Приходите на IBM продължават да се свиват

Резултатите на групата се влошават вече 14 поредни тримесечия

След публикуването на резултатите акциите на управлявана от Джини Ромети компания поевтиняха с 4.8% до 141 долара.
След публикуването на резултатите акциите на управлявана от Джини Ромети компания поевтиняха с 4.8% до 141 долара.    ©  Reuters
След публикуването на резултатите акциите на управлявана от Джини Ромети компания поевтиняха с 4.8% до 141 долара.
След публикуването на резултатите акциите на управлявана от Джини Ромети компания поевтиняха с 4.8% до 141 долара.    ©  Reuters
Компанията не успява да компенсира загубените приходи от производство на хардуер.

 

International Business Machines (IBM) отчете по-голям от очакваното спад на приходите си за последното тримесечие и понижи прогнозата си за печалбата за цялата година. Като причини за влошените резултати се сочат ефектът от силния долар и отслабналото търсене в Китай и другите нововъзникващи пазари, съобщава Reuters.

Това е 14-о поредно тримесечие, в което приходите на технологичния гигант се свиват. Част от понижението се дължи на продажбата на бизнеси с ниски маржове на печалба, най-вече в областта на хардуера. Компанията засега не успява да компенсира излизането от някои сектори с новите си инициативи в облачните услуги, насочени към корпоративни клиенти. След публикуването на резултатите, акциите на IBM спаднаха с 4.8% до 141 долара.

Променяща се обстановка

"Това е поредният пример за силните насрещни ветрове, пред които са изправени големите традиционни технологични компании в тази вечно променяща се обстановка и преминаването на все повече клиенти към облачните услуги", коментира анализаторът от FBR Capital Markets Даниел Айвс.

Забавянето в нововъзникващите пазари се отразява особено тежко на компанията. Спадът на големите сделки е довел до понижаване на приходите от китайския пазар със 17% за тримесечието. Продажбите на IBM в Бразилия, Русия Индия и Китай са спаднали с общо 30%. Компанията генерира повече от половината си приходи извън САЩ, поради което поскъпването на долара също е имало негативен ефект върху резултатите. През последната година щатският долар е поскъпнал с около 17% спрямо основните световни валути. Според изчисленията на IBM валутните ефекти са понижили приходите с 9% през тримесечието.

Понижени прогнози

Приходите на групата са спаднали с 13.9% до 19.28 млрд. долара спрямо средните прогнози на анализаторите за понижение до 19.62 млрд. долара. Нетната печалба от продължаващи дейности е намаляла до 2.96 млрд. долара, или 3.02 долара за акция, спрямо 3.46 млрд. за същия период на миналата година. Без еднократните разходи печалбата достига 3.34 долара за акция, което е малко по-високо от прогнозите. IBM понижава прогнозата си за оперативната печалба за цялата 2015 г. до диапазона 14.75-15.75 долара на акция спрямо досегашните очаквания за 15.75 до 16.50 долара.

Според финансовия директор на IBM Мартин Шройтер се забелязва слабост в бизнеса с консултации и съхранение на данни. Той отдава това на отдръпването на клиентите на консултантските услуги и бизнеса с интеграция на системи от големите пакетни предложения, предлагани от компанията. Друг фактор е прехвърлянето на съхранението на данни от флаш памети към облачни услуги.

За да отговори на тези тенденции, IBM се опитва да се пренасочи от хардуера към облачните услуги, където среща конкуренцията на вече установили се играчи като Oracle, Microsoft и Salesforce.com. Приходите от бизнеса, включващ облачен и мобилен компютинг, анализ на данни и софтуер, са нараснали със 17% през тримесечието. Приходите от тези операции обаче не успяват да компенсират бизнесите, които компанията продаде в хода на реформите, в това число производството на чипове, сървъри и касови апарати.