Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
61 30 окт 2015, 16:08, 73390 прочитания

Новите небостъргачи на София

Турската Garanti Koza започва проект за 1 млрд. евро с покупка на земя от компания на Кирил Домусчиев

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Garanti Koza започва изграждането на "Гранд каньон" в "Младост"

Турският инвеститор очаква да приключи строителството на първия етап от проекта през лятото на 2020 г.

18 апр 2017

През портала на корупцията влизат чудовища

Появата на небостъргачи в София

20 яну 2017

Два проекта за небостъргачи в София са върнати за преработване

Инвеститорите в "Гранд каньон" в "Младост" и в "Парадайс тауър" до едноименния мол ще трябва да обосноват предвидените височини и транспортните връзки

7 дек 2016

Небостъргачите идват в София

Плановете за високи сгради в столицата се множат, като повечето от тях ще бъдат завършени през 2017 г.

29 дек 2015

Третият великан на центъра

Столичният площад "Македония" ще се сдобие с още един необстъргач - 107-метровата кула ITower

13 ное 2015

Големият бизнес и малката страна

България не печели особено от бума на турската икономика, най-вече защото не изглежда да иска

9 май 2015

Държавата обеща пълна подкрепа на "Гранд каньон" в "Младост"

Правителството даде сертификат за приоритетна инвестиция на строителя "Гаранти коза" и обеща институционална, административна и финансова помощ

7 май 2015

Swissotel влиза в проекта на Garanti Koza в София

Веригата ще управлява хотел и 81 апартамента в комплекса Grand Kanyon в жк "Младост"

15 яну 2015

Гранд каньон в жк "Младост"

Турската компания Garanti Koza ще инвестира над 100 млн. евро в най-големия жилищен и търговски комплекс в София за последните години

18 юли 2014

Офисна Re:локация

Наемният пазар продължава да се движи основно от преместване и разширение на компании в сгради с по-добро качество и местоположение и по-слабо - от нови играчи

31 окт 2013

Турската Garanti Koza купи имоти за 23 млн. лв.

На мястото на "Нова Деница" тя планира мащабен комплекс с жилища, търговски площи и хотелска част

15 окт 2013
Проектът в центъра е втората голяма инвестиция на турската компания в България след "Гранд каньон" в жк "Младост" за 240 млн. евро
Четири гигантски кули от по над 50 етажа, а по средата - лагуна. Инвестиция - 1 млрд. евро. Инвеститор - турската компания Garanti Koza. Минало - завод за мотокари. Досегашен собственик на земята - Кирил Домусчиев. Място - почти центърът на София.

Това е визитката на най-големия проект в сектора за недвижимите имоти в столицата, а и в България. В графата "най" попада и сделката за придобиване на самата земя, върху която ще се разгърне строителството. От втората половина на октомври тя е собственост на турската компания срещу 39 млн. евро. Въпросните 100 декара вече девет години са притежание на компания на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Те, с малко странични партньори, приватизираха мястото през 2006 г. Тогава Агенцията за приватизация сви до минимум конкуренцията за "Балканкар Средец", като допусна в сделката само кандидати с опит в машиностроенето, въпреки че всички виждаха в 122-те декара на почти спрялото предприятие идеален терен.

Новият шампион в класацията на топ проектите в имотния център не е първият заявен гигант на мястото бивш софийски завод. Преди кризата испанската компания "Риофиса" се готвеше да изгради 110-метрова кула върху терена на бившият жп завод. Литовската VP Group щеше да инвестира в градски строителен проект на мястото на завод "Балканкар 6-ти септември". И двата проекта не започнаха. С висок план бяха и братя Домусчиеви - основната сграда на терена на "Балканкар" трябваше да се извиси на 180 метра, но така и не започна да се строи. Сега турският купувач има малко по-различен план - маааалко по-нисък, но пък с повече сгради и застроена площ.

Мегапланът

Интересът, а оттам и сделката, идва, защото строителният сектор се възстановява, макар и бавно. След пет години суша беше завършен офис гигантът Capital Fort, който със своите 126 метра измести най-високия досега хотел "Родина". Две други отдавна замразени офис сгради също бяха възродени - City Tower на гръцката GEK Terna на площад "Македония" и кулите на строителя НИКМИ зад НДК. Жилищните и индустриалните проекти също стават все по-мащабни. Единствено при търговските площи не се вижда раздвижване, но там арената вече е пренаситена от конкуренция след бума на моловете.Всъщност и преди сделката с Домусчиев турската Garanti Koza държеше лидерството с най-голям нов проект, но в "Младост". Преди две години чуждестранното дружество купи бившето "Аско Деница" за 23 млн. лв. от три фирми на Любомир Павлов, а и преди месеци започнаха да разчистват терена за проекта си "Гранд каньон". Планът е за мащабен комплекс от висок клас с жилища, търговски център, 5-звезден хотел и голяма паркова зона. За турската компания проектът е четвърти под този бранд след два в Япония и един в Истанбул. За България беше първи и уникален и като мащаб - 138 хил. кв.м, и като стойност - 240 млн. евро. Турската компания разчита на собствено финансиране, като продава обектите на зелено, посочват от фирмата. Очаква се комплексът да бъде готов през декември 2017 г.
Сега Garanti Koza надскача себе си с втори проект за 1 млрд. евро. Компанията придобива почти уникален по големина свободен терен в широкия център - на ъгъла на булевардите "Акад. Иван Евстатиев Гешов" и "Генерал Тотлебен". А случайно или не в близост до него вече е планирана спирка и на очаквания трети лъч на метрото.

И тогава, и при новата си сделка за терена на "Балканкар", от Garanti Koza са по-скоро мълчаливи за плановете си. "Капитал" от седмици иска среща с инвеститора, изпрати и въпроси до българския и турския офис, но отговори не бяха дадени. Изпълнителният директор на имотните дружества от групата "Адванс пропъртис" Борис Балев обясни, че щом има сделка, значи и двете страни са доволни.

Технология на сделката

Придобиването на имота на бившия завод от турския инвеститор е факт от няколко дни, но очевидно се подготвя от края на август. Тогава "Европа парк София" и"Есте пропъртис", част от "Адванс пропъртис" на братя Домусчиеви, прехвърлят чрез апорт имотите си - два терена от "Балканкар" в специално създаденото дружество "ГК". Капиталът на новата компания е 41.3 млн. лв. (а именно сбор от оценките на двата терена, прехвърлени в него - единият с площ от близо 54.3 хил. кв.м, а другият 44.7 хил. кв.м). Преговорите с турския купувач явно са били напреднали, ако се съди по името на дружеството - абревиатура на "Гаранти Коза". От началото на септември прокурист е участващият в ръководството на "Гаранти Коза България" Осман Билгинер. Иначе до октомври мениджмънтът и собствеността на "ГК" са под контрола на Домусчиеви.

От приватизацията през 2006 г. теренът минава през различни дружества от групата. Всъщност първоначално имотът на "Есте пропъртис" е бил собственост на друго дружество, свързано с Домусчиев - "Европа център София", което е ипотекирано срещу заем от 16.6 млн. евро от Уникредит Булбанк през 2008 г. Пет години по-късно компанията е обявена във фалит по искане на банката и синдик го обявява за продажба. През юни тази година чрез търг с неясен брой участници теренът е купен от "Есте пропъртис" за 26.4 млн. лв., която пък става акционер в "ГК". Фирмата го апортира при почти същата оценка от 26.5 млн. лева. Ипотеката на терена е заличена на 26 октомври.
Малко преди това - на 13-и този месец, собствеността на "ГК" е сменена и вече е на Garanti Koza - Турция. Сделката е вписана в търговския регистър на 20 октомври. От документите се вижда и цената - 39 млн. евро, 2 млн. от които са платени като капаро до приключването й. В управлението на "ГК" влизат Мехмет Шюкрю Илкел, Серхан Байкал и Осман Ерден Билгинер, които са в съвета на директорите и на "Гаранти коза - България", коeто строи "Гранд каньон" в "Младост".

При приватизацията на "Балканкар Средец" през 2006 г. Домусчиев закупи имота от 122 дка за 91.1 млн. лв. Сега продава 99 декара за 76 млн. лв. Тоест сделката е на малко по-ниска цена. А през годините останалите над 20 декара са били продадени на "Кауфланд", обясни Борис Балев. Операцията с апорта и покупката на дружество не е нова за сектора на недвижимите имоти - така законно се минимализират плащания за данъци и местни такси.

Какво ще се строи

Теренът на бившия завод "Балканкар - Средец" от 99 декара е на ъгъла на булевардите "Акад. Иван Евстатиев Гешов" и "Генерал Тотлебен", в близост до "Пирогов".

Фотограф: ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Първият сигнал за мегапроекта на Garanti Koza дойде през юли тази година. Тогава на церемония, на която държавата обяви подкрепата си за "Гранд каньон" (получи сертификат за приоритетен инвестиционен проект), от компанията заявиха, че ще кандидатстват и за нов сертификат заради предстояща втора инвестиция. Осман Билгинер обяви, че "проектът ще бъде четири пъти по-голям от "Гранд Каньон" както по мащаб, така и по инвестиции", заяви Билгинер. Тогава той отказа да съобщи къде ще се намира комплексът, като единствено уточни, че ще бъде в центъра и ще е със "смесено предназначение".

Международното проектантско бюро, с което работи турската компания, обаче явно е решило да се похвали с работата си по мащабния проект (виж визуализацията). На тазгодишния форум Cityscape Global в Дубай архитектите от Benoy съобщиха, че работят върху нов проект в центъра на София заедно с инвеститора Garanti Koza, а именно така наречения Koza Square. Визията присъства и в секцията "Новини" на сайта на архитектите.

Според публикувания от бюрото проект той ще включва жилищни кули, офис площи, хотел, търговска част, ресторанти и кафенета. Ще има и развлекателен център, а в сърцето на Koza Square ще бъде изкуствена лагуна. Комплексът ще включва три жилищни кули с от 52 до 54 етажа, а всяка от тях ще има около 726 апартамента (от студиа до тристайни жилища) и един пентхаус, коментираха от Benoy за "Капитал". Koza Square ще предложи и апартаменти с хотелско обслужване. Проектът според Benoy ще се разпростре на площ от 535 хил. кв. м. "Заданието ни беше да създадем нова гореща точка в града, която да бъде място за всички публични тържества", казват от Benoy.

"Инструкциите към нас бяха да се подчертае най-доброто от София и да предложим на тези, които живеят в града или го посещават, ново място за почивка. Постигнахме това, като решихме пространствата за пазаруване и хранене като части от един мегаполис, а не като допълнение на основния план",  посочва директорът на проектантското бюро Джакелин Бекингхам. Новият проект вече е преминал концептуалния етап и в момента компанията разработва по-детайлен дизайн. Това е един от трите проекта, които Benoy разработват с Garanti Koza, посочват от Benoy. Другите два са Koza Plaza в Истанбул (отново със смесено предназначение - хотел и търговска част) и Paradise Residence Sofia, който е изцяло жилищен. Benoy е с 11 офиса и проекти в повече от 60 страни. Фирмата е проектирала световноизвестни комплекси със смесено предназначение като Plaza Singapura в Сингапур, The Beach в Дубай и други.
Турският инвеститор

В сегашния й вид Garanti Koza e създадена през 2000 г., но началото е поставено още през 1948 г. като Garanti İnşaat. През последните десетилетия групата се налага в Турция, като работи по различни инфраструктурни проекти - язовири, тунели, високи сгради и т.н. След оттеглянето на основните акционери Koc Holding и Balfour Beatty през 2004 г., всички акции в групата се поемат от мениджъра Шюкрю Илкел, който в момента е председател на борда на директорите. Тъй като компанията е непублична, Gаranti Koza не обявява финансови резултати.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

21 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/ecommerce

Конференция Стратегии за електронна търговияАкценти в програмата:
Тенденции и развитие на иновациите в онлайн пазаруването
Иновативни услуги и ритейл стратегии
Как технологиите променят начина, по който пазаруваме
Тенденции при електронните плащания
Иновации в логистиката при електронната търговия
Маркетплейс революция


Прочетете и това

"Хранкооп - София" откри магазин за натурална българска козметика "Хранкооп - София" откри магазин за натурална българска козметика

В търговския обект са представени около 15 малки български производителя

19 мар 2018, 95 прочитания

Facebook под натиск заради скандала Cambridge Analytica с използване на лични данни Facebook под натиск заради скандала Cambridge Analytica с използване на лични данни

Редица политически представители поискаха Марк Зукърбърг да говори пред властите

19 мар 2018, 169 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Лидл" отваря 300 работни места за касиери в София със заплащане от 1260 лв.

Компанията предоставя и ваучери за храна, гъвкаво работно време и допълнително здравно осигуряване

Как да използваме социалните мрежи, за да подсилим MBA кандидатурата си

Обърнете специално внимание на онлайн присъствието си, ако искате да направите добро впечатление и да се отличите сред останалите

Най-важното за данъчните рискове при бизнес пътувания

Запис от уебинара за данъчните, осигурителните и миграционните последици от командироването на служители в страната и чужбина, организиран от EY и Кариери

Поставяйте си ясни цели и ги следвайте

Стойка Зеленгорова, участникът с най-висок финален резултат в програмата на "Капитал" и MDV Professional Education School of Finance and Accounting for Young Professionals, разказва как обучението ще повлияе на бъдещото й кариерно развитие

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Капиталовият недостиг на гръцките банки достига 14.4 млрд. евро

Банка Piraeus се е представила най-слабо на стрес тестовете на ЕЦБ

Горивата - само за големи

Нов закон за горивата, внесен от депутати от всички парламентарни сили, цели да изсветли сектора. Положителните ефекти са много спорни, но той със сигурност ще ограничи навлизането на нови играчи на пазара и ще затрудни малките фирми

Инфлация, здравей

Цените в България обърнаха посоката и тръгнаха нагоре. Прогнозите са за леко ускорение на темпа през тази и следващата година, но сегашните нива са все още здравословни

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Мит, танц и истина

Вдъхновен от Източна Европа танцов пърформънс открива Spotlight: USA в Пловдив

Книга: Хишам Матар - "Мъжка страна"

Дебютният роман на родения в Ню Йорк британско-либийски писател

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 17.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, Румънската централна банка не разреши на OTP да купи Banca Romanesca

Емисия

DAILY @7AM // 19.03.2018 Прочетете