Фед запази лихвите, несигурността на пазарите остава
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Фед запази лихвите, несигурността на пазарите остава

Председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че банката ще следи внимателно за риск от неочаквано рязко забавяне на растежа в Китай.

Фед запази лихвите, несигурността на пазарите остава

По-мрачните перспективи за световната икономика засенчват доказателствата за устойчиво възстановяване в САЩ

2135 прочитания

Председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че банката ще следи внимателно за риск от неочаквано рязко забавяне на растежа в Китай.

© JONATHAN ERNST


Централната банка прогнозира дългосрочен спад на безработицата в САЩ под 5%.
"Чакането на Годо продължава. Предпазливостта на Йелън се наложи над желанието за действие на други хора от ръководството."

Люк Бартоломю, фонд мениджър в  Aberdeen Asset Management

Федералният резерв на САЩ взе решение да не променя основния си лихвен процент, аргументирайки се с все по-мрачните перспективи за световната икономика, които засенчват доказателствата за устойчиво възстановяване в страната. Оставянето на лихвите на рекордно ниското им ниво от 0.25% сложи край на продължилите седмици спекулации дали централната банка ще предприеме първото повишение от 2006 г. насам. Това решение обаче няма да премахне несигурността на пазарите, свързана с бъдещата парична политика на Фед, която има преки ефекти в цял свят.

Китайски фактор

При обявяване на решението председателят на Фед Джанет Йелън предупреди, че течащите процеси в световната икономика и пазари, най-вече забавянето в Китай, могат да доведат до ограничаване на икономическата активност в САЩ и да потиснат инфлацията. Йелън добавя, че банката ще следи внимателно за риск от неочаквано рязко забавяне на растежа в Китай.

Прогнозите за лихвените нива на членовете на ръководството на Фед все пак подсказват, че повечето от тях очакват повишаването на лихвите да започне до края на годината, отбелязва Financial Times. Броят на директорите с такива очаквания обаче е спаднал до 13 спрямо 15 на предишното заседание. Трима членове на ръководството прогнозират, че промените ще започнат от следващата година, а един очаква сегашната парична политика да бъде запазена поне до 2017 г. Само един от членовете на ръководството - президентът на Фед в Ричмънд Джефри Лакер, е гласувал за незабавно повишение с 0.25% на заседанието.

Решението за запазване на лихвите на нивата, достигнати през 2008 г., показва, че Фед се страхува да не подкопае възстановяването, за което бяха изразходвани огромни усилия в годините след финансовата криза. Основните заплахи за възстановяването идват отвън – поскъпването на долара с 15% спрямо другите световни валути през последната година, нестабилните финансови пазари, отслабващият растеж на нововъзникващите пазари и най-вече сигналите за рязко забавяне в Китай.

Отказът от действия, преди да е направена преценка на ефекта върху щатската икономика от развитието на ситуацията в Азия, е логичен, но означава удължаване на периода на несигурност на капиталовите пазари за бъдещите действия на Фед. Тази несигурност сама по себе си допринася за нестабилността на пазарите и валутите в развиващите се икономики.

На пресконференцията след двудневното заседание в края на миналата седмица Джанет Йелън сигнализира, че увеличението на лихвите до края на 2015 г. все още е на масата. "Не искам да се надценява значението на последните развития, които не са променили фундаментално перспективите. Икономиката се представя добре и очакваме да продължи да е така", заявява тя.

Като цяло изявлението на председателя на Фед обаче накара повече инвеститори да прогнозират, че банката може да остави лихвите без промяна още четири месеца. Данните на Bloomberg показват, че на пазарите за фючърси залозите за вероятност първата промяна да е чак през януари достигат 50%. Решението на Фед очаквано доведе до спад в курса на долара и понижение на доходността по държавните ценни книжа.

"Чакането на Годо продължава. Предпазливостта на Йелън се налижи над желанието за действие на други хора от ръководството. Има добра причина за такава предпазливост – инфлацията почти липсва, а растежът на заплащането е бавен", отбелязва Люк Бартоломю, фонд мениджър в  Aberdeen Asset Management.

В седмиците преди заседанието Фед беше подложен и на силен външен натиск. Централни банкери от някои развиващи се държави призоваха за вдигане на лихвите, което би сложило край на дестабилизращите спекулации кога ще започне затягането на паричната политика. Фед обаче се вслуша в другата гледна точка, изказана от Международния валутен фонд и Световната банка. Те настояваха да се изчака с вдигането на лихвите заради ефекта, който това може да има върху уязвимите нововъзникващи пазари.

До края на годината Фед има още две заседания, на които може да вдигне лихвите – през октомври и декември. Освен външните рискове Йелън подчертава и важността на подобрението на пазара на работна ръка за бъдещите действия на банката.

Като през 2013 г.

Някои наблюдатели правят паралели между стратегията на Йелън и на нейния предшественик Бен Бернанке от 2013 г., когато се водеха дебатите дали Фед де започне да намалява покупките на облигации в програмата си за количествено облекчаване. Тогава Бернанке посочи несигурните перспективи като причина за затягането на политиката да не започне през септември, но през декември стартира процеса.

През 2013 г. предпазливостта на Фед също беше фокусирана върху развитието на нововъзникващите пазари. Друга прилика е перспективата федералното правителство отново да остане без пари заради политически спорове около повишаване на тавана на дълга. "Днешната ситуация по много начини прилича на тази преди две години. Ако проблемите в нововъзникващите пазари и държавните финанси получат разрешение до декември, останалите данни определено ще подкрепят вдигане на лихвите", коментира пред Bloomberg Анета Марковска, главен икономист за САЩ в Societe Generale.

Средната прогноза на членовете на ръководстовото за лихвените нива за тази година са понижени до 0.375%, но това все пак показва вероятност за повишение. Дори такова да започне, темпът на ръст ще е по-бавен, отколкото се прогнозираше досега. За следващата година очакванията за средните лихвени нива са понижени от 1.625 до 1.375%, а за 2017 г. прогнозата спада от 2.875 до 2.625% (виж таблицата). Насрещните ветрове за щатската икономика водят и до понижение на дългосрочната прогноза за основния лихвен процент от 3.75% до 3.5%. Един от директорите на Фед е прогнозирал изпадане на лихвите в негативна територия – от 0 до -0.25%.

Фед обаче става по-оптимистичен за пазара на труда, като вече прогнозира спад на безработицата под 5% през следващите две години и в дългосрочен мащаб. Прогнозата за икономическия растеж през тази година също е повишена до 2.1% спрямо 1.9% досега. За 2016 г. обаче очакванията са намалени от 2.5 на 2.3%, вероятно заради очакваните ефекти от скъпия долар. Прогнозата за основната инфлация, която не включва цените на енергия и храни, също беше понижена леко до 1.7% за 2016 и 1.9% за 2017 г.

Играта на отгатване на пазарите продължава

Решението на Фед засега да запази лихвите доведе до известно отслабване на напрежението на финансовите пазари, но това е само краткосрочен ефект, пише Financial Times. Последните месеци показаха, че вече точният момент на вдигане на лихвите е станал по-важен за пазарите, отколкото конкретната ставка. Играта на отгатване какво и кога ще предприеме Фед допринесе за волатилността и усили ефектите от други дисбаланси на финансовите пазари като срива на китайските борси и девалвацията на редица валути. Основната задача на Фед, докато изчислява оптималния момент за евентуално повишение, е да направлява очакванията на нервните пазари по-добре, отколкото през последните месеци. Това се затруднява от декларациите на Джанет Йелън, че решенията ще зависят от развитието на данните за икономиката. Това развитие обаче не е задължително да носи яснота, тъй като статистиките дават противоречиви сигнали. Йелън също така се ангажира с вдигане на лихвите до края на годината. Това я прави зависима едновременно от данните и от календара, който се превръща в противоречие и подкопава доверието на пазара. В такива несигурни времена централната банка ще трябва да обясни по-детайлно на каква основа ще взема решенията си, отбелязва FT.
Централната банка прогнозира дългосрочен спад на безработицата в САЩ под 5%.
"Чакането на Годо продължава. Предпазливостта на Йелън се наложи над желанието за действие на други хора от ръководството."

Люк Бартоломю, фонд мениджър в  Aberdeen Asset Management

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.