Норвегия финансира зелени иновации за 11.5 млн. евро в България
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Норвегия финансира зелени иновации за 11.5 млн. евро в България

Три четвърти от проектите са в партньорство между организации от България и Норвегия

Норвегия финансира зелени иновации за 11.5 млн. евро в България

Подкрепени са 32 проекта, насочени към екологична икономика

Мара Георгиева
6586 прочитания

Три четвърти от проектите са в партньорство между организации от България и Норвегия

© Георги Кожухаров


Проекти за иновации в зелена индустрия за 11.5 млн. евро подкрепи Норвежкият финансов механизъм 2009 - 2014 (Norway Grants). Едноименната програма е насочена към реализация на бизнес намерения, свързани с развитието на екологична европейска икономика. Нейното мото е "Добре за бизнеса – добре за околната среда", обобщи Ане Лисе Рогнлидален, мениджър на "Иновации в зелена индустрия", при представянето на резултатите.

Близо 360 хил. евро среден размер на гранта

Оператор на програмата е държавната агенция "Иновация Норвегия", тя е сертифициращ и разплащателен орган и на практика няма посредник между нея и одобрената за финансиране компания.

Подкрепа от "Иновации в зелена индустрия" получават 19 малки български фирми, 6 – средни, 4 – големи, една държавна организация и три – неправителствени. Средният размер на безвъзмездното финансиране (грант) е приблизително 358 хил. евро, покриващи средно 46% от разходите. Двадесет и четири са партньорските проекти с норвежки организации. Крайният срок за изпълнение на проектите е 30 април 2016 г.

Досега "Иновации в зелена индустрия" е подкрепила дейности, насочени към разработване, внедряване, инвестиции и обучение, свързани с екологични технологии, иновативни продукти и услуги, повторно използване на отпадъци, енергийна ефективност, ВЕИ.

"Отпуснатите безвъзмездни средства дават възможност на българските инвеститори да освободят част от капитала си и да го насочат в други посоки или да инвестират в по-скъпи технологии, които не биха си позволили само със собствени средства. Крайният резултат е повишаване на ефективността и производителността на труда и като следствие от това на конкурентоспособността на фирмите. Освен това част от подкрепените проекти са в райони с висока безработица и създават работни места, включително и за ромското население. Програмата укрепва и двустранните отношения между България и Норвегия – 75% от проектите са реализирани в партньорство между организации от двете страни", обобщи Ане Лисе Рогнлидален.

По-малко разходи, по-голяма ефективност

Фирма "Хайтек" изгражда ново иновативно предприятие в община Баните, Смолянска област, за производство на брикети и пелети от отпадъчна дървесина. Инвестицията е за 517 800 евро, от които 300 хил. евро са безвъзмездни от програма "Иновации в зелена индустрия", уточни собственикът Симеон Борисов. По думите му след приключване на проекта предприятието ще произвежда годишно до 20 хил. тона екогорива и ще отвори 15 нови работни места в селски район с висока безработица. Фирмата е направила протопип на изделията и е получила златен медал за иновативност на есенния Международен панаир в Пловдив.

"Зелен монитор", или централизирана система за производствена поддръжка, базирана на състоянието, е проект на "Интерконсут България", който също е сред одобрените. Целта му е въвеждане на модерна софтуерна технология, с която в реално време се извличат данни и параметри от производствените машини, които се обработват в информация, графики и статистики и подпомагат вземането на решения за поддръжката, обясни Стоян Боев, собственик на фирмата. Проектът се изпълнява съвместно с норвежки партньори, бюджетът му е 1.430 млн. евро, от които 668 хил. евро са безвъзмездни.

Единственото държавно предприятие, чийто проект е получил одобрение по програмата, е фонд "Затворно дело". Целта на инвестицията е изграждане на зелен цех към Централния затвор в София за производство на панели и бойлери, загрявани от слънчевата енергия. Бюджетът е 493 хил. евро, от които безвъзмездни са 250 хил. евро. Вече са обучени 130 лишени от свобода, които ще работят в цеха. Държавното предприятие е регистрирало и търговска марка Sinox за продуктите, които предстои да бъдат тествани и пуснати на пазара, обясни ръководителят на проекта Явор Димитров.

Фондацията за биологично земеделие "Биоселена" в партньорство с Кралското норвежко дружество за развитие и Аграрния университет в Пловдив е получила 200 хил. лева грант за изграждане на пилотни инсталации в три кравеферми в страната за осигуряване на топла вода чрез ВЕИ, обяснява Стоилко Апостолов, управител на фондацията. Съфинансирането е 20 хил. лв., а избраните ферми са в Цар Калоян, Момино село, община Раковски, и с. Добродан, Троян.

По-голям бюджет

През 2009 - 2014 г. България е получила безвъзмездно 126.6 млн. евро по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и на Норвежкия финансов механизъм. Механизмите са приносът на Норвегия (която предоставя 97% от средствата), Исландия и Лихтенщайн за намаляване на икономическите и социалните различия в Европа.

Това е вторият програмен период за страната ни. Средствата са насочени към няколко приоритетни области - опазване и управление на околната среда, иновации за зелена индустрия, социално развитие, правосъдие и вътрешен ред, културно наследство, развитие на гражданското общество, стипендии.

Първият програмен период беше през 2007-2009 г., когато България получи 41.4 млн. евро за финансиране на проекти, свързани с опазване на околната среда и културното наследство, грижа за децата, Шенген, зелена енергия и др.

"Държавите донори вече са определили бюджет от 210 млн. евро за България през новия програмен период. След постигане на споразумение с ЕК предстоят преговори със страните, които ще получат средствата. Очаква се в средата на 2016 г. да има конкретни договорености, но отсега е ясно, че безвъзмездните средства за България са увеличени", съобщи Мариана Кордова, директор на дирекция "Управление на средствата от ЕС" в Министерския съвет.

Резултатите от програмата "Иновации в зелена индустрия"- Подадени са били 110 проекта с искане за безвъзмездното финансиране за приблизително 49 млн. евро общо.

- Одобрени са 32 проекта с общ бюджет 24.8 млн. евро, от които 11.5 млн. евро безвъзмездни.

- Финансова подкрепа са получили 19 малки български фирми, 6 – средни, 4 – големи, една държавна организация и три – неправителствени.

- Двадесет и четири са партньорските проекти с норвежки организации.
"Иновация Норвегия"

"Иновация Норвегия" е държавна агенция, създадена със специален закон към норвежкото Министерство на търговията и промишлеността. "Тя е най-важният инструмент на норвежкото правителство за подкрепа на иновациите и развитието на норвежкия бизнес и нейната цел е да подкрепя основно малки и средни предприятия и предприемачи", обясни Ане Лисе Рогнлидален. От 2007 г. агенцията предлага финансови услуги в България и е програмен оператор на "Иновации в зелената индустрия" в България, Полша и Румъния, където управлява проектното портфолио от близо 123 милиона евро.

Проекти за иновации в зелена индустрия за 11.5 млн. евро подкрепи Норвежкият финансов механизъм 2009 - 2014 (Norway Grants). Едноименната програма е насочена към реализация на бизнес намерения, свързани с развитието на екологична европейска икономика. Нейното мото е "Добре за бизнеса – добре за околната среда", обобщи Ане Лисе Рогнлидален, мениджър на "Иновации в зелена индустрия", при представянето на резултатите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    syo avatar :-|
    syo

    Евала.... дай боже повече средства за такива иновации


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK