КЗК обвини "Аурубис" в злоупотреба с господстващо положение

Според антимонополното ведомство компанията продава сярна киселина в България по-скъпо

Сярната киселина е страничен продукт за металургичния завод, който се получава след преработка на отпадните газове
Сярната киселина е страничен продукт за металургичния завод, който се получава след преработка на отпадните газове    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Сярната киселина е страничен продукт за металургичния завод, който се получава след преработка на отпадните газове
Сярната киселина е страничен продукт за металургичния завод, който се получава след преработка на отпадните газове    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
От дружеството заявиха, че намират твърдението на КЗК за необосновано и ще предприемат съответните действия срещу него.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини медодобивното дружество "Аурубис България" и германската му компания майка Aurubis AG в злоупотреба с господстващо положение. Според антимонополното ведомство това става чрез налагане на необосновано висока цена за продажба на сярна киселина и прилагане на различни условия за един и същ вид договори по отношение на определени партньори.

Производството беше образувано преди две години по жалба на торовия производител "Агрополихим", който е сред големите потребители на сярна киселина. От компанията тогава се оплакаха, че цените за тях са по-високи, отколкото за клиентите на металургичната група в чужбина.

От "Аурубис" заявиха, че намират твърдението на КЗК за необосновано и ще предприемат съответните действия срещу него. Компанията има един месец да представи възражения, а окончателното решение ще бъде взето след това.

Национален или глобален пазар

КЗК е проучила поведението на българското дружество и компанията майка, като в рамките на производството е била направена и проверка в офиса на "Аурубис България". На базата на направения анализ от ведомството смятат, че "Аурубис" се възползва от господстващото си положение на българския пазар и продава сярната киселина на необосновано висока цена. Това поставя купувачите в страната в неравностойно положение спрямо чуждестранните клиенти на дружеството и има антиконкурентен ефект както на пазара на сярна киселина, така и на пазарите, на които тя е основна суровина. В случая на "Агорополихим" сярната киселина се използва при производството на фосфорни торове.

От "Аурубис" обаче не приемат мнението на КЗК и заявиха, че ще представят позицията си в определения 30-дневен срок, след като се запознаят с документа, който е с обем 50 страници. "Към момента можем да кажем, че на 6 ноември 2015 г. "Аурубис" получи "определение" от КЗК, която предявява твърдение за злоупотреба с господстващо положение. В твърдението си антитръстовият орган дефинира пазара на сярна киселина за "Аурубис" като "национален". Ние не споделяме това мнение и категорично го отхвърляме. Пазарът на сярна киселина е глобален пазар и цените се посочват единствено от търсенето и предлагането. Ето защо намираме твърдението за необосновано и ще предприемем съответните действия срещу него", казаха от компанията.

Казуси

Производството беше образувано в края на август 2013 г. по жалба на "Агрополихим" и засягаше два казуса. Единият беше срещу "Аурубис България" и германската Aurubis по чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), който засяга злоупотреба с монопол или господстващо положение. Конкретно в случая ставаше дума за прилагане на различни условия за един и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравноправно положение като конкуренти. Сегашното решение на КЗК е по този случай.

Другият казус беше по чл. 15 от ЗЗК, който забранява споразумения или съгласувани практики между предприятия, които възпрепятстват конкуренцията на съответния пазар. По този случай освен срещу "Аурубис" жалбата беше и срещу КЦМ. Тогава от пловдивския металургичен завод отхвърлиха да имат ценови споразумения с някого.

Сблъсък на гиганти

Проблемът датира още отпреди няколко години, когато изтече десетгодишното споразумение между "Аурубис" и "Агрополихим" за доставка на сярна киселина. Преговорите за нов договор обаче се оказаха трудни и от началото на 2013 г. цената за торовия завод скочи многократно. По информация на "Агрополихим" ако дотогава тя е плащала по 0.24 лв. за тон, през 2013 г. цената е станала 53.38 лв., което рязко е оскъпило продукцията й и тя е била принудена временно да спре покупката на суровина.

От "Агрополихим" в понеделник отказаха информация дали продължават да купуват сярна киселина от "Аурубис" и при какви условия. "Въпросът е много деликатен, става дума за голяма сума, затова не бих искал да коментирам", каза изпълнителният директор на торовия завод Филип Ромбаут за "Капитал Daily".

"Аурубис" и "Агрополихим" са сред гигантите в тежката индустрия. И двете дружества присъстват в класацията К100 на най-големите компании в България, като се нареждат съответно на 2-ро и 32-ро място с приходи от 4.1 млрд. лв. и 486.9 млн. лв. за 2014 г. Сярната киселина е страничен продукт за металургичния завод и освен в Пирдоп в рамките на групата тя се произвежда също в Хамбург (Германия) и Олен (Белгия). Според отчета на Aurubis за финансовата 2013-2014 г., която приключва в края на септември, за миналата година производството на сярна киселина е било 2.1 млн. тона. "Агрополихим" годишно използва над 300 хил. тона от суровината.