"Булгартабак" купи 45% от дистрибутора си

Разпространителят на цигари и вестници ЕЛД и до момента се свързваше с холдинга и с Делян Пеевски, но сега вече е официално

Освен на "Булгартабак" от април 2015 г. ЕЛД е единственият дистрибутор и на всички марки на пловдивската "КТ интернешънъл" (със старо име "Кингс").
Освен на "Булгартабак" от април 2015 г. ЕЛД е единственият дистрибутор и на всички марки на пловдивската "КТ интернешънъл" (със старо име "Кингс").    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Освен на "Булгартабак" от април 2015 г. ЕЛД е единственият дистрибутор и на всички марки на пловдивската "КТ интернешънъл" (със старо име "Кингс").
Освен на "Булгартабак" от април 2015 г. ЕЛД е единственият дистрибутор и на всички марки на пловдивската "КТ интернешънъл" (със старо име "Кингс").    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
510

млн. лв. са приходите за първата година работа на дистрибутора - 2014 г.

"Булгартабак" вече официално притежава част от капитала на дистрибутора на цигари и вестници "Експрес логистика и дистрибуция" (ЕЛД), става ясно от публикувани в Търговския регистър документи и от отчета на холдинга. От тях се вижда, че в края на септември цигареният холдинг е придобил 45% от акциите на компанията през дъщерните си "Благоевград-БТ" и "София-БТ". ЕЛД започна работа март миналата година и отчете приход за 2014 г. от 510 млн. лв. и загуба от 8.4 млн. лв.

ЕЛД държи огромен дял от разпространението на вестници и съществен при дистрибуцията на цигари. И до момента компанията се свързваше неофициално с "Булгартабак", а съответно и с депутата от ДПС Делян Пеевски, като в търговията с цигари беше всеизвестно, че тя се контролира от холдинга. През март 2014 г. фирмата, която дотогава не беше продавала нищо, стана единствен дистрибутор на "Булгартабак" и измести от бизнеса дългогодишния дистрибутор "Табак логистик груп". Връзката между холдинга и новата дистрибуторска компания обаче беше отричана.

За пръв път директно

От информацията в Търговския регистър става ясно, че "Благоевград-БТ" вече притежава 30% от акциите на ЕЛД, а "София-БТ" е придобила 15% от капитала. Продавач и на двата пакета, чиито цени не се посочват, е регистрираното на Британските Вирджински острови дружество "Ланезал лимитед". То влезе като акционер в ЕЛД през март, като изкупи собствеността на друга офшорна компания – регистрираната в Австрия "Саксийд Унтернеменсбератунг". Представител на "Ланезал" е Христо Лефтеров, който преди това беше търговски директор на "Булгартабак".

След сделката с "Благоевград-БТ" и "София-БТ" "Ланезал" запазва дял от 5% от капитала на "Експрес логистика и дистрибуция". Останалите 50% от акциите са собственост на Виктор Зарев. Вероятно сделката е само частична, за да няма проблеми по линия на Комисията за защита на конкуренцията.

От отчета на холдинга за деветмесечието става ясно, че през юли "Табак маркет" (Lafka) е получил заем за неуточнена сума от холдинга. След като през март 2014 г. бизнесът с павилионите беше обявен за продажба на външно за групата лице, в края на миналата година "Благоевград БТ" придоби обратно 34.8% за неназована сума.

Дистрибуторът

Влиянието на ЕЛД в дистрибуцията на цигари не се изчерпва с марките на "Булгартабак". От април 2015 г. компанията е единственият дистрибутор и на всички марки на пловдивския производител "КТ интернешънъл", който през верига дружества се свързва с основателите на "Винпром Пещера". Двата производителя заедно държат около 41% от общите продажби на цигари в страната. Отделно от това на цигарения пазар е известно, че в края на 2014 г. ЕЛД опита да поеме и дистрибуцията на Philip Morris. В крайна сметка обаче международният производител избра за местен партньор "Орбико България".

Промяната в собствеността на "Експрес логистика и дистрибуция" идва през септември - седмици след като Делян Пеевски започна да изсветлява участието си в холдинга. В края на август стана ясно, че той вече официално притежава 5% от капитала на "Булгартабак", който по текущи пазарни цени се оценяваше на 17 млн. лв. Придобиването стана факт чрез смяна в собствеността на компания, която преди това беше контролирана от Петър Манджуков. През последните месеци депутатът от ДПС придоби и половината от медийния бизнес на майка си Ирена Кръстева, концентриран в дружеството "Балканска медийна компания". Името му се спряга и като контролиращ строителните компании "Водстрой 98" и "ПСТ груп", проекта Lafka, две млекопреработвателни предприятия в Пазарджик и Казанлък, както и много сайтове и други медии.