Производството в "ДПМ Челопеч" остава високо

Приходите на рудодобивната компания намаляват заради поевтиняването на металите

Инвестициите тази година са намалели до 9.7 млн. долара след приключване на големите проекти
Инвестициите тази година са намалели до 9.7 млн. долара след приключване на големите проекти    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Инвестициите тази година са намалели до 9.7 млн. долара след приключване на големите проекти
Инвестициите тази година са намалели до 9.7 млн. долара след приключване на големите проекти    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
1.5

млн. тона руда са добити през първите девет месеца на годината в Челопеч.

 

Производството в рудодобивното предприятие "Дънди прешъс металс Челопеч" остава високо през първите девет месеца на годината, но приходите са намалели заради поевтиняването на металите. Това става ясно от отчета на канадската компания майка Dundee Precious Metals (DPM) към края на септември. Инвестициите в българския завод намаляват през тази година, след като предходните 1-2 години бяха приключени някои от мащабните проекти на дружеството. Като цяло прогнозата на DPM за производствените и финансовите резултати на предприятията й до края на годината остава непроменена от очакванията в началото на годината. Компанията е собственик също на рудодобивно предприятие в Капан (Армения) и металургичен завод в Цумеб (Намибия).

Производство

За първите девет месеца на годината в "ДПМ Челопеч" са били добити и преработени 1.5 млн. тона медно-златна руда, което е сравнимо като обем с резултатите за същия период на миналата година. Преди две години компанията приключи проект за разширение и модернизация на мината и преработващите съоръжения, който удвои капацитета й до около 2 млн. тона руда годишно. Прогнозата за тази година е компанията да достигне максималното си производство.

С 5% обаче е намаляло количеството на добития меден концентрат (80.5 хил. тона) заради по-ниските нива на съдържание на метала. За сметка на това съдържанието на злато е било с 4% по-високо (85.4 хил. унции), а това на среброто е нараснало със 7% до 177.5 хил. унции. Допълнително компанията е добила 41.1 хил. унции злато в пиритния концентрат, след като разработи специална технология за оползотворяване на пирита. За същия период на миналата година количеството на златото в пиритния концентрат е било 24.1 хил. унции.

Финансови резултати

Нетните приходи на "ДПМ Челопеч" за деветте месеца на 2015 г. са се понижили с 25.4 млн. долара до 109.1 млн. долара в резултат на по-ниските цени на металите и по-малкото съдържание на мед в продадения концентрат. Това частично е било компенсирано от по-високото съдържание на злато и сребро в концентрата.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) на дружеството в Челопеч обаче нараства до 82.7 млн. долара в сравнение със 76.8 млн. долара за деветмесечието на 2014 г. Общо канадската компания също отчита по-висока EBITDA – 66.3 млн. долара, което е увеличение с 15% на годишна база.

Капиталовите разходи на DPM са намалели повече от два пъти до 66.6 млн. долара в резултат на приключването на пиритния проект в Челопеч през първото тримесечие на 2014 г., както и на по-ниските разходи в завода за киселина в Цумеб. Само в Челопеч за деветте месеца на тази година са инвестирани 9.7 млн. долара в сравнение с 21.2 млн. долара преди година.

Проектът в Крумовград

Компанията най-накрая е получила одобрение на подробния устройствен план от общинския съвет в Крумовград. Това е станало на 2 ноември и в момента тече двуседмичен срок за евентуално обжалване, след което планът ще влезе в сила. Това ще бъде съществена стъпка към реализирането на проекта, казват от DPM. От компанията сега очакват да приключат останалите процедури до средата на следващата година, така че да започнат строителните дейности през втората половина на 2016 г. Ако тези срокове се случат, съоръжението ще е готово и ще започне производство до края на 2018 г.

Според плановете на компанията в Крумовград ще се преработват 840 хил. тона златна руда годишно, като животът на мината се очаква да бъде 8 години. Инвестицията се оценява на 164 млн. долара.