Новият брой:
Продаден ли е мачът за еврото

Да подредиш дома си с един клик

Клиентите на онлайн платформата "Доместина", която предлага услуги за професионално почистване, растат с около 35% месечно от март насам

Основателите на "Доместина" са Владислав Симов (вляво) и Николай Казмин (вдясно). Фондът LАUNCHub е инвестирал 200 хил. евро срещу дял от 20%. Ангел съдружник е и съоснователят на "Телерик" Светозар Георгиев
Основателите на "Доместина" са Владислав Симов (вляво) и Николай Казмин (вдясно). Фондът LАUNCHub е инвестирал 200 хил. евро срещу дял от 20%. Ангел съдружник е и съоснователят на "Телерик" Светозар Георгиев
Основателите на "Доместина" са Владислав Симов (вляво) и Николай Казмин (вдясно). Фондът LАUNCHub е инвестирал 200 хил. евро срещу дял от 20%. Ангел съдружник е и съоснователят на "Телерик" Светозар Георгиев    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Основателите на "Доместина" са Владислав Симов (вляво) и Николай Казмин (вдясно). Фондът LАUNCHub е инвестирал 200 хил. евро срещу дял от 20%. Ангел съдружник е и съоснователят на "Телерик" Светозар Георгиев    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
През лятото започна събирането на кандидатури за участие в конкурса "Най-добра българска фирма", организиран от Първа инвестиционна банка (Fibank), който цели да насочи обществения интерес към предприемачеството.

Тазгодишното - четвърто - издание събира заявки за участие до 18 октомври. Победителите се избират в няколко категории: "Средни и големи фирми", "Микро и малки фирми", "Стартираща фирма", както и новата категория "Проектно финансиране на бизнес таланти". Жури оценява участниците, които се конкурират на база финансови показатели като нетна печалба, възвращаемост на капитала, сума на активите, размер на краткосрочните и дългосрочните заеми. За да участват в конкурса, фирмите трябва да са основани с български капитал, да имат български мениджмънт и да налагат български бранд на пазара. Сайтът на конкурса naidobrafirma.bg предоставя възможност на посетителите да гласуват за тяхната компания фаворит, а кандидатът с най-много гласове ще спечели в категорията "Награда на публиката". Крайният срок за гласуването на публиката е 5 ноември.

Шест корпоративни истории ще разкаже следващите седмици "Капитал Daily". Те са подбрани от редакцията сред кандидатствалите компании в конкурса "Най-добра българска фирма". В предишните броеве вече описахме бизнеса на "Сладоледена фабрика" - Велико Търново, производителят на носии "Мели - М" – Пловдив и технологичната "Скейл Фокус".
Най-много поръчки има от центъра и кварталите "Лозенец", "Младост" и "Манастирски ливади".

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kamendc avatar :-|
  Камен
  • - 21
  • + 15

  "Липсата на кадри е изключително сериозен проблем. Идват хора, които въобще не са сигурни, че искат да работят и да се развиват в тази област."

  Ами много ясно - едва ли гъмжи от хора, които желаят да развиват кариера на "домашна помощница". Що за високопарен изказ - на интервютата това ли ги питат жениците?
  Не съм съгласен също и че цената на услугата била конкурентна. У нас идва една жена веднъж в седмицата и взема 20 лева на посещение, не 40.
  Но с разликата трябва да се избива инвестиция от венчър-кепитал фонд, няма как.

  Нередност?
 • 2
  vfx21312191 avatar :-|
  vfx21312191
  • - 4
  • + 25

  @Камен - има хора които нямат образование и за тях 900лв биха били много добра заплата, за разлика от 20-те лева които даваш на "една жена". И не само че трябва да се избива инвестиция, но и трябва да се плащат осигуровки за работещите.

  п.с. Нямам нищо общо с фирмата..

  Нередност?
 • 3
  wreath avatar :-|
  wreath
  • - 3
  • + 13

  До коментар [#1] от "Камен":

  "У нас идва една жена веднъж в седмицата и взема 20 лева на посещение, не 40. "
  Жената идва при теб и си взима 20 кинта, осигуровки не плащаш на тази жената. А хората заплата дават всеки месец и осигуровки плащат на служителите си.

  Много хора забравят за осигуровките, реална представа за осигуровките имат само хората, които всеки месец ги плащат.
  Предполагам ще се съгласиш, че всички ние познаваме хора, които работят за едни пари, а ги осигуряват на други (по-млако).

  Сългасен съм също и с мнението на vfx21312191, че 900 лева заплата не е малко.

  Относно услугата на Деспина, мисля да се възползвам в най-скоро време.

  Нередност?
 • 4
  kamendc avatar :-|
  Камен
  • - 12
  • + 9

  Осигуровки не й плащам, защото не съм я наел на трудов договор.
  Тя взема 20 лева за половин ден, значи на ден 40 ако мине през още една къща. На месец се получава 880 ако направи 22 работни дни. Никой не й пречи да се самоосигурява.
  Мисля не е лошо щом една учителска заплата е 6-700 лева, с висше.
  А относно 900-те лева от статията: малко се съмнявам, наскоро в друга хвалебствена статия за тази иновативна фирма бях чел 700 лева бруто.

  Иновативна би била платформа, която отреже посредниците и позволи на жени като моята да се свързват с хора като мен, без да качва 100% горница за услугата (40 лева вместо 20 както ги изчислих). А примерно 10%.

  Нередност?
 • 5
  plovdivski avatar :-|
  Тъпата майна
  • - 1
  • + 6

  До коментар [#4] от "Камен":

  Спокойствие и силна храна пожелавам.

  Нередност?
 • 6
  stankoyordanov avatar :-|
  Станко Йорданов

  Интересно е да се проследят стартапи, които се целят в завземане на пазарен дял от другата социална мрежа - от уста на уста. В този тип услуги доверието е най-важната характеристика - да пуснеш някой да ти шета из дома и да не те е страх да не ти открадне нещо... Обикновено ти го препоръчва някой познат, който после "да го отнесе", ако нещо се случи.

  Любопитна ми е и разликата в нашата култура, спрямо западната, по отношение на бакшишите. Сега тези момчета смятат повишаването на минималната заплата как им се отразява на разходната страна на бюджета, но ако в България се даваха добри бакшиши, те щяха да са част от дохода на домашните помощнички.

  А защо се вълнуват от нивото на минималната работна заплата, след като плащат бая над нея. Тя касае или тези фирми, които плащат на минималните прагове, или тези, които са записали в договорите, че ще индексират заплатите пропорционално на минималната.

  Цената от 37 лева за 4 часа и заплата от 900 лв, а плюс осигуровките става 1200 лв, прави пряк разход от 27 лв за тези 4 часа. 10 лева профит (около 25%) при 1000 почиствания, са 10 000 лева на месец. Изглежда си струва при тези цени и условия, но като навъртят 2-3000 почиствания месечно. С уговорката, че не се знае колко престои (да стоят без работа, а да им тече заплатата) имат чистачките, както и каква е цената за обичайни клиенти, защото хотелите вероятно получават добри отстъпки.

  Нередност?
 • 7
  sgx1476398181508062 avatar :-|
  Rune Sovndahl

  60 cleaners? I think we (fantastic services) hired 60 yesterday :) well done it's strange to see there is a market in bg, maybe I should compete?

  Нередност?
Нов коментар