С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 13 ное 2015, 18:00, 19697 прочитания

Тихите писти над Чепеларе

Основният кандидат да купи затъналото в дългове курортно дружество е "Пампорово" АД

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ски сезонът до голяма степен зависи от сделката за Чепеларе с "Пампорово" АД.
За град като Чепеларе, където всички разчитат основно на зимния туризъм, неработещите ски писти са равносилни на икономическа кома. И тази година това изглежда като реална перспектива предвид пълния хаос около ски комплекса "Мечи чал". 

Дружеството "Чепеларе курорт", собственик на едноименния ски център в Родопите, се продава от Българската банка за развитие (ББР). Най-вероятният купувач е собственикът на съседния ски курорт - "Пампорово" АД, което се контролира от мажоритарния собственик на Българо-американска кредитна банка Цветелина Бориславова. Но параметрите по евентуалната сделка далеч не са ясни, а с това и бъдещето на курорта. А то в най-краткосрочен план включва отговор на въпроса дали лифтовете ще отворят през този зимен сезон. Това е нещо, което новият кмет на града Славка Чакърова от Реформаторския блок уверява, че ще се случи, макар никой още като че ли няма идея как точно.


Слалом от акционери

Четириседалковият лифт до връх Мечи чал над Чепеларе е открит през 2009 г. Инвеститор е публично-частното дружество "Чепеларе курорт", в което участват общината (49%) и "Родопска инициатива" (51%). Ролята на местната власт е да предостави терени (прехвърлени й преди това от държавата) за изграждането на Спортен център "Чепеларе", а инвестициите идват по линия на трима бизнесмени - първоначални собственици на "Родопска инициатива". Единият е Кръстьо Вангелов от директорския борд на ски фабриката в Чепеларе "Орион ски", който е и бивш съдружник със зам.-министъра на финансите Кирил Желев от правителството на тройната коалиция. Другият е Тодор Грудев, занимаващ се с туристическа и туроператорска дейност, търговия, дървообработване и др. Той участва в "Чепеларе курорт" с фирмата си "Екологични продукти", преименувана на "Инфрастрой консулт БГ", обявена в несъстоятелност и ликвидирана през 2011 г.

Третият съдружник с равен дял акции е банкерът Димитър Димитров - изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Насърчителна банка (понастоящем Българска банка за развитие) в периода 2001 - 2011 г. На по-късен етап от историята като акционер и управител в "Родопска инициатива" и "Чепеларе курорт" се включва и Васил Попов, собственик на комплекса "Родопски дом" в Чепеларе. Към днешния ден нито един от тях не е в управата и не представлява компанията.Черната писта на проблемите

"Курортът не можа да се развие", коментира пред "Капитал" бившият директор Кръстьо Вангелов и добави: "Не се разви, защото не се изпълни инвестиционната програма." При откриването на ски центъра собствениците съобщават, че са вложили 10 млн. евро и обещават инвестиции от още 50 млн. евро в следващите 5 години. От финансовите резултати на "Чепеларе курорт" обаче излиза, че то едвам покрива разходите за текущи дейности и от 2010 г. насам е на загуба с изключение на една-единствена година. "Първата година имаше най-много посетители, почти колкото в Пампорово, след това започнаха да намаляват", казва още Вангелов. По данни на НСИ посетителите в Пампорово на годишна база са около 100 хиляди, докато капацитетът на Чепеларе е повече от два пъти по-малък.

Освен финансови проблеми курортът имаше и административни нарушения, заради които трябваше да премахне цялата си система за изкуствен сняг. На 14 февруари миналата година 28-годишният Данаил Кънчев загина на пистата "Мечи чал" след удар в бетонната основа на оръдие за сняг. Последвалата проверка на Дирекцията за национален строителен контрол установи, че цялата система за изкуствен сняг е незаконна. ДНСК издава заповед за премахване на незаконен строеж, която към днешна дата е изпълнена доброволно. "Демонтирани са всички заснежителни оръдия по пистата, премахнат е напорният водопровод по цялото трасе, премахнати са всички 47 шахти за заснежителните оръдия", посочват от ДНСК в отговори до "Капитал.

Лавина от кредитори

Съществена част от инвестициите в комплекса са финансирани от ББР. "Чепеларе курорт" е заложено пред банката като обезпечение към заем от 1.5 млн. евро, отпуснат през 2008 г. Заложени са и активи на дружеството - земи, долна и горна лифт станция, машини, техника. До 2011 г. банката и дружеството подписват пет анекса към договора за кредит, а както става ясно от документите в Търговския регистър - към края на 2013 г. неизплатените задължения на "Чепеларе курорт" към ББР са 1.168 млн. евро, в това число просрочени лихви близо 200 хил евро. През пролетта на 2015 г. вече банката търси 1.343 млн. евро и 216 хил. лв. от компанията, включително и от фирмите съдружници, които са били поръчители. А донякъде абсурдно към днешна дата Димитър Димитров отново е в управата на ББР като член на надзорния съвет, така че неговата институция се опитва да събере вземанията си от неговия проект.

Другият основен кредитор на "Чепеларе курорт" е "Интерлийз", с чиято помощ са закупени доставения от френската компания "Помагалски" 4-седалков лифт, ратраци, оръдия за изкуствен сняг, помпени станции и др. "Интерлийз" са първите с молба за несъстоятелност на ски комплекса. Причината са неизплатени задължения от 2.78 млн. евро и 118 хил лв. от сключени четири лизингови договора още през 2008 г. Въпреки че срокът на договорите е продължаван, вноските по тях не са заплащани. "Интерлийз" посочват, че дружеството длъжник не разполага и с ликвидно имущество, с което да обезпечи плащането на краткотрайните задължения.

Двамата големи кредитори, оказва се, далеч не са единствените, на които "Чепеларе курорт" не плаща редовно. НАП също търси около 2 млн. лв. Според смолянското издание "Отзвук" дружеството дължи пари и на електроразпределителното дружество "ЕВН" "Водоканалпроект – Чисти води", "Елстрой" ООД, "Дике" ЕООД, както и на Веселин Няголов и Здравко Родозов. Исковете се трупат, за да стигнат до частния съдебен изпълнител Петко Мачкърски, който прави опит през 2014 г. да продаде имот от 57 дка на "Чепеларе курорт" с начална цена 2.37 млн. лв. Имотът, както и цялото предприятие обаче са заложени в полза на ББР.

През април тази година банката уведомява Агенцията по вписванията, че пристъпва към изпълнение върху заложеното предприятие. ББР определя за управител на дружеството Кирил Пулчев и назначава за депозитар Иван Личев, който ще придвижи процедурата по продажба. "ББР е предприела съответни действия за удовлетворяване на своите вземания по принудителен ред. Законът (за особените залози) не вменява задължение на заложния кредитор да прави оценка на стойността на заложените в негова полза активи преди тяхната продажба, но практиката в подобни случаи е да се изготвя оценка от независим оценител", се казва в отговори на банката, изпратени до "Капитал". Публичната продажба ще бъде обявена след изтичане на две седмици от вписването в Търговския регистър за пристъпване към изпълнение. Датата на вписване е 4 ноември.

Междувременно "Интерлийз" оттегля молбата си за несъстоятелност на "Чепеларе курорт" до Смолянския окръжен съд. В ТР посочената причина е "постигнато извънсъдебно споразумение". Според бившия директор на курорта Кръстьо Вангелов причината е, че "Интерлийз" са си взели обратно закупените техника и машини". Съоръженията обаче не са напускали Чепеларе, а от "Интерлийз" обясниха пред "Капитал", "че търсят ефективни решения лифтът да работи, а курортът - да се развива и са готови да обсъждат инвестиционни намерения в тази посока". Най-вероятно компанията чака сделката за продажба на ски центъра, за да продължи преговори с новия собственик.

Надеждата в "Пампорово"

"Логично е Пампорово като най-близък ски център да има интерес към продажбата на Чепеларе с цел развитието на целия регион. Най-малкото това е едно отговорно поведение. Доколкото знаем, цената по сделката ще бъде на база на остатъчната стойност на кредитите, респективно лизинга, към датата на продажбата, след изчистване на собствеността", се казва в отговор на Мариан Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, на запитване на "Капитал".

От няколко години "Пампорово" говори за проекта си да свърже пистите на Чепеларе и Пампорово с лифт и по този начин да създаде "най-големия ски курорт на Балканите". Придобиването на "Чепеларе курорт" е логичната стъпка към реализацията на този план, който засега обаче няма никакви други измерения - нито колко ще струва, нито как ще се финансира. Не е ясно откъде ще минава връзката между двата ски центъра и как ще се изгради. Засега на дневен ред е продажбата на фалиралия ски курорт и спасяването на наближаващия зимен сезон, който осигурява поминъка на десетки вили, хотели, заведения и магазини в Чепеларе.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Веригата Lafka затвори 10 Веригата Lafka затвори

На пазара прогнозират, че държавата в лицето на спортния тотализатор или "Български пощи", ще придобие веригата до седмици

22 фев 2020, 10828 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Не очаквайте low-cost телекоми след отпадането на роуминга

Директорът на DG Connect в Европейската комисия Антъни Уелън пред "Капитал"

Още от Капитал
10 мита за еврото

Не, цените няма да се вдигат, курсът на лева няма да се променя и още няколко отговора на най-популярните заблуди за влизането в еврозоната

Нов цигарен връх

Rothmans е на път да стане най-търсената марка на пазара

Борбата с престъпността каквато можеше да бъде

Държавата предлага адекватна стратегия за наказателна политика, която обаче няма намерение да спазва

Руско-турската прокси война* може да ескалира

Турският президент Ердоган е на път да атакува директно армията на Башар Асад. Това ще има непредвидими последствия

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

"Мишу", анимационният филм за отговорността ни към природата

Това е вторият филм на Вера Траянова и Милен Витанов, селектиран за участие на "Берлинале"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10