Четирима на линията за БТК
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Четирима на линията за БТК

Спас Русев заради подкрепата на VTB е човекът с най-силните карти при раздаването за БТК.

Четирима на линията за БТК

Най-вероятният купувач на телекома е... продавачът

Паулина Михайлова
17146 прочитания

Спас Русев заради подкрепата на VTB е човекът с най-силните карти при раздаването за БТК.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Представяте ли си как си купувате къща, в която изобщо не сте влизали? Не? А ако добавим към "офертата" и неясен собственик и надвиснало свлачище от близкия склон? Абсурд. Освен ако нямате никакво намерение да живеете в нея, а след бърз ремонт да я продадете с печалба. Или пък сте се сдобили с тайни снимки на съкровищата в мазето.

Е, точно такава е ситуацията при сегашната, поредна, процедура за продажба на БТК. Компанията е предложена на инвеститори от цял свят, но те нямат достъп до никаква информация за нея извън публичната, офертите трябва да са бързи и обвързващи, продавачът всъщност не е собственик, обектът на сделката е запорирано от държавата токсично наследство от разпадналата се империя на забегнал бивш банкер и... вместо съкровища в мазето може да има скелети.

Оферти все пак има. Цели четири. Само не се изненадвайте от кого са. И внимавайте до края - макар повечето следи да водят към извода, че продавачът ще се окаже и купувач, има един извън групата, който да разбие хармонията.

Предизвестеният плен

Макар и да изглежда объркана, ситуацията около БТК всъщност не е толкова сложна. Компанията има дълга верига на собствеността, преминаваща през няколко дружества, като всяко следващо притежава 100% това на по-горното ниво. "На върха" на тази стълбица разпределението е такова, че малко над 43% са на притежателя на фалиралата КТБ Цветан Василев, малко над 33% - на руската Внешторгбанк (ВТБ) през лондонското й инвестиционно звено VTB Capital, а останалите малко над 23% - на група кредитори на компанията, най-големият от които е американецът Майкъл Тененбаум.

През ноември 2013 г. собствениците на телекома взеха 150 млн. евро мостов заем. Агент по набирането на парите стана VTB, а сумата беше осигурена от същата банка и още девет. Срокът парите да бъдат върнати беше 22 май 2015 г. Към този момент обаче КТБ беше вече затворена, Цветан Василев - емигрант, а руската банка нямаше нито една причина да му позволи да търси изход от ситуацията с месеци напред, вместо да опита да овладее компанията.

Това се и случи. VTB обяви заема за необслужен, междувременно изкупи вземанията на всички останали банки, които бяха дали пари, и пристъпи към осребряване на обезпечението - 100% от акциите на регистрираното в Люксембург InterV Investment. Това е едно от дружествата по веригата на собствеността на БТК, което през още две други държи 100% в телекома. Така реално за продажба под формата на осребряване на обезпечение е самата компания. Дори да иска, VTB няма как сама директно да вземе БТК, защото в споразумението за мостовия кредит е записано, че залогът не може да бъде усвоен от кредиторите, а агентът трябва да проведе процедура за продажбата му.

Именно тази процедура в момента върви към края си. На практика за БТК се търси купувач, защото собствениците й не могат да си платят дълговете.

Залог на сляпо

За да изпълни договореното, VTB организира очакваната процедура за продажба на 100% от InterV и нае за администратор на сделката Ernst & Young - Люксембург. В началото на септември бяха изпратени и покани към широк кръг евентуални кандидати - стратегически и финансови инвеститори. Точно тук те се оказаха в ситуацията да наддават за заключена къща. Тъй като се продава InterV (а в него няма кой знае какво за оглед), възможност за дю дилиджънс на самата БТК изобщо не беше осигурена. В същото време е известно, че акциите на въпросното люксембургско дружество са запорирани от тамошната прокуратура по искане на българската заради опитите на държавата чрез активи на Цветан Василев поне донякъде да се овъзмезди за дупката от 3.6 млрд. лв., която трябваше да запълни след фалита на КТБ.

При тази несигурност и липса на достъп до информация за БТК процедурата беше обречена на нулев интерес от страна на стратегически инвеститори. Липсата на телекоми и банки от ЕС и САЩ е до голяма степен обусловена и от факта, че на практика се продава вземане на руска банка, а и Европа и САЩ наложиха санкции на Русия заради анексирането на Крим, включващи и забрана за финансиране.

Показателно за интересите на VTB обаче е, че до известна степен именно банката постави условията точно по този начин. Защото, ако тя няма как да премахне запора от държавата, можеше поне да осигури на кандидатите възможност за правен и финансов анализ на БТК. Което не направи. Нищо не задължаваше VTB и да придобие чрез цесии вземанията на останалите кредитори в мостовия заем. Което направи именно за да минимализира всякаква намеса на интереси, различни от собствените си.

Обяснението за този тип поведение е само едно - банката предпочита не просто бързо да осребри инвестицията си в БТК, а първо сама да я придобие и после при опростена и изчистена структура на собствеността да я продаде още веднъж. Което си е разбираем, чисто финансов интерес.

Сега - най-любопитното

Така се стигна до датата 16 октомври, когато изтече срокът за подаване на оферти. Разбира се, всичко отново се случи при пълна конфиденциалност, а от офиса на администратора Ernst & Young в Люксембург не получихме никакви отговори на въпросите по темата.

Според източници на вестника крайната дата е била леко удължена и предложения са се подавали и в началото на тази седмица. В крайна сметка офертите са се оказали четири: от Рони Пецик, от Спас Русев, от VTB Capital и от Марк Шнайдер.

Един по един всички те са интересни за описание, но по-важното в случая е, че пак според източниците на "Капитал" трима от четиримата кандидат-купувачи "играят" в отбора на VTB.

Рони Пецик е частен инвеститор, базиран във Виена, с хърватски корени. Започнал работа като келнер и техник в Австрия, той вече има зад гърба си доста сделки за придобиване и препродажба на участия в различни компании в партньорство с други играчи от цял свят. Конкретно в телекомуникациите той беше човекът, който постепенно изкупи увеличаващ се дял в Telekom Austria заедно с египтянина Нагиб Савири, като после на тяхно място в компанията - собственик на "Мобилтел", с контролен пакет акции влезе мексиканският магнат Карлос Слим. Накратко - Пецик е корпоративен спекулант (без никаква негативна натовареност на понятието), който би могъл да играе от името на всеки. Конкретно в случая според запознати с ходовете му той по-скоро е в един отбор с VTB. Офертата на Пецик е да финансира сделката частично сам и частично чрез дружество, в което участва, но не държи над 50%. Търсил е и още фондове за отбора. На тях е обяснил, че е важно покупката да бъде структурирана с пакет малки купувачи, защото е бил "посъветван така от юристите на VTB, с които е близък", за да се избегне опасност от възникване на голямо друго плащане. За което очевидно също е получил вътрешна информация.

Вторият кандидат - VTB, е ясен. По всякаква житейска логика ситуацията, в която една и съща банка или компания е продавач и купувач, представлява конфликт на интереси. Но в случая явно администраторът на процедурата играе ролята на гарант, че кандидатите са равнопоставени.

Третият желаещ - Спас Русев, изобщо не е ново лице за БТК. От месеци различни източници спрягат именно него като предизвестен бъдещ собственик на телекома, много вероятно - като "ръка" на VTB. "Спас Русев няма достатъчно пари, за да купи БТК, но е подходяща фигура от гледна точка на банката за нейно подставено лице", каза запознат със ситуацията източник. Разбира се, не липсват и спекулации и за други интереси, скрити зад Русев, като сред споменаваните имена е това на депутата от ДПС Делян Пеевски, за когото е известно, че отдавна има апетит към БТК. Царският лобист обаче от години е близък с директора на местното звено на VTB Милен Велчев - именно той доведе Велчев и другите етикетирани като "юпита" лондонски финансисти в правителството на Симеон Сакскобургготски. Според източниците на "Капитал" в началото на лятото Русев е разговарял с две швейцарски финансови групи за евентуално финансиране за БТК, но след това се е споразумял с VTB да играе от тяхно име. Любопитното в случая е, че Русев вече е лицето, представляващо интересите и на миноритарните акционери в БТК. Потърсен по телефона, вторият по големина миноритарен отговори така: "За всичко около БТК питайте Спас Русев."

Така най-интересен и единствен несвързан с VTB кандидат за телекома се оказва Марк Шнайдер.

Американецът Шнайдер е основател и собственик на UPC (United Pan-European Communications) - един от най-големите кабелни оператори в Европа, базиран в Амстердам, чиято мрежа за телефония, интернет и телевизия достига до над 20 млн. домакинства на Стария континент. Компанията е създадена от нулата от самия Шнайдер, основно чрез серия придобивания на различни оператори, финансирани с емисии облигации. В миналото той е имал съвместни инвестиции с базирания в САЩ фонд KKR, който беше сред кандидатите за "Близу" и по същото време се спрягаше за заинтересуван и от БТК. В момента според източници на "Капитал" той е имал контакти за сделката със CVC Capital Partners - фонд за дялови инвестиции с участия в 60 компании по света.

С който и от двата фонда да участва Шнайдер в сделката, всеки от тях сам по себе си е достатъчно мощен финансово, за да няма необходимост, нито пък желание да играе от чуждо име. Въпросът е доколко силно е желанието (разбирай - щедра офертата) на тези партньори за БТК.

Математика на интересите

Не по-малко интересна от кандидатите е самата структура на предложената сделка. VTB Capital продава 100% от акциите на InterV и отделно - своите 33.3% от книжата в компанията на върха на пирамидата на собствеността в БТК. Минималната цена за люксембургското дружество е 185 млн. евро (мостовия заем от 150 млн. евро плюс натрупани лихви и такси). За дела на банката в компанията майка исканата сума е от порядъка на 35 млн. евро. Това плащане обаче е оформено в процедурата като "бонус" от купувача за продавача.

И сега внимавайте. Причината за последната странна формулировка е, че в условията на облигационния заем от 400 млн. евро, който БТК емитира през ноември 2013 г., е записано, че ако контролът (като собственост) над компанията се смени, държателите на облигации могат да поискат незабавното им изплащане. Което вече би превърнало сделката в огромна и трудна за преглъщане от повечето инвеститори. Явно за да избегнат именно този риск, VTB оформят исканите 35 млн. евро като бонус и явно са готови да останат още известно време "номинални" акционери с 33% (срокът на облигациите е май 2017 г.). Да вземе тези 33% пък би било важно за всеки купувач, защото те му дават право бързо да назначи свои хора (двама от петимата) в надзора на БТК. А скоростният контрол е ключов за нов акционер в компания с приходи от над 800 млн. лв. годишно, каквато е телекомът. За 2014 г. приходите му са 805.9 млн. лв., а нетната печалба - 26.3 млн. лв.

Самата сделка за 100% от InterV е с условието, че наложеният от държавата запор върху акциите остава. Според източници на "Капитал" сумата, която изпълнителната власт (на най-високо ниво) иска, за да го вдигне, е 120 млн. евро. Що се отнася до Цветан Василев, той очевидно при каквато и да било сделка в момента ще остане с празни ръце. В същата ситуация впрочем може да се окаже и самата държава, доколкото участието на VTB (малко над 33%) и на миноритарните акционери (над 23%) прави 57% - контролен дял в дружеството на върха по веригата на собствеността.

Ако (а по всичко личи, че е така) Спас Русев е едновременно човекът на VTB и на миноритарите, явно той е играчът с най-много карти в настоящото раздаване, в което залогът е най-големият телеком в страната, притежаващ контрол върху стратегическа инфраструктура със значение и за националната сигурност.

Какво ще се случи с БТК при поредното й "превъртане" има шанс да се знае съвсем скоро. Според източниците на "Капитал" от кандидатите е било поискано в офертите им да има гаранции от финансиращите институции с готовност за плащане на сумата по мостовия кредит в срок от 45 дни. По първоначалния график договор с избрания купувач трябва да има до 26 октомври. Какъвто и да е изходът, явно и този път шансовете телекомът да влезе в групата на стратегически инвеститор са нулеви. Хубавата новина е, че поредната препродажба на БТК поне ще окрупни и изчисти собствеността й и следващият път тя да привлече и дългосрочно заинтересован собственик.

Представяте ли си как си купувате къща, в която изобщо не сте влизали? Не? А ако добавим към "офертата" и неясен собственик и надвиснало свлачище от близкия склон? Абсурд. Освен ако нямате никакво намерение да живеете в нея, а след бърз ремонт да я продадете с печалба. Или пък сте се сдобили с тайни снимки на съкровищата в мазето.

Е, точно такава е ситуацията при сегашната, поредна, процедура за продажба на БТК. Компанията е предложена на инвеститори от цял свят, но те нямат достъп до никаква информация за нея извън публичната, офертите трябва да са бързи и обвързващи, продавачът всъщност не е собственик, обектът на сделката е запорирано от държавата токсично наследство от разпадналата се империя на забегнал бивш банкер и... вместо съкровища в мазето може да има скелети.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  contra_banda avatar :-|
  contra_banda

  "Макар и да изглежда объркана, ситуацията около БТК всъщност не е толкова сложна".
  Позволявам си да не се съглася с това твърдение. Ситуацията е доста по-сложна, отколкото изглежда и се обзалагам, че няма да завърши в тези срокове. Прост човек, като Спас Русев няма как да не е подставено лице на някой по-сериозен играч, а в случая ми се струва, че те са доста повече от изброените, най-малко тук са включени братя Безделчеви, Прасето - кандидат телефонист и други ортаци от Банкя, Перник и околностите. Сериозни проблеми се очертават с ЕК по конкуренция, както и с цитираните 43% и 33%. Може да се окаже, че с подобна операция ВТБ ще си навлекат милиардни глоби, а това в условията на санкции към Русия ще умножи съдебните им проблеми. Всъщност с всичките си действия и бездействия мафиотският тандем Борисов-Пеевски остави най-големия мобилен оператор в руски ръце, което не прави чест на държавата България. Да не говорим за загубите за кредиторите на КТБ!

 • 2
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Подкрепям колегата с коментар 1, нещата са сложни, а статията не ги обяснява много добре. Скоро ще се разбере.

 • 3
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Това всъщност няма да е продажба, а в другият крачол.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  kolcho_slepetza avatar :-|
  kolcho_slepetza

  Нещата изобщо не са толкова лесни. Защото сделката ще предизвика изключително силен отзвук и ще бъде неизмерим риск за държавата. Колкото и да му се иска на Борисов да подкрепи Пеевски в желанието освен всичко друго чрез Виваком да се финансира и подкрепи Левски това не е преди 12 години. Сега руските инвестиции се гледат по око особено в такива стратегически сектори. Да не говорим, че акционери и кредитори на КТБ съдят държавата и нейните позиции - действие или бездействия - по казуса Виваком ще се използват пряко и доста пари ще се плащат. А това че Велчев брос са в основата не трябва да изненадва. Какъв свят - когато беше главен секретар на МВР именно с Милен Велчев си премериха шпагите по снимката с яхтата. Сега заради един Левски и "дружбата" с Пеевски ББ рискува много.

 • 5
  tbb02395059 avatar :-?
  tbb02395059

  Споменатата UPC e собственост от поне 10 години на Liberty Global plc, зад която стои американецът Джон Малоун, който е .... бащата на Марк Шнайдер. Очертава се сблъсък Русия-САЩ за стратегическите български телекомуникации.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.