Най-голямата кравеферма в България вече е с централа на биогаз

В централата ще се изгаря 350 тона тор от 5000 крави дневно

Най-голямата кравеферма в България вече е с централа на биогаз

В съоръжението в пловдивското село Поповица са вложени 10 млн. лв.

36938 прочитания

В централата ще се изгаря 350 тона тор от 5000 крави дневно

© Капитал


Инвестиция от 10 млн. лв. и повече от 12 месеца за строителство отнеха на "Елит 95" да изгради собствена електрическа централа за производство на енергия от биогаз метан. В инвестиционната стойност 7 млн. лв. са за оборудването, а останалите 3 млн. лева са за строителни и монтажни работи по газовата електроцентрала и инфраструктурата към нея.

Биогазовата централа е построена край пловдивското село Поповица и има мощност от 1.5 мВт. За последните 2 години в Пловдивска област бяха построени две електроцентрали на биогаз с еднакъв капацитет.

5000 крави осигуряват горивото

За работата на новата енергийна мощност в село Поповица се "грижат" 5000 млечни крави от кравефермата на братята Никола и Янко Ангелови, които са собственици на "Елит 95". Това е и най-голямата ферма за крави в България, а по думите на Ангелови и в Европа.

За да финансират по-голямата част от проекта си, те теглят 7-годишен инвестиционен кредит от Уникредит Булбанк, но също така реинвестират и част от печалбата на предприятието. "При сегашната преференциална цена на електрическа енергия от биогаз 447 лева за мВт електростанцията е рентабилна и срокът на възвръщане на инвестицията ще бъде между 5 и 6 години при разумно поддържане на съоръженията.Ако изкупуват енергията ни по пазарна цена, тази инсталация не може да се изплати за 20 години" - категоричен е Никола Ангелов.

От началото на следващата година обаче производителите на енергия от оборски тор и земеделски остатъци ще изгубят преференциалната си тарифа, но това няма да засегне вече сключените договори, а само присъединените след 31 декември 2015 г.

Договорът за изкупуване на електричеството на "Елит 95" с EVN е за 20 години, новата енергийна мощност заработи още през август, но включването към националната електропреносна мрежа бе забавено с няколко месеца. Сега EVN изкупува около 80 на сто от произвеждания ток, а останалото количество ползва за свои нужди.

Решаването на важен проблем

Със станцията за електричество от биогаз метан фирма "Елит" решава много важен проблем - какво да прави с 250 тона тор, който стадото от 5000 крави изхвърля всяко денонощие. "Честно казано, толкова тор и нейното съхранение преди употреба ни беше в голяма тежест. Използваме я за наторяване на обработваните от нас 70 000 декара земеделските площи, от които произвеждаме фуражи. Но през зимата съхранението й е трудно.

Затова ние си имаме изградени лагуни, които при по-дълга зима ни създаваха затруднения - задръствахме се с тор", разказва Никола Ангелов. Когато оборският тор премине през ферментаторите на електрическата централа, той не само отделя метан за производството на енергия, но престава да мирише и в него няма нито едно живо семенце от плевели. И отново се влага в земята за производство на силаж за кравите.

Технологични решения

Основните съоръжения в биогазовата електроцентрала са 2 ферментатора за оборски тор с вместимост 7000 тона всеки, или общо 14 000 тона. Какво влиза в тях? Около 70-80 процента е оборски тор - събиран механизирано в оборите и докаран до "миксера", който е с вместимост 700 тона. Около 20-25 на сто от биологичната смес са силажи с влошено качество, които не стават за храна на животните, и около 5 на сто е суроватка и мазнини, отпадащи от производството на мляко и млечни продукти в предприятията на "Елит".

Производственият цикъл се управлява автоматично - дежурните оператори и биологът задават програмата, по която работи цялата инсталация. В двата ферментатора всеки ден се вкарва около 350 тона тор и други биологични съставки. Всеки ден от ферментаторите излиза по 350 тона тор, от която е отнет газът метан. Целият престой на тора във ферментатора е между 40 и 45 дни. Основният риск е нещо в биологичния процес на ферментация на тора да се обърка. Тогава следва изхвърляне на 7000 тона тор, ново зареждане и загуба, която се равнява на минимум 1000 - 1100 работни часа, умножени по 1.5 кВт електрическо производство на час.

Цялото енергийно съоръжение в село Поповица е на италианската фирма "Аустеп". "Не беше лесно да решим точно с коя фирма да работим при доставката на оборудването. Проучванията ни продължиха повече от 12 месеца. Доверихме се на опита на италианската фирма "Аустеп", която вече има изградена инсталация в България. Имаха одобрен проект за втора, а ние сме третият им клиент в страната", обясни Никола Ангелов.

Засега топлоенергията, отделяща се при производството на електричество, се използва за поддържане на 40-42 градуса технологични температури във ферментаторите. Това обаче е ресурс, който е в инвестиционното полезрение на братя Ангелови. "Взели сме решение да пренесем двете си млекопреработващи предприятия в село Поповица, за да можем да ползваме целогодишно в тях топлоенергията на нашата енергийна мощност", казва Никола Ангелов.

