Централна и Източна Европа са встрани от инвеститорския интерес

Руската криза спъва съживяването на активността в региона

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато инвеститорската активност по света гони нови рекорди, ситуацията на пазарите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е значително по-спокойна. Анализите, които включват Русия в обхвата на региона, очаквано показват свиване на активността – така например по данни на EMIS DealWatch за периода януари - септември 2015 г. в региона са сключени общо 1550 сделки по сливания и придобивания в сравнение с 1606 за същия период година по-рано. Общият обем на транзакциите също намалява – до 43.2 млрд. евро на фона на 50.5 млрд. евро за деветмесечието на миналата година.

Несъмнено един от водещите фактори за свитата активност в последните години е руско-украинският конфликт, за който в последния доклад за перспективите пред M&A сектора в Европа от адвокатската кантора CMS прогнозират, че ще продължи да помрачава съживяването на активността в региона. Дори и без включването на Русия в сметките картината остава с по-умерени щрихи. Според данните от шестмесечния "Барометър на сливанията и придобиванията в ЦИЕ" (CSE M&A barometer) на консултантската компания EY през първата половина на 2015 г. броят на сделките по сливания и придобивания (M&A) в региона се е увеличил с едва 2.9% до 647 транзакции. Общият им обем обаче се свива с 10.8%, като анализаторите отбелязват, че зад този спад до голяма степен стои липсата на мегасделки от над 1 млрд. долара за периода, каквито имаше през първото полугодие на 2014 г. в Чехия.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове