеем да наберем максималното от емисията.

Има ли вече предварителни записвания или заявен инвеститорски интерес?

Да, имаше много такива неофициални разговори. Разбира се, от днес (сряда - бел. ред.) започва самото публично предлагане. Със сигурност има доста голям интерес, който стига до нас и до инвестиционния посредник "Елана трейдинг". Въпросът е да видим дали ще се реализира този интерес.

Защо избрахте Българската фондова борса, а не опитахте да излезете на някоя друга в региона и имахте ли подобна възможност?

Да, имахме подобна възможност. Сметнахме, че БФБ е логична първа стъпка. По-скоро при следващото действие може да се ориентираме към чуждестранна борса, когато вече ще сме използвали натрупания ресурс от българската борса, за да разширим дейността си. Искаме следващото първично публично предлагане да бъде на някоя като Варшавската или Лондонската борса. Сега решението го взехме заради няколко фактора. Първо, "Сирма груп" е българска компания, второ - тук сме доста добре познати. Инвеститорите могат да ни видят, да се срещнат с нас, да се запознаят с нашата дейност. Имаме много клиенти тук – повечето български банки, държавни институции и големи частни клиенти. Свързани сме с местния пазар. Независимо, че амбициите и фокусът ни са върху международните пазари, делът на приходите ни в момента е горе-долу равен. Процентът на постъпленията от България ще намалява, но не заради свиване на дейността, а заради разширяването ни на международните пазари. Вярно е, че в момента БФБ не е много раздвижена, но искаме да наберем финансирането, което ни трябва, да пораснем и да минем на следващия етап. Никой от съществуващите акционери в холдинга не е тръгнал да търси място, където търговията е много по-раздвижена, за да си продава дяловете. Аз все пак се надявам ситуацията на БФБ да се подобри, като "Сирма" може да бъде един добър катализатор това да се случи. Наистина съм говорил с колеги от бранша, които чакат да видят какво ще стане с нашето листване и биха ни последвали.

Тоест има и други IT компании, които искат да излязат на българската борса?

Да, говорил съм с други софтуерни компании в България. Казвали са ми неофициално: "Дай да видим какво ще стане с вас, тъй като и ние имаме подобни планове." Очаквам още компании, даже в някакви мои мечти се надявам след време да има технологичен индекс към БФБ. Тоест индустрията ни да успее да расте с инвестиции, които да набира чрез борсата. Това е съвсем нормално да се случи в една държава. Парите, които има в частни инвеститори и фондове, да могат да се пренасочат към сегменти, които работят. Ето, IT секторът работи, всички знаят, че софтуерните компании се развиват много добре и съвсем логично е ресурсът да се насочва към нещо, което върви, а не към такива, които едва кретат и са без идея как ще се развиват. Защо в САЩ е силен технологичният сектор? Ами на Nasdaq всички наливат пари в IT компании, защото те са най-динамични, развиват се най-бързо и променят света. Това е нормално да се случи и в нашата държава. Все пак нямаме много сектори, които да вървят добре.

Споменахте за възможно второ излизане на борсата, можете ли да разкажете малко повече за тези намерения?

Това е част от стратегическия план на групата ни до 2020-2021 г. Следващо първично публично предлагане на някоя от европейските борси искаме да направим при достигане на 30 - 40 млн. евро приходи, което ще се случи до две-три години. Към 2020-2021 г. трябва да достигнем 100 млн. евро или долара приходи и така да излезем и на голяма европейска или американска борса. Това са съвсем накратко плановете ни - да влезем в схема за каскадно финансиране, което да ни позволи да пораснем до размер, когато няма да сме само една малка българска фирма, а поне средна международна компания. Не можеш да си силно дружество на някой развит пазар, ако не правиш поне стотина милиона долара или евро приходи. Никой не ти обръща внимание.

Как планирате да използвате привлечения от борсата капитал, имате ли вече някакви приоритети?

Да, смятаме да използваме привлечените средства в четири основни направления. Първото е увеличаване на потенциала ни за маркетинг и продажби на компаниите от групата на международно ниво. Като се започне от САЩ, през основно Западна Европа до Азия. Второто направление е технологично: да доразработим и направим продуктите ни още по-добри. Трето, да повишим производствения капацитет на групата, тоест да установим начини, по които да можем да растем откъм квалифицирани служители. Защото бизнесът ни е свързан с кадрите: те са най-големият ни капитал. Това се постига по различни начини, но всеки от тях изисква  инвестиции. И четвъртото нещо, което правим и ще продължим да правим, е развойна дейност във високотехнологични и рискови области като роботика, компютърно зрение, медицински системи и т.н. Във всяка една от тези области имаме намерение да инвестираме, независимо дали сме привлекли минимален или максимален обем на финансиране.

Какви са намеренията ви за бъдещето на "Онтотекст"? Компанията е перлата в короната на холдинга, а в нея има и миноритарни инвеститори?

Дял от около 27.5% има фондът Neveq и повече от 18% държат индивидуални ключови служители. Едно от нещата, което трябва да осигурим в "Онтотекст" е възможност на единия от акционерите да излезе – това е Neveq. Причината е, че им свършва фондът и трябва да излязат от компанията. Ние не планираме да използваме парите от IPO-то за това. Плановете ни са да привлечем нова инвестиция от няколко милиона евро, за да развием присъствието си на американския пазар и за нов вид маркетинг. До момента повечето ни усилия, свързани с "Онтотекст", бяха насочени основно към бизнес клиентите ни. Сега искаме да направим нови канали, с които да спечелим сърцата на разработчиците. Тоест програмистите да се запознаят и да харесат нашата технология и да започнат да я използват все повече в своите продукти. Този процес е доста скъпо упражнение. Такъв е подходът на "Телерик" в САЩ: те инвестираха в маркетинг, насочен предимно към разработчиците. На нас това нещо тепърва ни предстои.
Докога смятате, че ще бъде привлечен нов инвеститор в "Онтотекст"?

През следващата година.

През последната година "Сирма груп" действа много активно на международния пазар и фокусът продължава да бъде насочен натам. Но имате ли намерения да увеличите присъствието си и на българския пазар?

"Сирма" е голям системен интегратор в България и ако целият пазар расте и се развива добре, тогава и ние ще растем. Досега обаче бизнесът в публичния сектор винаги е бил цикличен. Надявам се оттук нататък това да не е така, защото има много софтуер и системи, които трябва да се правят на всяко едно ниво в държавната администрация. България е страшно изостанала спрямо всички останали държави в Европа по отношение на електронното управление. Всички по-големи компании са технологично изостанали и има много накъде да се развиват в тази посока. Но всичко това зависи от различни фактори. Частният сектор зависи от това как ще се развива българската икономика, а държавният – от това какви ще бъдат политическите решения. За съжаление на нито едно от тези две неща "Сирма" може да влияе, така че е много условно дали ще нарастват операциите ни в България или не. Затова гледаме да се развиваме на международните пазари. Първо – те са много по-големи, второ – там нещата се случват много по-лесно и трето – потенциалът е много по-голям.

Голяма част от по-дребните инвеститори в България са леко скептични към първичното ви публично предлагане  от гледна точка на резултатите, които компанията отчита напоследък. Пример е първото тримесечие на годината, когато беше обявена значително по-ниска печалба спрямо същия период на предходната година. Смятате ли, че подобни опасения може да създадат проблеми за успешен борсов дебют?

Имам резултатите от шестмесечието, които показват увеличение от 10% на приходите и 20% на печалбата на годишна база. До края на годината компанията ще постигне целта си от увеличение с 20% на постъпленията си. Така или иначе започнахме инвестиции в нещата, които планирахме да финансираме със средствата от IPO-то. Това включва разходи за офиси в чужбина, които не можем да капитализираме веднага и така да покажем по-голяма печалба. Но прогнозите ни за резултатите за края на 2015 г. са също много добри и ще задоволят всички нови инвеститори в компанията. Искам да спомена, че една технологична компания не може да се оценява по това какъв дивидент ще тръгне да дава на акционерите си. Защото, ако очакват големи дивиденти, им казвам от сега: не, това няма да се случи. Ние ще раздаваме такива, които ще варират между 20 и 40% от печалбата на акция, за да покажем, че сме в добро финансово здраве и, че бизнесът ни е ефективен. Както сме инвестирали през всичките тези години в нови ниши и в растеж, ще продължим да го правим и в бъдеще. Инвеститорите ни ще спечелят от това, че стойността на компанията ще се удвои, утрои и т.н. Сигурен съм, че при успешно първично публично предлагане, ще продължим да растем, както сме го правили досега през годините, дори с по-бързи темпове.

Ако всичко върви по план с борсовия дебют, планирате ли да започнете да раздавате дивиденти от догодина?

-Да, всяка година на общото събрание се взима решение за политиката по дивидентите. По същия начин догодина ще обявим разпределянето на дивидентите през 2015 г.

Как се справяте с липсата на квалифицирани служители в България, което е основен проблем на всички IT компании?

-Засега имаме няколко офиса в страната, където малко по-лесно се намират хора. В Русе работим усилено с Русенския технически университет. Имаме офис във Варна, където също работим с местния ВУЗ. Също така имаме звена в Пловдив и в Казанлък. Оглеждаме се и за други локации в страната, за да видим дали има потенциал за качествени кадри. Правим и стажантски програми: взимаме студенти, които нямат голям опит и ги обучаваме, а те в рамките на няколко месеца успяват да се интегрират във фирмите от групата. Така или иначе при по-голямо разрастване, което планираме, ще се наложи да се предприемат по-сериозни мерки за увеличаване на служителите.

Има ли възможност за внасяне на специалисти от чужбина?

Да, всъщност това чакаме от правителството сега. Имаше такова обещание: че ще облекчат издаването на сини карти за IT специалисти. Надяваме се това да се случи бързо. Освен това, при успешно първично публично предлагане, може да отворим още развойни звена извън България.

Пробвали сте ли да наемате специалисти със сини карти до момента?

Да, имахме много голям проблем с програмист от Аржентина. В крайна сметка, човекът отиде и си извади разрешение за работа от Италия, тъй като сме в ЕС и то важи в България. На местно ниво имахме големи проблеми да му извадим такова синя карта.

Профил

Цветан Алексиев е изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг, изпълнителен директор и Председател на Съвета на директорите на Сирма Солюшънс АД, Председател на Съвета на директорите на Сирма Бизнес Консултинг АД и член на Съветите на директорите на Онтотекст АД, Датикум АД и Panaton Software JSC. Започва работа в Сирма като софтуерен инженер през 1993 г. Преминава през различни позиции в компанията, а от 2002 г. е изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг АД. Завършил е магистърска степен по "Компютърни системи" в Техническия университет София.

Най-голямото първично публично предлагане на Българската фондова борса от години стана факт на 16 септември, след като "Сирма груп холдинг" започна да търгува свои акции. Една от най-големите софтуерни компании в България иска да набере 26.4 млн. лв. до 15 октомври. Това е първото листване от 2013 г. на БФБ и едва четвърто от 2008 г. насам. Създаденият през 1992 г. холдинг е първото софтуерно дружество на БФБ. В групата влизат над 20 дъщерни компании, които са специализирани в различни софтуерни разработки – информационни технологии, индустрия, финансов сектор, облачни системи и други. Минималната сума, която "Сирма груп" може да набере от борсата, е 9.6 млн. лв., а максималната - 26.4 млн. лв., което ще оцени компанията на над 100 млн. лв. Изпълнителният директор на "Сирма груп холдинг" Цветан Алексиев разказа пред "Капитал" какви са плановете на групата след листването.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK