Металургията остава под предкризисните нива
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Металургията остава под предкризисните нива

Негативно на сектора се е отразила ситуацията в Украйна, която затруднява доставката на заготовки успоредно с увеличаващия се внос на арматурна стомана оттам

Металургията остава под предкризисните нива

Производството е спаднало със 127 млн. лв. през миналата година

7874 прочитания

Негативно на сектора се е отразила ситуацията в Украйна, която затруднява доставката на заготовки успоредно с увеличаващия се внос на арматурна стомана оттам

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Огромен проблем за стоманодобива в Европа през последните години е Китай.

 

Големият спад в металургичното производство в България след началото на глобалната криза през 2008 г. все още не е преодолян. Докато цветната металургия като цяло отчита леко увеличение през последните 2-3 години, проблемите в стоманодобива продължават и до днес. Това показват данните на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ), които бяха обявени на професионалния им празник.

През 2014 г. българската икономика отбеляза лек ръст от около 2%, но това не се дължи на промишленото производство, което намалява с над половин милиард лева. Само производството на метали е спаднало със 127 млн. лв. Основната причина за това са промените в цените на цветните метали на световния пазар, докато черната металургия отчита ръст в стойността на произведената продукция. Все пак секторът запазва високия си дял (12%) от общата произведена промишлена продукция. Делът на металите от общия износ на страната обаче намалява леко, като достига 14.3% през миналата година (15.3% за 2013 г.).

Като добър сигнал вероятно може да се приеме фактът, че през 2014 г. в сектора са били наети нови 309 души, с което броят на работещите в металургията е достигнал 11 428 души.

Трудно за стоманодобива

От различните видове продукти на черната металургия все пак лек ръст се наблюдава в производството на сурова стомана. През 2014 г. то се е увеличило със 17% като обем, а за първите девет месеца на тази година повишението е 2.6%. Производството на валцувани черни метали остава ниско. Това важи особено за дългия прокат (стоманени пръти), които след известно увеличение през 2013 г. отново намаляват обемите си оттогава насам. По-добри са данните за плоския прокат (листове), въпреки че и при тях през тази година има понижение. Единствено изделията бележат сериозен ръст, но при малки обеми.

Негативно на сектора се е отразила ситуацията в Украйна, която затруднява доставката на заготовки, успоредно с увеличаващия се внос на арматурна стомана оттам. На европейския пазар също не се наблюдава ръст на стоманодобива и потреблението на стоманени продукти след кризата, макар че за тази година има очаквания за по-високо потребление. Секторът се затруднява и от политическите процеси в Близкия изток, които създават пречки за развитието на нови пазари в трети страни.

Огромен проблем за европейската металургична индустрия като цяло, главно за стоманодобивната, през последните години е Китай. "Само за една година от нетен вносител Китай се превърна в нетен износител и удвои доставките на стомана в ЕС. Става дума за 110 млн. тона, доставени на дъмпингови цени", обясни председателят на БАМИ и член на борда на директорите на "Стомана индъстри" Антон Петров. Той посочи, че като последствие от навлизането на Китай на европейския пазар за няколко месеца във Великобритания са затворили две стоманодобивни предприятия. Проблемът е толкова сериозен, че на 9 ноември се свиква спешно заседание на министрите от ЕС, за да обсъдят този въпрос.

Стабилизиране при цветните метали

Цветната металургия като цяло беше засегната по-малко от кризата. Спадът при нея беше от порядъка на 5-6%, докато стоманодобивът се сви с повече от една четвърт. През последните няколко години производството на мед, олово и цинк се стабилизира и показва тенденция за устойчив растеж. Успешно се развива и производството на алуминиев прокат в резултат на направените инвестиции в основните производители – "Алкомет" и "Етем България". Колебливо засега се представя производството на прокат от цветни метали, където се търсят възможности за разширяване на листата с продукти с висока добавена стойност, уточняват от БАМИ.

България има сериозен дял в производството на цветни метали на европейско ниво. По данни за 2014 г. местното производство на мед формира 8.1% от това в ЕС, а на анодна мед – 15.9%. Тези резултати изцяло се дължат на "Аурубис България". Страната има и значителен дял в производството на олово (5.5%) и цинк (3.7%) благодарение на КЦМ - Пловдив.

"Аурубис България" започва програма за 180 млн. евро

Най-големият производител на мед в Югоизточна Европа "Аурубис България" започва нова инвестиционна програма на стойност 180 млн. евро. Основните цели са да се гарантира висока производителност и качество на продуктите и да се подобрят екологичните характеристики на процесите в металургичното производство и рафинерията, каза изпълнителният директор на компанията Тим Курт. Името на програмата е "Спектър 2018", което показва планирания период на изпълнение. Общата инвестиция ще бъде разделена на пет пакета. Най-голямата сума – 75 млн. евро, е предвидена за устойчива оперативна дейност и контрол. Компанията ще вложи около 55 млн. евро за запазване на конкурентоспособността си на световните пазари чрез проекти за иновации и нови процеси. Други 25 млн. евро ще бъдат използвани за преки и непреки инвестиции в инфраструктура като складове и достъп до пристанищни съоръжения. За реновации и подобряване на техническите параметри на процесите в металургичното производство ще бъдат заделени около 20 млн. лв., а 2.5 млн. лв. са предвидени за устойчиви социални проекти.

 

Производство на метали като стойност (млн. лв.)
 201220132014Промяна 2014/2013
Черна металургия1111106910932.2%
Цветна металургия610661896023-2.7%
Леене на метали1741791948.4%
Общо739174377310-1.7%

Производство на метали като обем (хил.т)
 01-09. 2015 г.01-09. 2014 г.Промяна
Електростомана472.84612.6%
Валцувани черни метали662.7746.4-11.2%
- плосък прокат181.2211.9-14.5%
-дълъг прокат481.5534.5-9.9%
Изделия от валцувани метали94.256.865.8%
    
Електролитна мед173174.6-0.9%
Олово, вкл. сплави68.167.50.9%
Цинк55.756.5-1.4%
Прокат от цветни метали45.651.3-11.1%
Алуминиев прокат70.365.18.0%

Източник: БАМИ по данни на НСИ

Огромен проблем за стоманодобива в Европа през последните години е Китай.

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.