Трикът с евтините цигари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Трикът с евтините цигари

Предложената промяна е завой към акцизна политика, точно обратната на тази в останалите страни от ЕС.

Трикът с евтините цигари

"Булгартабак" и "Кингс табако" ще са най-облагодетелствани от променените акцизи

Десислава Николова
32773 прочитания

Предложената промяна е завой към акцизна политика, точно обратната на тази в останалите страни от ЕС.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


"Пушачите с по-малки възможности са чувствителни към всяка стотинка увеличение... Ако се търси такова решение, то ще е само за да се гарантира запазването на цените на ниския ценови клас." Така министърът на финансите Владислав Горанов обоснова в края на август планираната промяна в структурата на акциза за цигарите, с която предстоящото им поскъпване ще се окаже минимално за евтините и драстично по-голямо за скъпите.

Няма и месец по-късно планираната корекция в акцизната структура вече е приета на първо четене от бюджетната комисия в парламента, а промените в Закона за акцизите, с които тя се прокарва, дават всички признаци да минат през Народното събрание без особен шум и дебати.

Накратко, разместването е такова, че онази част от акциза върху цигарите, която се определя като процент от цената им, занапред ще е много по-голяма от досега, а другата - на къс тютюнево изделие независимо колко струва - по-малка. Така още от началото на следващата година цигарите от високия ценови клас ще поскъпнат средно с 80 ст., а тези от ниския - с не повече от 30 ст. на кутия.

Решението очевидно има популистка насоченост и вземането му преди местни избори е угоден политически ход: стотинките на бедните винаги са удачна тема на загриженост. Вторият пласт на този ход обаче също не е за пренебрегване - той идва основно в подкрепа на българските производители на цигари: "Бултартабак" (в който депутатът Делян Пеевски държи официално 5%, а реално е публична тайна, че контролира компанията) и "КТ Интернешънъл" (доскоро "Кингс табако", свързана със собствениците на "Винпром Пещера").

Обяснението е просто - според последните пазарни проучвания към август 2015 г. двата производителя държат общо 55% от продажбите на цигари в ниския ценови сегмент. В тази категория - с цени 4.20 - 4.50 лв. за кутия, има и брандове на вносители, но обикновено само по един, и ако изключим гръцката Karelia, той е с нисък дял като продажби.

За сметка на това в най-високата ценова категория, която ще бъде най-силно ударена от новия акциз, няма нито една марка на "Булгартабак" и само една - на "КТ Интернешънъл".

Играта със ставките...

Реверансът, който ще спести на по-бедните пушачи стотинки и ще донесе на "Булгартабак" и "КТ Интернешънъл" доста повече стотинки, беше очакван. Още през лятото Владислав Горанов събра цигарените компании с предложението да изкупят 5 хил. тона български тютюн, за да не размести акцизните ставки в полза на най-евтините крайни изделия. Офертата не беше приета, така че Горанов внесе в последния момент и без обществено обсъждане текст в Закона за акцизите, според който специфичната ставка за цигарите се намалява от 101 лв. на 1000 къса до 70 лв., а пропорционалният (адвалорният) компонент, който се изчислява като процент от крайната продажна цена на кутия цигари, се покачва от 23% на 42%.

Освен че поскъпването, до което тази корекция ще доведе, е съвсем различно и по-голямо от предвиденото в т.нар. акцизен календар, одобрен в края на миналата година като част от ресорния закон, то представлява и завой към акцизна политика, точно обратната на тази в останалите страни от ЕС (виж таблицата). През последните години 20 държави от съюза са намалили адвалорните ставки върху цигарите, увеличение няма, освен в две страни, и то леко, а само в четири промяна не е имало, като една от тях е България. Идеята на по-голямата тежест на специфичния компонент е да има предвидимост на акцизите и обемът на приходите от тях да не зависи толкова от решенията на производителя или вносителя на каква цена ще продава цигарите си.

В резюме, ако предложението на министъра бъде одобрено и на второ четене, към 2018 г. само шест държави ще имат по-висока адвалорна ставка от България: Финландия, Люксембург, Франция, Белгия, Италия и Испания.

Логично чуждестранните компании в официални становища коментираха, че са разочаровани от липсата на предвидимост в акцизната политика.

"Тази промяна няма да доведе до обявените прогнозирани приходи, тъй като за база на изчисленията са използвани сегашните нива на потребление по ценови сегменти, а те не биха се запазили, ако бъдат приети предложените корекции. Такова драстично увеличение на адвалорния компонент може да доведе както до рязко преминаване на потреблението към продукти от по-ниските ценови сегменти (т.нар. down trading), така и до обръщане на сегашната положителната тенденция към намаляване на незаконния пазар. И в двата случая това ще доведе до загуба на приходи в бюджета", коментира Алина Викован, генерален мениджър на Philip Morris - България.

"Правителството взе решението си с мотив борба с незаконната търговия, осигурявайки по-малко поскъпване на евтините цигари, като по този начин не отваря ножицата на цените между ниския сегмент и контрабандата. Ако разгледаме как ще се повишат цените при сегашния акцизен календар и при предложения нов, влиянието върху ниския ценови сегмент е напълно идентично. Затова този аргумент е невалиден. Напротив, значителното повишаване на цените на цигарите от високия сегмент ще направи атрактивна контрабандата на марките цигари, които попадат в него", отбелязва  Юрий Курта, маркетинг мениджър за България и Румъния на Imperial Tobacco.

... и тази с бандеролите

Разбира се, би било конспиративно да се твърди, че срещу реверанса си към "Булгартабак" и "Кингс табако", държавата получава ангажимент от страна на двата производителя да предприемат мерки за ограничаване на незаконния пазар.