Затворен цикъл

Стратегическото виждане на собствениците за развитието на бизнеса им е с около 20 години напред. "Това се предопределя от биологичния характер на нашето производство", казва Никола Ангелов. И пресмята, че ефективна ферма може да доказва рентабилност и възвращаемост на инвестициите само при по-дълъг период.

С 5000 животни, 70 000 декара земя за производство на фураж и 25 собствени машини за обработка на земите, енергийна станция за производство на електричество и топлоенергия, предприятия за производство на кисело мляко, сирене, кашкавал и млечни продукти и централа на биогаз компанията е затворила един голям производствен цикъл.

"Следващата ни крачка ще бъде да увеличим животните с още 2000, като разширим пропорционално и бизнеса от целия ни производствен цикъл", каза Никола Ангелов. По данни от K:Pro приходите на компанията за миналата година са се повишили с 20% до почти 18 млн. лв., а печалбата скача със 140% до 1.359 млн. лв.

Инвестиция от 10 млн. лв. и повече от 12 месеца за строителство отнеха на "Елит 95" да изгради собствена електрическа централа за производство на енергия от биогаз метан. В инвестиционната стойност 7 млн. лв. са за оборудването, а останалите 3 млн. лева са за строителни и монтажни работи по газовата електроцентрала и инфраструктурата към нея.

Биогазовата централа е построена край пловдивското село Поповица и има мощност от 1.5 мВт. За последните 2 години в Пловдивска област бяха построени две електроцентрали на биогаз с еднакъв капацитет.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  2011 avatar :-|
  2011

  20 години по - скъп ток, а дали млякото ще е по - евтино. Едва ли.

 • 2
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#1] от "2011":

  Смисъла на по-скъпия ток не е млякото да е по-евтино. Смисъла е парите на потребителите на по-скъпия ток да отидат за стимулиране на закупуване на обурудване за производтсво на този екологичен ток - соларни панели, вятърни централи, био-централи и сие. Като идеята е постепенно обурудването да стане масово и евтино и съответно тока от него хем да е екологичен, хем да е евтин.
  И това е факт за някои типове - соларните панели бяха безумно скъпи ама постепенно поевтиняха с пъти. И сега в слънчеви места като Испания се строет соларни централи БЕЗ СУБСИДИЯ т.е цената на енергията е пазарна.

 • 3
  nage avatar :-|
  nage

  Абе какви 5000 крави бе, вие чувате ли се, то общо в България са по-малко. Влезе им на сайта и ми кажете - виждали ли сте на тази НАЙ-голяма ферма продуктите в някой магазин? Може ли НАЙ-голямата ферма имейлът й да е в абв и гмейл? Може ли никой да не отговаря на телефоните? Пак бутафории и точене на НЕК, дами и господа, заседанието продължава с пълна сила, източването и бутафорията става все по-добра и по-добра! Поздравления!

 • 4
  gtssr avatar :-|
  gtssr

  Nage, те фермерите не са IT-та че да правят уникални страници и мейл сървъри... А това че в Билла-та до теб няма кашкавал Елит не значи, че не пиеш мляко от някоя от тези крави. Иначе токът от тор трябва да се стимулира но по никакъв начин не при възвръщаемост 5 години. Няма ел централа по света планирана да върне толкова бързо парите, особено за сметка на простите консуматори като нас.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  lubomirgavrilov avatar :-|
  Любо

  Чудесно е, че държавата финансира тези мегаломани от моя джоб. Лошото е, че взема пари и от джоба на дребните фремери, които не финансира по същия начин. Ако 5000 крави се гледаха от 1000 български семейства по селата, дали млякото нямаше да е истинско и дали нямаше общественият ефект да е по-голям? Аз доколото знам в други държави ферма за 5000 крави се забранява със закон.

 • 6
  lubomirgavrilov avatar :-|
  Любо

  До коментар [#3] от "nage":

  В България се гледат между 300 à 400 хиляди крави.

 • 7
  jorrex avatar :-|
  jorrex

  До коментар [#6] от "Любо":

  350000 крави казваш... по 8 литра средно това прави 2,8 милиона литра мляко дневно. Това означава, че ако в БГ няма внос всеки българин изяжда по 0,5 литра мляко под формата на млечни продукти всеки ден...

 • 8
  jok05318467 avatar :-|
  jok05318467

  До коментар [#6] от "Любо":

  Любо, по-добре е от сега за следващите 20 години да финансираш чиста енергия от своя джоб, отколкото след 20 години да финансираш СоФарма, Болници и сие заради това че през тия 20 години си дишал прахта от въглищните централи. Даже вторият случай излиза по-скъп, а понякога цената може да е живота на някой от нас.
  Редно е всеки да помисли първо за здравето си, а после за джоба си.

 • 9
  staska avatar :-?
  staska
 • 10
  ugi avatar :-|
  ugi

  До коментар [#7] от "jorrex":

  Защо да не изяжда. Това са около 80 грама сирене на ден, половин кофичка кисело мляко или 50 грама кашкавал (едно от трите). Да не говорим, че много от млякото на фермите отива за хранене на телетата, има брак и т.н., а и доста други приложения на млякото, за които широката публика дори не подозира.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход