Печалбата на Jumbo в България скача с 28%

Делът на българския пазар в общия оборот на гръцката верига продължава да расте

Гръцката верига за играчки и стоки за бита има 8 магазина в страната.
Гръцката верига за играчки и стоки за бита има 8 магазина в страната.    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА
Гръцката верига за играчки и стоки за бита има 8 магазина в страната.
Гръцката верига за играчки и стоки за бита има 8 магазина в страната.    ©  ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА

Jumbo отчита двуцифрен ръст на печалбата и приходите от продажби в България, показва годишният отчет на компанията. За периода 1 юли 2014 г. - 30 юни 2015 г. нетните приходи от продажби на осемте магазина на гръцката верига за играчки и стоки за бита в страната достигат 45.4 млн. евро, което е с 12% над постигнатото година по-рано. Нетната печалба пък расте с 28% до 11.1 млн. евро спрямо 8.7 млн. евро през финансовата 2013-2014 г.

Българският пазар е третият по големина за Jumbo след гръцкия и кипърския. Отчетът на компанията показва, че към 30 юни делът на България в общия оборот на веригата е 7.8% спрямо 7.5% година по-рано. Печалбата пък е 6.8% от общата за групата в сравнение с 5.8% в предишната финансова година. Активите на веригата в България са на стойност 105.7 млн. евро спрямо 109.1 млн. евро в предходния отчетен период. Jumbo разполага с 8 магазина в страната - 4 в София и по един в Пловдив, Варна, Бургас и Русе, в които работят 492 служители. Цялата верига има 72 магазина - 53 в Гърция, 5 в Кипър и 6 в Румъния, а общият персонал на групата е 4735 души.

Двуцифреният ръст на печалбата и приходите от продажби в България надминава представянето на цялата групата. Годишната нетна печалба на Jumbo Group се покачва с 3.6% до 159.2 млн. евро, a нетните приходи растат със 7.5% до 582.5 млн. евро. Резултатът надхвърля предварителните прогнози на дружеството, което очакваше годишен прираст на приходите в интервала 4-6%. Годишният отчет показва също, че гръцката верига за играчки и стоки за бита очаква да разшири дейността си в Румъния, където през октомври в Питещ се очаква да бъде отворен седмият магазин в страната с площ 12 хил. кв. метра. Според документа за момента в България не се планира разширяване на клоновата мрежа.

Търгуваните на борсата в Атина книжа на гръцката верига за играчки и стоки за бита поевтиняват с 11.8% от началото на 2015 г. при спад на индекса ASE от 21.3% за периода. Цената на една акция е 7.5 евро, а общата пазарна капитализация на дружеството достига 1 млрд. евро.

Още от Капитал