Мелницата в Генерал Тошево се продава заради дълг към КТБ

Собственикът "Генто милл" е сред компаниите, чиито цесии и прихващания се оспорват от синдиците

При затварянето на КТБ фирмата е имала над 6 млн. лв. дълг към финансовата институция
При затварянето на КТБ фирмата е имала над 6 млн. лв. дълг към финансовата институция    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
При затварянето на КТБ фирмата е имала над 6 млн. лв. дълг към финансовата институция
При затварянето на КТБ фирмата е имала над 6 млн. лв. дълг към финансовата институция    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

3.957

млн. лв. е началната цена за имот от 20.7 дка и 20 сгради.

Пореден длъжник на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) е на път да се раздели със свои имоти по искане на синдиците. След като беше открита процедура за сграда на "Фининвест" в центъра на София, сега за продажба се предлага мелницата в град Генерал Тошево. Собственик на комплекса е търговецът на зърно "Генто милл", който преди няколко години е ипотекирал имота срещу кредит от банката. Явно обаче компанията е направила опит да се освободи от задължението си, тъй като преди няколко месеца името й изплува сред длъжниците с цесии и прихващания, които се обжалват от синдиците.

Задължения

В съобщението на частния съдебен изпълнител се посочва само, че върху имота има вписана договорна ипотека от декември 2011 г. за обезпечаване вземането на взискателя до сумата от 3 млн. евро. Справка в Имотния регистър показва, че точно тогава е била учредена ипотека върху продаваните сега имоти в полза на КТБ. Освен самата "Генто милл" като длъжници са вписани също собственикът на половината от фирмата – гръцкият гражданин Георгиос Папатеодору, но като физическо лице, както и друга негова фирма - "Арис импорт-експорт".

Според неофициалния списък на големите длъжници на КТБ, публикуван в "Биволъ", "Генто милл" има кредит за 5.712 млн. лв., като при затварянето на банката дългът на фирмата е бил 6.147 млн. лв.

Данните се потвърждават и от финансовия отчет на дружеството, който е представен, но все още не е вписан в Търговския регистър. От него става ясно, че към края на 2014 г. "Генто милл" има задължения към финансови предприятия в размер на 6.127 млн. лв. Интересното е, че през миналата година разходите за лихви на фирмата са намалели рязко – до 3 хил. лв. от 164 хил. лв. през 2013 г., което най-вероятно е свързано със спиране на плащанията към КТБ.

През юни тази година изданието "Параграф 22" публикува имената на десетте фирми, направили цесии и прихващания, които към онзи момент са били атакувани в Софийски градски съд от синдиците на фалиралата банка. Сред тях фигурира и "Генто милл".

Имотът

Продаваният сега мелничен комплекс включва 20.7 дка земя и 20 сгради – мелница, силози, складове и т.н. В съобщението пише, че към момента на огледа сградите се ползват по предназначение. Капацитетът на мелницата е 100 т на 24 часа. Началната цена е 3.957 млн. лв., или 75% от пазарната оценка на имота. Подаването на офертите ще продължи до края на ноември, а ако има такива - те ще бъдат отворени на 1 декември.

От документите в Търговския регистър става ясно, че към края на 2014 г. "Генто милл" има дълготрайни материални активи за 7.1 млн. лв., като 4.1 млн. лв. са машини и съоръжения. Останалите активи са сгради и земя, които сега се предлагат за продан. Приходите на дружеството са нараснали повече от четири пъти до 946 хил. лв., но печалбата е намаляла до 4 хил. лв. (10 хил. лв. за 2013 г.).