Преработващата индустрия може да кандидатства за евросубсидии до 18 декември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Преработващата индустрия може да кандидатства за евросубсидии до 18 декември

Субсидията е 50% от общия размер на допустимите разходи, изключение са големите предприятия (с над 250 заети), които ще получат 40% безвъзмездно

Преработващата индустрия може да кандидатства за евросубсидии до 18 декември

Бюджетът за този прием, който започва на 30 ноември, е 100 млн. евро

Мара Георгиева
2315 прочитания

Субсидията е 50% от общия размер на допустимите разходи, изключение са големите предприятия (с над 250 заети), които ще получат 40% безвъзмездно

© Надежда Чипева


Фонд "Земеделие" обяви сроковете за приемане на заявления по една от най-очакваните подмерки от Програмата за развитие на селските райони - 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти". Кандидатите могат да подават документи от 30 ноември до 18 декември. Бюджетът за този прием е левовата равностойност на 100 млн. евро.

С бизнес план

Финансовата помощ се предоставя на предприятия за преработка и/или маркетинг на: мляко и млечни продукти; месо и месни продукти; плодове и зеленчуци; пчелен мед; зърнени продукти; растителни и животински масла и мазнини (без зехтин); технически и медицински култури (без тютюн и захар); фуражи; гроздова мъст, вино и оцет; производство на енергия чрез преработка на растителни и животински продукти (без биомаса от рибни продукти).

Могат да кандидатстват регистрирани земеделски производители, както и групи или организации на производители. А също и еднолични търговци и юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите. Кандидатите трябва да представят бизнес план.

Програмата подкрепя инвестиции в технологии, изграждане, покупка и модернизиране на сгради и други недвижими активи, нови машини и оборудване, транспортни средства за превоз на суровини и готова продукция. Подмярката ще финансира също внедряването на международни стандарти, покупката на патенти, лицензи, софтуер, както и инвестиции за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, но само за собствено потребление. Ще се признават и разходи за колективни инвестиции, представени от признати групи или организации на производители.

50% - безвъзмездно

Субсидията е 50% от общия размер на допустимите разходи, изключение са големите предприятия (с над 250 заети), които ще получат 40% безвъзмездно. Минималната помощ за едно проектопредложение е 15 хил. евро, а максималната за един кандидат за целия период на прилагане на програмата - 3 млн. евро. Предвижда се авансово плащане до 50% от общия размер на одобрената финансова помощ по проекта, както и две междинни плащания – за обособени части от проекта.

Критерии за подбор

С предимство по подмярката ще бъдат класирани проекти за преработка на суровини от т.нар. чувствителни сектори: месо; мляко; плодове и зеленчуци; етерично-маслени и медицински култури, които ще получат максимум 30 точки бонус (при 90 възможни). Проекти, чието изпълнение води до осигуряване на устойчива заетост в селските райони, могат да получат до 20 точки допълнително. Максимум 10 точки отгоре се предвиждат за проекти за въвеждане на нови и енергоспестяващи технологии и иновации; за преработка на биологични суровини и производство на биопродукти, както и за тези, които насърчават кооперирането между земеделските производители и преработващите предприятия. Предимство с до 5 точки бонус при оценяването ще имат проекти за постигане стандартите на ЕС, както и тези, които се изпълняват в Северозападния район.

Опит с европейски програми

Млекопреработващата фирма "ЖоСи" е получила финансиране по аналогична мярка от Програмата за развитие на селските райони в предишния програмен период – 2007-2013 г. Компанията е създадена през 1995 г. в София, а производствената й база е в района на Дулово. Фирмата кандидатства през 2010 г. по мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" от програмата и получава одобрение за изграждане и оборудване на цех за извара и суроватъчен концентрат. Проектът е завършен в средата на 2011 г., а безвъзмездната помощ е близо 500 хил. лв. (50% от стойността на инвестицията). "В резултат на реализацията успяхме да постигнем пълно усвояване на протеините в млякото, което доведе до по-висока ефективност и до намаляване на себестойността на продукцията", обясни ефекта собственикът Симеон Присадашки. И уточни, че компанията има опит и с предприсъединителните програми с успешно реализиран проект по ФАР за технологична модернизация.

Сега дружеството ще кандидатства за еврофинансиране за изграждане на пречиствателна станция. Присадашки съжалява, че постигането на съответствие с еконормите не носи допълнителни точки по подмярка 4.2. Той твърди, че от досегашния си опит с проекти е разбрал, че кандидатите трябва "да спазват, а не да се оправдават с критериите и правилата на програмата". "С времето процедурите се опростиха, а и ние повишихме инвестиционната си култура. Преди години например имаше сесии с нулев прием на документи поради липса на кандидати, а сега напливът е огромен. Банките са по-отворени за финансиране, а експертите на фонд "Земеделие" разбраха, че основната им работа е да помагат на кандидатите, а не да налагат санкции. Най-важното обаче е всички да разберем, че еврофондовете не са за източване, а за подпомагане", обобщава Присадашки.

Фонд "Земеделие" обяви сроковете за приемане на заявления по една от най-очакваните подмерки от Програмата за развитие на селските райони - 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти". Кандидатите могат да подават документи от 30 ноември до 18 декември. Бюджетът за този прием е левовата равностойност на 100 млн. евро.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.