Total отново свива разходите и инвестициите
16 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Total отново свива разходите и инвестициите

Reuters

Total отново свива разходите и инвестициите

Френската компания гарантира, че няма да намалява дивидентите

2508 прочитания

Reuters

© STEPHANE MAHE


 

Френският петролен гигант Total обяви ново свиване на капиталовите и оперативните си разходи в отговор на ниските цени на петрола, съобщава Reuters. Компанията също така понижи своите амбициозни цели за растежа, но успокои инвеститорите, че изплащането на дивиденти не е застрашено.

Новото съкращаване на разходи задълбочава предишните мерки, взети от компанията, за да устои на срива в цените на петрола. Останалите големи играчи в петролната индустрия предприеха подобни действия, но засега самo италианската Eni е прибягнала до свиване на дивидентите. На фона на ниските цени за фирмите от сектора плащанията към акционерите се превръщат в основен способ за поддържане на пазарната стойност. "Не можем да контролираме цената на петрола и природния газ, но можем да контролираме своите разходи и разпределението на капитала", изтъква главният изпълнителен директор на Total Патрик Пуян. Успокоенията на ръководството, изглежда, дават резултат, тъй като цената на акциите на компанията останаха стабилни след обявяване на новите съкращения.

Капиталови разходи

По време на презентация пред инвеститори и медии в Лондон Total обяви, че ще редуцира капитaловите разходи от 20-21 млрд. долара през 2016 г. до 17-19 млрд. долара за 2017-2019 г. За сравнение - за тази година се очаква капиталовите инвестиции на компанията да достигнат 23.24 млрд. долара. Най-високото им ниво е било през 2013 г. - 28 млрд. долара.

Total също така потвърди, че ще се придържа към плановете за продажба на активи на стойност 10 млрд. долара за периода 2015-2017 г. "Искаме да намалим драстично капиталовите разходи през следващата година, за да успеем да достигнем изключително важната цел да можем да покрием дивидентите при цени от 60 долара за барел през 2017 г. Това е крайъгълният камък на всичко, което правим", изтъква финансовият директор на компанията Патрик де ла Шевардиере. "Цената, при която производството ни е рентабилно, се понижава рязко. За да покриваме сегашните дивиденти, трябва да постигнем нива около 45 долара за барел към 2019 г.", добавя той. Френската компания също така повиши целта за свиване на оперативните разходи до 3 млрд. долара до 2017 г. спрямо досега заложените 2 млрд.

Ръст на производството

Total отчита 11% ръст на производството на годишна база през първата половина на 2015 г. За периода до 2017 г. компанията прогнозира повишение с по 6-7% годишно, с което изпреварва много от конкурентите си. От януари насам тя е започнала добив в пет нови полета, а до края на годината трябва да започне производство в още три. Френската компания в консорциум с OMV и Repsol спечели правото да проучва за нефт и газ в дълбоките води на Черно море в блок "Хан Аспарух". Първият сондаж в български води ще започне най-рано в средата на февруари догодина. Това трябваше да стане още през тази година, но заради ниските цени на петрола плановете бяха отложени. От Total обаче бяха категорични, че не се отказват от проекта и че продължават с процедурите.

Понижените капиталови разходи ще се отразят на добива в перспектива. Целта за нивото на производство за 2017 г. е понижена до 2.6 млн. барела дневно спрямо досегашната прогноза за 2.8 млн. "Ще загубим около 200 хил. барела дневно в сравнение с първоначалната цел. Около 100 хил. барела идват от проекти, чието изпълнение се забавя. Останалите са в резултат на свитата програма за капиталови инвестиции", заявява финансовият директор.

Освен съкращенията компанията е предвидила и известно преразпределение на капиталовите разходи. За операциите за рафиниране и обработка на петролни продукти и природен газ вече са предназначени 25% от общите инвестиции спрямо 20% досега. Делът на добивните операции съответно се понижават от 80 до 75%. През последните тримесечия бизнесът с рафиниране на големите компании е облагодетелстван от ниските цени на суровината и осигурява по-добра рентабилност. Това обаче не е достатъчно, за да компенсира спадащите печалби от добива.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK