Българската столица на сладоледа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Българската столица на сладоледа

Цветанов започва във флота, минава през италианска верига заведения и се насочва към производството на сладолед преди 20 години.

Българската столица на сладоледа

Великотърновският производител с марка "Дени" е в топ 3 на сектора. Планира удвояване на приходите чрез нова фабрика и излизане на борсата

Александра Козбунарова
21627 прочитания

Цветанов започва във флота, минава през италианска верига заведения и се насочва към производството на сладолед преди 20 години.

© Капитал


През лятото започна събирането на кандидатури за участие в конкурса "Най-добра българска фирма", организиран от Първа инвестиционна банка (Fibank), който цели да насочи обществения интерес към предприемачеството.

Тазгодишното, четвърто, издание събира заявки за участие до 18 октомври. Победителите се избират в няколко категории: "Средни и големи фирми", "Микро- и малки фирми", "Стартираща фирма", както и новата категория "Проектно финансиране на бизнес таланти". Жури оценява участниците, които се конкурират на база финансови показатели като нетна печалба, възвращаемост на капитала, сума на активите, размер на краткосрочните и дългосрочните заеми. За да участват в конкурса, фирмите трябва да са основани с български капитал, да имат български мениджмънт и да налагат български бранд на пазара. Сайтът на конкурса naidobrafirma.bg предоставя възможност на посетителите да гласуват за тяхната компания фаворит, а кандидатът с най-много гласове ще спечели в категорията "Награда на публиката". Крайният срок за гласуването на публиката е 5 ноември.

През следващите седмици "Капитал Daily"  ще разкаже осем корпоративни истории. Те са на компании, които са кандидатствали в конкурса "Най-добра българска фирма" и са подбрани от редакцията

В бизнеса с хранителните стоки двуцифрените маржове на чиста печалба са мечта. Сладък шампион в дисциплината е една фабрика за сладолед във Велико Търново -  от всеки лев продажби тя прави нетен марж почти 17 стотинки през миналата година. В предходните четири числото отново е над 10%.

Компанията "Сладоледена фабрика" е създадена от двама съдружници преди над 20 години. Тогава роденият във Варна Цветан Цветанов и братовчед му от София Румен Данчев избират географския център на държавата - Велико Търново, за място на своето производство. Тази година Цветанов каза, че сладоледите с марка "Дени" са втори на пазара - след дългогодишния лидер "Нестле".

От флота до фризера

В началото на прехода в България отваря италианското заведение "Пикола Италия". Тогава след няколко години, прекарани във военноморския флот, Цветан Цветанов се явява на конкурс за работа, която получава и започва да се учи да прави сладолед във фестивалния комплекс във Варна. "После бях управител на "Пикола Италия" в София, а когато италианците решиха да си тръгват, аз останах с бизнеса във Велико Търново", спомня си Цветанов първите си дни в бранша.

През 1993 г. варненецът заедно със своя роднина и съдружник Румен Данчев решават да направят нещо от придобитите сладкарски умения на Цветанов и със собствен капитал отварят първата фабрика за сладоледи "Дени". "Избрахме Велико Търново заради положението му. От там до всяка точка на България са около 200 км. Днес знам, че постъпихме правилно", обяснява предприемачът любопитния факт, че варненец и софиянец започват бизнес именно там.

От създаването й до днес в "Сладоледена фабрика" има няколко константи – произвеждат се сладолед и горещ шоколад по италиански рецепти, а бизнесът е стабилен и расте. Разбира се, има и много промени – ако през 1993 г. "Дени" се произвеждат от шепа хора, по-точно трима, в малък цех, който днес съществува като магазин на ул. "Васил Левски" в Търново, през 2013, която дори не е от силните за бранша, компанията има 97 назначени и 9.1 млн. лв. приходи.

През последните пет–шест години предприятието произвежда и замразени зеленчуци – за да използва капацитетите си през зимата, а и за да подсигури заетост на служителите си, които са средно около 60 през годината и над 100 в пиковия сезон, обяснява Цветанов. В бранш, където търсенето е силно едва три месеца годишно, а пикът на производството е през юни и юли, навлизането в нови ниши звучи като необходимост.

В шампионското трио

Сладоледеният пазар в България годишно е около 100 млн. лв. и е доминиран от световни гиганти като Nestle и Unilеver. За такива корпорации стотици милиони евро, инвестирани в маркетинг, и в поглъщане на по-малки местни фирми, както се случи през годините с "Делта" и "Дарко" например, не е нещо необичайно. Да се пребориш за парче от сладоледената торта в такива условия е нелека задача, но търновската компания намира мястото си.

