Сделките за деветмесечието: Бавното завръщане на чуждия капитал
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сделките за деветмесечието: Бавното завръщане на чуждия капитал

Сделките за деветмесечието: Бавното завръщане на чуждия капитал

Сливанията и придобиванията са далеч от рекордни стойности, но и от дъното

Мария Иванова
9259 прочитания

© Капитал


Новото е при купувачите

Тази година за пръв път в това десетилетие, имаше струпване на няколко сделки с чуждестранни купувачи инвеститори, които разчупиха тенденцията външните инвеститори да напускат България. Сливанията и придобивания в страната са далеч от рекордните световни стойности, но все пак малко съживяване има и тук.

Какво се случи на местния пазар от началото на годината и кои са секторите с потенциал ще дискутираме на организираната от вестник "Капитал" за десета поредна година конференция "Сделки и инвеститори", която ще се проведе на 27 октомври в "София хотел Балкан". Съорганизатори на събитието са BlackPеak Capital и Entrea Capital. Партньори на форума са Schoenherr, Deloitte, EIF, както и BVCA. Всяка година конференцията събира компании, консултанти, инвестиционни фондове, предприемачи и инвеститори, като създава платформа за срещи, дискусии, обмяна на смислен опит и начало на нови партньорства.

Лятно успокояване, но съчетано с умерен оптимизъм. Тава е описанието на пазара на сливания и придобивания (M&A) в България през третото тримесечие на 2015 г. На пръв поглед забавянето на темповете, което дойде след минизалпа от началото на годината, плавно премина в лятно спокойствие. Ваканционните месеци обаче свършиха с една от най-големите сделки за годината - продажбата на телекомуникационния оператор "Близу" за 120 млн. евро. Така към есента умереният оптимизъм на пазара се запазва, а сигналите за интерес от стратегически инвеститори не са изчезнали.

Според наблюденията на консултантската компания Entrea Capital в периода от 1 юли до 16 октомври 2015 г. в страната са приключени 13 сделки по сливания и придобивания, като са oбявени още шест. За сравнение, през второто тримесечие приключените сделки бяха осем при също шест в процес, сочат данните на дружеството. По думите на Климент Начков, който е старши консултант в компанията, активността през третото тримесечие е "прилична за българския пазар", а интересът към България както от страна на стратегически, така и от финансови инвеститори остава стабилен.

"Пазарът все още се движи от продавачите. Но за разлика от предходни години сега виждаме много по-силен интерес от чуждестранни и местни инвеститори да участват в процеса като потенциални купувачи. Оттук и самите продажби станаха значително по-усложнени поради многото участници. Това е положителна индикация, защото дори купувачите все още да не са свръхактивни, техният интерес бързо може да се събуди, ако има подходяща сделка. Това означава, че българският пазар се наблюдава активно отвън и отвътре", обобщава наблюденията си адвокат Илко Стоянов от Schoenherr, правни консултанти на продавачите или финансиращите страни по трите топ M&A сделки за 2015 г. - "КАИ груп", "Близу" и "Амета".

Слабо спрямо еуфорията по света

Така, докато на глобално равнище пазарната активност продължава да се движи с рекордни от периода преди световната криза насам темпове (по данни на Thomson Reuters само за третото тримесечие в света са обявени сделки за над 1 трлн. долара), България и регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) като че ли остават леко встрани от инвеститорския интерес. Фокусът в глобален мащаб е насочен главно към компании от САЩ, Западна Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион, докато в по-голямата част от страните от ЦИЕ активността е по-умерена. Сред изключенията традиционно е Полша и Чехия, където икономическият растеж изпреварва този в повечето страни в региона, отчитат от консултантската компания Allen & Overy. Според анализаторите от компанията икономическите проблеми в Русия и продължаващите неясноти, свързани с кризата в Украйна, все още възпират инвеститорите и помрачават М&A активността в региона, както и в бившите съветски републики. В последния си доклад за перспективите пред M&A пазара в Европа от адвокатската кантора CMS също посочват събитията в Русия като фактор, който ще спъва по-осезаемото съживяване на активността в региона на ЦИЕ.

Общият обем на сделките за тримесечието в България, за които цената е обявена, е под 160 млн. евро. Извън лидера "Близу" останалите са в графата малки. Най-големите от тях пък – влизането на финансови инвеститори в "Уолтопия" и излизането на германския гигант Bosch от петте му проекта за ВЕИ в страната, илюстрират и някои от основните тенденции на пазара. Едната от тях е увеличаващата се активност на фондовете за споделено инвестиране BlackPeak Capital и Empower Capital, които бяха създадени с европейски средства от този програмен период, управляват общо 25 млн. евро, които до края на годината трябва да достигнат до работещи малки и средни български компании. Три от по-големите сделки, завършени през тримесечието, са именно инвестиции на BlackPeak – освен в производителя на стени за спортно катерене "Уолтопия" фондът влезе и в доставчика на електроенергия до места без изградена мрежа "Интернешънъл пауър съплай" (IPS), както и в аутсорсинг компанията от IT сектора "Булпрос консултинг". По думите на управляващия съдружник във фонда Росен Иванов през тримесечието са били затворени още две по-малки сделки, а в момента усилено се работи по други три.