И доколкото сделка в стил "повече продажби за вас, повече акцизи за нас" е в полето на недоказуемите теории, а вариантът пушачите в България рязко да са се увеличили или да са пропушили много повече, е очевидно невъзможен, единственото друго обяснение, което трябва да приемем за резкия скок на цигарения пазар в страната, е че държавата е затегнала контрола върху акцизните складове. Което в крайна сметка е същото - тя поощрява пазара на двата местни производителя, но очаква повече приходи в хазната от тях.

По данни на голяма компания за пазарни проучвания ръстът на цигарения пазар в България като стойност е 11% през август спрямо август 2014 г. При това трендът е устойчив от началото на годината.

Според повечето хора от сектора единствената причина за бума на продажбите тази година е всъщност дело на държавата. През първите пет месеца на годината Агенция "Митници" командирова свои служители в българските фабрики и в данъчните складове. Резултатът е, че изведнъж контрабандните цигари свиха дела си и на тяхно място се появи невиждан от поне десет години ръст при легално продадените продукти.

Дори и без конспирации логично е, когато се ограничи продажбата на нелегални цигари, потребителите им да преминат на най-евтините такива с бандерол. Според пазарните данни най-ниският ценови сегмент, който в началото на годината е заемал 41% от потреблението, през август вече заема 43% за сметка на по-скъпите марки. Макар и лидер при най-евтините цигари традиционно да е Karelia, тя е следвана от продуктите на "Булгартабак" и "КТ Интернешънъл", като брандовете на местните производители формират общо 55% от продажбите в сегмента.

Очаквано най-забележим е ръстът на продажбите при местните производители – "Булгартабак" продължава да държи лидерска позиция с дял около 30%, като е увеличил пазарното си присъствие, а "КТ Интернешънъл" рязко е наваксвал изоставането си през последните години. За сметка на това чуждестранни концерни някак си остават извън пазарната тенденция - в сравнение с миналия август British American Tobacco запазва дела си, а Philip Morris и Imperail Tobacco леко губят позиции.

В унисон с порасналия пазар държавата отчита, че в сравнение с миналата година е събрала 129 млн. лв. повече акциз от цигари до август. И, разбира се, е постигнала бляскави резултати в борбата срещу контрабандата.

На фона на цялата тази плътно напасната картина, общата кампания на "Булгартабак", финансовото министерство и митниците срещу контрабандата е не само логичен, но и необходим полирлак.

Полетът на "сокола"

Планираното още през пролетта навлизане на "КТ Интернешънъл" във високия ценови сегмент при цигарите се случи преди около месец. Цигарите с марка Falcon вече са заредени по щандовете на специализираните и неспециализираните обекти, а и последните данни показват, че те постигат завидни позиции като дял в тази ниша, още повече - за толкова кратко време. Falcon всъщност беше създаден като пряка конкуренция на Dunhill на BAT, струва точно толкова, колкото него (5.40 лв.), и в доста от обектите е позициониран точно до него.

"Пушачите с по-малки възможности са чувствителни към всяка стотинка увеличение... Ако се търси такова решение, то ще е само за да се гарантира запазването на цените на ниския ценови клас." Така министърът на финансите Владислав Горанов обоснова в края на август планираната промяна в структурата на акциза за цигарите, с която предстоящото им поскъпване ще се окаже минимално за евтините и драстично по-голямо за скъпите.

Няма и месец по-късно планираната корекция в акцизната структура вече е приета на първо четене от бюджетната комисия в парламента, а промените в Закона за акцизите, с които тя се прокарва, дават всички признаци да минат през Народното събрание без особен шум и дебати.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

22 коментара
 • 1
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  цигарите да се забранят, а тревата да се декриминализира...

 • 2
  ndy17469850 avatar :-|
  ndy17469850

  Капитал..най-облагодетелствани ще сте вие! Пушете си вносните боклуци и трупайте парички! Според мен или не сте в час или Ви забавляват.ха.ха

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  ndy17469850 avatar :-|
  ndy17469850

  Като гледам и коментари други няма. Харесвах Ви много...Искренно го споделям,но се съмнявам че занапред ще е така. И аз не харесвам Прасчо,но Вие или изтрещявате или не сте в час? Какво пречи на средностатистческия БГ да си пуши Карелия например,на която цената е като Кинг. Вие не знаете цените и пазарните дялове,поне така изглежда или така Ви казаха?ХА.ХА

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  ndy17469850 avatar :-|
  ndy17469850

  Какво стана с борбата Ви с Лафка....Нищо!!
  Има я и ще я има...ФАКТ!
  И аз не я искам,ама си се настанява...и жива верига праввхме и пак се настани "законно".
  Изтривам Ви завинаги от полезрението ми -лакомии!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  irod.kalchev avatar :-|

  Ах колко недопустимо! Държавата ще подкрепя родния бизнес, кой дава така! Вместо отново да облагодетелстваме нашите евроатлантически приятели ...

 • 7
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Пак "Кой" ще е печелившия.Анализът беше направен от Ясен Бояджиев от "Дойче веле"преди 2-3 седмици.Няма кого да излъжат,че всичко се прави,защото това е ангажимент, поет във връзка с акциза.

 • 8
  petranica avatar :-|
  petranica

  Братя - не пушете!

 • 9
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  ПРАВИТЕЛСТОВО ПРАВИ ВСИЧКО ПО СИЛИТЕ СИ ЗА ДА ПОМОГНЕ НА ПЕЕВСКИ И ДПС ДА СЪБЕРАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ДА КУПЯТ ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ НА ИДНИТЕ ИЗБОРИ.

 • 10
  ungeheuer avatar :-|
  ungeheuer

  До коментар [#6] от "Демократ-грантаджия":

  аз не искам държавата да подкрепя родния бизнес, а родния потребител.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK