Енергийната борса търси обслужваща банка

Офертите ще се приемат до 16 октомври. Кандидатите трябва да имат поне 150 млн. лв. собствен капитал

Борсата трябва да започне сключването на сделки от 8 декември
Борсата трябва да започне сключването на сделки от 8 декември
Борсата трябва да започне сключването на сделки от 8 декември    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Борсата трябва да започне сключването на сделки от 8 декември    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

"Българска независима енергийна борса" си търси търговска банка, която да посредничи при сделките за електроенергия, става ясно от обявление на дружеството. Енергийната борса е държавно предприятие, еднолична собственост на "Български енергиен холдинг". Срокът за подаване на оферти за обслужваща банка е 16 октомври. В надпреварата ще бъдат допускани банки със собствен капитал от поне 150 млн. лв. към последното тримесечие, а общата капиталова адекватност трябва да е поне 12%. Изисква се дългосрочен кредитен рейтинг от Fitch, S&P, Moody's или Българска агенция за кредитен рейтинг с ниво поне ВВ- или В3 в зависимост от използваната скала.

Изборът ще бъде според икономически най-изгодна оферта, което означава, че освен цена ще се оценява и техническо предложение. Цената включва предлаганите такси за услугите и лихви за депозити, като обществената поръчка няма обявена точна прогнозна стойност.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 3
  carrera3 avatar :-|
  carrera3
  • + 2

  Бих искал да отбележа, че с навлизането на CRD IV, като регулаторна рамка в България и съгласно Нар. 7 на БНБ (от 24/04/2014), към момента общата капиталова адекватност на банките не трябва да бъде по-ниска от 13.5%. Изискване за 12% не отговаря на законовите норми. От друга страна дългосрочен кредитен рейтинг ВВ- отговаря на Ва3, а не на В3.

  Нередност?
 • 4
  angmar avatar :-|
  angmar

  Не би било лошо към подобна новина да се добави табличка с кредитните рейтинги на българските банки и собственият им капитал, така щото да може да се познае за кого е писана процедурата за обществена поръчка.

  Нередност?
 • 5
  carrera3 avatar :-|
  carrera3
  • + 1

  До коментар [#4] от "angmar":

  Всички по-големи банки в България имат собствен капитал по-голям от 150 млн. лв. (при средните стойности на капиталова адекватност, това е около 1 милрд. рисково претеглени активи). Ако изискването за дългосрочен кредитен рейтинг е ВВ-, гръцките субсидиари няма да могат да го покрият (изключение прави Пощенска банка, която има рейтинг само от БАКР и той е над поставения праг). От останалите големи банки, ПИБ не покриват изискването за ВВ-. Критерият се изпълнява от Булбанк, ДСК и Райфайзен. Това е под условие, че се игнорира вариант, при който БАКР поставя кредитен рейтинг, който е значително по-добър от рейтингите присъдени от някой от трите големи агенции. По-скоро изисквантено е базирано на общи критерии за риск и размер, отколкото за някой конкретно.

  Нередност?
Нов коментар