Новите небостъргачи на София

Проектът ще включва жилищни кули с до 54 етажа, офис площи, хотел, търговска част, ресторанти и кафенета и лагуна в средата.

Новите небостъргачи на София

Турската Garanti Koza започва проект за 1 млрд. евро с покупка на земя от компания на Кирил Домусчиев

86820 прочитания

Проектът ще включва жилищни кули с до 54 етажа, офис площи, хотел, търговска част, ресторанти и кафенета и лагуна в средата.

© Benoy


Проектът в центъра е втората голяма инвестиция на турската компания в България след "Гранд каньон" в жк "Младост" за 240 млн. евро

Четири гигантски кули от по над 50 етажа, а по средата - лагуна. Инвестиция - 1 млрд. евро. Инвеститор - турската компания Garanti Koza. Минало - завод за мотокари. Досегашен собственик на земята - Кирил Домусчиев. Място - почти центърът на София.

Това е визитката на най-големия проект в сектора за недвижимите имоти в столицата, а и в България. В графата "най" попада и сделката за придобиване на самата земя, върху която ще се разгърне строителството. От втората половина на октомври тя е собственост на турската компания срещу 39 млн. евро. Въпросните 100 декара вече девет години са притежание на компания на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Те, с малко странични партньори, приватизираха мястото през 2006 г. Тогава Агенцията за приватизация сви до минимум конкуренцията за "Балканкар Средец", като допусна в сделката само кандидати с опит в машиностроенето, въпреки че всички виждаха в 122-те декара на почти спрялото предприятие идеален терен.

Новият шампион в класацията на топ проектите в имотния център не е първият заявен гигант на мястото бивш софийски завод. Преди кризата испанската компания "Риофиса" се готвеше да изгради 110-метрова кула върху терена на бившият жп завод. Литовската VP Group щеше да инвестира в градски строителен проект на мястото на завод "Балканкар 6-ти септември". И двата проекта не започнаха. С висок план бяха и братя Домусчиеви - основната сграда на терена на "Балканкар" трябваше да се извиси на 180 метра, но така и не започна да се строи. Сега турският купувач има малко по-различен план - маааалко по-нисък, но пък с повече сгради и застроена площ.

Мегапланът

Интересът, а оттам и сделката, идва, защото строителният сектор се възстановява, макар и бавно. След пет години суша беше завършен офис гигантът Capital Fort, който със своите 126 метра измести най-високия досега хотел "Родина". Две други отдавна замразени офис сгради също бяха възродени - City Tower на гръцката GEK Terna на площад "Македония" и кулите на строителя НИКМИ зад НДК. Жилищните и индустриалните проекти също стават все по-мащабни. Единствено при търговските площи не се вижда раздвижване, но там арената вече е пренаситена от конкуренция след бума на моловете.

Всъщност и преди сделката с Домусчиев турската Garanti Koza държеше лидерството с най-голям нов проект, но в "Младост". Преди две години чуждестранното дружество купи бившето "Аско Деница" за 23 млн. лв. от три фирми на Любомир Павлов, а и преди месеци започнаха да разчистват терена за проекта си "Гранд каньон". Планът е за мащабен комплекс от висок клас с жилища, търговски център, 5-звезден хотел и голяма паркова зона. За турската компания проектът е четвърти под този бранд след два в Япония и един в Истанбул. За България беше първи и уникален и като мащаб - 138 хил. кв.м, и като стойност - 240 млн. евро. Турската компания разчита на собствено финансиране, като продава обектите на зелено, посочват от фирмата. Очаква се комплексът да бъде готов през декември 2017 г.

Сега Garanti Koza надскача себе си с втори проект за 1 млрд. евро. Компанията придобива почти уникален по големина свободен терен в широкия център - на ъгъла на булевардите "Акад. Иван Евстатиев Гешов" и "Генерал Тотлебен". А случайно или не в близост до него вече е планирана спирка и на очаквания трети лъч на метрото.

И тогава, и при новата си сделка за терена на "Балканкар", от Garanti Koza са по-скоро мълчаливи за плановете си. "Капитал" от седмици иска среща с инвеститора, изпрати и въпроси до българския и турския офис, но отговори не бяха дадени. Изпълнителният директор на имотните дружества от групата "Адванс пропъртис" Борис Балев обясни, че щом има сделка, значи и двете страни са доволни.

Технология на сделката

Придобиването на имота на бившия завод от турския инвеститор е факт от няколко дни, но очевидно се подготвя от края на август. Тогава "Европа парк София" и"Есте пропъртис", част от "Адванс пропъртис" на братя Домусчиеви, прехвърлят чрез апорт имотите си - два терена от "Балканкар" в специално създаденото дружество "ГК". Капиталът на новата компания е 41.3 млн. лв. (а именно сбор от оценките на двата терена, прехвърлени в него - единият с площ от близо 54.3 хил. кв.м, а другият 44.7 хил. кв.м). Преговорите с турския купувач явно са били напреднали, ако се съди по името на дружеството - абревиатура на "Гаранти Коза". От началото на септември прокурист е участващият в ръководството на "Гаранти Коза България" Осман Билгинер. Иначе до октомври мениджмънтът и собствеността на "ГК" са под контрола на Домусчиеви.

От приватизацията през 2006 г. теренът минава през различни дружества от групата. Всъщност първоначално имотът на "Есте пропъртис" е бил собственост на друго дружество, свързано с Домусчиев - "Европа център София", което е ипотекирано срещу заем от 16.6 млн. евро от Уникредит Булбанк през 2008 г. Пет години по-късно компанията е обявена във фалит по искане на банката и синдик го обявява за продажба. През юни тази година чрез търг с неясен брой участници теренът е купен от "Есте пропъртис" за 26.4 млн. лв., която пък става акционер в "ГК". Фирмата го апортира при почти същата оценка от 26.5 млн. лева. Ипотеката на терена е заличена на 26 октомври.

Малко преди това - на 13-и този месец, собствеността на "ГК" е сменена и вече е на Garanti Koza - Турция. Сделката е вписана в търговския регистър на 20 октомври. От документите се вижда и цената - 39 млн. евро, 2 млн. от които са платени като капаро до приключването й. В управлението на "ГК" влизат Мехмет Шюкрю Илкел, Серхан Байкал и Осман Ерден Билгинер, които са в съвета на директорите и на "Гаранти коза - България", коeто строи "Гранд каньон" в "Младост".

При приватизацията на "Балканкар Средец" през 2006 г. Домусчиев закупи имота от 122 дка за 91.1 млн. лв. Сега продава 99 декара за 76 млн. лв. Тоест сделката е на малко по-ниска цена. А през годините останалите над 20 декара са били продадени на "Кауфланд", обясни Борис Балев. Операцията с апорта и покупката на дружество не е нова за сектора на недвижимите имоти - така законно се минимализират плащания за данъци и местни такси.

Какво ще се строи

Първият сигнал за мегапроекта на Garanti Koza дойде през юли тази година. Тогава на церемония, на която държавата обяви подкрепата си за "Гранд каньон" (получи сертификат за приоритетен инвестиционен проект), от компанията заявиха, че ще кандидатстват и за нов сертификат заради предстояща втора инвестиция. Осман Билгинер обяви, че "проектът ще бъде четири пъти по-голям от "Гранд Каньон" както по мащаб, така и по инвестиции", заяви Билгинер. Тогава той отказа да съобщи къде ще се намира комплексът, като единствено уточни, че ще бъде в центъра и ще е със "смесено предназначение".

Международното проектантско бюро, с което работи турската компания, обаче явно е решило да се похвали с работата си по мащабния проект (виж визуализацията). На тазгодишния форум Cityscape Global в Дубай архитектите от Benoy съобщиха, че работят върху нов проект в центъра на София заедно с инвеститора Garanti Koza, а именно така наречения Koza Square. Визията присъства и в секцията "Новини" на сайта на архитектите.

Според публикувания от бюрото проект той ще включва жилищни кули, офис площи, хотел, търговска част, ресторанти и кафенета. Ще има и развлекателен център, а в сърцето на Koza Square ще бъде изкуствена лагуна. Комплексът ще включва три жилищни кули с от 52 до 54 етажа, а всяка от тях ще има около 726 апартамента (от студиа до тристайни жилища) и един пентхаус, коментираха от Benoy за "Капитал". Koza Square ще предложи и апартаменти с хотелско обслужване. Проектът според Benoy ще се разпростре на площ от 535 хил. кв. м. "Заданието ни беше да създадем нова гореща точка в града, която да бъде място за всички публични тържества", казват от Benoy.

"Инструкциите към нас бяха да се подчертае най-доброто от София и да предложим на тези, които живеят в града или го посещават, ново място за почивка. Постигнахме това, като решихме пространствата за пазаруване и хранене като части от един мегаполис, а не като допълнение на основния план",  посочва директорът на проектантското бюро Джакелин Бекингхам. Новият проект вече е преминал концептуалния етап и в момента компанията разработва по-детайлен дизайн. Това е един от трите проекта, които Benoy разработват с Garanti Koza, посочват от Benoy. Другите два са Koza Plaza в Истанбул (отново със смесено предназначение - хотел и търговска част) и Paradise Residence Sofia, който е изцяло жилищен. Benoy е с 11 офиса и проекти в повече от 60 страни. Фирмата е проектирала световноизвестни комплекси със смесено предназначение като Plaza Singapura в Сингапур, The Beach в Дубай и други.

Турският инвеститор

В сегашния й вид Garanti Koza e създадена през 2000 г., но началото е поставено още през 1948 г. като Garanti İnşaat. През последните десетилетия групата се налага в Турция, като работи по различни инфраструктурни проекти - язовири, тунели, високи сгради и т.н. След оттеглянето на основните акционери Koc Holding и Balfour Beatty през 2004 г., всички акции в групата се поемат от мениджъра Шюкрю Илкел, който в момента е председател на борда на директорите. Тъй като компанията е непублична, Gаranti Koza не обявява финансови резултати.
Проектът в центъра е втората голяма инвестиция на турската компания в България след "Гранд каньон" в жк "Младост" за 240 млн. евро

Четири гигантски кули от по над 50 етажа, а по средата - лагуна. Инвестиция - 1 млрд. евро. Инвеститор - турската компания Garanti Koza. Минало - завод за мотокари. Досегашен собственик на земята - Кирил Домусчиев. Място - почти центърът на София.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


61 коментара
 • 1
  dgerald avatar :-|
  dgerald

  Сега разбрах защо Домусчиев е шеф на индустриалците....

 • 2
  kireto avatar :-?
  Кирето

  То хубаво кули на по 50 и кусур етажа с чудна гледка към........ циганската махала, долу в ниското.
  Няма лошо, нека строят 5 х726 апартамента....3630, това би трябвало да задоволи търсенето на жилища в София за три години напред...

 • 3
  staska avatar :-P
  staska

  До коментар [#2] от "Кирето изБАНят, та чак свети!":

  Честно казано ... тази точно част на Младост не е чак толкова зле. Но не знам какво би се случило със свръхпредлагането на жилища след завършване на комплекса.
  Очертава се да стане един много "любезен", както казва един приятел, квартал.

 • 4
  georgiivanov123 avatar :-P
  Георги

  Гаранти коза в момента продава едни мечти за 1500 евро на квадрат и то в Младост межу панелките. Домусчиев още не е напълнил Есте-то в Изток. Така че тия смели "инвестиции" вероятно ще са за сметка на някоя банка, защото тези проекти няма да излязат скоро на печалба, балъци отдавна няма...

 • 5
  kireto avatar :-P
  Кирето

  До коментар [#3] от "staska ‪‎":

  Аз имах предвид бъдещият комплекс с лагуната на Гешов и Тотлебен, от 50-ия етаж ще се открие чудна панорама към К.Величков и простнатите чаршафи по теловете в парка...
  За Младост, там като че ли локацията е по-добра.

 • 6
  naq1412952007378923 avatar :-|
  Georgi Stoilov

  Не знам кой тепърва ще ги пълни и тези, и Кепитъл форт на Цариградско, и Милениум Център на НДК, и Сити Тауър на пл. Македония. Това е адски много жилищна и офисна площ, която ще струва неестествено скъпо на фона на пазара за доста дълъг период от време.

 • 7
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Гледката към кварталите зад имота е потресаваща, както правилно отбелязаха по-горе. Там не е пипано нищо от преди 1989 г. Мястото не е лошо, когато асфалтират Борис, за да намалее шумът и прахът, и когато метрото минава ще е по-добре. Един затворен комплекс с прилични блокчета ще е екстра, но четири кули с кофти гледка, то и сега можеш да си кипиш на 20 етаж в блоковете отзад. Странна работа.

 • 8
  4er avatar :-|
  pi4er

  Ало, редакторите, защо се преписва от заблуждаваща реклама: "световно известна сграда - Плаза Сингапура". Това голям майтап: Сингапурският еквивалент на Мола до Хемус: беше грозничка неголяма сграда от 1970, ремонтирана ОК преди 10-ина години да заприлича на нещо; че е супер център. Махнете изречението. Фактологически неточно.

 • 9
  ssdd avatar :-|
  ssdd

  Ххаха голям смях. Каква реклама какво чудо, пожелателно-развлекателни писания в стил "какво ще направим следващата петилетка''.
  Кога турците вкарат 1 млрд ЕВРА , елате да ми се обадите.
  Пак да повторя 1 МЛРД ЕВРА в софийския имотен балон. И в младост строят от доста време и като гледам едни небостъргачи се вият там.

 • 10
  uza22478423 avatar :-|
  uza22478423

  Вместо завод - псевдомол. Младост, където за щастие няма да живея повече от другия месец, в е момента е строителна площадка, където всичко оцеляло след първия строителен ренесанс се застроява брутално, особено на Свети Киприян. Гаранти Коза в момента не прави почти нищо по мегаломанския си проект там, говори се за някакъв блокаж от високо място, и не ми се вярва да почне втори проект при неясна ситуация с първия.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал