С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
8 23 окт 2015, 18:28, 16689 прочитания

Четирима на линията за БТК

Най-вероятният купувач на телекома е... продавачът

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Представяте ли си как си купувате къща, в която изобщо не сте влизали? Не? А ако добавим към "офертата" и неясен собственик и надвиснало свлачище от близкия склон? Абсурд. Освен ако нямате никакво намерение да живеете в нея, а след бърз ремонт да я продадете с печалба. Или пък сте се сдобили с тайни снимки на съкровищата в мазето.

Е, точно такава е ситуацията при сегашната, поредна, процедура за продажба на БТК. Компанията е предложена на инвеститори от цял свят, но те нямат достъп до никаква информация за нея извън публичната, офертите трябва да са бързи и обвързващи, продавачът всъщност не е собственик, обектът на сделката е запорирано от държавата токсично наследство от разпадналата се империя на забегнал бивш банкер и... вместо съкровища в мазето може да има скелети.


Оферти все пак има. Цели четири. Само не се изненадвайте от кого са. И внимавайте до края - макар повечето следи да водят към извода, че продавачът ще се окаже и купувач, има един извън групата, който да разбие хармонията.

Предизвестеният плен

Макар и да изглежда объркана, ситуацията около БТК всъщност не е толкова сложна. Компанията има дълга верига на собствеността, преминаваща през няколко дружества, като всяко следващо притежава 100% това на по-горното ниво. "На върха" на тази стълбица разпределението е такова, че малко над 43% са на притежателя на фалиралата КТБ Цветан Василев, малко над 33% - на руската Внешторгбанк (ВТБ) през лондонското й инвестиционно звено VTB Capital, а останалите малко над 23% - на група кредитори на компанията, най-големият от които е американецът Майкъл Тененбаум.През ноември 2013 г. собствениците на телекома взеха 150 млн. евро мостов заем. Агент по набирането на парите стана VTB, а сумата беше осигурена от същата банка и още девет. Срокът парите да бъдат върнати беше 22 май 2015 г. Към този момент обаче КТБ беше вече затворена, Цветан Василев - емигрант, а руската банка нямаше нито една причина да му позволи да търси изход от ситуацията с месеци напред, вместо да опита да овладее компанията.

Това се и случи. VTB обяви заема за необслужен, междувременно изкупи вземанията на всички останали банки, които бяха дали пари, и пристъпи към осребряване на обезпечението - 100% от акциите на регистрираното в Люксембург InterV Investment. Това е едно от дружествата по веригата на собствеността на БТК, което през още две други държи 100% в телекома. Така реално за продажба под формата на осребряване на обезпечение е самата компания. Дори да иска, VTB няма как сама директно да вземе БТК, защото в споразумението за мостовия кредит е записано, че залогът не може да бъде усвоен от кредиторите, а агентът трябва да проведе процедура за продажбата му.

Именно тази процедура в момента върви към края си. На практика за БТК се търси купувач, защото собствениците й не могат да си платят дълговете.

Залог на сляпо

За да изпълни договореното, VTB организира очакваната процедура за продажба на 100% от InterV и нае за администратор на сделката Ernst & Young - Люксембург. В началото на септември бяха изпратени и покани към широк кръг евентуални кандидати - стратегически и финансови инвеститори. Точно тук те се оказаха в ситуацията да наддават за заключена къща. Тъй като се продава InterV (а в него няма кой знае какво за оглед), възможност за дю дилиджънс на самата БТК изобщо не беше осигурена. В същото време е известно, че акциите на въпросното люксембургско дружество са запорирани от тамошната прокуратура по искане на българската заради опитите на държавата чрез активи на Цветан Василев поне донякъде да се овъзмезди за дупката от 3.6 млрд. лв., която трябваше да запълни след фалита на КТБ.

При тази несигурност и липса на достъп до информация за БТК процедурата беше обречена на нулев интерес от страна на стратегически инвеститори. Липсата на телекоми и банки от ЕС и САЩ е до голяма степен обусловена и от факта, че на практика се продава вземане на руска банка, а и Европа и САЩ наложиха санкции на Русия заради анексирането на Крим, включващи и забрана за финансиране.

Показателно за интересите на VTB обаче е, че до известна степен именно банката постави условията точно по този начин. Защото, ако тя няма как да премахне запора от държавата, можеше поне да осигури на кандидатите възможност за правен и финансов анализ на БТК. Което не направи. Нищо не задължаваше VTB и да придобие чрез цесии вземанията на останалите кредитори в мостовия заем. Което направи именно за да минимализира всякаква намеса на интереси, различни от собствените си.

Обяснението за този тип поведение е само едно - банката предпочита не просто бързо да осребри инвестицията си в БТК, а първо сама да я придобие и после при опростена и изчистена структура на собствеността да я продаде още веднъж. Което си е разбираем, чисто финансов интерес.

Сега - най-любопитното

Така се стигна до датата 16 октомври, когато изтече срокът за подаване на оферти. Разбира се, всичко отново се случи при пълна конфиденциалност, а от офиса на администратора Ernst & Young в Люксембург не получихме никакви отговори на въпросите по темата.

Според източници на вестника крайната дата е била леко удължена и предложения са се подавали и в началото на тази седмица. В крайна сметка офертите са се оказали четири: от Рони Пецик, от Спас Русев, от VTB Capital и от Марк Шнайдер.

Един по един всички те са интересни за описание, но по-важното в случая е, че пак според източниците на "Капитал" трима от четиримата кандидат-купувачи "играят" в отбора на VTB.

Рони Пецик е частен инвеститор, базиран във Виена, с хърватски корени. Започнал работа като келнер и техник в Австрия, той вече има зад гърба си доста сделки за придобиване и препродажба на участия в различни компании в партньорство с други играчи от цял свят. Конкретно в телекомуникациите той беше човекът, който постепенно изкупи увеличаващ се дял в Telekom Austria заедно с египтянина Нагиб Савири, като после на тяхно място в компанията - собственик на "Мобилтел", с контролен пакет акции влезе мексиканският магнат Карлос Слим. Накратко - Пецик е корпоративен спекулант (без никаква негативна натовареност на понятието), който би могъл да играе от името на всеки. Конкретно в случая според запознати с ходовете му той по-скоро е в един отбор с VTB. Офертата на Пецик е да финансира сделката частично сам и частично чрез дружество, в което участва, но не държи над 50%. Търсил е и още фондове за отбора. На тях е обяснил, че е важно покупката да бъде структурирана с пакет малки купувачи, защото е бил "посъветван така от юристите на VTB, с които е близък", за да се избегне опасност от възникване на голямо друго плащане. За което очевидно също е получил вътрешна информация.

Вторият кандидат - VTB, е ясен. По всякаква житейска логика ситуацията, в която една и съща банка или компания е продавач и купувач, представлява конфликт на интереси. Но в случая явно администраторът на процедурата играе ролята на гарант, че кандидатите са равнопоставени.

Третият желаещ - Спас Русев, изобщо не е ново лице за БТК. От месеци различни източници спрягат именно него като предизвестен бъдещ собственик на телекома, много вероятно - като "ръка" на VTB. "Спас Русев няма достатъчно пари, за да купи БТК, но е подходяща фигура от гледна точка на банката за нейно подставено лице", каза запознат със ситуацията източник. Разбира се, не липсват и спекулации и за други интереси, скрити зад Русев, като сред споменаваните имена е това на депутата от ДПС Делян Пеевски, за когото е известно, че отдавна има апетит към БТК. Царският лобист обаче от години е близък с директора на местното звено на VTB Милен Велчев - именно той доведе Велчев и другите етикетирани като "юпита" лондонски финансисти в правителството на Симеон Сакскобургготски. Според източниците на "Капитал" в началото на лятото Русев е разговарял с две швейцарски финансови групи за евентуално финансиране за БТК, но след това се е споразумял с VTB да играе от тяхно име. Любопитното в случая е, че Русев вече е лицето, представляващо интересите и на миноритарните акционери в БТК. Потърсен по телефона, вторият по големина миноритарен отговори така: "За всичко около БТК питайте Спас Русев."

Така най-интересен и единствен несвързан с VTB кандидат за телекома се оказва Марк Шнайдер.
Американецът Шнайдер е основател и собственик на UPC (United Pan-European Communications) - един от най-големите кабелни оператори в Европа, базиран в Амстердам, чиято мрежа за телефония, интернет и телевизия достига до над 20 млн. домакинства на Стария континент. Компанията е създадена от нулата от самия Шнайдер, основно чрез серия придобивания на различни оператори, финансирани с емисии облигации. В миналото той е имал съвместни инвестиции с базирания в САЩ фонд KKR, който беше сред кандидатите за "Близу" и по същото време се спрягаше за заинтересуван и от БТК. В момента според източници на "Капитал" той е имал контакти за сделката със CVC Capital Partners - фонд за дялови инвестиции с участия в 60 компании по света.

С който и от двата фонда да участва Шнайдер в сделката, всеки от тях сам по себе си е достатъчно мощен финансово, за да няма необходимост, нито пък желание да играе от чуждо име. Въпросът е доколко силно е желанието (разбирай - щедра офертата) на тези партньори за БТК.

Математика на интересите

Не по-малко интересна от кандидатите е самата структура на предложената сделка. VTB Capital продава 100% от акциите на InterV и отделно - своите 33.3% от книжата в компанията на върха на пирамидата на собствеността в БТК. Минималната цена за люксембургското дружество е 185 млн. евро (мостовия заем от 150 млн. евро плюс натрупани лихви и такси). За дела на банката в компанията майка исканата сума е от порядъка на 35 млн. евро. Това плащане обаче е оформено в процедурата като "бонус" от купувача за продавача.

И сега внимавайте. Причината за последната странна формулировка е, че в условията на облигационния заем от 400 млн. евро, който БТК емитира през ноември 2013 г., е записано, че ако контролът (като собственост) над компанията се смени, държателите на облигации могат да поискат незабавното им изплащане. Което вече би превърнало сделката в огромна и трудна за преглъщане от повечето инвеститори. Явно за да избегнат именно този риск, VTB оформят исканите 35 млн. евро като бонус и явно са готови да останат още известно време "номинални" акционери с 33% (срокът на облигациите е май 2017 г.). Да вземе тези 33% пък би било важно за всеки купувач, защото те му дават право бързо да назначи свои хора (двама от петимата) в надзора на БТК. А скоростният контрол е ключов за нов акционер в компания с приходи от над 800 млн. лв. годишно, каквато е телекомът. За 2014 г. приходите му са 805.9 млн. лв., а нетната печалба - 26.3 млн. лв.

Самата сделка за 100% от InterV е с условието, че наложеният от държавата запор върху акциите остава. Според източници на "Капитал" сумата, която изпълнителната власт (на най-високо ниво) иска, за да го вдигне, е 120 млн. евро. Що се отнася до Цветан Василев, той очевидно при каквато и да било сделка в момента ще остане с празни ръце. В същата ситуация впрочем може да се окаже и самата държава, доколкото участието на VTB (малко над 33%) и на миноритарните акционери (над 23%) прави 57% - контролен дял в дружеството на върха по веригата на собствеността.

Ако (а по всичко личи, че е така) Спас Русев е едновременно човекът на VTB и на миноритарите, явно той е играчът с най-много карти в настоящото раздаване, в което залогът е най-големият телеком в страната, притежаващ контрол върху стратегическа инфраструктура със значение и за националната сигурност.

Какво ще се случи с БТК при поредното й "превъртане" има шанс да се знае съвсем скоро. Според източниците на "Капитал" от кандидатите е било поискано в офертите им да има гаранции от финансиращите институции с готовност за плащане на сумата по мостовия кредит в срок от 45 дни. По първоначалния график договор с избрания купувач трябва да има до 26 октомври. Какъвто и да е изходът, явно и този път шансовете телекомът да влезе в групата на стратегически инвеститор са нулеви. Хубавата новина е, че поредната препродажба на БТК поне ще окрупни и изчисти собствеността й и следващият път тя да привлече и дългосрочно заинтересован собственик.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Етикети: VTB БТК Спас Русев

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Как регулаторите застанаха между Formula 1 и цигарените пари Как регулаторите застанаха между Formula 1 и цигарените пари

Компаниите от сектора може да се оттеглят от дългогодишни мултимилионни сделки

19 окт 2019, 666 прочитания

Седмични новини за енергетика Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

18 окт 2019, 1275 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Бизнес в геометрична прогресия

Софтуерната "Булпрос" се цели в позицията на лидер в Югоизточна Европа с подкрепата на BlackPeak Capital и германски банкер

Още от Капитал
Германски минерални бани

След 13 години усилия българските балнеохотели бяха одобрени от германските здравни каси

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Решения за софийските проблеми

Какво предлагат кандидатите за кметския пост по ключови за града въпроси

Турската офанзива в Сирия: Раздвижване на смъртоносните пясъци

Военната операция на Анкара повишава риска от нова вълна бежанци и терористични атаки в Европа

Джазменът като блусар

Китаристът Джон Скофийлд за това какво наистина има значение в музиката

Кино: "Близнакът"

Анг Лий опитва екшън трилър от ново поколение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10