Тихите писти над Чепеларе
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Тихите писти над Чепеларе

"Чепеларе курорт" е на загуба през последните години и едва покрива разходите си

Тихите писти над Чепеларе

Основният кандидат да купи затъналото в дългове курортно дружество е "Пампорово" АД

Десислава Лещарска
20822 прочитания

"Чепеларе курорт" е на загуба през последните години и едва покрива разходите си

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Ски сезонът до голяма степен зависи от сделката за Чепеларе с "Пампорово" АД.

За град като Чепеларе, където всички разчитат основно на зимния туризъм, неработещите ски писти са равносилни на икономическа кома. И тази година това изглежда като реална перспектива предвид пълния хаос около ски комплекса "Мечи чал". 

Дружеството "Чепеларе курорт", собственик на едноименния ски център в Родопите, се продава от Българската банка за развитие (ББР). Най-вероятният купувач е собственикът на съседния ски курорт - "Пампорово" АД, което се контролира от мажоритарния собственик на Българо-американска кредитна банка Цветелина Бориславова. Но параметрите по евентуалната сделка далеч не са ясни, а с това и бъдещето на курорта. А то в най-краткосрочен план включва отговор на въпроса дали лифтовете ще отворят през този зимен сезон. Това е нещо, което новият кмет на града Славка Чакърова от Реформаторския блок уверява, че ще се случи, макар никой още като че ли няма идея как точно.

Слалом от акционери

Четириседалковият лифт до връх Мечи чал над Чепеларе е открит през 2009 г. Инвеститор е публично-частното дружество "Чепеларе курорт", в което участват общината (49%) и "Родопска инициатива" (51%). Ролята на местната власт е да предостави терени (прехвърлени й преди това от държавата) за изграждането на Спортен център "Чепеларе", а инвестициите идват по линия на трима бизнесмени - първоначални собственици на "Родопска инициатива". Единият е Кръстьо Вангелов от директорския борд на ски фабриката в Чепеларе "Орион ски", който е и бивш съдружник със зам.-министъра на финансите Кирил Желев от правителството на тройната коалиция. Другият е Тодор Грудев, занимаващ се с туристическа и туроператорска дейност, търговия, дървообработване и др. Той участва в "Чепеларе курорт" с фирмата си "Екологични продукти", преименувана на "Инфрастрой консулт БГ", обявена в несъстоятелност и ликвидирана през 2011 г.

Третият съдружник с равен дял акции е банкерът Димитър Димитров - изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Насърчителна банка (понастоящем Българска банка за развитие) в периода 2001 - 2011 г. На по-късен етап от историята като акционер и управител в "Родопска инициатива" и "Чепеларе курорт" се включва и Васил Попов, собственик на комплекса "Родопски дом" в Чепеларе. Към днешния ден нито един от тях не е в управата и не представлява компанията.

Черната писта на проблемите

"Курортът не можа да се развие", коментира пред "Капитал" бившият директор Кръстьо Вангелов и добави: "Не се разви, защото не се изпълни инвестиционната програма." При откриването на ски центъра собствениците съобщават, че са вложили 10 млн. евро и обещават инвестиции от още 50 млн. евро в следващите 5 години. От финансовите резултати на "Чепеларе курорт" обаче излиза, че то едвам покрива разходите за текущи дейности и от 2010 г. насам е на загуба с изключение на една-единствена година. "Първата година имаше най-много посетители, почти колкото в Пампорово, след това започнаха да намаляват", казва още Вангелов. По данни на НСИ посетителите в Пампорово на годишна база са около 100 хиляди, докато капацитетът на Чепеларе е повече от два пъти по-малък.

Освен финансови проблеми курортът имаше и административни нарушения, заради които трябваше да премахне цялата си система за изкуствен сняг. На 14 февруари миналата година 28-годишният Данаил Кънчев загина на пистата "Мечи чал" след удар в бетонната основа на оръдие за сняг. Последвалата проверка на Дирекцията за национален строителен контрол установи, че цялата система за изкуствен сняг е незаконна. ДНСК издава заповед за премахване на незаконен строеж, която към днешна дата е изпълнена доброволно. "Демонтирани са всички заснежителни оръдия по пистата, премахнат е напорният водопровод по цялото трасе, премахнати са всички 47 шахти за заснежителните оръдия", посочват от ДНСК в отговори до "Капитал.

Лавина от кредитори

Съществена част от инвестициите в комплекса са финансирани от ББР. "Чепеларе курорт" е заложено пред банката като обезпечение към заем от 1.5 млн. евро, отпуснат през 2008 г. Заложени са и активи на дружеството - земи, долна и горна лифт станция, машини, техника. До 2011 г. банката и дружеството подписват пет анекса към договора за кредит, а както става ясно от документите в Търговския регистър - към края на 2013 г. неизплатените задължения на "Чепеларе курорт" към ББР са 1.168 млн. евро, в това число просрочени лихви близо 200 хил евро. През пролетта на 2015 г. вече банката търси 1.343 млн. евро и 216 хил. лв. от компанията, включително и от фирмите съдружници, които са били поръчители. А донякъде абсурдно към днешна дата Димитър Димитров отново е в управата на ББР като член на надзорния съвет, така че неговата институция се опитва да събере вземанията си от неговия проект.

Другият основен кредитор на "Чепеларе курорт" е "Интерлийз", с чиято помощ са закупени доставения от френската компания "Помагалски" 4-седалков лифт, ратраци, оръдия за изкуствен сняг, помпени станции и др. "Интерлийз" са първите с молба за несъстоятелност на ски комплекса. Причината са неизплатени задължения от 2.78 млн. евро и 118 хил лв. от сключени четири лизингови договора още през 2008 г. Въпреки че срокът на договорите е продължаван, вноските по тях не са заплащани. "Интерлийз" посочват, че дружеството длъжник не разполага и с ликвидно имущество, с което да обезпечи плащането на краткотрайните задължения.

Двамата големи кредитори, оказва се, далеч не са единствените, на които "Чепеларе курорт" не плаща редовно. НАП също търси около 2 млн. лв. Според смолянското издание "Отзвук" дружеството дължи пари и на електроразпределителното дружество "ЕВН" "Водоканалпроект – Чисти води", "Елстрой" ООД, "Дике" ЕООД, както и на Веселин Няголов и Здравко Родозов. Исковете се трупат, за да стигнат до частния съдебен изпълнител Петко Мачкърски, който прави опит през 2014 г. да продаде имот от 57 дка на "Чепеларе курорт" с начална цена 2.37 млн. лв. Имотът, както и цялото предприятие обаче са заложени в полза на ББР.

През април тази година банката уведомява Агенцията по вписванията, че пристъпва към изпълнение върху заложеното предприятие. ББР определя за управител на дружеството Кирил Пулчев и назначава за депозитар Иван Личев, който ще придвижи процедурата по продажба. "ББР е предприела съответни действия за удовлетворяване на своите вземания по принудителен ред. Законът (за особените залози) не вменява задължение на заложния кредитор да прави оценка на стойността на заложените в негова полза активи преди тяхната продажба, но практиката в подобни случаи е да се изготвя оценка от независим оценител", се казва в отговори на банката, изпратени до "Капитал". Публичната продажба ще бъде обявена след изтичане на две седмици от вписването в Търговския регистър за пристъпване към изпълнение. Датата на вписване е 4 ноември.

Междувременно "Интерлийз" оттегля молбата си за несъстоятелност на "Чепеларе курорт" до Смолянския окръжен съд. В ТР посочената причина е "постигнато извънсъдебно споразумение". Според бившия директор на курорта Кръстьо Вангелов причината е, че "Интерлийз" са си взели обратно закупените техника и машини". Съоръженията обаче не са напускали Чепеларе, а от "Интерлийз" обясниха пред "Капитал", "че търсят ефективни решения лифтът да работи, а курортът - да се развива и са готови да обсъждат инвестиционни намерения в тази посока". Най-вероятно компанията чака сделката за продажба на ски центъра, за да продължи преговори с новия собственик.

Надеждата в "Пампорово"

"Логично е Пампорово като най-близък ски център да има интерес към продажбата на Чепеларе с цел развитието на целия регион. Най-малкото това е едно отговорно поведение. Доколкото знаем, цената по сделката ще бъде на база на остатъчната стойност на кредитите, респективно лизинга, към датата на продажбата, след изчистване на собствеността", се казва в отговор на Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, на запитване на "Капитал".

От няколко години "Пампорово" говори за проекта си да свърже пистите на Чепеларе и Пампорово с лифт и по този начин да създаде "най-големия ски курорт на Балканите". Придобиването на "Чепеларе курорт" е логичната стъпка към реализацията на този план, който засега обаче няма никакви други измерения - нито колко ще струва, нито как ще се финансира. Не е ясно откъде ще минава връзката между двата ски центъра и как ще се изгради. Засега на дневен ред е продажбата на фалиралия ски курорт и спасяването на наближаващия зимен сезон, който осигурява поминъка на десетки вили, хотели, заведения и магазини в Чепеларе.

Ски сезонът до голяма степен зависи от сделката за Чепеларе с "Пампорово" АД.

За град като Чепеларе, където всички разчитат основно на зимния туризъм, неработещите ски писти са равносилни на икономическа кома. И тази година това изглежда като реална перспектива предвид пълния хаос около ски комплекса "Мечи чал". 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  debeliamark avatar :-|
  debeliamark

  Много тъжно ... Чепеларе ми беше любимото място за ски - без навалицата на Банско, с дълга и хубава писта и отлична храна в кръчмичките из градчето. А хората са едни от най-дружелюбните, които ще срещнете в България. Отсядал съм и в Борика-та и в Родопски дом, като вторият ми е фаворит - нямам забележки. Мястото е много добро за ски-ваканция.

 • 2
  gembirdkz avatar :-(
  gembirdkz

  Цялата работа ми звучи като да е направено през 2009г за да фалира след няколко години,но след това някой да го вземе вече направено през данъците на хората!Жалка но редовна картина в Б-я!

 • 3
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Цветелина Бориславова е добър собственик и благодарение на нея Пампорово се развива много добре.Сериозен проблем е застрояването, но за него не носят вина тя или дружеството, а меко казано противоречивата и услужлива червена кметица на Смолян г-жа Янкова.В периода 2000-2009-а смолянска и чепеларска общини дадоха разрешение на стотици "инвеститори" да тупнат хотели баш на пистата.Някои като Диневи направо се оляха.

  Благодарение на Бориславова Пампорово се развива много добре, а голяма част от чепеларци и смолянчани си изкарват там прехраната.Казвам го като човек, който е израснал на пистата и е част от туристическия бранш.

  Успех на сделката, чакаме с нетърпение.

 • 4
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  До коментар [#3] от "forumetzz":

  в момента Пампорово е най близкия курорт до Истанбул ,откъдето са и в момента многото туристи ,очертава се като отлична дестинация за тях ,а лятото там е прекрасно ,с евтини и спокойни хотели и нормални температури ,на Пампорово и Чепеларе му пречи липсата на хубав път до Пловдив и забавянето на връзката Рудозем Гърция ,където морето ще стане по близко с поне 75 км ,а и за гръцките и турски туристи ,ще е по лесно да идват по гръцката магистрала и от там ще са най много 60-70 км път нагоре в планината ,което е също добър бонус за пътуващите ,ако се направят пътищата ,Пампорово се очертава като бъдещ елитен курорт ,засега не е развит достатъчно и има какво да се иска още

 • 5
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  Правилно ли разбирам, че ББР продава имущество на фирмата, която е управлявал нейният надзорник чичо Митко Димитров, в промеждутъка от време, след като Дянков го изгони като главен изпълнителен директор на ББР и преди сегашният финансов министър Горанов да го върне в ББР, но като член на Надзорния съвет. Банката дава заем на фирма, в която директорът на банката става акционер, след като е отстранен от ръководството й, това ли ни казва статията на Капитал? Интересно?

 • 6
  edin_balgarin avatar :-|
  Един Българин

  До коментар [#3] от "forumetzz":

  По принцип обединението на курорти в "мега курорти" с много бетон, отблъсква семейният турист и насърчава английските пияндета. Явно това иска "Цвети". Опашките от Пампорово и къркани англичани, които карат и спят цяла седмица за по 100 лири (не виждам къде и е далаверата) ще се преместят на Чепеларе.

  Явно това е била целта след нещастния случай м.г. и премахването на инсталация за сняг(жизнено необходима). Да се изкупи направено на безценица.

  За българските сериозни скиори, Чепеларе беше най-доброто място за ски поради сравнително малките опашки, дългата и стръмна писта, гората и обиколните писти за жени и деца. Имаше всичко в едно, само дето едни мутри (пардон хотелиери) на долна станция "приватизираха" паркинга и започнаха да рекетират хората. Е, каквото откраднали до тук. Няма писта, няма сняг, няма ски и няма и пари за крадците.

 • 7
  maddrum avatar :-|
  maddrum

  Не е изненадващо това, което се случва в Чепеларе.
  Първо криво-ляво там има една писта която колкото и да е хубава не може да се мери с разнообразието от писти на Пампорово.
  Второ, понеже ги хвана ламтенето за пари направиха картите безумно скъпи. Преди имаше сериозна разлика и си заслужаваше. Последната година мисля, че имаше 10 лв разлика т.е. няма никакъв смисъл да идеш да караш там.
  Трето паркинга. Сумати години общината не се сети да пусне едно бусче или нещо, което да те закара до пистите. Да не говорим, че се говореше за още 1 лифт от центъра дето да те качва до ски зоната и тн и тн. Сега трябва да идеш да дадеш едни пари на едни хора за да получиш правото да паркираш на една кална ливада, която в повечето случаи е пълна до горе.
  Четвърто е цялостното отношение. Миналата година загина момче там, по най-нелеп начин - без да има грам обезопасяване или каквто и да е. Опитаха се да изкарат момчето за идиот и че е карал извъпистата и какво ли не.... После обявиха сваляне на цените за края на сезона, ама всъщност дигнаха картите!

  .. и не на последно място - снега. Трябва да е люта зима да може да работят пистите
  Та като извод единствения шанс да продължи да съществува е наистина ако стане част от Пампорово.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK