Българското слънце над пустинята
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Българското слънце над пустинята

Изпълнителният директор на IPS Александър Рангелов (в средата) и новите му партньори - Ивайло Господинов (вляво) от BlackPeak Capital и Димитър Енчев (вдясно) от PostScriptum ще търсят глобално развитие на компанията.

Българското слънце над пустинята

Как компания на баща, син, отскоро и два фонда има уникална система за захранване с ток на места без мрежа

29407 прочитания

Изпълнителният директор на IPS Александър Рангелов (в средата) и новите му партньори - Ивайло Господинов (вляво) от BlackPeak Capital и Димитър Енчев (вдясно) от PostScriptum ще търсят глобално развитие на компанията.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


 

Системата комбинира слънчеви панели, вятърни перки, дизелов генератор и батерия, а мозъкът е компютър, който знае кое кога да ползва и складира енергията по най-изгодния и сигурен начин.

Да осигуриш постоянен ток във военна база в пустинята, като приземиш системата от въздуха, или на хотел в Сенегал, на училищен комплекс в Африка, на фабрика в Стара Загора или пък на малка вила в планината. Общото е, че до всички тези точки няма мрежа. И че доставчикът на енергията е българска компания. Нейна система комбинира слънчеви панели, вятърни перки, дизелов генератор и батерия, а мозъкът е компютър, който знае кое кога да ползва и складира по най-изгодния и сигурен начин.

Изобретението е на "Интернешънъл пауър съплай" (IPS). Тя е  семейна фирма, основана преди 26 години от инженер Стоил Трифонов. През годините компанията има различни разработки на системи за топло- и електрозахранване с приложение в телекомуникацията, отбраната и енергетиката, които са разработки на самия Трифонов. Днес листът с продукти има 33 позиции. Но един е топ.

Казва се Exeron и разработването му е започнало преди седем години. Това е описаната вече система, която доставя електричество в забравени от цивилизацията кътчета. Инженерните знания и наличието на оригинален продукт обаче не са достатъчно условие за успех, особено на външни пазари. Това е и една от причините семейната компания да потърси външни инвеститори. "Този процес отне около година", разказва Александър Рангелов, който е изпълнителен директор на IPS, акционер и син на основателя Стоил Трифонов.

И намират своите партньори. През август компанията получава свеж ресурс от 2 млн. евро от фондовете за дялови инвестиции BlackPeak Capital и PostScriptum. Срещу това те получават миноритарен дял от под 30% в компанията.

Магнитът за инвеститорите

Основното, което привлича инвеститорите към IPS, е разработката Exeron. През миналата година на едно от най-големите изложения за възобновяеми технологии в Мюнхен - Intersolar, тя получава най-високото световно отличие за иновации в съревнование с компании като General Electric, Siemens, Samsung. "В момента можем да се похвалим съвсем нескромно, че системата няма алтернатива в световен мащаб", разказва Рангелов, който е основният двигател на разрастването на компанията. Допълва, че в 98% от случаите конкурентите работят с един модул и изключително рядко някой се опитва да ги интегрира.

Друг силен елемент в CV-то на компанията е, че тя има НАТО-вски стандарт за качество, което е предимство в Близкия изток и Африка. Там атмосферните условия са тежки - температура 55 градуса, висока влажност, запрашеност, допълва той. Освен награда и стандарт компанията има и договори за системата на 35 пазара.

Извън вече изброените примери Exeron е подходящ за базовите станции на телекомуникационните компании в отдалечени райони без електрозахранване, където ползването на дизел е скъпо - около 2000 евро месечно. В подобни случаи системата на IPS е едно цялостно решение, което се изплаща за около 2 години и не изисква текущи разходи. Системата обаче може да се използва и за битови и за корпоративни нужди. Рангелов даде пример и с Нигерия, където Exeron е използвана за захранването на студентско градче с общо 35 сгради чрез соларни панели.

Пари, знания, контакти

Фондовете, които ще опитат да превърнат малката семейна компания в по-глобално дружество, са BlackPeak Capital и Postscriptum. Инвестицията от 2 млн. евро се поделя поравно между тях и ще бъде използвана изцяло за развитието на компанията и представянето й на международните пазари.

Димитър Енчев, който е управляващ партньор на PostScriptum, казва, че идеята е не просто да си купят дял в дружеството, а да участват и в неговия мениджмънт. "Ние никога не бихме инвестирали в бизнес, който не познаваме и за чието развитие не можем да допринесем", допълни той. Историята на фонда въсъщност е доста интересна. Той е собственост на предприемача Марк Крандал, който е негов основател. Крандъл е известен с факта, че е най-младият сътрудник в историята на Morgan Stanley. Съосновател е и на Тrafigura, която е един от най-големите търговци на суровини в света. Към момента Крандъл е председател на изпълнителния съвет на Continental Wind Partners LLC, която се занимава с изграждането на вятърни паркове в Полша, Румъния, Сърбия и Австралия.
Фондът има фокус - иновативни решения, основно в областта на енергетиката, но не само. Сред успешните проекти на фирмата е изграждането на една от най-големите вятърни централи в Европа, която се намира в Румъния. Енчев разказа, че PostScriptum е имал проекти за възобновяема енергия и в България, но се е отказал от тях, когато е станало ясно, че държавната политика в тази област ще направи рязък завой. Другият инвеститор, BlackPeak, е едно от двете дружества, които управляват средствата от 25 млн. евро, отпуснати за България от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по линия на инициативата JEREMIE. Идеята е тези средства до края на годината да достигнат до работещи малки и средни български компании, които имат потенциал за растеж в световен мащаб. В случая на BlackPeak бяха предоставени 10 млн. евро, които да инвестира, а останалите са в Empower Capital.

Управляващите партньори в BlackPeak Capital са Росен Иванов и Ивайло Господинов.

Близкият план

Комбинацията на инженер с разнообразен опит в радиоелектрониката - бащата, и сина, завършил техническия университет в Мюнхен, прави бизнеса на компанията възможен. Разработките са на родителя, маркетингът - от младото поколение. Всъщност първите сделки за износ се случват, след като Александър Рангелов се връща във фирмата на баща си след обучението си.

Така в момента компанията продава в над 40 страни в света, а самата Exeron се използва в 35 държави. IPS вече има сключен договор и с Обединените арабски емирства за захранването с електричество на системи за сигурност в пустинята. Последният договор пък е за военновъздушните сили на САЩ. Затова компанията вече има отворени представителства в тези страни, като предстои такова да бъде отворено и в Нигерия като точка за достъп до цяла Африка, както и в Австралия. Освен излизането на все повече външни пазари плановете на компанията за разрастване включват и изграждането на нова фабрика около София, която трябва да бъде завършена до края на 2016 г. или в началото на 2017 г. Сега в България за компанията работят 35 души.

За развитието е показателен и ръстът на оборота от 200% за полугодието на 2015 г. при 3 млн. лв. оборот за цялата минала година. Затова и Димитър Енчев от PostScriptum признава, че в случая водещото е не инвестицията, тъй като компанията може да генерира сама средства, макар и по-бавно, а възможностите, които фондът може да предостави за глобалното й развитие.

На технически език за системата

Exeron е първата интелигентна, модулна, хибридна off-grid система за автономно захранване и съхранение на енергия. Тя може да комбинира и управлява едновременно различни енергоизточници - слънце, вятър, дизел и електрическа мрежа, ако е налична. Системата е предназначена да захранва обекти без достъп до електропреносната мрежа или такива с лошо токозахранване, както и да оптимизира енергийната консумация и ефективност. Добитата от ВЕИ електроенергия може да бъде консумирана веднага, а също така да бъде съхранена в батерия за по-нататъшното й използване - нощем или при продължителна липса на слънцегреене. Предимството на Exeron е, че може да се използва за оптимизиране на работата на дизелови генератори, като намалява оперативните разходи с над 90%. На практика продуктът позволява да се изгради автономна и интегрирана токозахранваща система (mini grid) с мощност до 65 MW (т.е. за цял град) на стъпки от 2000 W - чрез добавяне на нови модули, всеки от които по 2 kW, обяснява Александър Рангелов.

 

Системата комбинира слънчеви панели, вятърни перки, дизелов генератор и батерия, а мозъкът е компютър, който знае кое кога да ползва и складира енергията по най-изгодния и сигурен начин.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  orfe2540 avatar :-|
  orfe2540

  Браво. Дано не изгубят фокус и да успеят бързо да мултиплицират растежа.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  opetkov50 avatar :-|
  Oggie Petkov

  Модул от 2 Квт звучи много несериозно и не виждам как ще направят 65мвт система с 32000 модула. Два киловата не са достатъчни дори за домакинство.

 • 3
  pascaleto avatar :-P
  pascaleto

  Много готина статия за тези, които не се занимават пряко с тази сфера.
  Въпреки прекрасните думи и т.н сложно казани глупости. Това са много стари технологии и схващания.
  Все едно да сраняваш показателите на ЗИЛ от 70-те със съременен камоион. И двата носят количество товар, но на различна цена, сигурност, комфорт и т.н.
  Силно платен репортаж.
  Високопроходимите коли сглабяни в Ловеч са доста по близко до Мерцедес ГЛ или Г-клас, БМВ Х5 и т.н отколкото тези технологии до китайските алтернативи , камо ли до Германски, Швейцарски или Австрийски.
  Айде със здраве.

 • 4
  drumbass avatar :-|
  drumbass

  [quote#2:"Oggie Petkov"]Модул от 2 Квт звучи много несериозно и не виждам как ще направят 65мвт система с 32000 модула. Два киловата не са достатъчни дори за домакинство. [/quote]

  и така е и не е така.

  2квт са си много, зависи за какво се използват.

  В случая вие изхождате от потреблението на домакинствата тук, където има да кажем печка, бойлер и фурна, всеки от по 2квт. В пустинята става дума за мониторингово (сензорно) и комуникационно оборудване или основно осветление, които се нуждаят от автономно захранване и не са чак толкова алчни за електричество.

  Освен това примерът предполагам е даден, за да онагледи капацитетът на системата (за скалиране). 32000 модула е впечатляващо число и едва ли става дума за скупчването им на едно място за захранване на един консуматор. По-скоро имат предвид захранване на пустинно село (или база), където всяка колиба може да има 1-2 модула, свързани в обща мрежа (грид), която да произвежда автономно почти зелена енергия, да балансира мощностите и консумацията. При подобна мрежа е напълно възможно индивидуални консуматори да имат моментно потребление над 2квт, тъй като цялата система ще произвежда сумарно много повече.

  Разбира се разсъжденията ми се базират изцяло на информацията в статията. Не съм запознат с конкретната разработка.

 • 5
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  До коментар [#2] от "Oggie Petkov":

  в по-голямата си част домакинствата не ползват постоянно големи мощности. На запад от нас, поради скъпия ток, е нормално да се видят панели, които завършват с шуко щекер, който се вкарва в контакт в къщата/апартамента. Токът от панелите захранва потребителите на малки мощности, а когато е нужно по-голямо потребление то се допълва от мрежата. Така хладилници, телевизори, радио, уредби и т.н. малки потребители могат да бъдат захранвани от слънцето, до момента в който се пусне печка или котлон.
  В случая вероятно капацитетът е презаписан. Т.е. на 1 домакинство му трябва сигурно средно 100 вата постоянно през цялото денонощие и от време на време пиково 2-3 киловата. Тия 2-3 киловата са записани на няколко семейства, с очакването, че няма по едно и също време на употребяват. Ако се комбинира това със умни електроуреди, които знаят кога да се включват....

 • 6
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  "Нейна система комбинира слънчеви панели, вятърни перки, дизелов генератор и батерия, а мозъкът е компютър, който знае кое кога да ползва и складира по най-изгодния и сигурен начин."
  от туй изречение човек остава с впечатление, че всичко това е част от системата... пък то не е... въпросната система е само хъб, който интегрира и инвертира доставките на енергия от различни източници, но не включва самите генериращи елементи...
  http://www.ips-group.net/uploads/files/pdf_brochures/exeron_brochure.pdf
  интересно е друго... каква трябва да е средата (и колко дълбок трябва да е джоба), та да се налага инсталиране на толкова много и разнообразни генериращи елементи на едно място... обикновено се правят в двойки, които се допълват или бекъпват - вятър-двг, слънце-вятър и прочее... и доколкото знам от доста време има инвъртъри, дето превключват автоматично източниците при определени условия - например от слънце на двг като се стъмни...
  та така...
  таз история може да е интересна от единствено от бизнес гледна точка... да мотивира бизнес кочове и да носи свежа мръвка на хищни венчър капиталисти... :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.