"По последните данни на Nielsen "Сладоледена фабрика" е трета по пазарен дял като стойност, плътно след най-големите чужди. При тях има грешка в рамките на около 20%, защото не отчитат малките магазинчета, а там стават около 30% от продажбите", казва Цветанов. Според него "Сладоледена фабрика" е всъщност вторият по големина играч на пазара с 13-14% дял, а не Unilever, които по официалните данни на Nielsen го изпреварва с едва 1% (12% в анализа). Лидерът Nestle е с 40%.

За миналата година търновското предприятие е произвело 2 хил. тона сладолед, което се равнява на около 200 тира с такава стока. Приходите на компанията за миналата година са 8.8 млн. лв., като малко под 1 млн. лв. идват от зимния бизнес със замразени зеленчуци. Реално от сладолед предприятието прави около 8 млн. лв., от които почти 20% са за износ. Тази година е била по-силна, най-вече защото имаше по-топло лято. За "Сладоледена фабрика" това е донесло 15% повече продажби. Най-силните региони за компанията са южните и централните в страната.

Мястото на пазара е постигнато по формулата по-добро качество на по-ниска цена, обяснява Цветанов. "Дени", както и повечето български производители, са по-скоро в средния ценови сегмент - с около 15% по-ниски цени от тези на интернационалните си конкуренти. Значение има и бюджетът за реклама и разходите за логистика. При "Дени" вложеното в реклама е под половин милион лева годишно, обяснява Цветанов, което позволява и цените да са такива.

През годините фабриката прави и износ - за 2014 г.той е за 1.5 млн. лв., разказва Цветанов. "Дени" могат да бъдат намерени в сладоледените фризери в Сърбия, Македония, Косово, Румъния, а от 2015 г. и в Гърция. Местната продукция се предлага и в Германия и Италия, където обаче е под друг бранд. Звучи невероятно, но това лято великотърновското предприятие е изнесло най-много за Италия - всепризната сладоледена дестинация.

Удвояване и посока борса

Компанията има амбициозен план за следващите пет години – Цветанов иска да покрие съседните на България пазари и дори отправя поглед към скандинавските, откъдето по негови думи вече е налице интерес. За целта още през следващия сезон във Велико Търново ще заработи нов завод с троен капацитет, а старият ще остане само за дребния бизнес със замразени зеленчуци, в който "Сладоледена фабрика" няма големи амбиции.

Идеята за новата производствена база е от 2009 г., когато е купен парцелът и са задвижени проектите и разрешителните. Общата инвестиция е около 10 млн. лв., половината от които са банков заем. Въпреки че новата база е с троен капацитет, Цветанов смята, че е реалистично в близките пет години производството да се увеличи най-много два пъти.
Едновременно с това "Сладоледена фабрика" въвежда и система за управление на процесите на SAP, чрез която Цветанов се надява да придобие по-реален поглед върху целия път на продуктите си и да постигне още по-добра оптимизация на производството, логистиката и доставките.

Всъщност всичко това е част от един доста амбициозен план - 2020 г. "Сладоледена фабрика" да стане публична компания, за да увеличи капитала си и да продължава да се развива и разраства, обобщава Цветанов.

Промяна и в рецептата

Като сравнително малка компания "Сладоледена фабрика" е доста по-гъвкава и може да си позволи експерименти. Например в разработаката на нов вегански (без животински продукти) сладолед. Според Цветанов това ще е един от първите такива в Европа индустриално произведени, а не бутикови продукти. Като цяло "Сладоледена фабрика" се ориентира по световните тенденции, където последните години все повече се залага на изчистените и здравословни продукти. Това важи в пълна сила и за сладоледите.

Утвърдените вкусове в България са ванилия, шоколад и ягода и вариации около това, и за "Дени" се очертава тренд да се мести все повече към здравословната продуктова гама. Това, разбира се, няма да засегне толкова разнообразието от вкусове, колкото съставките на продуктите. По-малко наситени мазнини и без изкуствени подсладители, заместване на захарта със стевия - това е стратегията на производителя за качественото изменение. Използването на естествени и здравословни суровини, логично, повишава себестойността на продукта. За да не се налага повишаване и на продажните цени, Цветанов разчита основно на две неща - оптимизиране на логистиката си и енергийна ефективност.

Около 90% от съставките на "Дени" са вносни, в по-голямата си част от ЕС. "Сладоледена фабрика" използва замразен жълтък и сухо мляко, внесени от Италия или от друга европейска страна. Плодовете, вложени в сладоледите им, обаче са на 100% с български произход, държи да отбележи Цветанов.

Най-труден е сблъсъкът с общинската бюрокрация и съдебната система

Как ще опровергаете схващането, че сладоледът е пълен с вредни съставки?

Голяма заблуда е да се смята, че в сладоледа има консерванти. При минус 20 градуса не се налага да има, а трайността му е над година. В него има стабилизатори, за да задържат водата да не става на кристали, но те са на базата на водорасли. Единствената химия са емулгаторите - лецитин, който помага да се смесят мазнините и водата. За изчистване това е първото, което трябва да се премахне и да се замени с яйчен жълтък.

Ние сме възприели принципа да не влагаме хидрогенирани продукти, и по-малко въглехидрати. Все повече намаляваме и съдържанието на захар. Искаме да го заместим с естествения подсладител стевия.

Какво ви отличава от конкуренцията?

Имаме отчетливи разлики с много по-доброто съотношение качество цена, които постигаме донякъде с логистична оптимизация. Съзнателно провеждаме и политика, която прави продуктите ни по-безопасни. Искаме това да е нашата отличителна черта.

Какво ви накара да погледнете към борсата, ставайки публична компания?

Мисля, че българската борса започна да става подходяща за реални инвестиции. Еуфориите отминаха, съответно балоните се спукаха и дойде време за истинските неща. Там ще привличаме средства за развитие чрез продажба на дялове.

Защо участвате в конкурса тъкмо сега?

С новата фабрика искаме да се премерим с останалите фирми в България, тъй като вече натрупахме опит и самочувствие да заявим присъствие. Вече имаме възможности да се числим към големите компании. Най-малкото, защото преминахме през големите кризи без сериозни сътресения.

Какво е присъствието ви в политиката?

Считам че българският капитал трябва да е национално отговорен и ние, които сами сме изградили нещо, има какво да дадем на страната. Започнах да се занимавам с това, искайки да променя нещо. Но шокът от  пребиваването ми в парламента като народен представител от РЗС ме накара да напусна доста бързо, отказах се от парламента за броени месеци. В момента съм предпоследен в гражданската листа на РБ за общински съветник. Това обаче е само заявяване на подкрепа и гражданска позиция, не е нова амбиция.

Като предприемач с кои държавни органи работите най-трудно?

С общинските органи и със съдебната система. Общината най-вече по отношение на издаване на разрешителни за строеж, преквалификации и т.н.

През лятото започна събирането на кандидатури за участие в конкурса "Най-добра българска фирма", организиран от Първа инвестиционна банка (Fibank), който цели да насочи обществения интерес към предприемачеството.

Тазгодишното, четвърто, издание събира заявки за участие до 18 октомври. Победителите се избират в няколко категории: "Средни и големи фирми", "Микро- и малки фирми", "Стартираща фирма", както и новата категория "Проектно финансиране на бизнес таланти". Жури оценява участниците, които се конкурират на база финансови показатели като нетна печалба, възвращаемост на капитала, сума на активите, размер на краткосрочните и дългосрочните заеми. За да участват в конкурса, фирмите трябва да са основани с български капитал, да имат български мениджмънт и да налагат български бранд на пазара. Сайтът на конкурса naidobrafirma.bg предоставя възможност на посетителите да гласуват за тяхната компания фаворит, а кандидатът с най-много гласове ще спечели в категорията "Награда на публиката". Крайният срок за гласуването на публиката е 5 ноември.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  tedche avatar :-|
  Теодора

  Знам Дени от ученическите ми години, когато стартираха. Последните няколко години сладоледите им са с много добро качество и ориентирани към всички потребителски настроения, вкл. И моето рядко да ям сладолед. При децата имат уникален продукт - сладоледа свирка, който е тотален хит в 3-7 г. сегмента. Последните 4 години сме лятото в Търново, посрещаме много гости от София и тоя сладолед от кварталната бакалия е супер хит. Смятам, че имат голям потенциал ако развият мрежата в големите градове и най вече София. Като майка на две деца, дето лятото искат само сладолед - тотален фаворит са ми. Отлична цена-качество. Нестле изобщо не купуваме, Алгида с ескимото във фунийка от време на време и то като не можем да намерим свирещото сладоледено човече на Дени

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  edv54309750 avatar :-|
  Plamen Peev

  Познавам Цветан Цветанов от годините в началното училище...тогава "хвърчеше" из космоса. Виждам, че сега се е захванал с по-земни неща - успех му желая !

 • 3
  horilka avatar :-|
  Panda

  "...за да подсигури заетост на служителите си, които са средно около 60 през годината и над 100 в пиковия сезон..."
  "...през 2013, която дори не е от силните за бранша, компанията има 97 назначени..."

  За мен това значи едно - огромно текучество.
  Не говори добре за фирмата.

 • 4
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  показателна е репликата за местната администрация и съдебната система!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.