Какво пречи

Изтеглянето на Bosch от фотоволтаичния му бизнес в страната пък е показателно за някои от основните пречки, които все още задържат интереса на чуждестранните инвеститори в по-умерени граници – несигурната политическа среда засяга компаниите от всички сектори на икономиката, но енергетиката и особено зелената енергия през последните години са сред най-потърпевшите от противоречивите политически мерки в него.

"Пазарните интервенции, свръхрегулациите и бюрокрацията отдавна тормозят Европа, а въздействието им е по-дълбоко в източните страни като Румъния, България и Словакия", отчитат в годишното си изследване за инвестиционната привлекателност на страните в Европа European Attractiveness Survey 2015 анализаторите от консултантската компания EY (Ernst&Young). "България привлича повече интерес, макар че се нуждае от допълнителни реформи и по-добра инфраструктура", се посочва в проучването.

"Демографските тенденции, качеството на кадрите, както и образованието са други фактори, възпиращи чуждите инвестиции", отчита Ангел Келчев, който е мениджър "Сливания и придобивания" в българския офис на EY. Той е сред малкото отчитащи намаляваща активност на чуждите инвеститори в страната. "Все пак емблематични сделки като тази с "Фадата", КАИ от началото на годината и "Телерик" от миналата година демонстрират, че за сериозните родни компании винаги могат да се намерят инвеститори", допълва той.

Иначе сред малкото примери за напускане на чуждестранен инвеститор е и продажбата на неотворилия мол Galleria Varna. Сделката е знакова не само с това, че е една от най-големите на имотния пазар за тази година, но и заради интересното бъдеще на сградата с над 100 хил. кв. метра застроена площ – за половината от тях все още се търси предназначение, но другата половина вместо клиенти ще посреща пациенти. Идеята на тримата нови български собственици, които са свързани с веригата болници "Сити клиник", е в сградата да има именно здравно заведение, най-вероятно многопрофилна болница.

Имотният пазар се оказва сред най-активните напоследък сегменти. През последните месеци собствеността си смениха и два големи хотела – кюстендилският "Стримон СПА клуб" и варненският "Димят".

След последните сътресения в гръцката банкова система очаквано се стигна и до промяна в собствеността на български финансови институции с гръцки собственици – през юли беше обявено, че Пощенска банка (част от групата на Eurobank) ще придобие българския бизнес на Alpha bank, която работи в страната чрез банков клон.

Традиционно във фокуса на инвеститорите остава и IT секторът. В края на юли британската компания за застрахователни услуги Charles Taylor и фондът за дялови инвестиции The Riverside Co. купиха 80% от акциите на софтуерния разработчик "Фадата". Българското дружество доставя софтуерни решения предимно за застрахователния пазар. Сделката, чиято стойност не беше оповестена, оцени компанията на 20.4 млн. евро.

Накъде

Там, където го има, чуждестранният интерес е с ясна насоченост. "Фокусът на международните инвеститори ще е върху по-мащабните активи с външни пазари (особено в производствената индустрия, както и хранително-вкусовия сектор) и към по-малки и средни компании от сектори с висока добавена стойност, като например нишови играчи в софтуерни подсегменти", обяснява Юлиан Гиков, управляващ директор на "Райфайзен инвестмънт" и директор за Югоизточна Европа. Според прогнозата му общо за годината в страната ще има 30-40 по-значими сделки, като обемът на пазара ще е от порядъка на 600 млн. евро. "В помощ ще е привидната политическа стабилност, както и увеличаването на икономическия ръст, но за да се усети това и на M&A пазара, по правило растежът трябва да е поне 4-5%", обяснява той.

"До края на годината вероятно ще се случат още интересни транзакции в IT и банковия сектор, както и в сферата на производството", коментира Климент Начков. Очакванията му са пазарът на офис площи също да продължава да се активизира. Ангел Келчев очаква в близко бъдеще активност в ТМТ (технологии, медии и телекоми) сектора, в хранителния бранш, както и в банковия, здравния и ритейл бизнеса.

Новото е при купувачите

Тази година за пръв път в това десетилетие, имаше струпване на няколко сделки с чуждестранни купувачи инвеститори, които разчупиха тенденцията външните инвеститори да напускат България. Сливанията и придобивания в страната са далеч от рекордните световни стойности, но все пак малко съживяване има и тук.

Какво се случи на местния пазар от началото на годината и кои са секторите с потенциал ще дискутираме на организираната от вестник "Капитал" за десета поредна година конференция "Сделки и инвеститори", която ще се проведе на 27 октомври в "София хотел Балкан". Съорганизатори на събитието са BlackPеak Capital и Entrea Capital. Партньори на форума са Schoenherr, Deloitte, EIF, както и BVCA. Всяка година конференцията събира компании, консултанти, инвестиционни фондове, предприемачи и инвеститори, като създава платформа за срещи, дискусии, обмяна на смислен опит и начало на нови партньорства.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    finland avatar :-|
    Finland

    С какво помагат придобиванията на България? Създават ли нови работни места? Не е ли по-добре да има директни инвестиции и директно създаване на нови работни места?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.